Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Какви ти се рамките? Пластични или метални? Можно е да е до рамките, а стаклата може да се потенки и полесни само што се поскапи. Пиши ми приватна порака ако сакаш да ти објаснам подетално и не се секирај, за се има решение

На BeastceMK му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BeastceMK

BeastceMK Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    55
    Тоа го работиш? Се занимаваш со леќи или? Хм..Мојот таканаречен проблем што на некој начин и то како ме загрижува е препораката од Очен лекар во врска со било каков вид на леќи..Поточно кажано не постојат леќи за мојата диоптрија..Јас барам друго мислење од други лица за да се уверам 100%..Доптријата е 2.25 а можно и поголема до кај 2.3 мах..Наочари сум ставил само 3 пати во 26години.. Има решение/можност за изработка според тие пропорции или не!?.Во охрид има жена која многу ја фалат и се занимава со леќи но незнам име ниту некој што бил..Човекот кој ме информира за то изгубил контакт со тие што биле кај Таа личност..Ако има некој информација нека пиши..!позз

Последна измена: 22 април 2017
  3. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    @BeastceMK Како мислиш нема леќи а твојата диоптрија? Постојат леќи со обичен диоптер а има и со асигматизам (цилиндер). Постојат меки и полутврди (силиконски), порано имаше и тврди но мислам дека сега се исфрлени од употреба. Најмалиот диоптер што може да се носи со леќи е -о.25. За да носиш леќи треба да ти ги препорача очен лекар, кој претходно ќе ти изврши преглед на окото и ќе ти каже какви леќи можеш да носиш. Диоптерот на леќи и очила. А штом може да ти препорача леќи значи е и специјалист за леќи. Бидејќи спомна Охрид од таму знам една докторка Анче Киселинова и ординацијата и е на Туристичка.

4. BeastceMK

BeastceMK Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    55
    Мило мие што одговори а се надевам дека си во право за твоето мислење и ке се распрашам све подетално во најбрз можен период..Да реков нема леќи за мојата диоптрија по консултација со Очниот лекар во државната болница во Битола.,.Го цитирам докторот тоа што ми го кажа убедувајќи ме дека со таја диптрија која ја имам нема леќи... но сепак не го послушав и се присетив на форумот и реков да прашам..А пред да се префрлам на форумот Еден колега ме советуваше и ми рече дека леќи се дават со диоптрија над -4,0 и нагоре..И сега реков ако некој најди информација за специјалист по леќи претежно од Охрид според одредени задоволни луѓе да го потврди горенаведеното да бидам потполно сигурен тогаш Во ред! ако не здравје..Тое то, Искрено.Не очекував одговори но сепак мие драго што има некој да го прочита прашањето и да ми одговори.. :*

Последна измена: 22 април 2017
  5. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    @BeastceMK Е што диоптер имаш ти? Баш ме чуди што така ти рекол докторот. Распрашај се за оваа докторкава што ти ја кажав. Има многу задоволни од нејзе.

6. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.882
    Допаѓања:
    18.020
    Кажа погоре 2.25 мислам.
    И многу ми е чуден муабетот со нема такви леќи со тој диоптер, кога еве од каде што ги земам јас гледам има.

На M.laDy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    Аха. Не сум го запазила тоа. Јас имам диоптер -2.25 и носам леќи со тој диоптер. Мислам дека е најдобро да си се консултира и со друг доктор.

На Antolinaa му/ѝ се допаѓа ова.
  8. BeastceMK

BeastceMK Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    55
    Диоптерот мие 2.25..Јас инсистирав за леќи а добив негативен одговор од тој доктор, а кога почнав да се распрашвам прво што ми рекоја е за докторката од Охрид..А чудно е што го имаш истиот диоптер а носиш леќи додека за мене ме обедуват дека нема!! lol?Ако знајш како да воспоставам контакт број емаил адреса/facebook и да закажам термин од докторката тогаш супер,,Инаку од каде ги нарача за тебе и каков тип се?

9. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.882
    Допаѓања:
    18.020
    http://healthgrouper.com/mk/profile/akiselinova/Др_Анче_Киселинова
    Еве. Леќи можеш од prima.mk да си порачаш, бесплатна е доставата.

Едит: Не знам како се викаше докторот, но од Битола беше, јас со очила бев појдена, сакав чисто информативно за диоптер да видам до каде сум да не се мкнам до Скопје. Почна да ми вика зошто воопшто носам леќи, итн итн, кој ми ги дал леќите, во Систина врска немале итн итн.
    Заврши прегледот и моја нога не стапна таму веќе.
    Па по ова што го пишуваш ти, се си мислам за истиот се работи.

На cresa-jagoda и BeastceMK им се допаѓа ова.
  10. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    air-optix-aqua-6cocek-19598.jpg
    Еве друга членка ти ги даде информациите. Кај Анче можеш да направиш преглед и со упут од матичен лекар. А леќи има и кај докторкава. Јас ги земам по отики зависи кај ќе најдам во моментот а имам нарачувано и од ибеј. Јас кориатам вакви како на сликата

11. BeastceMK

BeastceMK Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    55
    Одлично фала ви на 2те..Се работи за докторка..Не сакав да споменувам име да ширам дезинформации на некој начин да ја нарушвам нејзината репутација по интернет портали и ткн....Можно е да не е запознаена доволно и ми дала такво мислење по последната консултација на преглед , па затоа и почнав да се распишвам по форуми..Фала уште еднаш па ке ви пишам што сум направил..Позз имајте супер недела!

Уште едно прашање поставив погоре..еве го истото подетално..Каков тип на леќи се..Дали тоа зависи од мене што ке одберам за носење или од специјалистот?..Колку време на ден можат да се носат истите..Колкава е цената и ткн..Ова за мене е тотално ново да се искажам поточно сум како noob!..

Последна измена од модератор: 24 април 2017
    На Antolinaa и M.laDy им се допаѓа ова.
  12. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    Меки леќи се моите. Има годишни леќи и месечни. Јас овие што ги носам се месечни, се менуваат на 1 месец но јас ги носам по 2. Во пакување одат по 6 и по 3 леќи. Овие со 6 леќи се околу 2500 денари (во зависност од оптиката). Не се препорачува да се носат подолго од 12 часа, но јас би рекла дека носењето по 7-8 часа ми е нај ок. Мора да ги одмараш очите со очила, што значи по дома со очила а надвор со леќи (најпрепорачливо ти е ова). За грижа на леќите мора да користиш и специјална течност и се движат од 500-1000 ден. За типот на леќи ти ги одредува специјалистот, но бидејќи немаш голем диоптер највероватно ќе ти дадат меки леќи. За се подетално ќе ти објасни докторот/ката, како и обуката како се ставаат, вадат и грижата околу леќите.

На BeastceMK и Antolinaa им се допаѓа ова.
  13. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Како што реков веќе, потребен ти е само точно одреден диоптер. За жал можам да ти препорачам добар офталмолог само во Скопје, па ако си во можност посети го др. Ристовски.
    Кога ќе го имаш одредено диоптерот пиши ми го и ќе ти објаснам кои леќи можеш да ги користиш

14. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.892
    Допаѓања:
    4.896
    Ќе ве замолам да ми препорачате добар очен лекар во Скопје каде што можам да одам со упат од матичен.

Потребен ми е детален преглед, па би ви била многу благодарна :)

15. BeastceMK

BeastceMK Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    55
    Диоптерот мие одреден..-2,25...Уште не сум оден на специјалист по леќи..Не ми останва слободно време..Се нешто излегва недпредвидено..Не сум отишол ни на фризер и покрај тоа што сум неколку дена на одмор!...Па секоја информација од било кој на форумот по ова тема е добредојдена ти само напиши/ете што мислиш//мислите..Позз

16. Vip83

Vip83 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    242
    Сум пробала и очила и контактни леќи. Дефинитивно мојот избор се контактните леќи,бидејќи имаат многу предности во однос на очилата. Моментално користам AIR OPTIX и сум презадоволна. 8) (facepalm) :) :clap:

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kate89

kate89 Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.562
    Каде можам да купам еден пар леќи едномесечни?

18. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.882
    Допаѓања:
    18.020
    Во т.ц. Бисер - Оптика Ели. 700 ден. е пар.

На kate89 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kate89

kate89 Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.562
    А каде поточно во Бисер? А растворот знаеш од каде можам да го купам? Прв пат ќе носам леќи, па не сум многу упатена околу целата опрема :)

20. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.882
    Допаѓања:
    18.020
    Не знам колку ќе ме разбереш. Од булеварот кога влегуваш продолжи право, помини го едно за чанти, слики (такво нешто се продава) и ќе ја видиш од десна страна е. Ќе ја најдеш сигурно не е запикано, се гледа. Имаа и фејсбук мислам, отвори да видиш отприлика како им изгледа излогот :lol:
    Течност од аптека земи си. :)

На kate89 му/ѝ се допаѓа ова.