Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. Jason123

Jason123 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    3.168

За колку време ти стигаат ?

2. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.397
    Допаѓања:
    8.408
    @Antolinaa Да да и во физиолошки се чуваат.

На Antolinaa му/ѝ се допаѓа ова.
  3. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    Извини ама не за џабе ти ги набројував оптиките. Убаво си пишав дека таму по отприлика се по таа цена, сега мозда за 100-200 ден варираат. Некои од нив ги има на фб и вршат достава по карго.
    Еве и линкови ќе ти ставам https://www.facebook.com/OptikaEleni/?hc_ref=SEARCH&fref=nf , https://www.facebook.com/OptikaLm/
    Овие два и во претходниот пост имаш уште еден. Поздрав.

На BeastceMK му/ѝ се допаѓа ова.
  4. vlatko spasovski

vlatko spasovski Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    93
    15 dena

Од оптика елени леките јас што ги носам се 6600 ден а од албанија 3550 со карго на домашна адреса..Исто оптика Елени е една од најскапите оптики во градов..а и персоналот е катастрофа :( услуга 0

Последна измена од модератор: 19 мај 2017
    На Jason123 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. BeastceMK

BeastceMK Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    55

Ако во ред јас сум избрзал грешка а и не сум обрнал поголемо внимание...во памет ми се вртеше само да ги земам..е на форумот утврдив дека сум ги зел скапо..заедно со растворот..А можи биле толку скапи поради цилиндарот или нема тоа врска?..Како и да е Ке знам за друг пат и ке прочитам подобро и подетално во горе наведеното од сите вас.Ајде кога веќе сум се распишал да прашам и за годишните колку чинат или одат по иста цена по таја што ја напишав погоре?Користи некој или не е препорачливо поради цената и ткн? Позз

Последна измена: 18 мај 2017
  6. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Значи има различни фирми на леќи, различни типови леќи, а цената покрај тоа од која оптика е зависи многу и од ова.
    Секако голема улога игра и диоптерот, тие со цилиндар се поскапи...
    Инаку ти до сега не спомна дека имаш цилиндар, бидејќи тоа менува многу работи. Сега можам да ти кажам дека можеби навистина нема леќи кои се соодветни за тебе. Можеби е до цилиндарот, дијаметарот, базната кривина...
    Така што кога коментирате за леќи обавезно кажете го целиот диоптер а не само сферата.

7. BeastceMK

BeastceMK Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    55
    Малце е комплицирано поради цилиндарот..можеби поради тоа офтамологот ме советуваше и ми давапе одговор дека не постојат такви за мене..Но има постојат и се прават по порачка заедно совграден цилиндар..е сеа се поскапи тоа е то..или такви или наочари што сум скептик за тие или па операција надвор од земјава..Фала на одговор имај убав викенд позз

На BrainDamage му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kiki_

Kiki_ Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    8
    Само што бев на прглед за леќи за потврда на диоптерот и докторот одма ме праша дали сум бремена дека според најнови истражувања се сметало дека леќите сметаат на плодот. Од памет ме извади, бремена сум 5ти месец, а леќи носам повеќе од 10 год. Слушнала некоја од вас вакво нешто, јас прв пат слушам дека сметаат.

9. BeastceMK

BeastceMK Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    55
    ЗДР на сите..Имам едно прашање покрај многуте горе кои ги напишав, но ова е нешто што повеќе ме загрижува и ме интересира..Порачав месечни/торични леќи со Астигматизам..Се привикнувам на ставањето и на вадењето но имам проблем..На далечина изгледа све супер дури и се замислувам да не ги вадам воопшто :) но од близина кога седам пред компјутер или читам било што пред мене ми се гледа матно..Додека со наочарите го немам тој проблем...Зошто ми се гледа матно од близина со леќите..Има некаква грешка или тоа е нормално..? Ваше мислење? позз

10. little.girl.16

little.girl.16 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    3
    Мислам дека не е соодветствува прашањево на темава,ама сепак ке прашам со надеж дека некој искусен ке ми одговори.Дали течноста за одржување леќи ќе ја изгуби својата функција ако биде заборавена 24h отворена(што ми се случи денес), и дали има можност да навлезат бактерии,бидејки леќиве ми е кажано да ги користам со претерана педантерија?

11. vlatko spasovski

vlatko spasovski Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    93
    Истото и мене ми се има случено да заборавам но се си е во ред едноставно ако ти е страв купи си нова течност

12. BeastceMK

BeastceMK Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    55
    Не би требало да навлезат бактерии и слично но ако си скептичен околу тоа дали сепак има внатре навлезено одкако си го оставил тубето отворено тогаш земај ново..Јас на твое место сигурно би зел..Без некое размислување...Затоа што и покрај тоа што течноста чини 600 денари константно се става на леќите па ако во некој случај има бактерии тогаш ке ги има и на леќите воедно и ке бидат во контакт и со твоето око или очи..Сепак се работи за очите..Најубо ти сам знајш како и што..Позз

13. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.759
    Допаѓања:
    2.064
    Ќе замолам некој искусен за одговор.. Се одлучив да носам леќи бидејќи имам висок диоптер за далеку, денес ги зедов леќите се на Air Optix. Е сега дали кога нема да ги носам леќите т.е. преку ноќ треба да стојат во касетките со растворот или без? На упатството пишува 'Никогаш не ги чувајте леќите само во физиолошки раствор...' Дали се работи за овој раствор што доаѓа со нив нели за секојдневно чистење или се работи за некој друг, малку сум збунета :?:

14. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.882
    Допаѓања:
    18.016
    Во течност за леќи ( Aosept, Renu, OptiFree, Avizor..) треба да ги чуваш, во спортивно ќе се исушат. Физиолошки раствор е оној за инфузии.

На MayDiamonds му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.759
    Допаѓања:
    2.064
    Фала ти премогу, јас го имам опти фрее :) Дали треба да земам и физиолошки, а зошто е тој потребен? :^)

16. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.882
    Допаѓања:
    18.016
    Некои ги промиваат со него, некои капкаат пред да ги стават леќите. Јас само течност купувам не можам 4231 шишиња само за леќите да чувам. Петта година ми е и немам никогаш користено физиолошки.

На MayDiamonds и Elence93 им се допаѓа ова.
  17. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
    Јас многу години користам Опти фрее и физиолошки раствор, ќе ти објаснам како и зошто се користат.
    Во кутивчињата каде што ги ставаш леките задолжително мора да ставаш опти фрее, не смееш да ставаш физиолошки раствор. Физиолошкиот раствор се користи само за да се измијат леките пред да се стават во кутивчето и пред да се стават на очи. Физиолошки раствор не мораш да купуваш, тој се користи само за да се заштеди, да не го трошиш опти фрее-то. Порано опти фрее беше околу 1.000 денари, сега е околу 600, а физиолошкиот раствор е под 100 денари. Ако сакаш да заштедиш, купи си физиолошки, ако не ти е проблем нон-стоп да даваш по 600 ден за опти фрее, не купувај физиолошки раствор. ;)

18. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.759
    Допаѓања:
    2.064
    Значи физиолошкиот раствор можам да го користам за миење на леќите додека опти фрее само во касетките за додека си стојат во него?
    А физиолошкиот раствор нема некаков ефект врз очите, да не ги суши или нешто? (Не сум упатена можеби звучи глупаво прв пат ми е да носам леќи). Инаку денес ми е втор ден ги носам неколку часа за да се навикнам. Но вчера откако го извадов почна ужасно да ме боли главата, и очите ми беа малку крвави а и сега забележувам додека ги носам дека ми се малку крвави. Не ми има ништо влезено во очите цел ден сум дома, дали е сето тоа нормално?

И уште едно прашање, колку дена смеат да стојат затворени во касетките со опти фрее ако се одлучам ете да ги паузирам затоа што сакам да менувам помеѓу нив и очилата па до кога смеат да се чуваат така? :)
    Фала ти многу на помошта, докторот ми објасна се но за некои работи заборавив да го прашам малку бев нервозна цело време мислев како ќе се прилагодам :worried:

19. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    5.194
    @MayDiamonds Најсигурна и наједноставна варијата ти е да ги миеш леќите со течноста што ја користиш за касетките. Доколку паузираш можеш било колку време да ги оставиш во таа течност, нормално претходно измиени.

20. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.759
    Допаѓања:
    2.064
    На колку време се менува течноста најнормално? Мене ми е рекоа можам секој ден но не е и задолжително,може и еднаш неделно.
    Уште не ми е јасно баш, јас вака правам ги чувам леќите во касетките со опти фрее значи ги вадам од нив ги ставам на мене и кога ќе решам да ги извадам само ги враќам во касетките со течноста која ја менувам пред да ги оставам во нив. Не знам дали точно правам :tmi: