Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    5.194
    Јас кога ги вадам од очи ги мијам со течноста малце, па ги ставам во касетката. А течноста во касетките ја менувам на 2-3 дена.

На MayDiamonds му/ѝ се допаѓа ова.
  2. GoldenRose.

GoldenRose. Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2016
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    1.092
    Јас при секое ставање /вадење ги мијам со течноста малку , а во касетките течноста обевезно ја менувам секоја вечер кога ги ставам леќите во нив. Мене ми е ризично да ги држам во истата течност повеќе денови.

3. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
    Да! Со физиолошкиот раствор ќе ги миеш леките пред да ги ставиш и откако ќе ги извадиш, а Опти фрее ќе ставаш во касетките.
    Не е ограничен бројот на денови колку смеат да стојат леките затворени во касетките со опти фрее.
    Јас при секое ставање и вадење ги мијам леките со физиолошки раствор, а во касетките Опти фрее-то обавезно го менувам секоја вечер кога ги ставам леките во нив. Не сакам да ризикувам да ги држам во истата течност повеќе денови.

Имам едно прашање за тие што носат и леки и наочари.
    Кога одите на преглед, дали ви определуваат ист диотер на леките и на наочарите?
    Мене на последниот преглед докторката ми препиша многу појак диотер на наочарите во однос на леките.
    Кај претходниот доктор што одев, секогаш леките ми биле со појак диоптер од наочарите.
    Сега сум збунета! Има ли некакво правило? Какво е вашето искуство? Фала однапред за одговорите!

Последна измена од модератор: 29 август 2017
  4. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Јас скоро бев на лекар, ми даде еден рецепт и ми рече да си земам што сакам, дали леќи или наочари.

5. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    Зависи. Не мора да се ист диоптер. Мене леќите и наочарите ми се различен диоптер, наочарите ми се малку појаки. А мислам дека и правилно е леќите да се со послаб диоптер за да не „блешти“ многу кога гледаш (во зависност од големината на диоптерот).

Последна измена: 29 август 2017
  6. GoldenRose.

Се зачлени на:
    4 март 2016
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    1.092
    До одредена граница леќите се препишуваат со помал диоптер од оној на наочарите, а над тоа се со иста вредност. Зависи од диоптерот и од леќите.
    Моите се за -25 послаб диоптер од начоарите.

7. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.759
    Допаѓања:
    2.064
    @MIA-SK фала ти многу :hug:

Инаку поставив прашање но никој не ми одговори, еве неколку дена ми се случува кога ги носам леќите очите ми се закрвавуваат внатре на белките ми се појавуваат како црвени линии (не знам дали добро објаснив)
    Дали е тоа нормално во почетокот додека да се навикне окото? Да не можеби очите не ми ги прифаќаат леќите или пак ми се јавува некоја иритација од Опти Фрее бидејќи пред да ги ставам ги мијам со него? :?: Многу се плашам, од што може да е :( Инаку не чувствувам никакво пецкање ниту дискомфорт кога ги носам, само црвенилото..

8. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    5.194
    Мене наочарите ми се секогаш со малку појак диоптер, така ми ги препишуваат.

9. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    5.194
    Ако скоро си почнала да носиш, тогаш им треба ма очите време да се привикнат. Има капки за очи што го намалуваат црвенилото, али не ги ставај додека се леќите на тебе.

10. GoldenRose.

Се зачлени на:
    4 март 2016
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    1.092
    Каков вид на леќи носиш?
    Пробај на почетокот да ги носиш по пократко време , дур окото не ти се навикне.

11. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.759
    Допаѓања:
    2.064
    @Elence93 @GoldenRose.
    Еве ги леќите и растворот
    20170829_135151.jpg
    20170829_135017.jpg
    Ги носам отприлика по 6-7 саати. Како се викаат капките да ги земам?

12. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    5.194
    @MayDiamonds добри се овие и не би требало да е реакција на нив. Капките ми се Прокулин, не солзи, туку другите, ќе знаат во аптека ако им кажеш дека ти е за црвенило.

13. Slow18184

Slow18184 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2015
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    937
    Од кој раствор за леќи сте задоволни?Порано користев Renu и ми беше супер ама го нема во помаливе градови и се префрлив на Prokulin ама некако во последно време не ми се допаѓа како да ми се' суви 'очите а досега немам користено никакви капки за навлажнување а носам леќи веќе 8 години.Се мислам да земам OptiFree ☺

14. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.882
    Допаѓања:
    18.016
    OptiFree или Ao Sept. Renu можеш од Прима да го нарачаш, бесплатна достава има :)
    Ќе ти ставам линкови од сите три :)
    http://prima.mk/opti-free-expres-355-ml
    http://prima.mk/ao-sept-plus-360-ml
    http://prima.mk/renu

На Slow18184 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Slow18184

Slow18184 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2015
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    937
    На Antolinaa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.759
    Допаѓања:
    2.064
    Кој е подобар раствор Avizor - Alvera или Bauch&Lomb Renu Multi Plus? :?: Особено за суви очи?

17. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.412
    Допаѓања:
    42.209
    Јас носев очила па по 2 год сакав да сменам и зедов леќи. На почетокот мислев дека е ради тоа што не сум навикната ми пречат толку многу, после сфатив дека едноставно имам премногу суви очи и дека не можам да се навикнам. Пак се вратив на очила. Инаку диоптерот на леќите е помал.

18. GoldenRose.

Се зачлени на:
    4 март 2016
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    1.092
    И двата ги имам пробано но Рену мене ми е подобар, бидејќи и јас имам суви очи.
    Сега го користам BioTrue на Bauch&Lomb веќе 1 година, и ми е незаменлив.

19. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.759
    Допаѓања:
    2.064
    Дечки ве молам за помош вие поискусните...:(:(:(

Како што кажав погоре имам проблем со крвави очи кога ќе ги ставам леќите веднаш ми се вцрвенуваат. Прво мислев дека е до течноста, ја користев Opti Free Puremoist па ја заменав со Avizor Unica Sensitive по препорака дека е наменета за доста осетливи очи ама црвенилото повторно се појавува. Пробав и да ги мијам леќите само со физиолошки раствор пред да ги ставам но и тоа не помогна. Зедов капки Avizor Lacrifresh и ги ставам врз леќите додека се на мене ама и тоа не ме спасува од крвави очи.
    Отидов кај докторот ме прегледа на таа машината, ми рече црвенилото било нормално и ќе поминело само било потребно време да се навикнеле очите. Ги носам веќе еден месец, но не повеќе од 6 часа, бидејќи и да сакам не можам, очите ми стануваат жар. Откако ќе ги извадам тие црвените како линии поминуваат за неколку часа освен една како црвена точка на левото око која ја имам откако почнав да ги носам леќите.
    Некако не ми се верува да сето ова е нормално се плашам дека нешто ќе ми се случи на очите, премногу сум испаничена докторот и не ми изгледаше баш убеден во тоа што го зборуваше.. Не знам.. Што да правам, дали да почекам некое време или да барам чаре кај друг лекар? ;(

Последна измена: 22 септември 2017
  20. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.445
    Допаѓања:
    96.561
    @MayDiamonds , можеби едноставно очите ти се преосетливи за страно тело во нив. Друго не ми паѓа на памет. Какви леќи користиш?