Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.759
    Допаѓања:
    2.064
    Air Optix Astigmatism

Дали тоа значи дека неможам воопшто да носам леќи или ќе треба да сменам некои други?

2. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.445
    Допаѓања:
    96.561
    Air Optix-от важат како најдобри поради нивната пропустливост на кислород. Ама штом си пробала со повеќе средства, а состојбата е иста, пробај смени леќи. Мораш да ги исцрпиш сите варијанти за да видиш дали е до очите или до леќите.

На MayDiamonds му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.759
    Допаѓања:
    2.064
    Кој би ми го препорачала?
    Дали можам да земам еднодневни па така да ги пробувам бидејќи не ми се исплаќа да давам неколку илјади а да не можам да ги носам како што ми се случи сега со овие.. :(

4. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.445
    Допаѓања:
    96.561
    Пробај ги Bausch&Lomb. Земи или еднодневни или еден пар. Продаваат одделно ако не се лажам.

На MayDiamonds му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.759
    Допаѓања:
    2.064
    Фала ти многу на помошта ќе пишам повторно што ќе бидне :hug:

На Emy867 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.533
    Допаѓања:
    106.107
    Некоја од вас дали ги има користено леќиве со диоптер на Freshlook colorblends? Дали сте задоволни? Јас досега ги користев на Air optix и сум задоволна , до пред 1 година ги користев истиве Air optix colors , ама бидејќи ми се некако скапи (2 пара леќи ги земам 50 евра) сакам да пробам од другиве. :)

7. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    Сестра ми ги носеше ама пред многу години. Во споредба со леќите во боја на baush & lomb изгледаат многу поприродно. Но знам дека на почеток додека ги заносеше имаше проблем со ставањето, некако потешко се лепеа на окото, но после една недела носење се си беше во ред. Порано беа најпознати леќи во боја :D :D
    А спомна дека 2 пара ги плаќаш 50 евра. Незнам колку поќе ќе ти се исплатат овие, зашто по 1 пар се во пакување.

Последна измена: 26 септември 2017
    На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Nicki_N

Nicki_N Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2016
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    15
    Здраво. Јас имам проблеми со видот едното око ми е 1.75, другото 2. Наочари не сакам и не можам да носам па се одлучив за леќи. Лани земав еден пар безбојни, но одма се откажав бидејќи страшно ме нервираше ставањето и ги носев само три дена. Сега сфатив дека морам и повторно земав но во боја. Еве веќе три недели ги носам,но многу ми е матно.Повеќе ме напнуваат него што ми помагаат. Мојата докторка ми рече дека од таму каде што ги имам земено ми го згрешиле типот на леќата (наместо air ми дале fresh) и дека поради тоа ми е матно, а од таму каде што ги земав ми рекоа дека тоа нема врска,туку било до тоа што леќите биле во боја, зеницата повеќе ми се ширела и ми фаќало од страните каде што е бојата. Ме збунија тотално и сакав да прашам дали некој до сега го имал овој проблем со леќи во боја. Да не земам по 100 пара, не знам што да правам,а сакам да носам во боја..

9. kittybaws

kittybaws Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2016
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    4
    Здраво, може да ми кажете некоја продавница што одредува диоптер? Сакам да сменам стакло на наочари што веќе ги имам. Сакав да закажам преку мој термин кај некој офтамолог ама се чека по месец и нешто... И колку ќе ме фати? Знам дека отприлика е само 600 за стакла. Фала!

10. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Оптика Ицо ако си од Скопје

11. sunshine96

sunshine96 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    223
    Зошто не си земеш од оние леќи со кои можеш и да спиеш? Имаат продолжено време на носење до 30 дена и ноќи, е само што не знам дали од тие има во боја.

12. Lianna Anna

Lianna Anna Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.503
    Допаѓања:
    19.859
    Јас имам и леќи и наочари. Леќите ми се одлични и дотолку не ги осеќам што ми се случило дури и да заспијам со нив. Знам дека не треба и ги знам последиците од истото. Хигиена оддржувам по пропис, иако морам да признаам дека ме нервираат ритуалите околу истото.

Ама и покрај тоа, последниве два дена имам проблем. Кога ги носам леќите е се во ред, ама кога ќе ги извадам, ме печат очните капаци, очите ми солзат и ме чешаат. Тоа трае некој си саат време и после е се нормално. Немам црвенило, немам други проблеми. Ова не ми се случуваше на почетокот. Можеби немам доволно влажност. Не знам. Слушнав и дека имало таблети за чистење леќи, се ставале во растворот.

Наочарите ич не ги сакам и многу ретко ги носам. Најчесто по дома или кога брзам, па немам време за ритуалот со леќите.

13. BringMeTheHorizon

BringMeTheHorizon Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    здраво, пред неколку дена направив офтамолошки преглед. лекарката ми рече дека имам диоптер -0.5 ама кога дома ги видов резултатите, во колоната кај што пишува Ci (што претпоставувам дека значи цилиндер) има напишано 0.5 и малце се збунив. па се прашував дали можеби некој од вас е искусен во тој поглед и би можел да ми помогне за да не 1509205949907637965381.jpg настанат понатамошни недоразбирања. ќе прикачам слика од резултатите. фала ви однапред 1509205949907637965381.jpg

14. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.503
    Допаѓања:
    19.859
    Тоа е колоната за цилиндер. Веројатно имаш астигматизам. Нема да има недоразбирања, оти во оптика точно ќе разберат што пишува. Докторката требало да ти каже дали ќе бидат со или без цилиндер.

Ако сепак си во збунки, консултирај ја пак.

15. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.882
    Допаѓања:
    18.016
    Колоната е за цилиндар, ама докторски ракопис е, развлечено е. Убаво си има пишано Десно: -0.5 , лево -0.5.
    Немаш цилиндер.
    Само развлечено е напишаното.

16. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    На десното имаш цилиндар, нема диоптер само цилиндар на 160 степени. Левото ти е со диоптер, без цилиндар. Нема да има проблем оптичар да ти го прочита, јасно е.

17. BringMeTheHorizon

BringMeTheHorizon Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    фала ви многу, од утре ќе поминам низ оптиките и се надевам дека ќе ми се разјасни ❤

18. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Не се оптеретувај ти со диоптерот ич. Инаку јас тоа работам и ти кажувам со сигурност.

19. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.503
    Допаѓања:
    19.859
    Имам проблем кога ги вадам леќите. Очите ме печат многу и страшно многу ми солзат. Се е во ред додека ги носам.

Изгледам како демон кога имам шминка. Од солзењето. :devil:

Имал ли некој сличен проблем?!

20. mari_sa

mari_sa Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2015
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    205
    Дали некој знае дали даваат бесплатни наочари за студенти?