1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    842
    vo optika mi rekoa ne treba leki da stavam zasto ocilata mi se za blisku,prvpat slusam dali e ova tocno imamm 1.25 i cilindar? Ve molam odgovor akoj nekoj znae.MI VIKAAT KAKO KE GLEDAS NA DALEKU?

2. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    16.241
    Како тоа?? А очилата за наблиску цело време ги носиш :^)??

3. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    626
    Vie sto imate astigmatizam a nosite lekji ko ke gi stavite odma cisto gledate? Mene mi treba malce vreme a i nekogas gledam te cisto te matno.

4. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.217
    Допаѓања:
    11.220
    Дечки, датумот на амбалажата на леќата за рокот на употреба, важи за отворено или неотворено паковање?
    Обично сум со очила, ама посегнав сега по леќите решив пак да почнам да ги навикнувам. Леќите ми стојат во течност со месеци ехеее неам појма од кога... Смеам да ги премијам сега и да ги користам? Инаку рокот им е до 2024 г.

5. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    16.241
    Неотворено, отворено не би можело да се користи до 2024 :?:.

6. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.217
    Допаѓања:
    11.220
    Има смисла (facepalm)
    Ај да не се разбудам утре со pink eye ќе си земам нови. Фала ти :f:

7. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    16.241
    Не знам какви леќи користиш, но ако се за еден месец, рачунаш од отварањето еден месец, ако се за три месеци од отварањето три месеци, годишни од отварањето една година. Датумот што е на кутивчето значи дека до тој датум може да стојат неотпакувани.

8. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.217
    Допаѓања:
    11.220
    Јас не сум многу информирана и едвај имам искуство со леќи. Ева вакви користев пред скоро една година ама се вратив на очила оти не успеав да се навикнам, не бев истрајна. Сега си помислив да дадам шанса пак, ама ќе морам да земам нови леќи, нема да може да се "вежбам" на старите.
    Од оптиката ми рекоа дека можам да спијам со нив, да се бањам, да не ги вадам секојдневно, ама немав баш океј искуство... Можеби ќе се решам за друга фирма. Ако имате некоја препорака, просветлете ме :$

Прикачени фајлови:

9. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    16.241
    Никако не смееш овие пак да ги користиш, требало да ги фрлиш штом си ги користела. Вака по ова не можам да знам какви се без кутичето, затоа што има различни видови на Bioinfinity. Треба да се информираш прво какви леќи би користела, дали месечни, тримесечни или годишни. Ако сакаш пак да носиш леќи треба да си купиш нови. Обичните леќи се носат најмногу 8 часа во денот, додека има леќи што се носат цел ден 24 часа, но тие не се исти како обичните. Тие од оптиката како на пазар да продаваат, а не да работат во оптика, така ми изгледа по ова што ти кажале.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  10. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.217
    Допаѓања:
    11.220
    Годишни со сигурност не беа. Или месечни или тримесечни ми рекоа. Отидов во оптиката и побарав леќи со кои што може да се спие, ми ги препорачаа овие и ми рекоа, на 3-5 дена можеш да ги вадиш, да ги премиваш и пак да си ги ставиш. Како неискусна, ми одговараше тоа и ги порачав. Ги носев околу 2 месеци, и кога спиев со нив ужасно ми го сушеа окото ама си велев океј ваљда така треба да биде. Кога ќе ми влезеше вода во окото при миење, бањање, скоро секогаш ме се одлепуваше и виткаше. Абе ужас.. Можеби и затоа не се навикнав...
    Инаку сум ЗА леќи, би си ставила пак ама веројатно ќе треба повеќе да истражам.
    Ете така ми ги дадоа како на рефус... Без кутивче без начин на употреба и слично, баш како на пазар.

11. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.314
    @DaisyDoo
    Оди на офталмолог, нека ти препорачаат они каков тип леќи ти одговараат, прашај си се што те интересира за леќите и за одржувањето таму. Прашај си секако и во оптика ако сакаш, но јас се сеќавам на прв преглед за леќите се ми објаснија таму докторката и сестрата. :)

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    16.241
    Сега баш проверив, истите ги користам и јас. Месечни се, со нив не можеш да спиеш со сигурност, ниту пак да ги носиш повеќе од 8 часа. А да се бањаш со нив е нехигиенски и можеш да закачиш некоја инфекција, а друга работа е тоа што ќе ти се уништат леќите доколку дојдат во конткат со вода, потоа ќе треба да ги фрлиш. Среќа што не си закачила некоја инфекција. Пред да користиш леќи информирај се добро како правилно да ги користиш, затоа што може сериозно да си ги оштетиш очите.

На Orchidea и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  13. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.217
    Допаѓања:
    11.220
    @Dream-Girl @Guns N` Roses
    Какво објаснување какви бакрачи, мене единствено што ми кажаа е "лесно е, можеш туторијали на јутуб да си пуштиш да видеш цаки за како побрзо да се научиш"
    Ништо дечки.. Ќе потерам јас од понеделник на офталмолог и веројатно друг тип ќе земам оти ептен ми се отвори желба, а богами и потреба. Не можам со наочари веќе, како да не сум јас јас... Иако ги носам со години.
    Фала ви за мислењата и советите. Ме оправивте :f::f:

На Guns N` Roses и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    18.275
    Може препорака за добар офталмолог во Скопје, приватно/државно сеедно, за прв општ преглед?

15. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    16.241
    ПЗУ Др. Роберт Ристовски

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.824
    Допаѓања:
    13.391
    Д-р Роберт Ристовски, нема да погрешиш. Одличен е.

На Sofi.ja и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    18.275
    Колку се плаќа прегледот?

18. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.824
    Допаѓања:
    13.391
    Беше 800 денари, но одамна ова. Најубаво да се јавиш и да прашаш.

19. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    16.241
    Има ценовник на неговата веб страна.

20. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.314
    Од која оптика од Скопје сте најзадоволни што сте земале очила? Особено за рамки за очила ме интересира.
    Лани си земав нови, но многу неквалитетни ми се погодија, се искршија рамките, испукаа од ништо, ниту удрени, ниту паднати наочарите... Додуша не ги земав нешто скапо, не пребирав да се било какви нешто на изглед, зошто само за по дома ги носам, цело време сум со леќите надвор ама па и за дома ми требаат, не можам и без нив. Битно ми е рамките да се квалитетни, а не вакви за 1г да ми се скршат...