Коприви за косата

Discussion in 'Коса' started by morkov4eto, Aug 13, 2010.

1. bbb

bbb Истакнат член

Еве денес ми ја препорачија копривата, зедов чај од коприва и го нанесов на косата, но го исплавив, незнам дали треба да се иплави или не :) па ќе видиме каков ќе биди резултатот... :)
    Ми кажаа и една домашна маска за коса за свилен изглед, од рицинусово масло (од аптекеа), 1 лаж. мед (од продавницата), еден лимон (од пазар или продавница :D ... исцеден) и една жолчка (од јајце од фижидерот дома) хаха мала шала, па ќе ја пробам и неа и да вдиме што ќе излезе .... поздравче

2. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

баш истово ми го кажаа вчера ама кај сеа да одам да барам коприви и да ги берам?
    се мислам да ставам филтер кесички и од нив да го направам чајот :?: ама пак во нив нема од коренот

3. slavica999

slavica999 Популарен член

Побарај на зелен пазар -понекогаш продаваат а расне и покрај река - у случај да решиш да одиш да бараш и береш :) .

simoncelicius likes this.
  4. viktorija26

viktorija26 Истакнат член

Девојки колку често треба да се прави овој третман со копривите,имам пробано само еднаш и не повторив повеќе а читајќи ги вашите коментари гледам дека вие навистина сте задоволни од овој третман па би сакала и јас да продолжам.
    **ее патем имам и коприви и листови од ореви на кој му треба?

5. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Што се однесува до чајот од коприви, се полева косата со него, претходно исплавена и измиена, фактички последната ''вода'' да ти биде чајот, цедиш и толку - нема плавење! :!:

Не е штетен третманот, напротив, се користи за поттик на растот на косата, сјај и ред други корисни работи кои ги зодржат копривите.
    Инаку имам слушнато дека ја потемнувале светлата коса ?
    Ениуан?
    Демант или не, прашање е сега. :D

viktorija26 likes this.
  6. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Да, баш во темата за побрзо растење на косата пишаа плавите да внимаваат бидејќи може да ти ја обојат косата истото е и со оревите

Mishela likes this.
  7. Rock-a-Fella

Rock-a-Fella Популарен член

Нее, јас пробав коприва, па и чај од листови од орев-никаков резултат не добив. :| (освен дека потемна ми беше косата со тој од орев).
    Џабе се намачив. |(

8. imelda

imelda Популарен член

Понесена од темата решив и јас да и дадам шанса на косава со коприви. Покрај реката веќе нема, прецветаа и се исушија за оваа година, па кренав во потрага по шампон од коприва, некст бест. Се сеќавам во Македонија на шампонот од коприва и најевтин беше. Едно време се продаваше во пакетчиња за индивидуална употреба и уште се сеќавам на мирисот.

Иди најди бе во оваа Англијава едноставен шампон од коприва! Цел град го преодив и на крај се затнав во една од овие хербалните продавници. Најдев едно шише од 250ml, не е зелен туку жолтеникав, како солна киселина е, и мерише ми на боздел! :puke: Го платив тродупло, ако не и четиридупло :^) од било кој Loreal или не знам каков, е сега има да свети косава и да пита доста ли е! :lol:

9. tessie

tessie Форумски идол

Баш пред некој ден другарка ми ми се пофали дека многу и зацврснала косата од што пиела чај од коприви. Мислам дека со овие природни лекови треба малку повеќе трпение и време за да покажат свој резултат, затоа можеби на некој од вас не му помогнале.

10. TeaB

TeaB Популарен член

Исто така и брезата ја прави косата цврста и сјајна и побрзо расте. Ја користам бреза ама еве ке пробам и коприва :)

11. WildCherry

WildCherry Истакнат член

Aj пообјасни го ова со бреза, како го правиш?
    А патем сега низ пазар може да се најдат коприви ?
    За ова нешо слушнав од една баба моја, таа ми рече дека копривата била добра за растот на косата. немам пробано а сакам .

12. soco

soco Истакнат член

сега и тешко да најдеш свежа коприва мислам дека можиш да најдеш во ,,билна аптека,, како некој чај или слично и тоа да пробаш да го употребиш. Види вака најдобро е напролет да најдиш млади коприви со нараквици собираш неколку млади гранки и како обичен чај вриеш вода и ги ставаш и покриваш со капак после еден час ја цедиш водата и после она регуларно миење на косата ја натураш со водата од копривите последна да бидит таја и се сушиш со потемен пешкир или постар зошто ке го напрајш зелен ! така неколку пати или двапати неделно еден месец па ке ги почувствуваш благодетите кои е многу големи !
    Коприва та го јакне коренот спречува опаѓање на косата ја зацврснува и и дават сјај .
    П.С. незнам дали имат некој шампон од било која фирма или бренд што би ти го дал истиот ефект како плакнењето со чајот од коприви ! :!:

:tmi: :D :D со лист од орев????? ами бабами со тоа ја фарбаше косата тоа не е за сјај тоа ти е природна кафена боја за коса !!!

А за копривата не си во право ЈАС тврдам дека од чајот од коприва имат ефект ! :!:

WildCherry likes this.
  13. WildCherry

WildCherry Истакнат член

За сјај потврдено и пробано чај од камилица, најнормално после секое миење на коса, само ке го исипеш чајот , е сега може крпата да ти ја направи лом, ама ако нејќеш да си имаш вишок работа одмиј за крај со уште мал млаз вода.

14. TeaB

TeaB Популарен член

Wild Cherry нема некоја филозофија со корисење бреза. Јас користам шампон од бреза и ептен ми е добар, ама за кого како :)

15. lattie

lattie Популарен член

Копривата е многу добра за косата и дава сјај и го зацврстува коренот

16. Shpagetta

Shpagetta Популарен член

Јас се мијам со шампон Wash and Go од коприва :)
    И задоволна сум, многу :!:

17. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се мијам со шампонот од коприва и во него ампули. Ми изгледа ефикасно засега, бојата на косата не ми е ни малку сменета, па ќе видиме понатаму не може да е утка во секој случај очекувам резултати во должината на косава 8)

18. Rock-a-Fella

Rock-a-Fella Популарен член

Не, не, не дека се бранам, ама навистина косата сјаеше како на реклами. :rofl: И да, потемна ми стана, нема врска, одамна си средив со бојата. За чајот од коприва-зависи од влакното. Користам шампон од коприва, и добивам по малку првут, искрено... :worried: Косата не ми е густа, а сепак едвај ја чешлам :doh:

19. Lady-in-white

Lady-in-white Истакнат член

А знаеш ли како се вика тој шампон и каде можам да го најдам?

20. Li..Na

Li..Na Истакнат член

И јас ќе пробам , утре одам во берба ;)