Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662

А колку испитувања сакате да се прават во денови кога има 24-часовен полициски час? Идејата е да се седи дома деновиве и од таа причина, се тестираат само тие со симптоми. И секаде во светот (ова го кажувам зашто ја следам ситуацијата во неколку странски држави), бројката на тестирани за викенд е помала, проверете ги бројките ....

Така е, за две недели точно ќе се види колку граѓаните НЕ ги почитуваат мерките и препораките. Во петокот излегов до аптека и не знаете кој хаос беше - убаво време, последен ден пред карантин, башка неработен ден. Сите надвор, нема почитување на социјална дистанца, 2 метри растојание - што е тоа? Нема маски, ракавици, никакви превентивни мерки. И капак на се - собрани друштва по клупи и по дворови. Дечки, знаете уопште што е поентата на забраната за групно собирање? Знаете дека во Белгија, полиција има право да ви влезе дома и да го растера друштвото? Епа не, ние се жалиме дека се строги мерките, па баш за инат на тие мерки, ништо живо не почитуваме. Е заради таквите, нема да мрденеме од дома пред јуни.

Јас бев две недели во самоизолација (после враќање од странство во март) и полиција ме проверуваше два пати дневно, секој ден во текот на тие две недели. Така да, не дека не се врши контрола, немав можност да мрднам (дури ни да сакав, а не сакав).

На LivingGlam, *Amethyst*, Angie1432 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Од ова што досега го гледаме,значи една десетина од тестираните се позитивни.
    Дали масовен скрининг на населението со серолошки тестови ќе ја покаже реалната бројка на позитивни и асимптоматски случаи?
    И до каде е разврската со велешкиот случај?

Она што ме плаши е дека не се гледа светло на крајот од тунелот.Да знаеме,до тогаш и тогаш ќе трае,ќе издржиме,ама вака до кога???

Јас не познавам луѓе кои отодоа по викендици да слават,уште помалку друштва собрани.

На CameliaMiller, duffi, Ivan4e04 и 9 други им се допаѓа ова.
  3. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.471
    Чекаат да кренете температура ради стрес и секирации, па да ве вбројат во позитивни...

На jacqueline.s и 1209 им се допаѓа ова.
  4. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.784
    Нека го тестираат Лабуништа Струшко па ќе видете од 317 тестирања сите позитивни !!!

На Mishela, Marija_Magdalena, elenaxbbg и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.930
    Допаѓања:
    143.044
    Од тетово за скопје.

6. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Абе се нешто не ви чини.
    Шо мислевте ко идавте, на меден месец одите?

7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.082
    Допаѓања:
    46.153
    Шо не ми чини, да беше за нешто друго да чекаше ти 4 саата ќе ја колнеше државта до сега насекаде, ама оти сме ние од карантин, прогонетите не смееме да гукнеме, макар не оставиле тука и цел ден без храна да чекаме да не пуштат па макар и рекле дека у 8 ќе не пиштат. Не мислев дека идам на меден месец, мислам дека ако некој се нафатил нешто да организира треба да го организира како шо треба. И преслушај се малку ти си таа за се едно нешто шо мрчи не јас. Од такви како тебе ми се ќења веќе, само на некој на маката да се ситите, бреј што луѓе ќе бевте.

На Mishela, SandStorm, Dalia93 и 32 други им се допаѓа ова.
  8. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.930
    Допаѓања:
    143.044
    Бројче, смири се, ништо не е совршено, ќе се среди. Поминавте 2 недели, за некој саат не е страшно

На mariz, fana, oblace1 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.309
    Гладни биле бе чоек.
    Како можи гладни да ги остат?
    Дибеци.

На Alisa22, eli25, fana и 5 други им се допаѓа ова.
  10. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Многу ги пумпаш работите, не го зборат сите ова што го велиш ти. И за тоа со баничките пред некој ден.
    Не е океј да шириш дезинформации.

11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.082
    Допаѓања:
    46.153
    Знам дека ќе се среди, не викам дека нема, само сум изреволтирана што си играат к*р со народот и ич уво не ги боли. Има деца тука и тоа ногу деца, без храна цел ден ќе ги остават. Изреволтирана сум и сакав да се пожалам и не ме интересира кој што мисли за тоа, како дотичнава погоре.

На CameliaMiller, buba4e89, Thallia и 14 други им се допаѓа ова.
  12. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.269
    Допаѓања:
    31.290
    Што е најтрагично, џабе дремеме со денови под клуч кога во вторник ќе ги видиме преполни пазарите и автобусите на ЈСП настискани како сардини. Не се криви луѓето што одат на работа туку тие кои до максимум ги редуцираа автобуските линии. Наместо да ги стават сите можни автобуси во погон за тие неколку часа и истите да возат со по неколку луѓе они на штедење удриле изгледа. Целосно се несоодветни мерките. Треба да се расчистат токму тие гужви и собиранки. А реално сега и слобосни да бевме, немаше баш избор каде да одиме, сигурно не не чекаа ниту моловите ниту рестораните. Тие што сакаа да си прават журки си се насобраа уште во четвртокот.

На ..barbie.., orevokrsacka, MarigoldA и 10 други им се допаѓа ова.
  13. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.930
    Допаѓања:
    143.044
    Се што имате јадење дајте на децата, вие сте возрасни, ќе издржите. Ајде, до вечер дома сте

На ocicka2014, H.VAGA, LivingGlam и 3 други им се допаѓа ова.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.082
    Допаѓања:
    46.153
    Да сигурна си?100 посто гарантирам дека се што кажав е така. А за ова сега најди ми го тој што вика дека не е така, нека дојде и нека снима долу што се случува, па ќе видиме кој пумпа.

15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Колку што сфатив, ништо немаат. Доручек ако им дале, утрото кога им рекле во 10 дека ќе идат - и толку. Од кај храна, ако се нашол некој да донесе некому...

На WildMk и 1209 им се допаѓа ова.
  16. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.082
    Допаѓања:
    46.153
    Немаме ништо, ни рекоа се што има во собите да исфрлиме во ѓубре во 8 и постелина и крпи се во толку. Само јајца донесоа сабајле по едно вапцано и чај, у 8 и толку. Ама не ни знаеме што чекаме тоа е проблем, војниците од ходник ништо не кажуваат.

На CameliaMiller, duffi, eli25 и 5 други им се допаѓа ова.
  17. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Битно јајца ви вапцале :D (facepalm)

На CameliaMiller, H.VAGA, candy.cane и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.471
    Можеби некои од дојдените имаат симптоми и чекаат последни резултати за да знаат како да го спроведат протоколот. Додека вас останатите ве планираат за транспорт до дома. Само полека, ќе биде во ред. Ќе ни пишеш за кратко дека си во превоз, гарант.

На ocicka2014, *Amethyst* и 1209 им се допаѓа ова.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    Што е со мрчењето секој ден? Зошто деца, зошто кучиња, зошто викендици... Не сте единствени, на сите ни е тешко. Од понеделник до петок искачајте од 5 до 16 и готово. Што повеќе ви треба за да ја излуфтирате главата? И јас сакам моите да ги видам, другарките, на викенд да одам некаде... Се сакам ама не може. Ете, не може. Па во овие скоро 2 месеци дали 4-5 пати имам излезено. Тоа е. Тука ве читам секој ден сте некаде и пак е малку. Претходно 24/7 меревте улици?
    Ај намалете малку со плачењето и издржете уште малку.

На ..barbie.., oblace1, black-angel и 7 други им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.309
    Не е така.
    Ако спроведуваш рестриктивни мерки, мораш да организираш ресурси и капацитети за да можеш да ги регулираш тие рестрикции, за да нема оштетени.
    Поарно е да кажува секој со какви проблеми се соочува, за да знаеме што фали и кај треба да се реагира.
    Нема сега ко Кина да се прајме и да криеме неправилности во системот.

На cresa-jagoda, eli25, BlackNight и 8 други им се допаѓа ова.