Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. monibejbi

monibejbi Популарен член

Mногу се 3 дена,. Ние ич неизлагаме.

2. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Народ се рашета низ населба. Улицата преполна со автомобили и галама. Луѓе во група шетаат кучиња и ѓубре. Поздрав до граѓаните и мерките...

3. Amelia

Amelia Популарен член

Да прокоментирам за Бигорски, таму има голем број монаси и монахињи, и луѓе кои што се згрижени во манастирот, како и зависници што се лечат, сите тие присуствуваат на светата литургија никој не е од страна.

P.S.love likes this.
  4. monibejbi

monibejbi Популарен член

И тоа е лошо до продавница само и неможат повече од 200 метри да напуштат дом.

5. Dennings

Dennings Популарен член

Од старт сум ЗА меркиве. Од дома немам излезено од 12 март кога не пуштија од работа.
    Се немам видено со НИКОГО. Празников си го честитавме на вибер со цела фамилија.
    Ќе земам пола плата.
    Живеам во куќа со двор. Денеска на улица најмалце 10 коли поминаа.
    Кој кого прави будала во ситуацијава?

6. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Брзо помина, уште еден ден и се враќаме на секојдневните обврски во хаосов :puke:

Преска видов викендаши од Скопје си одеа дома среде полицискиов, после режимски мерки за нас останатите море мрш таму

cresa-jagoda, Bebac and An-na like this.
  7. prominent

prominent Форумски идол

@referentka, од меркиве ќе излезат други последици по здравјето на луѓето, затворени, исплашени и осиромашени. Се игнорираат други заболувања (меѓу другото, посериозни од ковидот), се одлагаат интервенции итн. Така што не, не ја потценувам вредноста на здравјето, напротив. Со меркиве се уништува се', секој аспект од општественото функционирање е запрен додека сме фокусирани на едно нешто чија опасност е преценета. Вака или така, ќе мораме да дојдеме до колективен имунитет.

Amellie13, Bunny2, candy.cane and 6 others like this.
  8. poenta

poenta Форумски идол

Се забранува организиран јавен превоз на патници (излез и влез) од и во подрачјето на Општина Тетово и околните општини.
    Исклучок се фирмите што имаат организиран превоз за вработените до работните места.

Last edited: Apr 19, 2020
    cresa-jagoda likes this.
  9. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Па муабетот не беше дали има или нема во други држави Кондратенковци. Не читајте селективно и не извртувајте зборови, ве молам. Туку дека вие велевте дека само у нашата држава не се справиле со нив и таквите ко нив. Потфрлиле. И оттука прашањето како тоа Германија се справила со своите кондратенковци, а има 150000 заразени. Значи и таму не се справила државата.

За другото, не мора подалеку, еве погледнете ги процентите со вакцините. Пример во Шведска не е задолжителна вакцинацијата, а има 98 % вакцинирани деца. Кај нас лани видовме што се случи со морбилите. Не се сеќвам тогаш да имаше вакви реакции.
    Незнам, можеби грешам, ама пишувам она што реално го мислам, и стварно мислам дека кај нас ако не се постапеше вака како сега, ќе ни се случеше многу поголема бројка. Крај на краева, секоја држава ги знае капацитетите на својот здравствен систем. Некои држави може да си го дозволат ризикот, дали ние можеме, ви оставам да процените вие.

KateKane, oblace1, buba4e89 and 6 others like this.
  10. darcy

darcy Популарен член

Не бре, зар не е тоа што Венко кажува апсолутна и комплетна вистина. Сега ме изненади, јас ништо друго не читам. Фала ти што ме просветли.

Бројките на заразени се поголеми реално, ама тоа е секаде. Ама има и бројка на починати, која е поголема од некои околни држави, ама помала по глава на жител од многу понапредни и побогати земји. Мислев дека полошо ќе поминеме, за среќа не бев во право, се надевам така и ќе остане. Дали благодарност на бсж вакцината, дали на мерките, дали на Господ и Алах и кој и да е, дали само засега имаме среќа, фактите се тие. По заслуга на народот секако не.

mkdvesna, emiliana, JuLleE and 2 others like this.
  11. monibejbi

monibejbi Популарен член

Искрено тешко е и само разумот да ни владее. Емоциите сега мораме по страна.Белки ке извадиме некоја поука ид од ова.

12. Bratot

Bratot Форумски идол

Траги од коронавирус пронајдени во водата за миење на улиците на Париз

Јаневски likes this.
  13. fana

fana Форумски идол

Каде тоа има толку раздвиженост? Овде кај мене пиле што прелетува, се слуша.

Amelia, Anie93 and LiliBoz like this.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Ич да не се секирате за прогазените мерки, овде маж ми вика изгледами ти живееш у заблуда, на ден по минимум 10 000 луѓе се казнувани, можда и више, во марано денес собиранки за велигден и роденден гледам на фб, чак еден во тренто по кола да гледа човекот си бил, вика дека таму пуштиле се, а овде таква официјална изјава за мерано јас не читам, ама он вика се било океј, ја прашав и золвата вика се шетаме у шума и можеме да идеме од општина во општина и кажала некоја италјанка су прашувала у полиција директно. Вика не сретна полиција ништо не ни рече.

Маж ми преска вика луѓе се шетаат еден куп деца има по ливадите беше да исфрка ѓубре, народ трча, коли фучат.

Не знам уопште што се дешава во државава?

На вести молчат, нашиот гувернер вика шо е до мене одма би ве пуштил ама не е до мене. Премиерот молчи, министерот за здраство вика дека сме биле далеку од фаза 2 оти заразените требало да се бројат на прсти а не да излегуваат со 4 цифрен број.
    Од друга страна се зборува долго чеканиот 4 ти мај каде штио наводно ќе не пуштат, од друга страна зборуваат дека веќе на 27 април ќе олабавиле, друг вика далеку сме од олабавување ние.
    Регионите сами по себе почнаа да се караат, југ вика ако го пуштите северот ние ќе се затвориме од вас и нема да смее да влезе никој од северна италија.

И за крај одлука релевантна информација нема.

Кај сите земји стапката опаѓа кај нас сеуште 3 недели исто.

Вчера направиле 65000 брисеви имаше над 3500 заразени денес си 50000 3050.
    Значи не знам више на што да се надевам.
    Ем сме у карантин 2 месеци ем сите заразени па како успеваат да се заразат и каде.

Нешто ми смрди.

15. An-na

An-na Форумски идол

Интересни размислувања читам од некои ликови тука и се чудам. Како може да живееме во толку европска, напредна, просперитетна држава, а да сме стока народ? :^) Просто неспоиво е едно со друго.
    Или не сме толку напредни, или не сме стока? Или... вистината е некаде помеѓу :?:

Друга работа... нашето “успешно” справување со ситуацијава.
    Како може некој да каже дека успешно се справуваме кога цел здравствен систем ни е колабиран? Ништо, ама баш ништо не функционира. Не може да ми кажете дека успешно се справуваме кога дете не можеш да однесеш на лекар? Освен ако не е ептен сериозно, па да мора на итна, матичните не функционираат. Лечат по телефон и вибер. А таквото лечење е како јас да земам дијагнози да давам. И тоа за деца зборувам! Каде што знаеме дека состојбата може лесно да премине од нормална во критична и каде што во нормални услови постојано се следи. Е сега, не.... Консултации по телефон.
    Јеботе и корона и се!!!! Мрш и здравство и влада и полиција и се!!!!!
    Џабе е “успешното” справување кога ќе испоумреме од зилион други болести!!!

Али еј, ние од Германија сме подобри!!!

Срам ми е да признаам дека и јас на почетокот исто мислев :x

Last edited: Apr 19, 2020
  16. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

@vitamina колкави се паричните казни во Италија?

17. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Што мислите кога ќе се отворат градинките,училиштата и факултетите?

cresa-jagoda likes this.
  18. vitamina

vitamina Форумски идол

Од 400 евра нагоре. Зависи за што.
    Ама обично за непослушните граѓани се од 400 до 600.

cresa-jagoda and MarigoldA like this.
  19. referentka

referentka Moderator Staff Member

Веќе е кажано дека мора да се стаса до таргет - колелтивен имунитет, ама мора да зе забави сето тоа, а ќе се забави само ако се следат препораки.
    Што ако дневно има по 300 заболени?..еи го знае власта капацитетот, затоа и вакви мерки има.

Дали навистина мислите дека ако нема мерки народ ќе седи по дома?
    Неееее....
    И сега при мерки пак пркоси!

20. fana

fana Форумски идол

Школи во септември. Градинките за брзо (кон јуни). Факултетите и тие од септември мислам, ако во меѓувреме не договорат сесија во јуни.

cresa-jagoda and Waka-waka like this.