Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Не ве можам еднаш ви чинат мерките еднаш се премногу остри. Ако на секој гледаат да му угодат кај ни е крајот? Уште па како само вие да сте затворени дома у Кина демек цела зима не беа, у Италија 2 месеца не се затворени само вие сте жртвени јагниња. Ама ај веројатно се должи на влијание од карантинот.

На ElenaOfRivendell, Marija_Magdalena, LovelyGirl3 и 6 други им се допаѓа ова.
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.898
    Допаѓања:
    127.396
    Nema da se ukine kje se namali. I zadolzitelno nosenje maski moze da se vovedat.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    Не реков дека не се оправдани, само не верувам да има гужви по маркетите како во петокот. Не е ни важно веќе ама јас дефинитивно ќе излезам да се издишам.

На darcy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.898
    Допаѓања:
    127.396
    Na 6 ti naracav, na 12 mi donesoa. Jabolkata skapani bea. Podobro da mi recea nema. Pola produkti nemase pa gi zamenuvame po telefon. Aj da ja napravev ba 11 ti pa da recam ok nema ama od 6 ti do 12ti nema proizvodi? Vero ne sum probala. Kje probam. A Reptil se najkorektni

На LivingGlam и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  5. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.446
    Допаѓања:
    120.038
    За пломба по 1500 ќе плаќаме така? |(

На cresa-jagoda, candy.cane и Spidy им се допаѓа ова.
  6. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.611
    Допаѓања:
    63.482
    Сосема коректна цена.
    Фризери, козметичари, нокти што прават, едно друго сите ги имаат горе доле тие цени, дури и плус. Ноктите повеќе од еден месец не можеш да ги носиш, пломба ќе те држи неколку години.

На ElenaOfRivendell, LivingGlam, Ivan4e04 и 13 други им се допаѓа ова.
  7. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    кому му се седи дома за да се зачува себе и семејството и плус и му се заарнила изолацијата, чак и романтична му станала, може да седи. Ако оди на работа, нека да даде отказ и нека да се посвети на животот дома чак и во времето по коронава. Секогаш ќе ја имате таа можност. Грото кои пишуваат за олабавување на мерките - полициски час и особено неколкудневно затварање, не го пишуваат тоа затоа што им се сака да шетаат по кафичи. Тие што сакаат го прават тоа шетање (Без кафичи) и со и без полициски час.
    Олабавете малку со тоа расфрлање, “баравте вонредна состојба добивте сега не ви чини. Баравте полициски час, добивте, сега не ви чини.“ Напорни сте.
    Нека не олабават нас, нека да си ја тераме нашата работа и нека да се погрижат и здравството да профункционира и за други работи освен короната. Пошто, добар дел од нас и чекаат за испитувања и нови терапии веќе втор месец. Не е се во тоа дали ви е убаво на вас домичка, во дворче, во кујната....
    Вие слободно седете и чувајте се. Нас не интересира да го продолжиме животот надвор и се' што треба да правиме дур сме надвор :wasntme:

На Larichka8, *Amethyst*, Ivan4e04 и 25 други им се допаѓа ова.
  8. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.977
    Не ми е денoт. И тaкa иде.

На MarigoldA, fana, DAngel и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.336
    Допаѓања:
    92.299
    Што кажаа поточно ако може да кажеш?
    Тоа важи само за Прилепчани ли? А преминување низ град за други како ќе биде?

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.957
    Допаѓања:
    203.301
    Фондот нема да дозволи, ама ќе мора да се направи корекција на цените. Скафандерот за еднократна употреба чини 1500-2000 денари парче, ффп2 маска чини 700 денари парче. Се фрлаат после секој пациент. Визирот се дезинфицира. Ќе мора да се користат инструменти за една употреба, од ситните, стерилизација не помага кај сите, не се чистат 100%. За еден пациент да ти седне на стол за преглед, трошокот е 4400 денари само за скафандерот и маската. Каде е тука интервенцијата? Логично е или да поскапат услугите или да се затворат ординациите. Трето нема.

На LivingGlam, cresa-jagoda, *Amethyst* и 15 други им се допаѓа ова.
  11. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.397
    Е зошто толку малку теста денес? Ептен малку.
    Со жената од Велес што се случи?

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.005
    Допаѓања:
    14.821
    Јас не работам со фондот, приватни цени се во прашање, реално може да се адаптираат цените по потреба. Ама сите што се со фонфот ќе одат по тоа документот што кружеше "ако не ги исполнувате овие услови, престанете со работа" зошто нема шанси да можат да си дозволат 7-8 комплета заштитна опрема на ден. А ако носиме еден скафандер цел ден не ја глеам поентата. Жал ми е за сите што се сега со орални проблеми, ама подобро кариес него да заразам 5-10 пациенти секој ден.
    Ние и сега дезинфицираме после секој пациент, и кога не беше пандемија, редовен протокол ни е, знам колку чини, не знам како ординација со двајца вработени и фиксни цени од фондот тоа ќе си го дозволи...

На CameliaMiller, bicycle и Annath им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.646
    Допаѓања:
    192.296
    And now something completely different...
    Корона вести од светот:
    ...Surveillance is a denial of freedom. And a nation that is not free, is not creative. A nation that is not innovative, does not invent anything...
    Од дописот на уредникот на германски Билд до кинескиот претседател
    https://www.bild.de/politik/interna...s-to-the-chinese-president-70098436.bild.html.

Зборувајќи за сурвелианс, Сингапур, кој го дебатиравме пред пар недели, како извонреден пример за ставање на ситуацијата под контрола, бележи илјадници нови случаи
    https://tocka.com.mk/vesti/339835/g...se-soocuvaat-so-rekorden-rast-na-novozarazeni

Во меѓувреме во Србија
    Временска прогноза: променливо ветровито со тенденции на магла

На An-na и Jana06 им се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.957
    Допаѓања:
    203.301
    Па и јас, што работам со фонд дезинфицирам после секој пациент, од машина до столица, плукалник...се'. Ама порано униформа, маска и ракавици беа доволни, сега треба многу повеќе заштита. А цените од веледрогериите ќе рипнат, т.е веќе рипнаа. Кој трошок ми е покриен со 48 денари по пациент?
    Да престане вонреднава состојба, престанувам со работа ваму каде што сум. Оти како прво, условите за работа не знам колку ќе бидат оптимални и не ми се ризикува да станам извор на зараза. А и смачено ми е од фондовски заврзлами и замарање со глупости, особено со административна работа поради која не можам целосно да се посветам на пациентите.

На *Amethyst*, azelea, happygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    На lovestoneddd, candy.cane и mimiiiii им се допаѓа ова.
  16. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    На *Amethyst*, eli25, lovestoneddd и 2 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.015
    Кај нас во маало немам забележано.
    Сега, ние имаме две кучиња, па може мајка ми и стрина ми да ги видат заедно, ама секоја своето го шета, а на иста адреса живееме :)
    Во нормални услови не ги шетаме заедно, сега државата така ни рече :)

Иначе јас кога одам, стварно немам видено по двајца, и иако меѓу себе се знаеме очигледно сите, секој башка си шета.

Општо, немам видено никаква раздвиженост, освен кучињава.

Преку ден на улица немам видено деца, но можно е кај зградите да ги симнуваат. Ама огромен простор е тоа, има место за сите без да бидат блиску.

18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.468
    Допаѓања:
    260.539
    Ана според овие цени, па операција во приватна болница поефтино ќе чини отколку да појдеш на заболекар.
    Кој би отишол тогаш ако просечна плата е 14.500 ден?
    По колку ќе треба да даваме за пломба, пола плата?

На LivingGlam, cresa-jagoda, lovestoneddd и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    Ако шета во полициски час ок, нека си преземат мерки ама не знаев дека ги приведуваат. Плус 2 коли, комбе, во цивилки, без заштитна опрема.... Затоа викам да не направил нешто друго,може е друга причата.

На candy.cane и kukla21 им се допаѓа ова.
  20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Ако е вистина, срам и брука сме. Не ги апсат оние кои тек така си се шетаат, вијат ора по улици или играат натпревари, туку вака некои на кои им е дозволено. А дали можеби затоа што е (ако е) малолетен?

(Леле кученцето колку е слатко ;()

На *Amethyst*, lovestoneddd, 1209 и 4 други им се допаѓа ова.