Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.990
    Рекоа дека да

Инаку што е ова што Италија си игра со бројките.. Ги намалија на официјалната страна на 6705 а прееска беа 7375.. Не знам што сакаат да постигнат со тоа, да замачкаат очи веројатно..

На smile:) му/ѝ се допаѓа ова.
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Јапонците се високо свесен народ со еден од најдобрите здравствени системи во светот. Исто така имаат големо ниво на хигиена. Мене не ме чуди воопшто за нив.
    Кај нас, Филипче на последниот прес изгледаше бајаги загрижен, а и најавата дека спремаат зграда во Демир Капија за карантин најавува дека очекуваат многу нови случаи.
    Само, страв ми е дека нема да има каде да се лечат сите што ќе заболат во Македонија.

На Ivan4e04, Purplelilac, Peperutce1115 и 8 други им се допаѓа ова.
  3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Не е точно за докторите. има многу способни доктори, посебно на инфективна клиника и да не си им во кожа сега на нив. Знаеш зошто? Зошто се расправаат со луѓе што лажат на прашањата дали доаѓаат од ризични подрачја и затоа што и во ваква ситуација има луѓе што идат на инфективна за глупости.

На Ivan4e04, Purplelilac, KateKane и 11 други им се допаѓа ова.
  4. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    653
  5. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.541
    Затоа што тоа е бројката на активни во мометот на вирусот.
    А вкупно заболени 7375 од кои активни во моментот 6705.
    Така беше до вчера кога читав. Ја кажуваат бројката на активност на вирусот кај пациентите.
    Разликата помеѓу двата бројка се излечени.

На emiliana и Dust им се допаѓа ова.
  6. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.990
    Не не..тоа знам.
    Ама прееска сменија ..кај што беше 7376 (колку и да е де) имаше 6500 или некоја таква бројка ...сега гледам пак е како после пресот над 7000.. бројката на умрени исто беше пониска, бројката на вкупни и бројката на активни.
    Баш на лаптоп имам скриншот после ќе го закачам..

7. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Точно е за повеќето, способните или отидоа во пензија па работат тук-тек приватно или заминаа од земјава (секоја чест на исклучоци, но другиве преовладуваат). А за пулмолози дали 2 или 3 можам да набројам што се добри. Јас не викам дека им е лесна работата, ама во 21 век повеќето пулмолози не можат да погодат терапија за астма, не па за нешто друго. Сакаш да ми кажеш дека не сум у право и дека знаат да дијагностицираат слепо црево пред да ги рашетаат сите за глупост? Секоја чест на исклучоците. А и не иде никој на инфективно од глупост или од ќеиф. Не се сите доктори за да знаат во моментот што се случува. Во Европа за обична болка у заб идат на ургентно и ги примат и ќе им помогнат, тука ко куче на клоци ќе те дигнат за болки у бубрези. Дај боже да си у право и да не ескалира ситуацијата. И не ми ги кажувајте тие на инфективно ко херои и ко да го прават тоа на своја воља затоа што тоа им е работа, не хуманитарна акција кко шо сме научени на Балканов да гледаме па виски, па свашта носење.

На Dust, elenaxbbg, emiliana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. baklava123

baklava123 Активен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2019
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    27
    potpolno si vo pravo.. nema vrska so korona no ke spomnam primer ..moja rodnina postara zena edvaj ja operisaa po nekolku meseci cekanje za kamenja vo zolcka a edvaj ja spasile koga prviot pat dobila napad se spustile kamenjata .. no otkako odnesoa polni torbi so se i svasta odma ja primija i operisaa

9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Шо го е*ааш.
    Среќен 8ми март.
    Си се прошетаа чупињата низ Европа. |(

Последна измена: 8 март 2020
    На Ivan4e04, Mr. Right, Nausicaa и 18 други им се допаѓа ова.
  10. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.003
    Допаѓања:
    32.379
    Со бил на Запад да чекаш по 6 саати да те примат на тоа ургентнл и да чекаш со луѓе што се болни од бог знае што и еден на друг си префрлаат исто бог знае што или ова така паушално го тресна? Пошто јас имам од две земји Европски исто искуство со нивните чекани. А во едната за матичен се закажува и чека по недела дена ако те боли грлото на пример. Е тоа е потенцијален проблем при ширење на вирусот. Таквиот систем на чекање. Срам да ти што сите лекари во Македонија ги ставаш во ист кош. Знаеш ли ти колку пациенти дневно прегледуваат заради наша размазеност и колку ние не ги почитуваме. Јас имам искуство со многу пожртвувани лекари на пример ама не е тоа моабетот.
    Факт е дека ова е нова ситуација за сите лекари во Европа во моментов и за сите луѓе во Европа воопшто. До сега на континентот немало големи и страшни епидемии одамна. Е за тоа треба да се зборува не да се плука по лекари.

На flawless_, Peperutce1115, TKelly и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Mrs. Lovett

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Некои ми биле професори (старата гарда) некои сум ги сретнала на пракса, некои низ работа, некои ми се познаници, некои од лични искуства и што ако кога на своја кожа иам осетено лекарска грешка што многу ме кошта. Неам потреба да правдам некој и да бранам страни. Зборам од лично искуство и реков дај боже да не сум у право. Интернисти циста во бубрег или песок не можат да препознаат не па нешто друго. Не мора да сум у право, но имам право да искажам свое мислење и револт. Форумот е за тоа, не цитирам имиња не посочувам одделенија, генерално зборев.

@JoyJoy Не ми е срам. Среќа тука на ургентно одма те примаат и одма тестирања ти прават. Можеби за кај матичен ќе стигнеш одма, а за понатаму? Уживај само ти си била во Европа. И додај го на тоа нашиот менталитет од памтивек ќути може и полошо да биде. Ајде да си ќутиме тогаш.

Последна измена: 8 март 2020
    На baklava123 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.953
    Допаѓања:
    123.541
    Колку сме несовесни.Медицински лица врие по 8мо мартовски тури!
    Па казна ли треба да им се репне за да размислат малку!
    Друго, мислите седат во карантин? Јас не верувам. Одма да се воведе казна за непочитување на карантинот !

На Ivan4e04, Nausicaa, kikin и 16 други им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.541
    Вчера вечер откако слушнале за законот се собрале во Тревизо на протести као, и во Падова, има слика на артиколот што го читав, никогаш до сега немало толку народ како вчера вечер, надвор цел плоштад преплавен со народ, полицијата морала да интервенира и сега сите се предупредени доколку не ги почитуваат мерките за општото добро ќе си лежат и ќе си плаќаат.

Добро овци се народот не разбираат ништо треба некој да дојде да им црта?
    Па јас мислам дека во Мк нема луѓето така да постапат како тука, као се бунтувале(facepalm)

И после се зголемила бројката абе утре повеќе ќе се не помалку.

На Ivan4e04, Nausicaa, dayla и 16 други им се допаѓа ова.
  14. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    @WildMk удри бригу на весеље, еднаш се живее:)

На WildMk и Feminka22 им се допаѓа ова.
  15. Mrs. Lovett

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125

Е ајде де, а за кого се карантините? За чиво добро? Само што мислам дека народот се насочува само на зборот карантин и многу лошо го варат. Сепак мислам дека подобро ќе беше некој друг да одберат, не за друго него тоа е некој збор што предизвикува гадење, страв, паника сам по себе и толку треба. Сега не викам циркус да се вика хахахаха ама некој поблаг.

Едит: Или обратна психологија, во многу случаи има покажано позитивен ефект.

На eli25 и Feminka22 им се допаѓа ова.
  16. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    970
    Ќе се прошетаат после и низ инфективно..
    И после Бранко ќе е крив.

На kikin, Rabbit 97, WildMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.813
    Допаѓања:
    17.597
    Џабе се нервози за несовесен народ. Тоа се очекуваше. Не е само кај нас тоа, како што гледаме и низ Европа ништо подобро.
    Не може да се очекува многу од народ што иде по бајачи и ќе лечи вирус со ракија и парацетамол.

Нервозата јас ја насочувам кон властите во државите. При ескалација на ситуацијата во Кина, како се примаат така лабаво патниците што биле таму?
    Никаква контрола на движење, што е причина зошто и народот така лабаво ја сфати ситуацијата од почеток.
    Потоа почна да се шири премногу брзо. Мораа да ја претстават посерозно ситуацијата за да се запре ширењето со карантини и одеднаш паника насекаде.
    Претпоставувам дека властите во една држава треба да знаат каков народ одгледале да живее во неа и затоа на нив паѓа одговорноста за ситуацијата.

Тоа е што е. Какви мерки и да се превземат останува само да избегнуваме гужви и да миеме раце редовно.

На Tajnaotrovna, eli25, АнеАце и 3 други им се допаѓа ова.
  18. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Ги укинаа летовите кон и од Италија овде,трите авио компании 24 недели нема да вршат сообраќај. Сицилија ги затвори границите за Северна Италија. Многу ескалира ситуацијата.

На Bezimenka90 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    Кај нас какви мерки се превземаа?

20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.139
    Допаѓања:
    180.960
    Чекам во мое село да стане густо за недела дена.
    По тој повод, да ја прашам @vitamina , и јакни переш и колку често?
    Миење раце, перење, минимум движење во гужви и јавен превоз- друго не ми текнува.

Карантинот за Италија, ако сум разбрала правилно, не ги вклучува странците, тие може да ја напуштат областа веднаш. Што е па и некако логично, штознам:(