Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Од секогаш деца бар кај мене во маало шетале многу порано, од 9 докај 12. После тоа слабо, тек попладне, после ручек.
    Кој црн "термин" им е ова 13-15 ич не знам. Кој го смисли.

На Lolipop23, BoaVista, LiliBoz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.470
    Oф бе Жабо, ништо не би се променило ни тогаш. :(

Сјебани сме, скроз. Жал ми е што зрачам со негатива. Знам дека ставовите на почетокот
    ми беа оптимистични за целата ситуација, но како гази времето без оглед на резултатот
    сфаќам дека се повеќе сме во голема тиња, да не кажам нешто друго...

На *Amethyst*, No Makeup, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Знам. Ја гледам дискусијата и на ниво на ЕУ и глобално. Се надевам ама ќе се најдат камикази луѓе кои ќе ги изместат работите пошто излезени се луѓево од здрав разум. Скроз.
    Баш фино си влегуваме во филмот со дозволите и сертификатите дека имаш имунитет на срањето кои ќе ти определуваат секојдневние, иднина. Јас се уште не губам надеж. Нека тие желните да се заштитат и понатаму крекаат за полициски часови и вонредни состојби оти очигледно дека не се свесни кон што одиме.

На jacqueline.s, orevokrsacka, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  4. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.924
    Допаѓања:
    3.455
    Зошто на најавата за вести на сител пишува 'Се скрати полицискиот час', ако тоа е само предлог?
    Јас мислам од утре ќе почне да важи тоа. Дај Боже да не грешам

На candy.cane и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  5. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    2.099
    Од утре ќе важи полициски час од 19ч. Или??

На monibejbi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.276
    Допаѓања:
    50.898
    Утре ќе имало состанок околу промена на полицискиот час.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.880
    Допаѓања:
    142.733
    Дневно 80 денари у просек за маски и 50 за ракавици.

Сите имаат по 3000ки месечно нели? За маски и ракавици

На Ivan4e04, LejlaD, cresa-jagoda и 9 други им се допаѓа ова.
  8. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Добро а зошто не направат ете од 4 полициски ама со дупка накај 7 саат за прошетка?
    Ако почнат температурите да растат, после 12 ќе е пекол надвор, кој ќе вади деца на тоа време.. Ептен напраија проблем со ова.
    Крај краева, укини полициски и растурај групи на луѓе. Нема поента стварно.

@Cka и ракавици се задолжителни?

На Tan4ence, CameliaMiller и An-na им се допаѓа ова.
  9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Има ли кај вас ракавици?
    Кај нас нема никаде.
    Маж ми беше нашол 14 евра пакет иначе ги земавме од 2 до 4 евра и не ги зема.
    Иначе нема никаде по маркети.
    Маски имаме, се снајдовме некако ама ракавици немаме.
    А задолжителни се.
    Немам поим сега како ќе важи законот за казна ако нема ракавици.
    Тука конкретно кај нас зборувам и општо
    Како би било да има закон кога нема реквизити во продожба па и полошо нема секој да си дозволи?

На cresa-jagoda, LejlaD, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Ние ракавици и маски купуваме буквално од едно маалско продавниче.На парче продаваат и маските им се платнени што се перат.Така да алал да им е.

Австралија бара интернационална истрага иначе.Ќе видиме што ќе испадне.
    Инаку за меркиве сега слушав.Предлози се треба да се разгледаат и не кажаа од кога би важеле.Барем јас не слушнав.
    За маски ќе е задолжително само во затворена просторија не и на отворено.Ако спортуваш пример и држиш дистанца од 2 метри на отворено нема да мора маска.

На cresa-jagoda, candy.cane, *Amethyst* и 6 други им се допаѓа ова.
  11. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.114
    Допаѓања:
    131.574
    Screenshot_20200421-124656_Facebook.jpg Screenshot_20200421-124718_Facebook.jpg 1.Во Инфективната Клиника во Скопје примени се 4 нови пациенти,а вкупниот број на пациенти таму е 60,од кои 4 се на механичка вентилација,18 се на кислородна поддршка.
    Во ГОБ-8-СЕПТЕМВРИ примени се 11 нови пациенти,а вкупниот број на пациенти таму е 45,од кои 7 се со потешка клиничка слика,а 5 се на респиратор.
    Во другите болници сите пациенти се стабилни.
    Заразените вработени во Клиниката за Детски Болести веројатно се заразиле од мајка на дете.Таа е асимптоматска.Контактите се пронајдени.
    2.Заврши увидот на Институтот за Судска Медицина за починатите Велешани(мајката и синот).Лицата починале од 3 до 5 недели пред моментот на пронаоѓање,значи некаде во март,а не во јануари како што пренесуваа медиумите.Починат човек не може да го пренесе вирусот.Треба да довршат испитувањата.
    3.Во затворот во Шутка и во Домот за Стари Лица во Ѓорче Петров нема нови заразени,сите тестови се негативни.
    Во изминатите 24 часа направени се 207 тестирања,а вкупниот број на тестирања до сега е 12.340.
    Лабораторијата во МАНУ е подготвена за работа и ќе почне со тестирања од утре.
    Владините функционери немаат симптоми и се во добра здравствена состојба.Ризикот за нив бил различен.Прво Премиерот ќе се тестира.
    За време на празников ИЈЗ работел со помалку луѓе и поради тоа направени се помалку тестирања.
    Министерот тврди дека во сите болници се почитуваат протоколите за заштита.
    4.Лицата кои се на домашно лекување се лекуваат по препорака на нивните матични доктори во консултација со инфектолози.
    Во Агенцијата за Лекови треба да поминат сите административни процедури за примена на уште еден лек.
    5.Доставени се предлози за измена на полицискиот час и други мерки до Владата и истата утре ќе ги дискутира на седница,по што ќе биде соопштено дали се прифатени и од кога ќе важат.Веројатно сите граѓани ќе мора да носат маски(може за еднократна,може и за повеќекратна употреба) или марами/шалови кои ќе ги покриваат носот и устата и во затворен(аптеки,маркети,банки и други места) и на отворен простор(доколку нема простор за држење дистанца,како на пример во пазарите).
    Забраната за групирање на повеќе од 2 лица и задолжителното држење дистанца на 2 метра ќе останат.
    Состојбата будно се прати.Понатаму може да има втор пик и поради тоа секоја измена на мерка и секое донесување на нова мерка се планира внимателно.Не смее да се дозволи оптоварување на здравствениот систем и поради тоа се донесени сите мерки и ќе се донесат нови согласно состојбата во земјава.
    Сите прекршувања на мерките се казнуваат.
    @L.i.n.a.a , @Lostinparadise

На cresa-jagoda, Среќичка, Angie1432 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.880
    Допаѓања:
    142.733
    Ракавици послњдно купив 2 паковања од по 100 пред месец, сега не сум побарала.
    Маски има по 50 денари се во аптека еднократни и исто толки платнени.

Мене ми се скапи па повеќекратните ги вријам во ѓезве по употреба.

Ракавици нема повеќекратни.

Како и да е маските кои се повеќекратни не штитат, да најдам само докази ќе пратам.

13. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    44.158
    Добро е што има маски за перење, па месечно ќе поминат со 50 ден.
    Ракавиците се поголем трошок.
    На ден еден пар да носи, тоа се десет денари. Месец најмалку триста, од еден човек ако излага секој ден.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  14. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.013
    Допаѓања:
    37.265
    Мене пак ми смрди со женава од Велес :^) Како одеднаш излезе 3 до 5 недели (а за толку краток период би требало да се посигурни во времето на смртта) а претходно првичната изјава базирана на обдукција беше јануари. Во прашање се 2 месеци разлика, зарем искусен доктор (патолози ваљда) не може да процени приближно време на смрт по состојбата на телото?
    Хмммммммм......

На cresa-jagoda и prominent им се допаѓа ова.
  15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.391
    Допаѓања:
    119.645
    Сеа да не се пренемагаме џабе.
    Човекот не рече дека се задолжителни маски, туку рече устата и носот да се покриени. Може со било што, шал марама, маска...

На cresa-jagoda, Dennings, Bunny2 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Тешко на "прво око" таа работа.
    Има многу фактори кои играат улога, од тоа што не биле на отворено (во стан биле) до имање/немање греење во просторијата итн. итн.

Сепак, на судска кај нас работат врвни доктори, на нив им верувам, и воопшто не се сомневам. Од највисоко, до најниско ниво, ретко стручни и посветени луѓе се.

На cresa-jagoda, Annath, candy.cane и 5 други им се допаѓа ова.
  17. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.013
    Допаѓања:
    37.265
    Уште една работа за маските...
    Овие што се перат, нели со прашок треба да се исперат, е сега колку и да ги плакнеш пак останува од прашокот на платното, а луѓе со респираторни проблеми треба тоа да го дишат? :^) Особено оние со алергија :^) Од друга страна хируршките за една употреба се безобразно скапи, ко ќе видиш....

За децава и прееска спомнав, како ќе биде со маските? Како дете да натераш / научиш како правилно да носи маска? Мене ми изгледа како невозможна мисија со оглед дека добар дел од возразсната популација не знае како се носи.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  18. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.013
    Допаѓања:
    37.265
    Верувам. И јас имам слушано слични муабети.
    Сакам да кажам, на почетокот кажаа дека според обдукцијата жената најверојатно била мртва од јануари. Не од око, туку обдукција се спомнуваше колку што се сеќавам.

На zhap4e и fana им се допаѓа ова.
  19. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.402
    И јас незнам како ќе го убедам мојот тригодишник да носи маска секаде. Шанси нема!

На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  20. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Ќе ја вриеш само во вода. За децата се согласувам, невозможно е да ги натераш да стават маска и да ја носат правилно. И реално може само поголема беља да се направи.

На oblace1, candy.cane, JuLleE и 2 други им се допаѓа ова.