Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.942
    Допаѓања:
    53.186
    Пак не разбирам, зашо не би можел?:D Нека појасни некој што уствари значи меркава, со прости зборови за нас мутавите:worried:

На orevokrsacka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    Сметам дека на отворено мора да се носат во пазарите, таму има фрекфенција на движење, по пазарите задолжително да стават, и сум исто за на автобуска постојка и таму има збиено луње.
    Али за у парк на пр. неам потреба.

На oblace1, candy.cane, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    на пазар гужва меѓу тезги пример...

На candy.cane, CameliaMiller, Doozy и 2 други им се допаѓа ова.
  4. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.942
    Допаѓања:
    53.186
    Па добро тоа е нормално, не измислија топла вода со ова. Значи нема потреба да носам ако сум сам и ако шетам на кеј на пример? Сеа ќе ми се нафрлат како сум замарал со кеј, ко за наочарите:worried:

На Kitten, CameliaMiller и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  5. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    14.651
    Носам памучна маска, со дупли материјал и џепче за да ставиш салветка (точно над устата и носот). Ми ја шиеше блиска личност, ја перам секој ден со прашак, сода и на крај ја попарувам со врела вода.
    Не знам колку штити од корона, ама ме заштитува дефинитивно да не си ги допирам несвесно носот, устата и лицето (тоа ми е лоша навика). Ракавици носам често, посебно ако немам каде да ги измијам рацете.

За да не ви се замаглуваат стаклата, пробајте да ги пребришете со чист алкохол.

@Mantub ти со мрчењево си повеќе офтопик и досадна, него муабетите за очилата и маските...

На zuto, oblace1, Doozy и 5 други им се допаѓа ова.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    моеш на врат да ја носиш ко за доказ. во спротивно е смешно да си сам а да носиш маска. нема логика...

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.956
    Допаѓања:
    164.229
    У Јапонија и Кина после Шпанскиот грип останало како дел од културата да носат маски. Ако не носиш те гледаат како некултурен.
    Ама од друга страна нивната источњачка култура и нашата пакосничка после Хирошима - Јапонија кога се вратиле во своите домови и кога оддавале почит за починатите ја давале на тој начин што се извинувале на загинатите што загинале, а тие што останале живи, како еден култен настан е кога на сирачето сите му искажувале благодарност и му се извиниле зошто погинале неговите родители, а тие - соседите се живи и преземале одговорност да се грижат за него.
    Истиот концепт е и у Кина. Се гледаат себе како дел од функционален систем, и тука се гледаме, ама мислиме дека сме најважниот шраф у механизмот, ама...
    А кај нас мадрфакинг маски не сакате да носите.
    Каков народ сме...

Последна измена: 21 април 2020
    На rainbowmama, Waverly Raven, M.B. и 11 други им се допаѓа ова.
  8. curious-doll

curious-doll Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    804
    ist problem,go reshiv so brishenje na staklata so pena za bricenje, i nemaat gajle i zimoto taka pravam i od toplo ladno ne mi se zamagluvaat

На oblace1, LejlaD, Doozy и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.544
    Допаѓања:
    191.613
    Не е дека е браво за мене, браво за кампањата. Сите носат. Прилагодување кон колективот, ептен функционира со мали деца.Ама СИТЕ носат, никој не се прави паметен. И на телевизија, сите политичари, без исклучок.
    Тешко беше на почеток. Живци да искинеш дури да се разбереш, не фаќај лифт, не збирај камчиња, не бери цвеќиња. Сега се научи и се разбира, и да ја фати маската (а не ја фаќа), ништо нема да биде. И онака не носиме деца на ризични места:).

Како се одржува маската, зависи од типот. Нас од општина ни испратија некоја што се пегла, без пареа. Значи на секоја маска треба упаство за одржување да има.

Последна измена: 21 април 2020
    На oblace1, lovestoneddd, candy.cane и 4 други им се допаѓа ова.
  10. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.942
    Допаѓања:
    53.186
    Без патетики ќе те молам, македонецот пред да ја стави маската и док ја мести и вади ќе се исподрапа убаво, нема да ја стави ко што треба, ќе ја џитне од тараса после носење и каде е тука користа?

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  11. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.108
    Допаѓања:
    131.558
    Џони,ти можеби си совесен и си држиш растојание од 2 метри,ама некој друг не е.Луѓето прават гужви.
    На пазар не може да се држи растојание од 2 метра,исто и на автобуска постојка.Во тие случаи ќе мора да носиш маска или шал/марама исто како што ќе мора да носиш во болница,во аптека,во маркет и во други објекти.
    Замисли,во парк си и држиш дистанца,ама немаш маска на лице и одеднаш ти приоѓа некој што нема маска или не му е на лицето,а тој некој застанува блиску до тебе за да те праша нешто,на пример дечко,не знам кај е таа банка,ми рекоа овде некаде е,ама не ја најдов,ако знаеш кажи ми каде е точно,и ти ете знаеш кај е и му објаснуваш.Дур зборите,капки летаат,а на пример типот е асимптоматски и нема поим дека е заразен.
    Маската не е 100% заштита,ама ги намалува шансите да се заразиш.

На Waverly Raven, oblace1, Amellie13 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Можеш некое шалче или марама тенка,затоа што едвај се дише од маска,зборам за отворено.

Сега и се стоплува времето па како ке дишиме? На шкрги ли?

13. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.942
    Допаѓања:
    53.186
    Океј Некст, не сум Наум Петрески ама еве јавно кажувам дека нема да носам маска. Нека сум несовесен

14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    можете.
    мене не ми е фрка.
    8 часа носев маска денес...

На LejlaD, candy.cane, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.956
    Допаѓања:
    164.229
    Па се додека за нас е ова патетика, претпочитам да изумреме како нација. Очигледно, а бога ми и историски докажано - немаме механизам на самоодржување, недисциплинирани сме и крајно некултурни и безобразни.

А околу маските, пишував на почетокот, ама до сега мислам дека се едуциравме како се користат. На крајот, ти драпај се ако сакаш, ама ко ќе се накашлаш ако си заразен, кашлај си у маската, бар нема да кашлаш у рака или па наоколу.

На Bezimenka90, Waverly Raven, oblace1 и 12 други им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.945
    Допаѓања:
    203.237
    @orevokrsacka @zhap4e хируршките маски имаат жица на горната страна, ќе ја прилепите до лицето, т.е ќе ја свиткате и ќе ја ставите под очилата. Јас цело време така работам, не ми се замаглуваат очилата воопшто. Сите маски така се ставаат, дури и овие со филтри ффп2, ффп3, н95...се' е навика.
    Иначе за деца, ќе има дезенирани маски, Ваикики ќе почне да произведува, баш гледав некои од предлозите. Ќе се навикнат и децата.

На NarCis@, Tatijana1993, Waverly Raven и 14 други им се допаѓа ова.
  17. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    Ете ќе се скратува полицискиот час од утре...

18. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.108
    Допаѓања:
    131.558
    Што ако некој во твоја близина се закашла?
    А,ти немаш маска?

19. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.942
    Допаѓања:
    53.186
    Сам ќе одам Некст, нема да се лапам со секој пролазник. Социјалната дистанца е најбитна, ако се придржуваме кон правилото 2 метра растојание ќе нема ни потреба од маска, освен на фрекфентни места секако.

На CameliaMiller, orevokrsacka, zhap4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Крај краева, личен избор. Природна селекција. Со инка не можеш да му туриш никому.

На mkdvesna, candy.cane, bicycle и 1 друга личност им се допаѓа ова.