Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    А дечкото од што е починат? Се самоубил, несреќа..? Кој умрел прв? Се знае нешто?

На buba4e89 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  2. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.108
    Допаѓања:
    131.548
    Не кажа Венко.

3. P.S.love

P.S.love Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    9.170
    Хахаха (highfive) да пробаме. За сите е ново ова, па и за нас.
    Ќе експериментираме, можи ќе патентираме нов вид на заштита 8-|:bandit::D

На CameliaMiller, cresa-jagoda и emiliana им се допаѓа ова.
  4. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.398
    Јас носам цело време надвор на отворено.Кога пушам цигара само ја симнувам и пак ја враќам.
    Мене ме нервира што ми е од платнените и многу е голема за мене.Буквално во очи ми влага и од таа причина не можам да гледам, и нон стоп ја влечам надоле.Ситно лице имам и се губам во маската.
    Ама платнените бар не потат ко оние обичните, е тие не можев да ги поднесам.Како под пареа ми беше лицето.
    А за ракавиците да не зборам..после пола саат носење веќе ми се жива вода рацете.Дома коа ќе дојдам мислам вода можам да цедам од ракавиците.Ама си ги трпам и си ги носам.Меркава пример мене лично не ми смета.
    Баш подобро.
    Еден, не знам дали имав пишано.Пред некои две недели коа искачав пред маркетите видов еден човек со кеси во рацете, ни маска имаше ни ракавици и онака ,,лагано” си се искашла на сред улица и си пројде.
    И за инат го погледнав у очи као ,,шо е со тебе”.Неќев да се расправам дека ептен накај 40 години имаше.
    Е затоа е подобро да се носат маски.

П.С мучи ме питањеее како Велешаните заболеле.Еве и во март да умреле.Како?
    Дај нека се огласи некој нивен комшија.Бар кај нас сите комшии за секого, сѐ знаат.Можда знаат некој ако ги посетил.
    Ептен ме копка искрено, не ради луѓето.Нив Бог да ги прости и нека си го најдат својот мир, него мене ми е за говедата од луѓе шо пробуваат да ни ги исперат мозоците со некои глупи муабети.
    Глупо е да се анализираат нивните последни моменти ама глава давам дека нешто заебале или цајканите или тие што зимале брис.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. HaleemO

HaleemO Активен член

Се зачлени на:
    13 март 2020
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    185
    Според некоја логика, веројатно подвижниот починал прв, а неподвижниот после тоа бидејќи не можел да се снајде сам.

(Пишувам во неутрално лице бидејќи се зборуваше дека синот е неподвижен, па после се зборуваше дека мајката е неподвижна, па немам проверено која е вистината.)

На candy.cane, cresa-jagoda, Feminka22 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    Од кога ќе биде полицискиот час од 19h?

7. P.S.love

P.S.love Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    9.170
    Утре ќе се разгледува предлогот на владина седница.

На nextredstyle и thequeen95 им се допаѓа ова.
  8. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.346
    Допаѓања:
    19.857

@zhap4e @orevokrsacka

Трикови за да не се замаглуваат очилата. :)

На Alishan30, LejlaD, buba4e89 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Порано морав да носам наочари за вид, но бидејќи нетрпаммакароќорела носев леки, долги години.
    За жал нема поудобен субститут за маска, па ќе си носиме некое време.

Нема да биде засекогаш де.
    Издржавме дома како робијаши да сме, за маска ич муабет не ми се прави :)
    Башка у природа не мора да се носи.
    Ама пошто ако нема казна, немаме акл сами, треба да не' казнуваат за да носиме на пазар :D

На senjorita-v, Igle и Biljarkata им се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Маските најмал проблем се. Искрено.

Јас дојдов вака да кажам, се појави говорот на нашиот премиер, според она што го кажа од 4 ти мај ќе можеме да шетаме, ќе можеме да се видиме со роднини ќе можеме да одиме во парк на пример. Тоа кажа, значи плус минус она дека можеме да се движиме.
    Кој сектори ќе отворат се равоти на тоа, но добар дел ќе отворат, освен барови и ресторани, за нив ќе почекаме уште малку .
    Кажа дека до крајот на оваа недела ќе ни го подели комлицираниот план за тоа како би живееле, додека не дојде лекот терапијата за короната и вакцината нема да смееме да одиме без маски и да ќе живееме на дистанца и ќе шетаме на дистанца со маски задолжително.

Додаде дека од регион во регион не може да се оди сега за сега што е разбирливо, еден регион има дневно повеќе случаи од регион што ги има целокупно од почеток на епидемија да така ќе се затворени. Ама тоа и не е толку битно сега.

Најважното е следното, имаат квота, секој регион на заразени во бројки, ако квотата се исполни пак ќе не затвараат и се од почеток ќе оди, односно ако заразените почнат да се качуваат ќе има рестрикции ако почнат да намалуваат нормално ќе се враќаме кон нормала.
    Логично.

Секој регион има квота односно по капацитетот на болниците, ако квотата се исполни затвараат.

Логично и разумно.
    Дај боже да биде како што треба.

Почнав да гледам малку светло после цели два месеци во целосен карантин!!!
    Издишка.

На tigerlady, *Amethyst*, WildMk и 24 други им се допаѓа ова.
  11. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.951
    Како се справува нашата држава со финансиската киза предизвикана од вирусот девојки?
    Овде во Обединетите Арапски Емирати приватниот сектор на сите му ги намали платите по 20,30,50 % зависи од компанијата а за државниот сектор не сум сигурна,исто така има луѓе кои за жал ја изгубија работата или се пуштени на не платен одмор 6 месеци...
    Бројките на заболени за жал уште се движат во нагорна линија овде и покрај сите превземени мерки :sweat:...

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    @mime87
    Кај нас има предлози на државните службеници до НГ да им го сопираст минатиот труд и два месеци по ред да се одземаат 2% од плата.
    Се формирала некоја посебна сметка за солидарност па таму да се уплаќаат парите.
    Нормално изземени би биле полиција и медицината, ама сега за сега се само предлози.
    Со оглед на тоа како кај нас функционира СЕ, колку политичарите несакаат да го " повредат" народот бидејќи некој треба да гласа за нив ( аман од политика и во вакви ситуации) незнам што ќе се усвои.

Хумано е да се даде придонес и мислам дека државците треба да се посебно широки во вакви ситуации, зашто тие се заштитени бели мечки.
    Е сеа, како.ќе се трошат понатака тие пари, дали ќе отидат на вистинското место, тоа е веќе друга приказна.

На *Amethyst*, buba4e89, k.frosina и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Во полиција и да се јавиш ништо посебно нема да ти кажат. Ќе те сопре полиција, ќе ти земе податоци и имаш рок од 5 дена да однесеш извештај од лекар дека си била на преглед во најблиската станица кај што живееш.

Дали ќе те примаат зависи колку си итна и каде одиш.

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
  15. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Антитела?
    Па нели сеуште не е официјално дека може да се создаде имунитет на вирусот ?
    И што со оние кои немаат развиено антитела?
    Супер, иаме простор за дискриминација по уште еден основ :D
    Боже,глупости еј, што уште нема да им истекне.

На An-na и zhap4e им се допаѓа ова.
  16. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.238
    https://www.welt.de/wissenschaft/ar...0B-3Jn24kDFoSXzfHInhSaf2EzPZZq1nsUOtrT8DN3HN8

Дете од Франција (9) било заразено, но не заразило никого(!) од сите 172 личности со кои било во контакт.
    Истражувачите претпоставуваат дека децата и не се такви преносители како што се претпоставуваше или вирусот не се пренесува така лесно како што се мислеше.

Освен тоа, детето имало само благи симптоми и покрај тоа што имало претходни заболувања на дишните патишта. :)

На candy.cane, cresa-jagoda, elenaxbbg и 12 други им се допаѓа ова.
  17. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Овде 8ми ден по ред ни еден новозаразен. Мераци.

Инаку, за девојката што реагираше дека за џабе ја ставиле во излечени кога не се ни слушнала со лекар, онаа татко и што почина заради вирус фатен во Козле, што го маткаа . Не и го гледате револтот, па ја плукате?
    И да, recovered е опоравени, оздравени, ама не и излечени. Оти не се лечат, само се третираат симптоматски. Кога нема лек, не е лечење. Терминологијата им е отидена во к*рац исто така.

Овде исто таа кога кажуваат тестови не кажуваат изработени се толку тестови, туку вкупно се тестирани толку и толку лица. Така знаеш дека бројат по лице, а не секој тест.

Она што зборам цело време, дека сите се фаќаат за асимптоматските иако веројатно е дека тие многу малку го пренесуваат вирусот. Ама кај и да го спомнеш тоа те игнорираат, ни „можеби си во право“, ни „не, не си во право“ затоа што им одговара пострашен да изгледа вирусот.

Пушачите малку го фаќале исто, никотинот ги штител. Татко ми кога ми го рече ова пред месец дена му се смеев дека се ќе ископа за да си го оправда пушењето. Излезе во право бил. :D

На candy.cane, cresa-jagoda, LejlaD и 12 други им се допаѓа ова.
  18. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    45.978
    Едвај чекам да почне да опаѓа заразеноста ви светот,да се фокусираат на статистики и да излезе на виделина што и како било. Живо ме занима кој колку лажел и криел. Не велам дека вирусов е измислен и дека ситуацијата не е таква каква што е моментално, само се повеќе и повеќе сум убедена дека има некоја скриена гранка у сето ова.

@DAngel шала на страна, кога мислевме дека сме болни и ние и колегите кои патем сите се пушачи меѓу кои и мм, јас со најтешки симптоми бев жими се, сите тие поминаа лесно. Не викам дека вирусов го имавме иако 90 посто мислам дека да, не викам ни дека пушењето е убаво и здраво, само сакам да споделам дека од искуство тоа го увидов. И фризерот кај нас не бил пушач инаку.

На golemiotmalisan, BloodElf, candy.cane и 18 други им се допаѓа ова.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.543
    Допаѓања:
    191.598
    Значи да одам да си купам 2 штеки и гајле да немам:o8)

Туку, како тоа немате нови случаи? Во градот кајшто си? Пошто таблицата за земјата кајшто си вика вака
    upload_2020-4-22_12-7-18.png

На senjorita-v, candy.cane, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Јас сум пушач и не треба да бидам, ама што е тука е, во скоро време тешко откажување.

Бар еднаш во живот "ќар" да имам :)

На senjorita-v, candy.cane, HaleemO и 5 други им се допаѓа ова.