Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.346
    Допаѓања:
    19.857
    Си размислував за вакцинава што ја направија за еден месец и тоа Англичаниве кој до вчера мука немаа, немаа никави рестрикции или тие беа лабави. Како наеднаш најдоа вакцина па нели треба години да поминат за да се направи сепак нели е нов мутиран вирус и треба подолго време за да се испитува па тогаш да се тестира на луѓе. Тие одма ќе тестираат луѓево заморчиња апп.Некако се почнувам да мислам дека вирусов е намерно пуштен, дека вакцината оддамна е најдена само се чекаше вирусов да си го направи своето, луѓево да се исплашат и да почне масовно вакцинирње и со тоа некоја фармацевска компанија дебело да профитира.

На cresa-jagoda и Feminka22 им се допаѓа ова.
  2. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    И со други зборови, кризата носи пари. :)
    Најпогодените земји од Балканот ќе добијат 3 милијарди евра од Европските фондови, Македонија 160 милиони.
    Затоа и се пролонгира неизбежното.

Не знам кому не му е јасно уште.

На 1209, Bunny2, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Кажаа нешто за тоа кога ќе почнат училштата и градинките со работа?
    Не следам многу во последно време вести па не знам дали нешто има за тоа.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  4. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.942
    Допаѓања:
    53.182
    Не би рекол, кризата носи загуби. Колку пари изгуби стопанството до сеа? Што ќе ни се 160 милиони у споредба со милијарда што ќе ја изгубиме за време на пандемијава

На WildMk, JuLleE, mkdvesna и 2 други им се допаѓа ова.
  5. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.379
    Допаѓања:
    119.589
    Мое мислење кога ќе заврши вонредната состојба. Иначе сеуште немаат ништо кажано околу тоа.

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  6. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.567
    Вчера нешто слушнав дека за тоа ќе размислуваат после 1 Мај што ќе прават.

На babydust и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  7. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Мене пак ми кажаа дека после први мај ќе ги отвореле, ми беше чудно толку брзо затоа прашав. Не разбрале убаво значи.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  8. cresa-jagoda

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.567
    Нема шанси толку брзо отварање.
    Мислам дека градинки ќе отворат во јуни, а училиштата од септември и така за малку не верувам да ги отворат училиштата. Само се надевам дека ќе има јунска сесија на факултетите.

На senjorita-v, Ahoy, candy.cane и 2 други им се допаѓа ова.
  9. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.527
    Допаѓања:
    92.232
    Има ли некаква информација за странците во земјава кога и како би можеле да си отидат?

10. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.104
    Допаѓања:
    131.513
    Оливер рече дека ќе прават анализи за тоа кога да се отворат образовните институции.Рано е за конкретен датум,можеби некаде по првомајските празници.

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  11. cresa-jagoda

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.567
    Додека трае вонреднава состојба не верувам да отворат образовни институции. По завршувањето на вонредната состојба дури се сомневам за училиштата дека за толку малку ќе ги отворат.

На senjorita-v, HaleemO, Amellie13 и 5 други им се допаѓа ова.
  12. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.104
    Допаѓања:
    131.513
    Се согласувам.

На queen19 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  13. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    2
    И мене сесијата ме мачи, ама изгледа секој факултет посебно ќе си одлучи што и како ќе прави со сесиите.

На candy.cane, nextredstyle и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  14. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.346
    Допаѓања:
    19.857
    Ма какво менаџирање, каков способен здравствен систем, БРАВОО! Не знам ни сами дали си верувате во бајката . Кога и човек како мене со челични нерви успеавте да го изреволтирате. Кого лажете за добра комуникација, доктор и пациент? Да лежиш 15 дена на инфективна клиника и еден доктор да не ти каже резултати, ни зошто примаш терапија и зошто те боцкаат? Кога прашуваш за вода да ти кажат дека се потрошила донацијата, а на телевизија кажувате бебе на посебна исхрана. Каква е таа посебна исхрана??? Три дена да ти велат дека ќе земат брис на бебето а не земаат. Гајле ви е дали има чиста облека или парно за доколку испереш нешто да се исуши? Да ти кажуваат спреми се, си одите, а за 15 минути да дојде друг да ти рече, не си одите? Еден со друг не сте усогласени и зборувате за добро менаџирање. Две недели еден доктор ме преслуша и сега наеднаш здраво бебе ќе чека да си оди, бидејќи на вас сега ви текна да и земете крв на мајката, за која некои од докторите не знаеја ни дали е хоспитализирана. Со чии нерви си играте Вие? Вие штом не можете на крај да излезете со стабилните пациенти, Господ нека им е на помош на критичните. Единствено големо браво за педијатарот, целосно посветена и одговорна. Сечие трпение и сечија истрајност има крај.
    П.С. Додека Ве слушав на телевизија и јас верував во вашата БАЈКА!

Ова е од фб ми излезе споделено беше.

На An-na, jacqueline.s, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. P.S.love

P.S.love Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    9.170
  16. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    На ostoun, Ahoy и Feminka22 им се допаѓа ова.
  17. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.942
    Допаѓања:
    53.182
    Немам коментар веќе, и тоа малку памет што ми беше ми го снема од овие контрадикторности. Де се ширел преку воздух па пу пу не важи. Животни не се заразувале, тигарот и двете мачиња се заразени. Носете маски па после не носете штетни биле. Тука некој некого сериозно дупи..

На L.i.n.a.a, GirlRose, candy.cane и 5 други им се допаѓа ова.
  18. P.S.love

P.S.love Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    9.170
    Тоа е иронијата.
    Нас ќе нѐ казнуваат без маски, а штетни се. Плус, немало за медицинскиот персонал. Ок, се сложувам. Не се ни залагаат секаде да покријат. Делат по 1 маска за едно дежурство(можи има исклучоци).
    Мајка ми денес беше до аптека и продавница и вели другарки 3-4 си шетаа без маски, една до друга. Од тинејџерите особено не очекувам почитување на мерките.

19. P.S.love

P.S.love Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    9.170
    @John Snow
    Во врска со контрадикторноста, постот на Ана Капор:
    Halo, Rim!
    Dan četrdeset treći. Iako nisam lekar nego slikar, shvatila sam da ova bolest nema leka i da napada stare a da od nje umiru mladi. Ali ovo nije ozbiljna bolest, osim kada postane ozbiljna a to ne možemo da predvidimo. Najveći broj ljudi nema simptome i ne znamo da su bolesni, ukoliko ne umru. Virus je do sada već oslabio a možda i nije. To danas još ne možemo da kažemo ali ćemo znati ovog leta. Potrebno je dva puta ponavljati tampon, ali dovoljno je i jednom. Svaka zemlja ima svoj mutirani oblik ili je možda na celoj planeti isto. Prenosi se isključivo kapljično, bliskim ljudskim kontaktom. Zato je potrebno dobro prati pločnike. Ne, ulice je potrebno prati iz psiholoških razloga, da nas ne bi bilo strah da izlazimo. Ali sigurnije je ne izlaziti, osim ako nije baš neophodno. Treba da izlazimo, radi imuniteta, ali je bolje da u isto vreme budemo kod kuće. Sledeća nedelja je ključna, od nje sve zavisi. Sledeće tri nedelje su ključne, od nas sve zavisi. Deca ne prenose virus ali ga u stvari i prenose. Najbolje bi bilo da se deca što pre zaraze. Decu treba dobro čuvati da se ne zaraze. Ona nikako ne treba da idu u parkove, treba ih zaključati. Parkove, ne decu. Škole je potrebno što pre otvoriti, ali ne pre jula. Maske su nepotrebne, mogu čak da budu i štetne ako se pogrešno koriste, dovoljno je držati metar i po distance. Maske su neophodne, one nas štite, ali ne one koje se kupuju u apoteci nego neke specijalne, sa šifrom, koje niko nema. Virus se zadržava na površinama i potrebno je sve dezinfikovati. Nije potrebno dezinfikovati hranu iz prodavnice jer se zaraza tako ne prenosi. Virus je prirodan, sve je počelo zbog jednog slepog miša na pijaci i oko toga nema dileme. Virus je veštački, nastao je u laboratoriji i to je jasno. Kinezi su odmah obavestili kada je počela epidemija. Kinezi su krivi za sve jer nisu na vreme priznali šta se dešava. Ovog leta ćemo ići na more, jer će visoke temperature da unište virus. Ovog leta ne treba nigde ići jer je najsigurnije lečiti se u svom gradu. Rusi su na pragu da naprave vakcinu, do jeseni će biti gotova i to će nas spasiti. Vakcina sigurno neće biti spremna još najmanje godinu dana. Kada bude bila dostupna nikako se ne treba vakcinisati, osim ako ste u rizičnoj grupi. Najvažnije je da se svi vakcinišu.
    Virus će uskoro nestati prirodnim putem. Očekujemo nov nalet virusa u septembru.
    Najgore je prošlo. Najgore nas tek čeka.
    Šta vam nije jasno?

На mira.mira, Chanell*, candy.cane и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.527
    Допаѓања:
    191.492
    Значи денес ќе ја слушаме СЗО?8-|
    Штетни се и ако си ги направиме дома?
    Треба да останеме заклучени дома до крајот на животот? СЗО ќе не рани? Уствари не, СЗО нема да не рани, Светска банка ќе ни позајми пари кои инаку не би ни требале.
    итн

На BloodElf, LejlaD, vitamina и 2 други им се допаѓа ова.