Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    Знам што е муабетот. Јас викам вака... На триста глупости што изначитавме, не знае човек повеќе што да верува а што не. АМА ако пример никотинот или некоја друга состојка помага, има начини во медицината тоа да се примени без пушење, затоа што сепак има во цигарите други штетни додатоци :) пак ќе речам, исто како канабисот. Помага при рак, ама луѓето бараат масло, а не џоинт :)
    Туку види.... Поарно нека одат цигара да запалат луѓето, отколку сумамед за секој случај да пијат :rofl:

На oblace1, MarchelineAmaru, elenaxbbg и 7 други им се допаѓа ова.
  2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.379
    Допаѓања:
    119.588
    Многу точно!:rofl:

На emiliana, Biljarkata и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    Имаме проблем со тоа што регуларното здравство не работи.
    Не можеш ни преглед да закажиш, ни тестирање некое подетално, ни стап.
    Не знам како можи да 'го замрзнат' лекувањето на цела држава.
    Сенкир само короната е болест која постои во моментов |(

Се мислам како да ги продрмаме властите да си ја преиспитаат одлукава.
    Венко само од ковид тестира |(

На Ivan4e04, VDT2906, Annath и 33 други им се допаѓа ова.
  4. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Се согласувам потполно, еве останав со лек во забот, требаше да одам да направам и некои други анализи. Ама никој не прима. И што ако некој чекајќи вака си развие болест... Не знам, многу лошо

На tina2018, WildMk и JuLleE им се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.780
    Допаѓања:
    14.243
    Мислам дека ова со Максим е местенка.

Ако бил заразен, како тоа не заразил жена, деца, родители?

И не е само тој, туку и Горан Стојановски од ЦУК.

Како тоа позитивен, а вамудва негативни теста?

Како тоа не заразил никого и тој и како тоа немаат никакви симптоми?

Мислам дека си поиграа мајтап властите, но ако е така, само ќе му помогнат на Максим, и нема да му одмогнат.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Сето ова стана (извинете) идиотско.
    Преку ноќ прекинаа се во земјава, па ќе речеш -ајде, од предострожност, да се спречи.
    Ама работава излезе-тресла се гора, родио се миш.

Или не тестираат како треба, или купиле ефтини тестови па никој не е на чисто.

Па и слушаме-40 ново заболени, 25 ИЗЛЕКУВАНИ (ама..прво да утврдиме дали воопшто биле позитивни и болни)..

Ајде, и тоа ќе го сварам некако, не сум медицинар и што ќе ми кажат на тоа верувам.

Ама го затнаа здравството, два месеци никого никаде не примаат.Ами не е само коронава во нашиот живот!?!
    Недај Боже срчки, мозочни, напади,...па и обична ангина, не те прима никој, матичната по телефон ми диктира што да пијам.Така НЕМОЖЕ!!

Се прашувам- има ли корона воопшто??

...незнам, можеби грешам, ама ме излудуваат на исти подиум опера , рок и турбофолк, а ситуацијата ксј нас е токму таква- секој свири различна музика.

На supergirlmb, Ivan4e04, VDT2906 и 26 други им се допаѓа ова.
  7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    А зошто уствари не работат државните болници? Нека редуцираат, нека бидат по двајца доктори на одделение и 3-4 сестри, нека има приоритетни пациенти. Исто и матичните лекари. Нека работат со скратено време. Како може само приватните да работат?

На tina2018 и WildMk им се допаѓа ова.
  8. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.567
    Во последниве 2-3дена стварно почнав да се сомневам дали има или грипот го прават корона? И дали сите што ги кажуваат како заболени, дали стварно излегле позитивни на вирусот?
    Деновиве се изначитав сè и сешто, ама врв ми е сега сабајлево кога го прочитав вчерашниот фб статус на градоначалникот на Куманово. Уште поголем сомнеж ми се јави во веродостојноста на тоа што го слушаме цело време од Филипче и од останатите.
    А и сега ми иде во глава колку што знам имаа кажано половина од позитивните се без симптоми. Дали стварно можат да бидат без ниеден симптом, а да бидат позитивни? И тоа половина од позитивните? И како да бидат сигурни дека е точен тестот? Еве градоначалникот бил без симптоми излегол наводно позитивен и како сега неколку тестови, значи не само еден тест, излегле негативни? Нели не се лечат заболените толку брзо, туку подолго 3-4 недели? Ако е излечен како толку брзо преку ноќ се излечил?

Последна измена: 24 април 2020
    На LejlaD, Herrera, christinnn и 5 други им се допаѓа ова.
  9. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.239
    Допаѓања:
    48.602
    По месец ипол денес за прв пат бев до маркет, аптека, Дм.
    Заклучок број 1: Ако сакате да испазарите на раат одете штом отворат, само јас и вработените бевме, добро и еден дедо во маркетот :)
    Заклучок број 2: 90% од вработените не носеа маски или ги носеа симнати на подбрадокот :x а некои правеа симни стави, ја става додека е на каса, ја симнува додека реди роба, е после ова не ме чуди што има уште заболени.

На Sofi.ja, Anie93, SummerGirl и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.526
    Допаѓања:
    191.483
    Со оглед на тоа што 25% од ковид инфицираните се здравствени работници, што е и нормално затоа што најчесто се изложени на вирусот, мислам дека здравство мора да функционира вака во моментов. Јас лично не би одела на болница, оти потенцијално се изложувам на вирусот.
    Не би ја расправала организацијата на здравствениот систем, тоа е друга тема.
    Со други зборови, издржете, бидете здрави:|.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Не ми е проблем за издржување туку стварно има потреба за прегледи кои не се итни ама се потребни. Жал ми е вака кога слушам дека луѓе треба да идат на лекар, не може на државно, за приватно немаат пари и ти останува да се молиш дома.
    Конкретно познаник мораше итно да ја вади жолчката, му откажаа од воена мислам беше и си плати во Систина. Јас си плаќам исто на приватно за цтг во бременост, а не ми беше таков планот. Се се поремети.

На candy.cane, *Amethyst*, tina2018 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.547
    Допаѓања:
    11.756
    Болници ангажирани стриктно за корона, пациенти не се примаат ни итни, ни хронични, прегледи не се закажуваат, операции се одложуваат.

Од друг страна се сензационални наслови за коронава, читам интервју со сестра од Дебар, која прележала асимптоматски корона, па прашања од типот “како војувала со вирусот“ и “како продолжила со животот после корона“, абе да помисли човек во кома 6 месеци била.
    Не негирам дека има и тешки случаи од вирусов и за некои и смртоносен е исходот, ама медиуми и таму каде што не треба од мравка слон направија. А луѓе под медиумско влијание ги има во екстреми, истиот тип на луѓе се и тие што викаат “обичен грип е“ и овие што во несвест паѓаат на се што ќе прочитаат за кроона само што различно реагираат, едните не се аамараат до степен несовесност, другиве од паники ќе се испотрујат со средства за дезинфекција.

На Ivan4e04, VDT2906, BloodElf и 17 други им се допаѓа ова.
  13. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.734
    Допаѓања:
    6.673
    Pisi na Mence Atanasova Toci da mu postavi prasanje na Venko.. Da go razmrda malku i za ova prasanje..

На tina2018, WildMk и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  14. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.802
    Допаѓања:
    145.384
    Од вчера нема гужви. Се е по нормален тек. Вчера бев околу 11 на пазарење, се беше нормално.

Гужвите беа минатите две недели, скратено време, празници, газ преку глава. Уште да се степеа за намирници. Редица пред месарите и аптеките.

Од вчера се е редуцирано. И подобро вака.

На LejlaD, Ivan4e04, BloodElf и 20 други им се допаѓа ова.
  15. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Па би рекла дека и НЕитни работи мора да си течат.
    Еве пример ние жените ПАП правиме.
    Што ако за три месеци е доцна?

Ставрно почна да ме нервира ситуацијавс, посебно што не се знае кој пие кој плаќа.
    Секоја чест на брзината и готовноста на ЈП улици и патишта и Шилегов за монтажната болница АМА....еве џабе ќе испадне инвестицијата (колкава-толкава, инвестиција е).Сеа допрва ни следи економски крах од неработење и забсвено стопанство, па сплидарно се собираат пари во име не хуманост.
    И не сум против собирање пари, напротив, кој колку може, ако неможе да е здрав и жив.

Некако некои работи ми немаат логика...или предолгиот карантин ме направи сомничава.

На LejlaD, Ivan4e04, candy.cane и 16 други им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    Му пишав порака на пејџот на Венко.
    Таму не ни чита тој, ама ај реков да си ја пробам среќата
    Не ја ни виделе пораката сеуште |(

ќе им пишам и на новинари, во право си.

Едит: И' пишав... ај да видиме дали ќе трзни.

На LejlaD, Ivan4e04, candy.cane и 11 други им се допаѓа ова.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Баш така, тоа и го пишав. Неитни прегледи ама потребни. Не ја гледам поентата да не работат државните. За сите е ризично, не само за докторите на одредени оддели. И за нас што идеме до маркет е ризично. Крај краева, лекари се.

На candy.cane, oblace1, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.395
    Стварно бе зошто НЕитни работи да не течат? Ај ако е така тогаш нека се скрати и ова што плаќаме здравствено осигурување месециве. Пошо ако не добивам услуга која ја плаќам, зошто да ја плаќам

На Ivan4e04, BloodElf, candy.cane и 15 други им се допаѓа ова.
  19. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Е прочитав и ми текна
    Се користи монтажната воопшто?

На candy.cane, cresa-jagoda и referentka им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    Вчера бев на невролог во Јане Сандански, за дискус хернијата, почна и другата нога да ми се здрвува, и ми вика, абе треба на ново магнетна и еден тест за спроводливост на нервот (не знам како се вика), ама тоа сега никој не го прави. Не закажуваме за на клиника.
    Оди на приватно - ми вика.

Си мислев да и' речам: А ќе ми платиш ти да се тестирам, оти магнетната е 20.000, а другиот тест е околу 100 евра.
    На мајка му пи*ката!

На LejlaD, Ivan4e04, VDT2906 и 15 други им се допаѓа ова.