Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    Се согласувам мора да правиме притисок и да апелираме дека неможе и не е етички итни случаеви или прегледи ако ни се потребни дасе откажуваат заради короната.
    Значи нека си имаат дежурни служби во секоја јавна установа каде што ке има потреба од прегледи.Да не бидат по страна.

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Е па тоа е. Нека почнат веледрогериите бесплатно да ни ја даваат заштитната опрема, па нема да се покачат цените. Како да се платат вработените, да се покријат трошоците за сметки, кирија, и останати давачки ако сите пари ги даваме за заштитна опрема? А да импровизираме и да работиме без опрема? Не, фала. Или ај ако не, без пари да работиме (facepalm)

На cresa-jagoda, KateKane, Spidy и 2 други им се допаѓа ова.
  3. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Ќе помине ова па и напумпаните цени на маски и ракавици ќе падне. Како што до сега сте набавувале, исто и понатаму.
    Или пак свикајте синдикат барајте помош од кај што треба, зошто одма ви иде да удрите по џебот на пациентите?

На cresa-jagoda, *Amethyst*, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.409
    Допаѓања:
    260.129
    Ана, државата нека ве снабди.
    Искрено, ако се покачат цените и посетата на стоматолог ќе се редуцира и луѓето ќе одат само во итни случаи. Нема да ме чуди и заби дома да вадат.
    Немаме ние стандард за високи цени на стоматолог и гинеколог.
    Или да треба да си плаќам кај матичниот лекар за преглед.
    Ова е проблем на државата и Министерството за здравство, да си најдат начин како да го заштитат медицинскиот персонал.

На Ivan4e04, Mrs. Lovett, cresa-jagoda и 13 други им се допаѓа ова.
  5. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.056
    Допаѓања:
    9.890
    Да не испадне пропагирам против Кина, нема врска. Од кај и да произлезе вирусот, Америка или Кина, шо е со другите држави пред се развиените, неспособни беа да се заштитат? Ова шо го сведочиме е пример за негрижа спрема населението. Живееме во масовна анксиозност зашто некои шо треба да ги имаат, немаат стратегии да не дојде до вакви ситуации или така им чини.

Ај ќе видиме уште месецов како ќе помине, ако трае истава закана цел мај, ова е досега невидена брука х 10.

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Во скоро време нема да помине ова. Нема да падне цената. А сега ќе треба екстра опрема да се купува, дури и дополнителна апаратура за стерилизација и дезинфекција. Сето тоа чини.
    Фондот одбива да даде пари за стоматолозите, колку и да се бориме и бараме. Преголем е трошокот, а од свој џеб немаме. Ако не може плата да се помине за вработените, тогаш ќе се затворат ординациите или целосно ќе се приватизираат, впрочем како што сака ФЗОМ, оти сакаат да не' тргнат од грб.

Јуле , не дава државата, сакаат да не' тргнат од нивен грб. Секаде е скапа стоматологијата, не е само за наш стандард, и во Германија е скапа за нивни стандард. Ама си имаат регулирано со осигурителни компании соодветни пакети. Кај нас тоа нема, оти луѓето се научени дека забите се прават бесплатно. Мене ми се бунат и за цена од 200 денари за вадење заб, што реално треба да е десетпати повисока, сакаат бесплатно. Ама нема веќе бесплатно.

На Doozy, cresa-jagoda, KateKane и 6 други им се допаѓа ова.
  7. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    pokacte cenite uste poveke ionaka ste ',mogu eftini" ..lugeto ke pocnat i sami da si vadat zabite :)

На christinnn и fana им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Се гледа според ова колку си го цените оралното здравје. Секако ќе почнат луѓето сами да си ги вадат забите, оти ќе нема ни стоматолози.

На Doozy, cresa-jagoda, KateKane и 9 други им се допаѓа ова.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.409
    Допаѓања:
    260.129
    Ова сакав да го спомнам. Пакети од осигурителни компании и завршена работа. Ама тој пакет да вклучува се', а не само стоматолошки услуги.
    Во многу други држави е така. Моите имаат пакет, некаде околу 26 евра од човек им е, ама покрива баш се. Само за забите не знам колку точно покриваше.
    Вака и кај нас, и мислам дека вака најдобро ќе се реши проблемот со вас.

На Doozy, cresa-jagoda, *Amethyst* и 2 други им се допаѓа ова.
  10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.378
    Допаѓања:
    119.582
    До 20та секунда го гледав:|
    Не можев појќе :worried:
    Нели бе му пишува некој што да прочита таму? Или ова моментална инспирација му е? (facepalm)

11. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Дали тоа значи откако ќе помине кризата ќе ги вратите цените на старо или? :)

12. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.378
    Допаѓања:
    119.582
    Пак ќе најдат дека нешто треба да се доплати. Ко сега што е.
    Пред неколку години за истата работа матичен и приватен стоматолог ми земаа со 200 ден разлика (максимум).
    чистење забен камен за цела уста - 800 ден :rofl:
    А кај гинеколог ехото се доплаќа каде 300 каде 500 денари оти ехото шо го имал твојот гинеколог било многу јако и модерно (читај спејсшатл), а фондот му давал пари за некое основно ехо :rofl:
    @lovestoneddd не, нема да ги вратат. Која цена на било што е намалена сега поради тоа што нафатата е 20денари поевтина од претходно (од пред 3 месеци)?

На cresa-jagoda, An-na, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Плаќам здравствено со платата, плаќам партиципација секое одење на болница, плаќам приватно тоа што не оди на државно, уште нешто здравствено треба да плаќам?
    Аман...

На cresa-jagoda, *Amethyst*, lovestoneddd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Реторско беше прашањето, јасно ми е :)

На *Amethyst* и fana им се допаѓа ова.
  15. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    И нa крaј ти велaт декa мaлку плaќaш, 10 пaти пoвеќе требaлo. Зaб ќе вaделa зa 2000 ден мислиш вo Гермaнијa е.

На cresa-jagoda, Leviosa2503, *Amethyst* и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Не знам, прво не знам дали ќе дозволат да ги покачиме цените. Ништо не знам како ќе биде. Ама знам дека јас прекинувам да работам како стоматолог од први јуни. Не само ради недоволната заштита и минималната плата што не покрива никаква одоговорност, туку првенствено поради луѓето со кои работам. Пациентите. Секоја чест на исклучоците, не се сите лоши, ама моето здравје ми е поважно од работата. Оти нервозите што ги окркав последниве шест години од моето работење не вредат за ниедни пари и време.

На Doozy, Spidy и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    А ако ми умре човек на стол, кои 2000 ќе го покријат тоа?

18. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Затоа тие идаат овде да поправаат заби, дека малку се 2000 ден.
    Уште криви сме, не сме си го ценеле здравјето. Со 14500 плата, како да го ценам?

На cresa-jagoda, *Amethyst*, bicycle и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Акo земеш 2000 зa зaбoт штo ќе смени вo умирaчкaтa?
    Ќе те тужaт вaљдa, тaкa се умирaлo нa зaбoлекaрски стoл.

На cresa-jagoda, Leviosa2503, *Amethyst* и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Се умира, имам слушнато за неколку случаи, од анафилактичен шок од анестезија, од срцев удар. Пошто се кријат дијагнози, и се лаже само за да се заврши работа. Ќе те излаже дека е здрав, а пие една рака апчиња, ама ќути, само да заврши работа. И после докторот крив.

На Doozy, cresa-jagoda, KateKane и 3 други им се допаѓа ова.