Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    А што сметате дека требаат стоматолошките ординации да направат? Т.е што можат да направат..?
    Сериозно прашувам, не сум запознаена.

2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.409
    Допаѓања:
    260.129
    Знам, ама вака функционира повеќето држави во Европа, со пакети.
    Еве и мене ми е многу толку пари да дадам за стоматолог. Споредуваат со нокти.
    Сите не ставаат нокти, ако имам за нокти ќе имам и за заби. Ама ете нокти нема да ставам, ама заб морам да правам.
    Зошто еве цените во стоматологијата и овде и во светот се повисоки од другите здравствени услуги и интервенции, на пример?

На cresa-jagoda, black-angel, *Amethyst* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Менталитетот го знаеме.
    Поентата е што ништо од ова нема да се промени и со 2000ден цена, и 4 и 5000.

На cresa-jagoda, *Amethyst*, Snow-Star и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Има голем ризик по здравјето на пациентите и стоматолозите меѓусебно. Трошоците се големи. Стоматологијата стана бизнис, не потреба.
    Поради високите цени на услугите, во западните земји јака е превентивата. Кај нас тоа не е случај и е многу голем проблем.

@candy.cane најдобро би било да се приватизираат ординациите и да склучат договори со осигурителни компании кои ќе им ги вратат дел од парите за било каква интервенција. Еве, не паметам колку извештаи сум пишала за осигурителни компании во западноевропски земји, нашинци тука прават заби и плаќаат фул цена, а дел им враќа осигурителната компанија со која имаат договор. Извештајот вклучува слики, фискални сметки, детални информации за сработеното. Кога можат тие, зошто да не можеме и ние?

На Doozy, cresa-jagoda, KateKane и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.056
    Допаѓања:
    9.890
    Книшка нели ти подаваат? Во книшката сите дијагнози ги пишува.

6. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Не ми беше целта да се контрам едноставно така дојде затоа те цитирав. Знам што сакаше да кажеш. Но стандардот ни е пренизок и не е фер граѓаните да ги плаќаат екстра трошоците на стоматолозите и општо на лекарите. Нека покрие нешто државата
    И јас кога ќе почнам со работа, ќе имам трошоци за заштитна опрема за работниците и за мене, да дезинфицирам работни простории и машини, да дезинфицирам транспортно возило, да дезинфицирам секое парче што доаѓа за третирање и сл. но од досегашното искуство, особено со правните лица, 10 ден да му покачиш цена веднаш бега кај друг, а не 10пати да ја зголемиш цената.

Секој сектор после ова ќе има дополнителни трошоци и смален капацитет за работа плус ризик да се зарази ама не може се на товар на граѓаните да биде особено не за здравствените услуги.

На cresa-jagoda, *Amethyst*, BloodElf и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Како не ги пишувало, башка пола идат без книшка, ја загубиле.

На Doozy и candy.cane им се допаѓа ова.
  8. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Кога сме кај стоматолошките и ортодонтските услуги

Во Јануари платив 500 евра за протези, треба уште 200е да доплатам.
    Солена сума мора да признаам ама уште од самиот старт имаше реакција на местење на забите.
    И при првата контрола ми побара уште пари, бев како втф а тие што ти ги платив до сега?
    Сега, секогаш кога морам да одам на контрола ќе треба да плаќам плус пари за промена на некои делови таму, на крајот сакал или не сакал 1000 евра ќе ме фати.
    Дојде време посета кај ортодонт или заболекар да те стега срце од толку фрлање пари.

На cresa-jagoda, LivingGlam, *Amethyst* и 4 други им се допаѓа ова.
  9. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.732
    Допаѓања:
    6.670
    Se umira da si znaete. Na strina moja majka i umre na zabar i na nasa prijatelka majka i. Dvete umrea od srcev udar..

На cresa-jagoda и Annath им се допаѓа ова.
  10. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.056
    Допаѓања:
    9.890
    Како бе во мојата книшка пишува се шо треба да се знае за мојата здравствена слика?

Ама јас на забарката и ја давам книшката, а таа не ја отвара и не прашува, директно влегува во компјутерски систем.

Мислам дека ова се паники и паранои, ќе умрел некој на столчето, којзнае какви лекарства примал. Ако има нешто сериозно во него и прима лекови, регистриран е веќе 99.9%.

На poppie и СуперДевојка им се допаѓа ова.
  11. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Ова за умирачкиве нема благе везе со планот за покачување.
    Се работи за пари, ете толку површно и тоа е тоа.

На cresa-jagoda, Leviosa2503, *Amethyst* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.409
    Допаѓања:
    260.129
    Те разбрав и јас.
    Многу е и за наш стандард затоа и прашав во што е разликата кај овие интервенции.
    Ако на пример еве кај нив било ризик за здравје на пациентите и самите стоматолози, па зарем во хирургијата не е? Или еве гастроскопија е далеку поефтина од правење на заб. А е покомплициран процес.

Стоматолозите стално се жалат како се неплатени, а реално они најмногу зимат пари. Особено ортоднотите.

На cresa-jagoda, black-angel, *Amethyst* и 4 други им се допаѓа ова.
  13. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.732
    Допаѓања:
    6.670
    Dali fondot ke vi isplati pari za mesecive sto ne rabotite?

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Специјалистите нема да земат сигурно. За општите не знам, ама и тоа не верувам, оти ништо не работиме.

На *Amethyst* и riba79 им се допаѓа ова.
  15. poppie

poppie Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    6.497
    Зависи каде. Јас ја платив 400 евра, а на друго место за истата постапка и протеза ми бараа 800 евра.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Еве и матичните општи лекари кои патем работеа за време на кризава, сами се снабдуваа со опрема. Почнувајќи од маски па до визири и средства за дезинфекција. Што од сосптвен џеб, што од донации, што од творби од луѓе. Не знам некој да се побуни и да бараше наплата при преглед на матичен лекар.

На cresa-jagoda, *Amethyst*, fana и 4 други им се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.409
    Допаѓања:
    260.129
    И овие се вечно незадоволни, а реално зимаат повеќе пари од специјалистите и хирурзите.
    Чест на исклучоци, ама само рецепти и упати даваат. А треба да се најјака алка, ама ретко.
    Најчесто они ја утнуваат работата.
    Пак ќе кажам чест на исклучоци. Има стварно добри општи лекари.

На cresa-jagoda, BoaVista, mimiiiii и 5 други им се допаѓа ова.
  18. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    ^Тоа стои.
    Можеби уште им нема дотекнато да гледаат да искористат ситуација со коронава околу цените, а јас пред време ги пофалив. :))))

На *Amethyst*, candy.cane и JuLleE им се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    А какви трошоци тие имаат освен за опрема? И хартија за рецепти и упати? Никакви интервенции не прават, не трошат материјали, за разлика од болниците на пример. Не ги потценувам, секако дека и кај нив ризикот на зараза е голем, ама не можеме да се споредиме во никој случај. Секој си го цени трудот. Веледрогериите си набија цени, нив никој не ги чепка.

Пример, матична сум на 600 пациенти, од нив 20% немаат активно осигурување, по пациент добивам 48 денари. Значи за 480 пациенти ќе добијам по 48 денари од фонд. Тоа е 23040 денари. Еве ај 10% нека немаат активно осигурување. Ќе добијам 26880 денари. Со тие пари, ако не ги наплаќам услугите на пациентите треба да поминам и плата и придонеси за доктор и сестра. Кај е тука материјалниот трошок и сметките? Па и киријата?

Последна измена: 24 април 2020
    На Doozy, cresa-jagoda, KateKane и 8 други им се допаѓа ова.
  20. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Близок познаник плати по 700 еур од заб тие импланти или како и да се викаат со штрафови што се. За неколку месеци почнаа да му паѓаат. Докторот му рече буквално “шо да праам јас, толку ти држи вилицата” и му тресна телефон.
    И на ваквиве да ги жалам треба што ќе си купувале опрема од џеб?!

На cresa-jagoda, bicycle, poppie и 1 друга личност им се допаѓа ова.