Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Ang_ela

Ang_ela Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2019
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    1.179
    Мамооо славна сум, ме има по новини:D

Никнејмот и аватарот се мои, но ми го нема цитатот, може зошто еден дел од мислењето го има новинарката искористено во нејзината статија:( 20200424_231434.jpg

Форумов е анонимен па среќа никој нема да настрада од изнесување невистини, но сепак сметам дека ЈО треба да се позанимава со сите оние што шират вакви вести, а се јавно објавени со име и презиме.

На Peppermint, LivingGlam и Lilit им се допаѓа ова.
  2. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.056
    Допаѓања:
    9.890
    Не се нашла за “новинариве“ попаметна истражувачка работа од читање форуми. Село гори баба се чешла работава. Дно од општество.

На Ivan4e04, Waverly Raven, cresa-jagoda и 14 други им се допаѓа ова.
  3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    Теорија на заговор ха
    Па нели трите најпогодени земји од корона ќе добивале по 160 милиони евра.

4. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    ako nemas pari so sto ke go cenis ? a pr edna plomba ides ednas ke struga nesto ke stavi privremena ke ti zeme 500 den , naredniot pat uste ednas aj uste 500 pa ako stava i anestezija za vadenje zivec i ke ti ispadne 1200 den a na kraj cesto i znaat da go izvadat .. da imav ja tie pari ke imam da dadam uste 400-500 i ke idam so laser da mi go napravat, nitu bolka nitu strav plus ke iscisti i se megu korenot i zlebinata (ona sto kaj standarden stomatolog tesko) da imam fobija i ne idam na zabar i kojznae kako ke gi vadam no da imav pari ke idev so laser da mi gi napravat (sto se odnesuva do mene moze i da gi snema klasicnite stomatolozi) :)
    a dr rabota razbiram imate trosok no site imaaat, sekoj sto ke otvori bilo sto eve pr avtomehanicar eden kup alati, masini se i svasta ke kupi i ke raboti a ako nesto se rasipe pr masina i mora da kupi pak od svoj djeb ke plati ne mu naplaka na musterijata plus? a i tie koristat maski i toa daleku poskapi od ovie obicnite ..zborot mi e deka za sekoja rabota i "gazdata" vlozuva i da ne se lazeme stomatolozite se edni od tie koi koi najveke zarabotuvaat i za nas standard cenite im e previsoki , ova ne go lupnav od rakav tuku citav nekade

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.981
    Допаѓања:
    14.761
    Ако автомеханичар ти расипе дел од кола, можеш да си купиш нов. Резерва заб нигде не се купува.
    Не споредувај баби и жаби.

На SuperGirl24, SummerGirl и Annath им се допаѓа ова.
  6. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    2.033
    Токму така, и башка на мајсторот државата не му дава никаква котизација па да се надева дека некако ќе го преживее месецот. И од добар стоматолог ретко некој се откажува а и од добриот глас има еден куп пациенти. Ама ако отидеш и недобро те третираат и поради нив изгубиш заб, па си викаш ај не е до нив може толку му бил векот на забот. Потоа да се случи и втор заб да незнаат да ти го истретираат и тој да отиде е тоа веќе не е случајност. Оп по некое време слушаш и на другарот исто се случило и се ти е јасно. За тие доктори и 500 пациенти им се многу. Лично јас за добар стоматолог одам и 40 мин со кола, на друг крај на градот. И пак приватно плаќам. Уште не најдкв добар стоматолог под фонот да е.

Туку за протези од кога ќе може да се оди. Ќе ни паднат брикетките веќе. Оваа корона не зезна ептен.

На cresa-jagoda, СуперДевојка, Anie93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    2.033
    Како тоа резерва заб не се купува. Зарем во денешно време нема резерва заби? Којзнае мене што ми ставиле на местото што ми го извадиа забот. Е сега не е мојот ама е заб и е резервен, најверојатно

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.981
    Допаѓања:
    14.761
    Два карбуратора и заб и имплант/ мост не е исто.

На SuperGirl24, Doozy, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    2.033
    Многу си во право дека не е исто. Ако стоматологот згреши во најлош случај ќе ти отиде забот но доколку автомеханичарот згреши може животот да ти отиде а и на други што се во колата. Е има разлика, заб ќе си купиш, па дури и мост а може и цела вилица ама живот во никој случај неможеш. Тоа е разликата.

10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    Ме интересира тие што се сингл, дали дејтаат периодов? 8-|

На Ivan4e04, Doozy, cresa-jagoda и 13 други им се допаѓа ова.
  11. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Тоа што некој пишал дека се консултирал со ПРАВНИ лица автоматски го прави неадекватен да има мислење и да каже било што по темава.
    Чак и 100 проценти сигурно тврди дека нуделе пари.
    Страшно.

3 години се нормален циклус за поврат на инвестицијата за секој бизнис и треба да го гледаме така - каки бизнис. Зошто поинаку, пишаа, нека работи под државна капа.
    Во секој бизнис треба да си креативец...тоа е реалноста.

На cresa-jagoda, darcy, СуперДевојка и 4 други им се допаѓа ова.
  12. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    ne ako avtomehanicar ti rasipe nekoj del od kola toj ke ti go kupi ne ti ..a za stomatolog ke ti pravi, pravi zab i na kraj ke ti go izvai i ako stavvis 'rezerven" i nego ke si go platis ti
    jas samo kako primer spomnav avtomehanicar ,moze da e bilo koj t.e deka za sekoja rabota i sopstvenikot vlozuva no ne im naplaka plus i kolku ne vredi
    toa mi bese zborot
    patem ova i ne e za ovaa tema da ne begam od temata za virusot

13. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.687
    Допаѓања:
    25.266
    Ми умре секоја надеж дека годинава дечко ќе фатам

На __cataleya___, Ivan4e04, buba4e89 и 16 други им се допаѓа ова.
  14. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Тоа ми е јасно Лилит. Реално, и така треба да биде во приватниот сектор. Зборот ми дека кај нас во 2005 или 2006 , не се сеќавам добро, нели се донесе закон да сите државни стоматолози станат приватни. Ние немаме државни стоматолози веќе, што работат на плата. Туку имаме приватни ординации кои не соработуваат со фондот и оние што соработуваат со фондот.

Да се едитирам, за да додадам, покасно го прочитав муабетот од погоре.
    Е браво бе, споредивте стоматолог доктор со автомеханичар. Ова само во нашата држава го има. А образованието, а нервите, а 5-6 години од животот, а трошоците што тој човек ги имал за време на студиите, ништо тоа не се важи. Тоа уствари и ни е најголем проблем во државата. Обезвреднување на професиите со високо образование. Жално ама вистинито.

Последна измена: 25 април 2020
    На Doozy, Mishela, candy.cane и 9 други им се допаѓа ова.
  15. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.344
    Допаѓања:
    15.851
    Не може да распределува државата, не е фер од една страна. Има стварно добри стоматолози што вреди да имаат 2000+пациенти и стоматолози што мислам ме треба да имат нит 400 :)

На cresa-jagoda, candy.cane, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.186
    Допаѓања:
    27.402
    Што знам. Мене ова ми е бедно. Такозвани порталчиња да ставаат мислења на членки.
    Јесте да е јавен, ама не буквално скринови по портали и тоа да им е кликбејт. :?:

На Angie1432, SummerGirl и CharmedGirl им се допаѓа ова.
  17. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.344
    Допаѓања:
    15.851
    Да не се лажеме ајде , добар стоматолог да се најде е стварно мнооогу тешко, никогаш не знаеш што ти прават и дали стварно знаат или само си чепкаат нешто, многу ми е работа на слепо некако, едноставно треба да веруваш и да чекаш да видиш дали добро ти го сработиле забот, а цените се високи, бар за македонски плати. П сеа имале трошоци, па имаат сите ама не можеме да си се преценуваме. Ако си добар ако имаш задоволни пациенти ќе се прочуеш и со пломба од 600ден ќе направиш плата. Плус многу од стоматолозите не дават фискални ама ова е друга тема. А дека има професии што повеќе студирале, повеќе потрошиле во својот бизнис а зимаат иста плата, има. И дај дане се глуми бог :)

На candy.cane, Spidy и magnolija09 им се допаѓа ова.
  18. P.S.love

P.S.love Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    9.170
    Пред некој ден брат ми ми вели: Еве, запознаваш некој, ти се бендисва, и? :?: Хахаха
    Му викам, на ризик брат.(fingers)
    Симпатијата работи во мвр, нонстоп на работа. Не треба да излезам со него сега? |(
    Јас се пронаоѓам во она: Тамам решив да си го средам животот, пандемија фати. ]:)
    Сепак, мислам дека љубовта ќе победи на крајот :D(highfive):l:

На Ivan4e04, buba4e89, cresa-jagoda и 7 други им се допаѓа ова.
  19. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Nasata doktorka e nezamenliva vo naselbata nasa...tatkoi e stomatolog i brat i i sesta i site pacienti otidoa kaj nea izbegaa od kaj niv.
    Koga zakazuvam za zabar prvo mislam deka 2 mes ke nema mesto(sreka se znaeme godini od koga pocna da raboti) pa naogame nekoj izmegu ...znaci bez mana pravi zabi,nejzina plomba mi nema padnato seuste.
    Dodeka pak stomatolog moja bratucetka sto odvaj zavrsi fakultet otvori i ordinacija ne znae ni plomba sto e ....raboti sosema 10ta rabota nepovrzana so toa.
    Ne se samo godinite sto gi ucat,treba znaenje realno za medicinata,od bilo koja oblasat.
    Eve jas ne bi mozela nikogas toa da go rabotam.
    Sekoja im cest na tie sto sakaat i mozat!!!!!!

20. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    e aman de se fativte za eden zbor koj to 1000 pati povtoruvam PRIMER bese .. aj neka bide pr nekoj pravnik, advokat, ekonomist,arhitekt i se po red so fakulteti ..drugite se nebitni ne se luge i nivniot trud koj e 100 pati pogolem a pomalku platen ne biten e i ke se cenkaat i za 5 den fakultetski obrazovanite (90% od nivv)
    da vo pravo si samo obratno napisano kolku e zalno i vistinito da se precenuvaat lugeto samo zosto zavrsile nekoj si fakultet
    znaci ucel za da ima polesna rabota a ne da se zamisluva deka e nesto poveke. demek nekoj naucnik e ili nesto poumen ..bar denes sekoj moze da zavrsi fakultet (jas go prekinav na pola, ne zosto ne mozev da zavrsam tuku ne sakav)
    i mozes do sabajle da pisuvas kolku e zalno i vistinito no vistinata ti e ova pak site zavisime od obicnite onie najpotcenetite, zemjodelci, rabotnici po fabriki i sl bez niv i ke ne nema
    a pr koga veke tolku zapna i spomna avtomehanicar moze da bide i lice koe zavrsilo i fakultet
    dobra nok

На DraganFem му/ѝ се допаѓа ова.