Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Rebele

Rebele Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2020
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    78
    @Jana06 Вирусот постои, тетка ми е позитивна и е на домашно лекување.
    Ама, дека си играат малку со нас и тоа е точно. До пред 3 дена можеше без маски а денес во маркет не пуштале ако не носиш :^)
    Друго, пак ќе ја земам Шведска за пример имам таму блиски роднини се нормално си фукнкционира одат на работа, школо, градинка, факултет.
    Тука ептен не стегнаа. Не е како што треба нешто ужасно смрди.

На темјанушка, CindyAnn, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.037
    Допаѓања:
    45.969
    Не можеме ни сега ама затоа има пик предвиден и некој што се занимава со ова го предвидел и анализирал, секоја земја после пикот ќе олабавува. Не значи дека нема пак да има болни, може нема ни малку да се ама мораше да има период кој ќе биде критичен за да се испланира што и како ќе се одвива. Макар јас не се согласував со целосно затворање како што беше, ама сметам дека начинот на кој почна справувањето на почетокот беше ок, мора да се експериментира за да се види што ќе функционира, секако никој нема правилник за тоа како се постапува во вакви ситуации.

На CameliaMiller, Peppermint, crimson и 4 други им се допаѓа ова.
  3. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  4. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Камо да бевме Шведска се ке беше поинаку верувај.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Знам дека постои, зборам дека луѓето околу мене што ми се важни да се заштитени не веруваат (или така им е поедноставно). Дека е напумпана работата да, само што си ја напумпавме сами реално. Убаво си искочија на почеток, си кажаа каков е вирусот, кого напаѓа, како да се заштитиме и слично. Од луѓето искочија сите глупости, рекла казала. Никој не ни е крив.
    За маските досега имаше препораки, а од сега како ги попуштија мерките логично е да се бара од сите да носат. Не сум слушнала да не пуштаат во маркет ама ако во болница не смееш без маска, зашто во маркет да смееш? За мене е логично, затворен простор е, пандемија е. Не се знае кој е болен, не се сите совесни да се пријават и да се тестираат.

А Шведска боже сачувај... Најди подобар пример.

На ohlalalala и candy.cane им се допаѓа ова.
  6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Сител вели 1 починат, пациент со даунов синдром. :(

https://sitel.com.mk/novi-41-zaboleni-od-korona-virus-eden-pochinat

7. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.056
    Допаѓања:
    9.890
    Но многу здравствени проблеми во годините потоа особено кај повозрасните жители се смета дека се должеле на таа вакцинација што останало тајна на времето, така да и тој успех имал данок извесен.

Да, го знам филмот само не е се таму веродостојно, режисерот променил некои факти. Во филмот првозаразениот аџија умира, а во вистинскиот живот тој поминал со лесни и кратки симптоми бидејќи примил вакцина непосредно пред да замине на пат од каде што го донесол вирусот. Интересно е дека заразил минувачи од улица, а не и неговите домашни и покрај тоа што не биле вакцинирани.

Теоретичарите на заговор тврдат дека официјалната верзија за заразениот аџија е лажна, дека врз Југославија бил извршен биолошки напад и дека имало жаришта неповрзани со случаите во Косово. Не ми се верува но којзнае.

Последна измена: 25 април 2020
  8. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.056
    Допаѓања:
    9.890
    Камо да бевме Швеѓани поточно. До умот на луѓево е.

На Waverly Raven, WildMk, СуперДевојка и 2 други им се допаѓа ова.
  9. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.607
    Допаѓања:
    63.359
    Ви снемало за хејт работи па на стоматолозите сте им се фрлиле.

Се почна од муабетот на @Annath која најправилно загрижено си пиша овде што прогнозира за понатаму шта се тиче нејзина струка, кои се проблемите со кои ќе се соочи секој стоматолог и кои би можеле да бидат солуциите. И мораше тука да извадите експертиза дали биле како автомеханичари, дали биле занаетчии, не знам што не се изначитав. Намерно живци ваделе, намерно заби ваделе... Оф мори мајко мила.

Пола живот медицинари ги ругаат дека се занаетчии, пола живот вака ќе се оправаме зошто се битни забите и зошто треба на забар да се иде. Доколку идете редовно и си ги чувате забите, не е воопшто скапо. Е сега кога ќе дојде нож до коска, па има гноишта и триста компликации внатре народов сака за 500 денари работа да си заврши. Е не бива така другари.

Тек па сега ако треба да се намали на пациенти квантитативно на ден за младите лекари нема да има потреба и ќе оди тешко вработувањето, ама не, тука мораше да се мерат куровите колку им вреди струката и да им се става на кантар.

Ај следна тема најдете да мрчите, оставете ги луѓето рајат. И онака ги боли глава за нивната иднина, не мора да ги мерите сега колку вредат и да им ја дизајнирате економијата.

На eli25, Ivan4e04, Black_Widow и 19 други им се допаѓа ова.
  10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Во последните 24 часа се направени рекордни 728 теста за КОВИД-19. Досега во земјата се направени вкупно 14.758 тестирања.

Потврден е 41 нов случај на КОВИД-19 и тоа во:
    - Скопје 17
    - Куманово 8
    - Прилеп 8
    - Тетово 4
    - Струга 1
    - Велес 2
    - Битола 1

Со ова вкупната бројка на дијагностицирани во нашата земја изнесува 1367 лица.

Денеска се регистрирани 37 оздравени пациенти. Од нив 2 пациенти од болничко лекување и 35 кои се лекуваа во домашни услови.

На Инфективната клиника во Скопје почина пациент на 36 години од Гостивар, кој освен обезност немал други коморбидитети, но неговата клиничка слика била тешка. Во денешната евиденција на институтот на починати од КОВИД-19 ќе биде заведен и пациент од Скопје кој бил на возраст од 25 години. Починал на 23 април, а неговиот втор-постмортем позитивен резултат пристигнал утрово. Пациентот имал Даунов синдром, бил хоспитализиран на 20 април со тешка клиничка слика и наод бронхопневмонија. FB_IMG_1587821686911.jpg

На cresa-jagoda и candy.cane им се допаѓа ова.
  11. Rebele

Rebele Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2020
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    78
    Швеѓани се либерални не се замараат со политика и турски серии на ТВ. Што да се очекува од нашиот народ и држава?

Нешто не е како што треба.

На *Amethyst*, fana, Feminka22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.056
    Допаѓања:
    9.890
    И високи и плави и поубај во просек.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Повеќе мислев дека се богата држава,имаат подобро здравство и да не редам,ние кај сме?

На WildMk, Rebele и Jana06 им се допаѓа ова.
  14. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.687
    Допаѓања:
    25.266
    Градски парк денес пун,не сме ние за олабавување на мерки

На ohlalalala, cresa-jagoda, oblace1 и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.056
    Допаѓања:
    9.890
    Е требало ум да се обмисли и да се организира се тоа. Овде такви умој не барај ни за 50 години ни понатаму. И да има еден на милион, ќе го растргнат другите од љубомора.

На veteruska му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    И јас бев денеска баш убаво ми дојде, само премногу гужва и да сакаш нема простор за 2м растојание. Ама па кај да одат луѓето на прошетка...

На eli25, DraganFem, christinnn и 6 други им се допаѓа ова.
  17. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    Нека почитуваат мерки нека носат заштита не може да не се излезе, убаво е времето малку на воздух.Таму каде што ке види полицијата нека опоменува.Прошетка е ок.

На DraganFem, eli25 и mkdvesna им се допаѓа ова.
  18. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Дали во тестовите влегуваат и бројот на контролни што испаднале негативни (за оздравените) или пак сеуште се позитивни (за тие што сеуште не се оздравени?

На cresa-jagoda, Stache и Sejfullai им се допаѓа ова.
  19. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.738
    Допаѓања:
    24.354
    Имате ли сознанија за следниот викенд како ке биде полицискиот час, со оглед на 1 мај?
    Слушам околу мене луѓе си планираат да одат на ливади, да тераат пикник и до 19ч да се врателе дома.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Зарем вирусот напаѓа врз база на политичка определеност и какви серии гледаш? Демек тие од Netflix кланот се поимуни од Шехерезада кланот?

На cresa-jagoda, Mantub, Mimmi39 и 3 други им се допаѓа ова.