Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    AC204F56-68F3-4A5B-ACB6-423B2B2D56A5.png Кај мене е вака...
    И без проблем излегов од апликацијата.

На cresa-jagoda и JuLleE им се допаѓа ова.
  2. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.271
    Допаѓања:
    57.130
    Многу трагично го сфативте примерот со механичарот. Не беше кажан како омаловажување на стоматолозите, и никој не рече дека некој што не завршил стоматолошки подобро ќе направи заб.
    Беше спомнат пример дека секој вложува во алат, што е и точно за сите бизниси.
    Зошто да се навредите од таков пример? Мене па ми изгледа дека ги вреѓате автомеханичарите со тоа што го сфативте ко потценувачки примерот, а факт е дека не секој може да биде добар во таа индустрија. А тој што е добар е многу, многу интелигентен човек.
    Се споредуваат бизниси, со било кој друг споредбата е таа. Поскапувањето на влог кај друг бизнис оди на грб на граѓанинот, и тоа ќе го гледаме наскоро. Би било добро да не се случи со неопходни здравствени услуги.

Нејсе, да не претеруваме и да не вадиме од контекст.

Проблемот со стоматолозите апсолутно го сфаќам. Знам дека ќе поскапи, им го ценам трудит, и не гледам друго решение освен државата да интервенира или да се направи систем на приватно осигурување. Воопшто не се виновни стоматолозите за тоа, па да ги обвинуваме дека удирале по џебот на граѓаните.
    Тажната реалност е дека не секој кај нас може да си дозволи многу пари за стоматолог, и поради тоа мора да се бара решение за поскапувањето да не е претерано. Не е дека даваат на нокти или поважна им е колата од забот.

На Ivan4e04, duffi, Shmizla94 и 15 други им се допаѓа ова.
  3. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.239
    Допаѓања:
    48.602
    @Bridget ако кликне донирам ти се појавува ова Screenshot_20200425-200431_Facebook.jpg
    ако одбереш не,благодарам те враќа автоматски на почетна страна
    Screenshot_20200425-200313_Facebook.jpg
    @veteruska не ти се земени, провери си во тромесечниот извештај пишува.
    Screenshot_20200425-200034_MojDDV.jpg

На cresa-jagoda, ohlalalala и veteruska им се допаѓа ова.
  4. нво организација

нво организација Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2015
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    29
    Кликни на тоа слободно јас кликнав
    Кликни си слободно на СКЕНИРАМ И ДОНИРАМ НО ПОТОА ТИ ИЗЛЕГУВА ОВА

Прикачени фајлови:

5. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Па шо барам да кликам кога нејкам да донирам?
    Дај не претерувајте

6. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.239
    Допаѓања:
    48.602
    и кога ќе кликнеш на тоа излегува ова
    Screenshot_20200425-181008_Chrome.jpg

На cresa-jagoda и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  7. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.186
    Допаѓања:
    27.401
    Утре цел ден е полициски час до понеделник до 5?

8. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Да така ми излезе во право си,фала ти.

На cresa-jagoda и anastasijaki им се допаѓа ова.
  9. Estranged

Estranged Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    1.792
    Допаѓања:
    24.983
    да

На Cutiepie1 и GirlRose им се допаѓа ова.
  10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.378
    Допаѓања:
    119.578
    А кои се тие луѓе што сакаат да донираат бе? :^)
    Да ги гушнам сакам, ко Џони Дип шо го гушка детето на клупа.

На cresa-jagoda, ocicka2014, thequeen95 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    3.162
    @Annath не е во ред поскапувањето. Туку сега сите сакаат да искористат. И јас кога ќе работам треба да носам соодветна опрема и мене сите помошни алатки и средства треба да ми се дезинфицираат и менуваат пред да ги искористам на било кој, па сега да удрам по оној што има мака и место да наплатувам за саат да наплатувам за 2-3 саати па родителите или оние кои имаат потреба нека земаат кредити кога тоа им е неопходно исто како и за забарот... За маски може и да се сошијат 2-3 и да се исперат, мантили се носат секако или ете скафандери. Не е лесно и не е едноставно, знам дека вие имате и многу повеќе алатки за дезинфекција и потрошен материјал. Знам дека плаши моментот дека треба да се има контакт со пациент (работам и со луѓе со изразена саливација и со оние кои не можат да го контролираат тоа, ниту кашлањето и кивањето и знам како е, сега паузирам). Не дека треба да се плаќаат 20 вработени, во приватно освен големиве клиники немаат многу вработени. Стресно е знам, но за сите е. Бесплатни визири изработува дечко од Прилеп, ако се сака се може колку толку да се снајде. Навистина ти ја ценам стручноста и те имам читано уште пред да направам профил, но такво тешко време е и ќе биде потребно многу можеби додека се врати се' во нормала. Народот не е виновен за ова што се случи, но секогаш на негов грб се удира. Не дека само забарите не се платени и ценети онолку колку што заслужуваат, сите професии се такви и тоа фрустрира, знам. Но народот не е виновен за тоа. Секоја професија која се бави со луѓе има своја тежина и животот зависи директно или индиректно, но не значи дека ако поскапи нештото дека ќе биде повеќе ценето. Целокупниот систем низ годиниве налага што ќе се цени, а што не, не "обичниот" народот.

На ..barbie.., cresa-jagoda, H.VAGA и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Те ја разбирам мислата и се согласувам со тебе. Но, само колку за информација не од луѓето кои немаат и не можат да со дозволат добри стоматолошки услуги, туку од тие што даваат за нокти, за делови за коли тс оние кои имаат многу, тие се жалат на високи стоматолошки услуги, како правеле заби за толкава цена итн а ќе стават нокти со скап материјал кои ќе им седат најмногу 2 недели..тоа е тоа. И воглавно со пријателите со кои сум опкружена се жалат тие што имаат, а тие што немаат си знаат до каде им е граница и не плукаат. Номрлано сегде има исклучоци, но за големата слика зборувам.
    Излегов малку од темата сру.

На Mrs. Lovett му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    3.162
    И јас малку офтопик. Се сложувам со тебе. Само јас мислам дека државава треба да си поведе сметка, како што за одредени професии налага толку и толку да е час или ехо или слично да си поведе сметка и за оние кои работат без фискална и за оние кои наплатуваат по 800 ден нокти и слично.

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    И Училиштата не е паметно сега да ги пуштат итака за 1 месец и нешто завршува школска год.

На cresa-jagoda, ohlalalala, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Те разбирам.
    Не да мислиме, сигурно е тоа дека така треба... Ама ние стагнираме(нејќам да велам уназадваме), жално!
    Не сум песимист, ама ова отидено е предалеку( во катастрофата) !

На Shmizla94 и Jane.Birkin им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Не е дека сакаме да искористиме. Сакаме да можеме да работиме, и ние и пациентите заштитени. Ама за жал, ако нема прилив на средства, ќе мора да затвориме ординација, оти вработените мора да се платат, фактурите за потрошни материјали исто, да не зборувам за сметките. Тогаш пациентите ќе мора да одат на приватно каде што ќе плаќаат двојно или тројно повеќе или пак на стоматолошка клиника каде што на нив ќе се учат студенти за истите пари за кои ние работиме. Државата одамна не не' есапи, оставени сме сами на себе, сите барања ни ги одбиваат.
    Услугите во сите сектори ќе поскапат, да не се лажеме. Ич нема да биде лесен периодов што следи, на економски план особено. Еве, седам дома, нема да земам плата, иако официјално сум на одмор, а одам во ординација по потреба и нонстоп дежурам на телефон со пациенти. Не се бунам за тоа што нема да земам плата, иако не ми е сеедно. Ама налет парите, здравјето ми е на прво место. Приватниот сектор е климав, прашање е како ќе се справиме со кризата.

На Nausicaa, cresa-jagoda, ohlalalala и 11 други им се допаѓа ова.
  17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.398
    За 1ви Мај какви се мерките?
    Целосен ќе биде или?
    Не гледав денес вести ич.Ако има некаде објавено може линк/screenshot? Или кога ќе кажат

18. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Добро кажаа ли официјално која е причината за смрт кај мајката и синот од Велес? Нели обдукции правеа, ова она?
    Наводно во јануари 5 пати се јавувале луѓето во Брза помош, и после тоа ништо веќе, никаде не се јавиле, тоа им бил последен контакт по телефон. Комшиите исто велат дека од јануари не ги виделе.
    Штом пет пати вртеле во Брза помош, си имале некоја мака. А штом Филипче молчи, јасно е дека никогаш не добиле медицинска помош, значи умирале во агонија, бавно и долго. Одговорност на надлежна служба, во случајов здравствена, нема да има. Исто и социјалната служба ги заборавила. Ќе го запретаат случајов како кокошка зрно. Трагедии.
    https://infomax.mk/wp/пет-пати-се-јавиле-во-брза-помош-мајкат/

19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Штo плaнирaте зa Први Мaј штo ви е тoлку битнo?

На Ivan4e04, oblace1, cresa-jagoda и 12 други им се допаѓа ова.
  20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.406
    Допаѓања:
    260.125
    Ќе одат на пикник, како шо планираат.
    Скара ќе се спрема:D
    Продолжен викенд8-|

На darcy, Ivan4e04, oblace1 и 13 други им се допаѓа ова.