Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.687
    Допаѓања:
    25.266
    Прочитав дека Грција ќе ги отворела границите само за балканци така да има одмор годинава :emo:

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Да де, Италија и Турција (како пример ги земам) само Македонски туристи очекуваат, други не.

На candy.cane, Mantub и Tan4ence им се допаѓа ова.
  3. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Не, верувам на тоа што го гледам и слушам од личности кои завршија респиратори, а имале генерално празни картони на матично. Да не сакаш и ти да провериш дали вирусот е теорија на завера? Слободно кажи. Ќе те препратам каде.

4. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.186
    Допаѓања:
    27.401
    Не верувам дека на некој со здрав разум му е дојдено за одмори, екскурзии и прошетки по странство. Ама, ако се стиши ситуацијата логично е да ги отворат границите.

На cresa-jagoda, ohlalalala, Amelia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.002
    Допаѓања:
    37.239
    Фала. Се уште не верувам на ништо. Скептична сум за се. Слепо не верувам никому...
    А за респираторите и празните картони, немој, те молам... |(

Еве, почнуваат сите го*нарии да излегуваат на површина. Ќе видиме на крајот (се надевам) што е вистина, а што лага, што е филувано или не. ;)

На L.i.n.a.a, Bunny2, *Amethyst* и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.687
    Допаѓања:
    25.266
    А зашто да не ако се среди?

На Ajla11, Feminka22, Bunny2 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.186
    Допаѓања:
    27.401
    Од причина што летната сезона почнува од јуни. Јуни е за горе доле еден месец. Состојбата уште не е почнала да се стишува во цел свет. Можеби се осеќа некое БЛАГО намалување на бројот, ама ништо чудно пак да скокне.
    Јас не би одела, па сеа секој за себе си одлучува.
    Друго е во Мкд, знаеме сите какви збрки се дешават. Ама, во држави како ЦГ кои до скоро кажуваа дека нема заболени и мучкаа очи, ризично ми е.

На cresa-jagoda, ohlalalala, BlackNight и 3 други им се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Ај дај ми линкче, јас сакам да знам кога можам да патувам :)
    А одмор секако ќе тераме.

Не се заебавам најсериозна сум. Ми пукна онаквата од седење дома 2 и кусур месеци.

Јас не најдов никаде линк каде што пишува дека ќе се отвораат граници, освен видов дека од 17 мај тревизо венеција е отворен со скопје.
    Тоа значи дека ќе отворат граници или?

Точно е тоа за ковчезите, не се од бергамо ами се од лампедуза мигранти при несреќен случај со брод.

@lovestoneddd шетаме веќе недела ипол од прилика ние, еве баш сега се враќаме од шетња :)
    Времето е веќе 30 степени, кај мене нема заболени, на ниво на венето околу 80 тина.
    Шетаме тука од околу низ шуми и пасишта.

Од 4 ти мај, еве сега конте збори ќе смееме да шетаме во нашиот рагион.

Едно знам, во ништо не верувам, не би тука да полемизирам, не сум по тоа, најмалку на сзо им верувам.
    Па на италјанската влада.

На green.eyes, Ivan4e04, senjorita-v и 12 други им се допаѓа ова.
  9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.395
    А што ви значи тоа пад на економија може да ми објасниш? Пошо многу го кажувате во контекст на тоа демек за богаташите ќе падне економијата, а дали сфаќате дека тој пад на економија значи откази за многу луѓе, гладување, цели фамилии се во ризик, и може и ќе умрат од глад некои, може и ќе се самоубиваат, за еден парацетамол ќе немаат. Значи за тебе ако коронавирусот е нешто најстрашно, не е за сите. Има многу страшни сценарија кои не се корона вирус.

На jacqueline.s, candy.cane, L.i.n.a.a и 7 други им се допаѓа ова.
  10. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.238
    И зошто да не размислуваат луѓето за летен одмор?
    Само пресови да гледаме и да мислиме за смрт и болести?
    Секако дека има големи шанси да се смири ситуацијава до лето. Во лето и онака слабо виреат респираторни инфекции. Не знам како не ви се смачи да ширите ваков песимизам.

На Frosty!, Macito007, Ivan4e04 и 21 други им се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.513
    Допаѓања:
    191.370
    ТагниМе ко ќе спадни прашината, да ги споредиме вистините;)
    Јас сега малку повеќе се плашам отколку претходно, ако лажеле дека се многу од кај знам дека се сега малку:(. Австрија на пример, секој ден има 77 нови случаи, како им успева да бидат точно 77:?:?

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Не е тоа битно. Секоја пандемија ги напаѓа кревките луѓе, т.е. секоја криза ги напаѓа кревките држави и економии. Вам не ви е грижа дали во наредниот период ќе опстанеме како држава, општество и нема да имаме поголеми социјални и економски потреси, туку дали Вие ќе можете да се прошетате на крузер во Египет. Тоа било маката што ве мачи. Дали знаеш дека имам пријатели што веќе 2 месеци плата не земале? И не знаат дали воопшто истата фирма ќе ги повика на работа после? Ако се зголеми невработеноста, а ќе се зголеми со сигурност, каде луѓето ќе бараат работа кога има многу помала побарувачка од понуда?

На Amelia, Nane2356 и BlackNight им се допаѓа ова.
  13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    За Турција:
    https://www.vrabotuvanje.com.mk/Vest/7421/Turizmot-vo-Turcija-se-vrakja-vo-sredina-na-maj/2/

Црна Гора:
    https://www.google.com/amp/s/www.te...-da-pocne-u-julu-bice-kraca-i-manje-efektivna

Грција:
    https://sdk.mk/index.php/svet/grtsija-razmisluva-za-zdravstveni-pasoshi-za-turistite-letovo/

За летовите на Виз Ер:
    https://www.exyuaviation.com/2020/04/wizz-air-postpones-ex-yu-flight.html?m=1
    Конкретно: |Skopje| May 17| All destinations to resume except Malta, which will launch on June 2|

Искрено и јас едвај чекам да заминеме некаде.

На vitamina и prominent им се допаѓа ова.
  14. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.395
    А зошто да не размислувам дали ќе можам во Египет да појдам? Еве сега ко ќе се испотресам за социјално економски прашања, јас со моето потресување ќе ги спасам сите. Мислам дека ствааарно е доста со набивање guilt trip затоа што, пази некои се осмелиле да помислат на одмор ко да е некое вонземско барање, а не основно човеково право, наместо да ја пуштат анксиозноста на најјако и да пијат дијазепам и цел ден пред телевизор вести да пратат од светот. Сериозно те прашувам, како ќе му ОДМОГНАМ јас на некој што е невработен ако одам на одмор? Не сум саркастична сериозно. Пошо мене логиката ми е дека можда јас и тие што ќе одиме на одмор ќе придонесеме за келнерите во Египет да не ја загубат работата, ама ај кажи ми каде грешам

На Frosty!, Ivan4e04, Amellie13 и 13 други им се допаѓа ова.
  15. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    И како мојот план за одење на море ја ремети државата во процесот на оправање на економијата ?
    Ај ќе се затвориме дома, впрочем тоа и барате цело време и ќе виеме над судбината.

На candy.cane, christinnn, fana и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Зошто да немаме малку оптимизам? Никогаш не вели никогаш. Нормално дека ќе има последици, но ете мене на пример ме опушта и ми годи кога разгледувам за одмор, и по радо би го правел тоа него да примам негативна енергија од читање на вести и следење на прес- конфернции кои претежно имаат негативна содржина.
    Ние како обични граѓани не можеме да ја спасиме државава, нас ни останува само да се надеваме на најдоброто.

На candy.cane, Bunny2, Jana06 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    И да чекаме прес- конфернции.
    Еве јас сега не излегувам за да можам на лето да отидам на одмор и да го искористам летото колку што ќе дозволуваат условите, а ви го препорачувам истото и на вас. :)

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  18. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Искористи го сонцето и сега.
    Нема никаква опасност.
    Опасноста се јавува кога ќе вклучиме Тв.

Ќе дојдат и подобри денови.:sun:

На L.i.n.a.a, christinnn, fana и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Го користам, се изразив можеби погрешно, мислев, следам препораки за да имаме лето.

На lovestoneddd и prominent им се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Тоа што некој си прави пари од ситуацијата, се фаќа во лаги (условно кажано) итн. не го негира постоењето на вирусот, болните луѓе на респиратори и починатите. Верувајте во што сакате само не мора да не правите ретардирани нас што сме загрижени (повеќе или помалку).

За одмор, ако заврши ова и се отворат границите дефинитивно одам. Едвај чекам да нарачам коктел на плажа.

А за 1 мај не знам како може да посакувате да бидеме затворени толку време. И нема врска ова со Велигден демек тогаш сме сакале полициски час ради верниците, а сега сакаме да шетаме. Баш дека ми беше претешко тој викенд сега не сакам. Секако сум дома, нема да правам скари ама сакам да имам избор. Психички ќе се разболиме дома.

На Amellie13, candy.cane, L.i.n.a.a и 6 други им се допаѓа ова.