Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Има. Лично ја знам во фамилија ми е, нон стоп беа по состаноци таа во општина работи:) а другиот што бил на состанок исто е во самоизолација и него го знам.

2. veteruska

veteruska Популарен член

Нека тестираат по 10души ке нeма заболени сигурно.

Ова е подготовка за избори,како не ви е јасно?

3. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Не се нормални со планот за четиридневен карантин.

4. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Др. Кнут Витковски, американски/германски епидемиолог, со 35 години искуство работа со вируси и епидемии :

Кај респираторните болести , гриповите , нив ги снемува кога доаѓа пролет, кога луѓето почнуваат да поминуваат многу повеќе време надвор, а вирусите не може да се пренесуваат толку лесно на отворено. Тоа Е облик на (стратегија на) ограничување на вирусот. Така да, поминувајте повеќе време надвор! ... Седењето внатре , седењето дома, го оддржува вирусот витален, го прави силен, а излегувањето надвор ја стопира секоја респираторна болест.”

“Луѓето, во САД, а и во други земји, се премногу субмисивни, премногу подготвени да прифатат да бидат контролирани. Тие навистина мора да почнат да разговараат со своите политичар(к)и. Да прашуваат ! Да бараат објаснувања , да бараат образложенија! Ако луѓето не се повикуваат на своите права , нивните права ќе бидат заборавени. “

senjorita-v, An-na, crimson and 4 others like this.
  5. bicycle

bicycle Форумски идол

Ве читам цело време сте се фатиле за тоа колку е тестирано и колку имале а оздравените никој не ги спомнува, бројка за пофалба е.

Друго, што е многу 4 дена карантин, многу е, се надевам дека ќе биде барем 2 дена, ама за овој народ не е за олабавување.
    Одлуката уште не е донесена.

6. queen19

queen19 Популарен член

Не сакам да ти идам контра и кршам филм ама од тие претходниот ден 300 тестови, 200 се да проверат дали се излечени а 100 дали има нови позитивни.

7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Епа многу е нормално дека неможе секој ден да има ист број на тестирања, ајде ако не до август да тестираме по 600+, земете и процентуално, деновиве процентот на позитивни од тестираните варира помеѓу 3% и 5%, додека претходно стигнуваше и до 13%.

Ambitious, crimson and candy.cane like this.
  8. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Ама на кој објаснуваат.... сВе експерти. Пола народов сака дома да не заклучат сите, да не мрднеме.... ко демек ќе го надмудриме вирусов... секој еден доктор кој кажува спротивно од владата, или СЗО, или whatever - шарлатан е. Ко демек овие богови се, што ќе речат божји закон е непоборлив. И самите СЗО два пати исто не велат. Ама ако излезе доктор експерт, и рече - воздух треба да задравје - остај го овој шарлатан е, незнае што зборува. Ако излезе некој од СЗО и каже, нема спас, сите ќе умреме - така е... тој е експерт, знае. Кои сме ние да се правиме по експерти од експертот. Сите што кажуваат најцрни сценарија се експерти, сите што кажуваат чариња, и ја олабавуваат ситуацијата - шарлатани се, глуперди. На народот фетиш им е коронава, жими се.

Ivan4e04, Milan93, An-na and 10 others like this.
  9. Simplicity

Simplicity Истакнат член

Не разбирам, која е поентата да воведат 4 дена карантин ако од понеделник почнуваат со работа рестораните (како што беше претходно спомнато). Фабриките исто почнуваат со работа, 2 илјади луѓе во 1 фабрика океј е, тројца на ливада - не е. Се си се враќа „во нормала“ ама ајде сепак нека е карантин 4 дена. Има многу подобри решенија. Нека има полициски контроли, нека казнуваат луѓе што се групираат и не почитуваат мерки. Има толку многу подобри начини да се воспостави ред. 4 дена карантин во моментов е скроз бесмислено според мене...

10. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Од понеделник почнуваат со работа рестораните? What? Стварно ли ова?

cresa-jagoda and H.VAGA like this.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Не, колку што знам уште не е изготвен планот, нема шанси.

cresa-jagoda likes this.
  12. Simplicity

Simplicity Истакнат член

Нели велеа после првомајските празници? Да не ширам дезинформации, ама имаше доста вести дека постепено ќе почнат да работат со намалени капацитети.

13. prominent

prominent Форумски идол

Убаво реков јас. Стокхолмски синдром.
    Четиридневниот карантин би бил скроз неразумна одлука, што и нема да ме чуди, искрено. Народов сака да биде држен на ланец изгледа. Чест на исклучоци.
    Наместо да се покриваат устата и носот, најдобро е очите да си ги покриеме, за да не го гледаме лудилово.

Закрпуваат една дупка, се отвораат 100 нови. Тоа е тоа што ме плаши. За некоја недела ќе заборавиме за вирусов т. е. ќе живееме со него, ама со другите проблеми што ќе се појават како резултат на ненормалните мерки, не знам како ќе живееме.

Се надевам дека поскоро ќе се освестиме, секој ден е важен.

Ivan4e04, senjorita-v, An-na and 11 others like this.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Оставам на науката да се занимава со ова, јас ниту сум доктор ниту научник.
    Секако ме интересира, ама јас сама теории не можам да си поставувам.
    Ќе има одговори на сите прашања веројатно.

Dennings and *Amethyst* like this.
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

Сакаш да се кладиме дека нема да има? Посебно не за такви уникатни ситуации што ги има по Македонија само.

Cka, zhap4e, fana and 4 others like this.
  16. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Како тоа нема имунитет на вирусов? Јас кога го зборев тоа пред некоја недела тука ме нападнаа сум правела паника.
    Нели не е тоа докажано?
    Ако нрма имунитет тогаш нема поента ни за вакцина кога нели таа се прави на база на антитела?

Може нема долгорочен или доживотен како за морбили,ама не верувам дека скроз нема никаков.

17. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

18. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Имаше да, по порталчиња шо пишат бомбастични наслови за кликови.
    Инаку не, рестораните засега немаат најави од Влада дека ќе почнат од 4ти со работа.
    Внимавајте што споделувате, секој чита, а не секој ги проверува информациите.
    Инаку, и јуни е после првомајските празници, на пример...

19. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

До пред недела дена цело време ја читав темава, следев број на заболени и починати, следев пресови, дури ретко излегував.
    Дури имав и грижа на совест што не ги бришев производите од маркет со алкохол.

Не знам за вас другите, ама веќе ко сеедно да ми е. Океј, пак правам тоа што треба да правам ама веќе немам корист од панично и неизвесно чекање да кажат бројки. А и очигледно излегоа манипулациите на виделина. Има корона, ама и големи работи се матат.

20. Bridget

Bridget Форумски идол

А кoј вели декa требa дa си вo пaникa и грч? Сaмo нa фoрумoт дрaми се прaвaт декa едните се пoтресени и oд дoмa не излегувaaт a другите oдaт нaдвoр и чекaaт некoј дa им се искaшлa вo фaцa зa дa дoкaжaт декa немa вирус. Сoсемa нoрмaлнo oднесувaње е дa си прoдoлжиш сo живoтoт сo oдредени прoмени нa кoи не требa тoлку знaчење дa им се дaвa. Мaлку пoвеќе дoмa, мaскa кoгa требa, рaце пoчестo миење и дезинфекцијa и тoa е тoa. Никoј не бaрa вo сaмицa нaрoдoт дa се зaтвoри и дa мaвa глaвa oд ѕид зa дa се дoлoви дрaмaтичнoстa нa ситуaцијaвa.