Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.959
    Има. Лично ја знам во фамилија ми е, нон стоп беа по состаноци таа во општина работи:) а другиот што бил на состанок исто е во самоизолација и него го знам.

2. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Нека тестираат по 10души ке нeма заболени сигурно.

Ова е подготовка за избори,како не ви е јасно?

На cresa-jagoda, темјанушка, Stache и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.470
    Не се нормални со планот за четиридневен карантин.

На ЕденЧлен, crimson, Tan4ence и 3 други им се допаѓа ова.
  4. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Др. Кнут Витковски, американски/германски епидемиолог, со 35 години искуство работа со вируси и епидемии :

Кај респираторните болести , гриповите , нив ги снемува кога доаѓа пролет, кога луѓето почнуваат да поминуваат многу повеќе време надвор, а вирусите не може да се пренесуваат толку лесно на отворено. Тоа Е облик на (стратегија на) ограничување на вирусот. Така да, поминувајте повеќе време надвор! ... Седењето внатре , седењето дома, го оддржува вирусот витален, го прави силен, а излегувањето надвор ја стопира секоја респираторна болест.”

“Луѓето, во САД, а и во други земји, се премногу субмисивни, премногу подготвени да прифатат да бидат контролирани. Тие навистина мора да почнат да разговараат со своите политичар(к)и. Да прашуваат ! Да бараат објаснувања , да бараат образложенија! Ако луѓето не се повикуваат на своите права , нивните права ќе бидат заборавени. “

На senjorita-v, An-na, crimson и 4 други им се допаѓа ова.
  5. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Ве читам цело време сте се фатиле за тоа колку е тестирано и колку имале а оздравените никој не ги спомнува, бројка за пофалба е.

Друго, што е многу 4 дена карантин, многу е, се надевам дека ќе биде барем 2 дена, ама за овој народ не е за олабавување.
    Одлуката уште не е донесена.

На Ambitious, candy.cane, Bunny2 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Не сакам да ти идам контра и кршам филм ама од тие претходниот ден 300 тестови, 200 се да проверат дали се излечени а 100 дали има нови позитивни.

На cresa-jagoda, Sejfullai и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Епа многу е нормално дека неможе секој ден да има ист број на тестирања, ајде ако не до август да тестираме по 600+, земете и процентуално, деновиве процентот на позитивни од тестираните варира помеѓу 3% и 5%, додека претходно стигнуваше и до 13%.

На Ambitious, crimson и candy.cane им се допаѓа ова.
  8. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    Ама на кој објаснуваат.... сВе експерти. Пола народов сака дома да не заклучат сите, да не мрднеме.... ко демек ќе го надмудриме вирусов... секој еден доктор кој кажува спротивно од владата, или СЗО, или whatever - шарлатан е. Ко демек овие богови се, што ќе речат божји закон е непоборлив. И самите СЗО два пати исто не велат. Ама ако излезе доктор експерт, и рече - воздух треба да задравје - остај го овој шарлатан е, незнае што зборува. Ако излезе некој од СЗО и каже, нема спас, сите ќе умреме - така е... тој е експерт, знае. Кои сме ние да се правиме по експерти од експертот. Сите што кажуваат најцрни сценарија се експерти, сите што кажуваат чариња, и ја олабавуваат ситуацијата - шарлатани се, глуперди. На народот фетиш им е коронава, жими се.

На Ivan4e04, Milan93, An-na и 10 други им се допаѓа ова.
  9. Simplicity

Simplicity Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    534
    Не разбирам, која е поентата да воведат 4 дена карантин ако од понеделник почнуваат со работа рестораните (како што беше претходно спомнато). Фабриките исто почнуваат со работа, 2 илјади луѓе во 1 фабрика океј е, тројца на ливада - не е. Се си се враќа „во нормала“ ама ајде сепак нека е карантин 4 дена. Има многу подобри решенија. Нека има полициски контроли, нека казнуваат луѓе што се групираат и не почитуваат мерки. Има толку многу подобри начини да се воспостави ред. 4 дена карантин во моментов е скроз бесмислено според мене...

На zhap4e, candy.cane, Bunny2 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    Од понеделник почнуваат со работа рестораните? What? Стварно ли ова?

На cresa-jagoda и H.VAGA им се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Не, колку што знам уште не е изготвен планот, нема шанси.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Simplicity

Simplicity Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    534
    Нели велеа после првомајските празници? Да не ширам дезинформации, ама имаше доста вести дека постепено ќе почнат да работат со намалени капацитети.

13. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.238
    Убаво реков јас. Стокхолмски синдром.
    Четиридневниот карантин би бил скроз неразумна одлука, што и нема да ме чуди, искрено. Народов сака да биде држен на ланец изгледа. Чест на исклучоци.
    Наместо да се покриваат устата и носот, најдобро е очите да си ги покриеме, за да не го гледаме лудилово.

Закрпуваат една дупка, се отвораат 100 нови. Тоа е тоа што ме плаши. За некоја недела ќе заборавиме за вирусов т. е. ќе живееме со него, ама со другите проблеми што ќе се појават како резултат на ненормалните мерки, не знам како ќе живееме.

Се надевам дека поскоро ќе се освестиме, секој ден е важен.

На Ivan4e04, senjorita-v, An-na и 11 други им се допаѓа ова.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.396
    Допаѓања:
    260.043
    Оставам на науката да се занимава со ова, јас ниту сум доктор ниту научник.
    Секако ме интересира, ама јас сама теории не можам да си поставувам.
    Ќе има одговори на сите прашања веројатно.

На Dennings и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Сакаш да се кладиме дека нема да има? Посебно не за такви уникатни ситуации што ги има по Македонија само.

На Cka, zhap4e, fana и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Како тоа нема имунитет на вирусов? Јас кога го зборев тоа пред некоја недела тука ме нападнаа сум правела паника.
    Нели не е тоа докажано?
    Ако нрма имунитет тогаш нема поента ни за вакцина кога нели таа се прави на база на антитела?

Може нема долгорочен или доживотен како за морбили,ама не верувам дека скроз нема никаков.

На orevokrsacka, prominent, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    4.419
  18. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Имаше да, по порталчиња шо пишат бомбастични наслови за кликови.
    Инаку не, рестораните засега немаат најави од Влада дека ќе почнат од 4ти со работа.
    Внимавајте што споделувате, секој чита, а не секој ги проверува информациите.
    Инаку, и јуни е после првомајските празници, на пример...

На cresa-jagoda, Ahoy, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    До пред недела дена цело време ја читав темава, следев број на заболени и починати, следев пресови, дури ретко излегував.
    Дури имав и грижа на совест што не ги бришев производите од маркет со алкохол.

Не знам за вас другите, ама веќе ко сеедно да ми е. Океј, пак правам тоа што треба да правам ама веќе немам корист од панично и неизвесно чекање да кажат бројки. А и очигледно излегоа манипулациите на виделина. Има корона, ама и големи работи се матат.

На mssuniquee, Ivan4e04, L.i.n.a.a и 10 други им се допаѓа ова.
  20. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    А кoј вели декa требa дa си вo пaникa и грч? Сaмo нa фoрумoт дрaми се прaвaт декa едните се пoтресени и oд дoмa не излегувaaт a другите oдaт нaдвoр и чекaaт некoј дa им се искaшлa вo фaцa зa дa дoкaжaт декa немa вирус. Сoсемa нoрмaлнo oднесувaње е дa си прoдoлжиш сo живoтoт сo oдредени прoмени нa кoи не требa тoлку знaчење дa им се дaвa. Мaлку пoвеќе дoмa, мaскa кoгa требa, рaце пoчестo миење и дезинфекцијa и тoa е тoa. Никoј не бaрa вo сaмицa нaрoдoт дa се зaтвoри и дa мaвa глaвa oд ѕид зa дa се дoлoви дрaмaтичнoстa нa ситуaцијaвa.

На mal.ecka, Ivan4e04, ElenaOfRivendell и 15 други им се допаѓа ова.