Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.606
    Допаѓања:
    63.332
    Па отприлика истото го мислиме сите што го правиме муабетот. Тоа и јас вчера викав, да се собере стручен тим и да се направи план што и како понатаму. Да се најде НЗС едноставно. Карантин со олку рестриктивни мерки економијата нема да може да ни го поднесе уште долго време, ама да се опуштиме и да ни е се исто како претходно исто не може. Затоа треба баш тоа, план. И континуирана едукација за маски, заштита, дезинфекција и слично.

Да се седне и да се разгледа worst case и best case scenario. Да сме колку толку спремни за евентуално компликации.

И за ова може ќе ми се смеете, ама да почнат да контактираат стручњаци од Германија. Не знам што прават таму, ама ако официјалните податоци се точни, одлично се справуваат со вирусов. На 158,142 само 5,985 мртви е голем успех. Другиве држави имаат многу, многу поголема стапка на смртност.

На Ivan4e04, green.eyes, senjorita-v и 9 други им се допаѓа ова.
  2. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    ама фали и план и едукација @KateKane
    И факинг мило ми е што ја спомна и едукацијата. Апсолутно се сложувам дека едукацијата е дури и далеку побитна од мерките. Оти кога и да ја спомнеш сите викаат „само за вирусот се збори, што сакате“. Не е така, искрено сметам дека фали едукација. Да, се зборува за вирусот, ама само од страна на плашење или од страна на донесените мерки. Никако не е за што треба граѓанинот да направи за да се заштити.
    Верувам дека со поголема едукација немаше да гледаме такви гужви пред маркетите, дека немаше да се кријат контакти и да скокаат преку прозор луѓе со симптоми за да не се тестираат. Барем не во толкав број колкав што видовме.
    Да, реално недостасува разбирлива едукација. А реална едукација не доаѓа од позиција на страв.
    Нешто околу меркиве што ми се допадна како статија
    https://respublica.edu.mk/blog/2020-04-13-09-03-11

На Alisa22, BoaVista, KateKane и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Позитива? Зошто да не:

tumblr_03a25c66770dc2b329603b5a001496b2_f3a008f4_1280.png
    Австралиските нуркачи престанаа со турите поради пандемијата и садат нови корали на Големиот корален гребен.

tumblr_82d0be8f1e1b19906c3c49ab7330707c_8a3694fe_1280.png
    Италија (една од најпогодените држави од Коронавирус) за прв пат забележа поголем број на дневни оздравени наспроти заразени.

tumblr_3cd5e2d8d74e7dea15092e447483cb52_5da1d343_1280.png Додека Индија е во карантин, стотици илјадни желки дошле на брегот и снесле 60 милиони јајца после многу години.

tumblr_72f53a9622f8c0b5c8b9e5d1e1c4b1c8_cbc0c1ce_1280.png
    ЛЕГО направи неколку нивни машини за да прават заштитни визири за здравствените работници, и прават повеќе од 13000 на ден.

tumblr_e579933f093295bbeff659f100fb7c72_e2808d2e_1280.png
    Експертите очекуваат дека карантинот ќе доведе до најголемиот пад на емисија на Јаглерод Диоксид од Втората Светска Војна.

tumblr_039f51993acf4731c4bc4bed39fecf12_4f61928a_1280.png
    Две панди во Хонг Конг пробувале да се спарат неколку години неуспешно и конечно успеале бидејќи зоолошката затворила за посетители поради карантинот.

tumblr_47840f729d4c5e43ce9ab237184c0d93_a9b2d241_1280.png
    Шензен е првиот Кинески град кој забрани продавање и конзумирање на кучиња и мачки со новиот историски закон.

tumblr_ee8c58fc6fe5310e0ed9d45b8c8e8ee4_a4fabf45_1280.png
    Луѓето се осврнуваат кон кучиња, мачки и кокошки за да не им биде досадно во изолација. Стационарите за животни се празнат како што животните се вдомуваат сред кризата.

:D:D:D

На Waverly Raven, f.girl, smooch и 32 други им се допаѓа ова.
  4. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Screenshot_20200427_193226.jpg

:)

На queen19 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.229

Ако успеат да го едуцираат народов да го поприми скандинавскиот менталитет, на коњ сме. Ама тоа малку тешко?
    Сакаш план? Нема. Оти не знаат кај тераат и не знаат со што се соочуваат.

Ова не е инкубација, ова се симптоми. Периодот од контактот со заразен, т.е заразување, до појава на прв симптом се вика инкубација и има различно времетраење, зависно од организмот.

На green.eyes, senjorita-v, Makedonka007 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    970
    Е што вирус ќе беше ова бре.
    Лек нема,вакцина не помага,имунитет нема :?:
    Значи на секое излегување можиш да го закачиш вирусов пак.И така до недоглед.
    Ќе почнам да си верувам дека е ради 5G сето ова , можда полесно ќе ми е :|

На candy.cane и black-angel им се допаѓа ова.
  7. Regina.Phalange

Regina.Phalange Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2020
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    1.430
    Знае ли некој дали стигаат пратки и писма од други држави, освен со тие што граничиме? Знам дека неможе праќање надвор од соседните држави, за писма барем.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Мене ми пратија пакет преку dhl од Германија, но го вратија бидејќи не праќале надвор од Еу. А пред 1 месец успеав да пратам документи во Еу исто преку dhl. Преку поштата не можеше уште поодамна. Така да, би рекла не.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  9. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.725
    Допаѓања:
    6.643
    Stigaat. Nas na rabota ni stigna paket od Germanija minatata nedela. Privatno na drugar denes mu stigna paket od drugar od germanija.

10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Од која пошта? Ако можеш да дознаеш голема услуга ќе ми направиш. Го вратија пред 1 недела.

11. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.725
    Допаѓања:
    6.643
    Paketite se prateni po dhl..

12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Би требало. Карго летови оперираат до Скопскиот аеродром.

13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Тогаш ми е чудно зашто го вратија.

14. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    jas seuste sum pesimist (verojatno ke bidam se dodeka ne najdat lek ili vakcina) iako me raduva brojot na izleceni sto sekoj den se zgolemuva no seekoj den ima i mrtvi denes duri 4 od ko i 47 i 58 god, pred toa i 25 , 36, 48 49 godisni ne se toa stari luge voopsto .. sekoj sto ke stavat na respirator umira,mislam deka ne treba da stavaat nikoj na respirator , dosega nitu eden ne se izleci od tamu sto e nevozmozno (do tolku da se ne strucni ne mi se veruva, kakvo takvo zdravstvo no sepak ima strucni lica i kaj nas) , nesto ne e vo red
    no od druga strana dobro e sto konecno ke pocnat da koristat krvna plazma i ozon se nadevam ova ke deluva

15. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Постојано го дискутирам ова со пријателите и од мк и од странство што сте. Мк немаме таков менталитет како развиените земји, скандинавски, Англија, Германија. Тие се големи држави, луѓето не се познаваат, големи градови, нема голема комуникација, држат дистанца, воглавно и секогаш се такви, си го терат нивниот план и дома. Ние сме мала држава, градовите мали, освен Скопје. Па сите се знаеме, излези в град, до продавница со 10 луѓе најмалку ќе се сретниш, продавници гужва, а плус и нема едукација. Сума сумарум остави да помини, прави дома корисно нешто за тебе и блиските.

На cresa-jagoda и Amelia им се допаѓа ова.
  16. BlackHole

BlackHole Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    721
    Одговори на голем дел од прашањата што ги поставуваш ќе најдеш во дневниот извештај од ИЈЗ за состојбата со Ковид-19 во нашата држава. Имаме ние способни епидемиолози кои водат прецизни статистики, дел од нивната наобразба е и правењето тековни статистики, статистички оценки и статистички хипотези. Проблем е што ги немаме во доволен број и моментално вложуваат натчовечки напори да ја следат и да се справат со ситуацијата.

Еве го извештајот за состојба со Ковид-19 до 26.04.2020 во нашата држава
    https://www.iph.mk/состојба-со-covid-19-во-северна-македонија-и-5/

Тука има дневна дистрибуција со заболени, а и кумулативна состојба.
    Потоа,
    дистрибуција по ЦЈЗ со пресметана инциденца на 100000 жители и леталитет во %;
    дистрибуција според возрасна група;
    дистрибуција според ден на лабораториска дијагностика и начин на стекнување на болеста;
    процентуална застапеност на симптоми
    simptomi2.PNG
    асимптоматски случаи
    asimptomatski2.PNG
    процентуална застапеност на коморбидитети
    komorbiditeti2.PNG
    итн.

Нешто подетално за тестовите кои се прават, линк овде. Дел од емисијата Код од пред еден месец е снимана во лабораториите во ИЈЗ и ЖМ каде се прават тестовите.
    Според зборовите на д-р Горан Кунгуловски, тие се реверзно транскриптазен real-time PCR со детектирање на 3 маркери. Тоа е една од најупотребуваните технологии во молекуларна биологија и најсензитивна, применлива за вака масовно тестирање.
    Не знам дали мислеше на ова во врска со тестовите, ама убаво е да се погледне емисијата.

Мене ми остави впечаток интервјуто со началничката на лабораторијата за вирусологија при ИЈЗ.

Таа цитираше студии од Кина и Сингапур кои следат еден ист човек во текот на целиот период додека има симптоми на Ковид-19 и секој ден му прават тест. Се забележува варирање во количеството на вирусот од ден во ден.

Вели, има пациенти кај кои, откако ќе се појават симптоми, секој ден имаат позитивен тест до завршување на симптомите. Ама има и такви кај кои, третиот ден од појавата на симптомите покажуваат позитивен тест, па два дена негативен тест, па после два или три дена позитивен, па пак негативен.

Ваквите примери со назменично менување на позитивен и негативен тест ги нема само кај нас, познати се во литературата. Оти после случајот со гинекологот од Плодност се имаше впечаток дека само кај нас тоа може да се случи.

На cresa-jagoda, BoaVista, KateKane и 3 други им се допаѓа ова.
  17. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Ах, ги имам извештаите гледано. Одамна ги немам погледнато додуша.
    Вредат, да. Само стои дека не се пишува за нив доволно. ИЈЗ си ја работат работата, ама како што кажа, од тоа што оние што се одговорни за комуникација со народот не ги пренесуваат ваквите информации, се добива впечаток дека само кај нас е таква ситуацијата.
    Знам дека не е, имам блиски што во друга држава работат на тестирање. Кажуваат по колку пати им се враќа иста личност за тестирање.

Ова ме интересира исто
    Кај 485 или 34,7% од дијагностицираните лица не се регистрирани симптоми на заболувањето. Од нив, 344 или 70,9% имале контакт со веќе потврден случај во државата.
    На кој основ се тестирани оние 29.1% од заболените кои немале симптоми и немале контакт со потврден случај ама се позитивни? Тоа е интересна статистика за мене, на пример.

И ова не се прашања за да се дискредитира било кого, ова се прашања од љубопитност и да се разбере моменталната ситуација.

18. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.710
    Допаѓања:
    6.001
    Хипохондрици што се тестирале приватно, луѓе од прва борбена линија (медицински лица, полицајци, арм) Ама да, процентот е интересен и би сакала некој да го постави тоа прашање.

19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.029
    Допаѓања:
    45.942
    Не знам кој те лаже ама дека во Англија се држи дистанца немој да веруваш. Секогаш секаде е гужва, плус младите посебно се дружат со сите, у ек на пандемија гледав во воз како си подаваат шише просеко луѓе кои не се заедно...никогаш не внимаваат.
    Еве слика од дистанца, патем ова е лани кај мене на работа, може да речам дека ова не се смета ниту за гужва, летото беше и повеќе, воопшто не се почитува личен простор. Screenshot_20200427-233320.jpg Кај нас се подобри во тоа верувајте.

На dayla, buba4e89, Makedonka007 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. BlackHole

BlackHole Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    721
    Да, можеби треба да се пишува повеќе, ама пак од друга страна секој што сака да ги види статистиките и да напише за нив може да ги најде, еве јавно се достапни.

За овие 141 лице или 29,1% асимптоматски случаи кои се тестирани, а не биле во контакт со заболен и јас се прашував. После излезе случајов со кумановскиот градоначалник и тој спаѓа во такви, не се сеќавам дека беше тестиран поради тоа што бил во контакт со заболен. И ред други вработени во важни државни сектори тестирани заради претпазливост.
    Исто, нели задолжително ги тестираа и тие што доаѓаа од други држави откако беше поминат перидот од 14 дена, па меѓу нив наоѓаа асимптоматски случаи? Или така беше само на почетокот, па потоа тестираа само лица со симптоми?
    Исто имаше случаи кога на пример ќе се појави заболен со Ковид-19 во некоја поголема компанија па голем дел од вработените самоиницијативно се тестираа, а не биле во контакт со заболениот? Јас знам таков случај од една приватна болница која беше затворена.
    Најверојатно се некои такви случаи, не знам.

Последна измена: 27 април 2020