Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.360
    Допаѓања:
    119.453
    Да :)

На cresa-jagoda, Feminka22 и GirlRose им се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Ајде де...
    Не ќе умираме секој ден.
    Еднаш се умира. :D

Јас сакам да ме кремираат(пу-пу.. скраја да е), ама најблискиот крематориум е во Белград |(

На Snow-Star, Biljarkata и СуперДевојка им се допаѓа ова.
  3. dev08

dev08 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    491
    Една од најглупавите одлуки што можеа да ја донесат е да го укинат полицискиот час овој викенд, кој може да резултира со вракање на ситуацијата на почеток. Со оглед на тоа колку луѓе имаше претходниов викенд ( сабота ) по паркови, викендов не сакам ни да замислам што ќе се дешава до 2 часот. Четврток попладне и петок сабајле Охрид, Маврово, викендици и села се ќе се наполни, ќе се прават скари и пијанки ко пред кооперација со по 20 - 30 души. Властиве пак оставија на "свеста" на на народот која за жал кај нас ја нема. За Велигден целосен карантин, а овој споен викенд да нема. Нема баш никаква логика. Мораше да се издржи барем уште овој викенд. Ама тоа е, типична македонска работа, на крај мора се да се заебе. А овие што се жалат дека не можат да издржат в карантин и дека му се шеткара и пие кафе, нека се сетат дека во Италија, Шпанија и во други земји луѓето беа затворени и по 4-5 недели, а вие загреота што имате преку недела излез, ќе ви се срони бисерот ако поседите дома 2 дена.

На cresa-jagoda, Ivan4e04, Waverly Raven и 14 други им се допаѓа ова.
  4. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    И пак нека мелат некои дека финансиските загуби се заебанција.

На cresa-jagoda, Ivan4e04, azelea и 13 други им се допаѓа ова.
  5. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    - Денес имаме причина за славење. Најстариот излекуван пациент од Covid 19 во нашето инфективно одделение, 85 годишната Елена Макалоска пресреќна посака да се фотографира со дел од нашиот персонал, објавија на социјалните мрежи од општата болница во Прилеп.

На cresa-jagoda, Ivan4e04, azelea и 20 други им се допаѓа ова.
  6. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    4.418
    Можеби...тоа е целта, да се каже...после, дека има пак....нели?

Кој ќе знае....

7. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Јас се согласувам со мерките искрено.
    Тој што сака по викендици, нели може во четврток да отиде до 19 часот, и да си се врати во понеделник? Како би ги спречиле ај кажи.
    А добро е што е од 14 полициски, барем да не сме затворени дома 3 дена пак.
    И вака барем може да се регулираат пикници, ако сака полицијата нели.

На Ivan4e04, Ambitious, Amellie13 и 10 други им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Многу е едноставно.
    Ќе продолжат со тестирање, и ако пак се направи пик, пак ќе ги вратат назад сите рестрикции.
    Затоа, мислете му ја како ќе се однесувате за време на олабавени мерки.
    Ако ви сметаат, не се плеткајте со кој ќе стигните.
    Просто е ко грав.

На LucyLu, Tatijana1993, cresa-jagoda и 21 други им се допаѓа ова.
  9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.165
    Допаѓања:
    221.842
    Точно е ова, и мене ми е најжалосно за сите сектори кои што веќе над 2 месеци се дома, од прозор ѕиркаме бе луѓе , не се живее вака, од неделата како премиерот наш објави дека ќе се отворат некои фабрички сектори само, друго се ќе стои во место, повеќе од пола популација ќе се дома, затворени, без работа и без пари, од понеделникот се протестира овде, салвини најавува масовен протест за 1 мај, ама посекако протестираат на големо веќе 2 дена, сите се излезени на улица, ни продолжија карантинот, нема излегување од дома освен околу домот и до маркет, знаете на колку луѓе најблискиот маркет им е скап? Цените се 4 пати повисоки од другите маркети, и замислете дома си и ако треба да даеш 100 евра за храна за 2 недели на пример они даваат 3 4 пати повеќе.
    Мислам, и јас давам не дека не.

Нашиот гувернер се дигна и кажа штом така озлободени сте да слободно излавате сега за сега во општината кај што живеете, значи таму дека сте под адреса, и он протестира.
    Не се живее вака.
    Од друга страна ни пари даваат ни помош ни бутур, добро кој бил среќник да извлече 600 евра ама 600 евра е само киријата.

Од друга страна се зборува дека ако изотворат се вирусот ќе вивне и премиерот вика нема да можеме да надживееме уште еден локдаун, еве германија и париз пишуваше дека пак вивнало односно дека R0 на заразеност било пак над 1 се накачило а оваму германија со под 1000 случаи.
    Не ми е јасно.

Гледам дека на никого веќе не му се живее вака, психичко малтретирање, затворен дома во 4 ѕида од крај на февруари.
    Ужас.
    Жити 500 те метри што ги шетаме. Ексик нека се.

На cresa-jagoda, Ivan4e04, azelea и 17 други им се допаѓа ова.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Зошто ви го продолжија карантинот? Баш мислев дека ќе се извлечете скоро. Тоа од 3 мај дека ќе почнете да се движите слободно не важи сеа?

11. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    За точно и навремено информирање на граѓаните со официјални и проверени информации поврзани со справувањето со коронавирусот, Владата отвори нов информациски канал на поуларната апликација „Вибер“.

Првиот владин комуникациски канал на „Вибер“ може да се најде под името „Коронавирус МК Koronavirus“.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Денес баш ми беше муабетот со другар...
    Ми вика Одор, сега починатите ги закопуваат со 51 000 денари ради корона. Му викам ај не сери...Во исто време отварам официјална странa погребално, читам, фрлам компјутер низ прозор.

Дали се ебено нормални, што сандук е тоа за тие со наводен covid-19, од шеќер и злато? Ги бањаат во млеко? Сериозно, кој кур?! Каква е таа процедура за закоп, ексхумативна..

На cresa-jagoda, Ivan4e04, candy.cane и 9 други им се допаѓа ова.
  13. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    @vitamina, не знам во која област живее точно женава, од дома работи, на вибер му пишуваше на мм. Тоа баш викаше за маркетите,приморани сте да купувате од највлискиот маркет иако таму ти е скапо, или пример не ти се допаѓаат производите. Со gps како што разбрав полицијата те прати, или де заведува во систем, не сфатив, и не смееш повеќе од еднаш да го напуштиш домот. Ко затвореници вика. Смачено им е. Господ нека ви е на помош, а ко шо тргнало, и нас тука.
    Политичарите ќе си седат во луксузните вили, ќе се возат на мотори низ шума, ќе одат во теретани, да тие што треба пример да бидат, а народот ќе го обвинуваме дека нема менталитет, стоки сме биле. Кутриот Филипче, пена му фатила устата. Којзнае на кој имот си е сместен сега, париче му доаѓа секој месец на сметка, вие дивете му се како го обвинува народот дека е крив за истите работи тие што ги прават. Не можам веќе да пишам, се нервирам.

На cresa-jagoda, candy.cane, azelea и 8 други им се допаѓа ова.
  14. nikibi

nikibi Активен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2019
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    146
    Јас па мислам дека одлуката е паметна.
    Уште помалку ќе имаше смисла ако бевме во карантин до понеделник, а од вторник да ги олабават скрос мерките.:?:
    Тоа и ќе се случи.
    Ние сме со таков менталитет “ кој ќе ми каже мене дома да седам ќе излезам за к*р ќе ми се фатат” така да, и за Велигден беа собрани по 10 души и повеќе, оро играа на сред улица, се причестуваа бе замисли
    Јас еве од 15ти март до денес, 4-5 пати сум излегла и тоа само по потреба.
    Не се седи веќе, ми мава на психа не владее чума надвор.

На candy.cane, Bunny2 и Jana06 им се допаѓа ова.
  15. темјанушка

темјанушка Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.641
    Да, влегуваат. Прашање е кој се уште влегува во бројката. Ова отвара многу дилеми и за исправноста на тестовите.
    Како тоа имала корона ама починала без неа.
    Навистина е се ова конфузно.
    По се изгледа стварно секој кој ќе почине во болница го пишуваат во статистиката.:?:

На cresa-jagoda, Bunny2, ..barbie.. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    @vitamina не знам зошто воопшто на сите не им даваат парична помош, на тие што се нај погодени од сето ова.
    Земјоделците за некој ден ќе добијат уште една парична помош, од сума од околу 800 евра, за градежните не знам, очекувам да ми кажат ама веројатно и за нив.
    Инаку земјоделците веќе 3 ден се на работа.

Инаку, не ми се допаѓа што во Италија нон стоп има промени во бројката, наместо да опаѓа се повеќе, таа де се качува, де се намалува, ме радува што барем смртните случаеви се намалуваат.

На candy.cane, Bunny2 и vitamina им се допаѓа ова.
  17. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    На BlackMistery, cresa-jagoda, WildMk и 12 други им се допаѓа ова.
  18. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.398
    Ако се шетам сама денес, мора или не мора да имам маска на уста?
    Да не ми шибнат казна.

19. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.238
    Не мора ако си на отворено (т. е. да не е пазар и место каде што има гужви). Јас така постапувам, не сум имала проблеми:wasntme:

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.670
    Допаѓања:
    126.519
    Маска се носи само ако одиш во затворен простор и отворен простор каде што не можеш да држиш 2 метра растојание.
    Најјаки ми се што се возат сами, во сопствена кола со маски :)) А бе ќе се угушат.

На cresa-jagoda, Nane2356, happygirl и 4 други им се допаѓа ова.