Форумџика на годината

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. menina

menina Активен член

Се зачлени на:
    31 март 2020
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    97
    Најголем број стручнаци по глава на жител има Македонија. Секаде се ок само кај нас ништо не чини.

На Waverly Raven, Ivan4e04, JuLleE и 9 други им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.868
    Допаѓања:
    201.704
    А како поинаку? Ако не да читаме сите библија и да слушаме попот што ќе каже, и тоа тој од локалната црква пошто некој авторитет мора да постои(facepalm).
    Никој не им стави нож под грло да вадат такви мистериозни информации на прес. Па уште они меѓу себе не можат да се договорат што е вистина, и тоа праиме муабет за работи кои би требало да бидат релативно недвосмислени, не праиме муабет за која е најубава боја што е тотално субјективна категорија. А сзо сами со себе не можат да се договорат, може ти од кај нив го вадиш лебот, ама мене ми е јасно дека секоја организација е корумпирана и ќе ја врти водата на своја воденица.

На lovestoneddd, DAngel и An-na им се допаѓа ова.
  3. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.674
    Леле напнавте веќе со тоа читале та читале. Што читате бе луѓе? Научни трудови некој да не читате? Стручна некоја литература? Па ако е така, не е касно, посветете се на наука, може и стварно ќе дадете некој релевантни факти.
    А да си читате некој си порталчиња на нет и да трубите овде дека читате, е смешно. Па уште да тврдите дека сите кои верувале на наука и она што компетентни лица го кажуваат биле игнорантни, а интернет читачите паметни, пошто они нели ,,читаат,, ми е нон сенс.
    Тоа само ја потврдува вашата игнорантност.

Последна измена: 30 април 2020
    На M.B., ohlalalala, le.soleil и 21 други им се допаѓа ова.
  4. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.257
    Допаѓања:
    13.903
    На секоја тема. Од спорт до наука, нуклеарна физика итн.

На Annora, menina и Purplelilac им се допаѓа ова.
  5. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    Ај нека ми одговори некој пошто каша попара се направи.
    Тие антитела што ги спомнувате се специфични за корона? Нели може да се појават и поради некој друг вирус?
    А PCR тестовите конкретно потврдуваат генетски материјал од вирусот. Така да, како може двата теста да се еднакво веродостојни?

6. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.131
    Ви се извинуваме на вас што ви ја нарушуваме сликата за владата и нивните политики базирани на доказ - коронанајдена во тело мртво во јануари..многу пред короната да стигне официјално во Европа. Ако продолжиме, можда и во антика ќе копнеме. Ипак Филипче е од таа група дојден. повторно извинете. Нема веќе. Рејн нека ја затвори темата. Што има да се дискутира тука.

На lovestoneddd, christinnn, DAngel и 2 други им се допаѓа ова.
  7. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.257
    Допаѓања:
    13.903
    Јас не зборев за ова со жената и короната во мртво тело. Мојот коментар за стручњаци се однесува општо дека секој од нас знае повеќе од тие што учеле за тоа на пример и тоа го работат. Конкретно за тестовите беше. Вие продолжете за жената и короната во мртво тело. На тоа не коментирам. Не сум стручна воопшто.

8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.868
    Допаѓања:
    201.704
    А што има релевантно да се прочита за вирус кој е идентификуван пред 3 месеци? Истражувањето од вухан за тоа дали мачките фаќаат ковид, објавен во медицински журнал без при-ривју, оти за толку кратко време не се ревидира научен текст, или лабораториските истражувања кои потврдуваат дека вирусот се задржувал незнам каде, незнам колку долго-што не кажува баш ништо особено за тоа, како функционира во реалникот живот.Или за мистериозната белодробна болест кај деца во УК, која може и не мора да е поврзана со ковид, оти е регистрирана кај 30 деца ама само 2 имале ковид или така нешто?

За себе зборувам, оти сакам да знам со што се соочуваме и како понатаму да функционираме, јасно ми е дека луѓе и само наслови читаат по мк портали и се сметаат за информирани.
    Брзо читам:!::D

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.980
    Па не е ова селски трач па да сакаме да ги дознаеме сите информации пред да заклучиме дали Митра со право го изневерила мажот или не. Познавања треба да имаш и од медицина, конкретно епидемиологија и економија пошто поврзани се во случајов. Гледаме лица со титули кои утки прават и не се сигурни во многу работи во врска со вирусот ама ние од прочитани неколку статии заклучуваме дека не е ништо, сме го прележале во Јануари и слично. Ок, темава е за тоа да дискутира обичен народ ама почнува да наликува на нешто што треба да е во „другата наука". Многу површно се читаат статии, некаде само насловот е прочитан и лупнат овде па народ "дискутира".

На M.B., Giovanna, ohlalalala и 9 други им се допаѓа ова.
  10. menina

menina Активен член

Се зачлени на:
    31 март 2020
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    97
    Јас сум прва што нема да каже ништо убаво за владата. На таа тема хејтер наголем.
    Ама тестотвите се исти што и во цела европа. Зашто само во мк не чинаат.
    Вирусот може го има и во мк од порано не викам ни не ни да. Еве јас крај на фебруари дојдов во Шпанија ако сите тие од тежок грип околу мене во Скопје во фебруари (и се сигурни дека тоа било корона а не грип) имале корона мене тестот треба да ми искочи дека сум го прошла.
    А чисто се сомневам бидејки не проаѓам јас лесно без симптоми. Ама доколку е така прва ќе кажам.

11. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.674
    Ти читај си, информирај се, ама да твдиш и да се понашаш дека со тоа што си прочитала од нет си поголем научник од некој што животот го посветил на наука, е смешно. И не мислам на тебе конкретно, да не ме разбереш погрешно, се надоврзувам за читачите, да ти ја доловам мојата поента.
    Луѓе што немаат основни и општи познавања од медицина, луѓе што до вчера, така речено, незнаеа да направат разлика меѓу вирус и бактерија, сега станаа поголеми експерти од лекарите. Со прочитани три статии.
    Луѓе што поима немаат од технологија, станаа експерти за 5Г.
    Они сега почнуваат да читаат и се осеќаат ко Колумбо кога ја открил Америка. Е најискрено таков впечаток мене ми оставаат интернет читачите. А што е најтрагично земаат се поголем замав, убедени се дека навистина знаат нешто.
    Сите читаме на нет, се информираме на некој начин, градиме свое мислење, ама главниот и последен збор останува на науката. Не на мене, на тебе или на некој трет.

Последна измена: 30 април 2020
    На ohlalalala, Purplelilac, mkdvesna и 4 други им се допаѓа ова.
  12. queen007

queen007 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    306
    Е, само да ви кажам 100% точно инфо од сестра на инфективно има само 13 заболени кои лежат на клиника и да постои вирусот но АМАН ја претераа веќе со преувеличување Март Април сега и Мај аман луѓе треба да се работи, сметки кирии се насобрале, незнам за вас но јас дупло трошам од кога сме во карантинов. Веќе господ го молам да заврши ова бидејќи прво од психа ќе умрам а не од корона:envy:

На Amelia, cresa-jagoda, lovestoneddd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.298
    Допаѓања:
    205.912
    Имаш сознанија дали тој тест детектира специфични ИгГ за Ковид-19 или опфаќаат поголема група коронавируси? Пошто ако не се специфични, тестот нема да биде точен.

14. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.200
  15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.212
    Допаѓања:
    38.260
    Ќе се сложам со се што напиша и ќе те дополнам:
    "Главниот и последен збор го има науката” Исто така има многу научници и различни мислења кај истите ;)

На lovestoneddd, zhap4e и kikin им се допаѓа ова.
  16. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    Од 700+ активни случаи само 13 се хоспитализирани на инфективно, неколку во 8ми септември, сите други дома?

17. menina

menina Активен член

Се зачлени на:
    31 март 2020
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    97
    А од каде ова сознание и студија, чисто ме интересира од каде е прочитано бидејки немам наидено на ништо такво. За пред да ја прашам докторката да прочитам да не биде лупам глупости.

18. menina

menina Активен член

Се зачлени на:
    31 март 2020
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    97
    Да ама треба да се гледа и кредибилитетот на научникот. А не статии од типот " Доктор од Крагуевац ја откри тајната на корона вирусот".

На Purplelilac, mkdvesna, Lianna Anna и 2 други им се допаѓа ова.
  19. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    12.603
    Исто и во болниците по другите градови (Битола и Штип на пр) има по неколку хоспитализирани.
    Голем дел се асимптоматски или со благи симптоми, па на домашно лекување се.

На cresa-jagoda и zhap4e им се допаѓа ова.
  20. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.212
    Допаѓања:
    38.260
    Имаше инфо по медиумиве за кредибилитетот на тестовите и фирмата која ги продава на Систина. Ќе се потрудам да најдам.