Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. menina

menina Активен член

Најголем број стручнаци по глава на жител има Македонија. Секаде се ок само кај нас ништо не чини.

2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

А како поинаку? Ако не да читаме сите библија и да слушаме попот што ќе каже, и тоа тој од локалната црква пошто некој авторитет мора да постои(facepalm).
    Никој не им стави нож под грло да вадат такви мистериозни информации на прес. Па уште они меѓу себе не можат да се договорат што е вистина, и тоа праиме муабет за работи кои би требало да бидат релативно недвосмислени, не праиме муабет за која е најубава боја што е тотално субјективна категорија. А сзо сами со себе не можат да се договорат, може ти од кај нив го вадиш лебот, ама мене ми е јасно дека секоја организација е корумпирана и ќе ја врти водата на своја воденица.

lovestoneddd, DAngel and An-na like this.
  3. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Леле напнавте веќе со тоа читале та читале. Што читате бе луѓе? Научни трудови некој да не читате? Стручна некоја литература? Па ако е така, не е касно, посветете се на наука, може и стварно ќе дадете некој релевантни факти.
    А да си читате некој си порталчиња на нет и да трубите овде дека читате, е смешно. Па уште да тврдите дека сите кои верувале на наука и она што компетентни лица го кажуваат биле игнорантни, а интернет читачите паметни, пошто они нели ,,читаат,, ми е нон сенс.
    Тоа само ја потврдува вашата игнорантност.

Last edited: Apr 30, 2020
    M.B., ohlalalala, le.soleil and 21 others like this.
  4. kikin

kikin Популарен член

На секоја тема. Од спорт до наука, нуклеарна физика итн.

Annora, menina and Purplelilac like this.
  5. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Ај нека ми одговори некој пошто каша попара се направи.
    Тие антитела што ги спомнувате се специфични за корона? Нели може да се појават и поради некој друг вирус?
    А PCR тестовите конкретно потврдуваат генетски материјал од вирусот. Така да, како може двата теста да се еднакво веродостојни?

6. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Ви се извинуваме на вас што ви ја нарушуваме сликата за владата и нивните политики базирани на доказ - коронанајдена во тело мртво во јануари..многу пред короната да стигне официјално во Европа. Ако продолжиме, можда и во антика ќе копнеме. Ипак Филипче е од таа група дојден. повторно извинете. Нема веќе. Рејн нека ја затвори темата. Што има да се дискутира тука.

7. kikin

kikin Популарен член

Јас не зборев за ова со жената и короната во мртво тело. Мојот коментар за стручњаци се однесува општо дека секој од нас знае повеќе од тие што учеле за тоа на пример и тоа го работат. Конкретно за тестовите беше. Вие продолжете за жената и короната во мртво тело. На тоа не коментирам. Не сум стручна воопшто.

8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

А што има релевантно да се прочита за вирус кој е идентификуван пред 3 месеци? Истражувањето од вухан за тоа дали мачките фаќаат ковид, објавен во медицински журнал без при-ривју, оти за толку кратко време не се ревидира научен текст, или лабораториските истражувања кои потврдуваат дека вирусот се задржувал незнам каде, незнам колку долго-што не кажува баш ништо особено за тоа, како функционира во реалникот живот.Или за мистериозната белодробна болест кај деца во УК, која може и не мора да е поврзана со ковид, оти е регистрирана кај 30 деца ама само 2 имале ковид или така нешто?

За себе зборувам, оти сакам да знам со што се соочуваме и како понатаму да функционираме, јасно ми е дека луѓе и само наслови читаат по мк портали и се сметаат за информирани.
    Брзо читам:!::D

An-na likes this.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Па не е ова селски трач па да сакаме да ги дознаеме сите информации пред да заклучиме дали Митра со право го изневерила мажот или не. Познавања треба да имаш и од медицина, конкретно епидемиологија и економија пошто поврзани се во случајов. Гледаме лица со титули кои утки прават и не се сигурни во многу работи во врска со вирусот ама ние од прочитани неколку статии заклучуваме дека не е ништо, сме го прележале во Јануари и слично. Ок, темава е за тоа да дискутира обичен народ ама почнува да наликува на нешто што треба да е во „другата наука". Многу површно се читаат статии, некаде само насловот е прочитан и лупнат овде па народ "дискутира".

M.B., Giovanna, ohlalalala and 9 others like this.
  10. menina

menina Активен член

Јас сум прва што нема да каже ништо убаво за владата. На таа тема хејтер наголем.
    Ама тестотвите се исти што и во цела европа. Зашто само во мк не чинаат.
    Вирусот може го има и во мк од порано не викам ни не ни да. Еве јас крај на фебруари дојдов во Шпанија ако сите тие од тежок грип околу мене во Скопје во фебруари (и се сигурни дека тоа било корона а не грип) имале корона мене тестот треба да ми искочи дека сум го прошла.
    А чисто се сомневам бидејки не проаѓам јас лесно без симптоми. Ама доколку е така прва ќе кажам.

11. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Ти читај си, информирај се, ама да твдиш и да се понашаш дека со тоа што си прочитала од нет си поголем научник од некој што животот го посветил на наука, е смешно. И не мислам на тебе конкретно, да не ме разбереш погрешно, се надоврзувам за читачите, да ти ја доловам мојата поента.
    Луѓе што немаат основни и општи познавања од медицина, луѓе што до вчера, така речено, незнаеа да направат разлика меѓу вирус и бактерија, сега станаа поголеми експерти од лекарите. Со прочитани три статии.
    Луѓе што поима немаат од технологија, станаа експерти за 5Г.
    Они сега почнуваат да читаат и се осеќаат ко Колумбо кога ја открил Америка. Е најискрено таков впечаток мене ми оставаат интернет читачите. А што е најтрагично земаат се поголем замав, убедени се дека навистина знаат нешто.
    Сите читаме на нет, се информираме на некој начин, градиме свое мислење, ама главниот и последен збор останува на науката. Не на мене, на тебе или на некој трет.

Last edited: Apr 30, 2020
  12. queen007

queen007 Истакнат член

Е, само да ви кажам 100% точно инфо од сестра на инфективно има само 13 заболени кои лежат на клиника и да постои вирусот но АМАН ја претераа веќе со преувеличување Март Април сега и Мај аман луѓе треба да се работи, сметки кирии се насобрале, незнам за вас но јас дупло трошам од кога сме во карантинов. Веќе господ го молам да заврши ова бидејќи прво од психа ќе умрам а не од корона:envy:

13. Annath

Annath Форумски идол

Имаш сознанија дали тој тест детектира специфични ИгГ за Ковид-19 или опфаќаат поголема група коронавируси? Пошто ако не се специфични, тестот нема да биде точен.

14. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

15. An-na

An-na Форумски идол

Ќе се сложам со се што напиша и ќе те дополнам:
    "Главниот и последен збор го има науката” Исто така има многу научници и различни мислења кај истите ;)

lovestoneddd, zhap4e and kikin like this.
  16. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Од 700+ активни случаи само 13 се хоспитализирани на инфективно, неколку во 8ми септември, сите други дома?

17. menina

menina Активен член

А од каде ова сознание и студија, чисто ме интересира од каде е прочитано бидејки немам наидено на ништо такво. За пред да ја прашам докторката да прочитам да не биде лупам глупости.

18. menina

menina Активен член

Да ама треба да се гледа и кредибилитетот на научникот. А не статии од типот " Доктор од Крагуевац ја откри тајната на корона вирусот".

19. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Исто и во болниците по другите градови (Битола и Штип на пр) има по неколку хоспитализирани.
    Голем дел се асимптоматски или со благи симптоми, па на домашно лекување се.

cresa-jagoda and zhap4e like this.
  20. An-na

An-na Форумски идол

Имаше инфо по медиумиве за кредибилитетот на тестовите и фирмата која ги продава на Систина. Ќе се потрудам да најдам.