Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.951
    Животот продолжува точно така кога се работи за СЕКОЈДНЕВНИТЕ ОБВРСКИ ПОВРЗАНИ СО СЕМЕЈСТВОТО,НО НЕ ВРТЕЊЕ НА СКАРИ СО ДРУШТВА во време кога се шири смртоносен вирус меѓу нас и кога не знаеме ни кој ќе биде следниот заразен.
    За што постои полициски час и сите други превземени мерки? За вие да си правите сеир оти една година не можете да се воздржите да запалите скара и да се чикните со пивото и да залепите некоја сликичка на ФБ за 1ви Мај, и што е 1ви Мај ЕДНО ГОЛЕМО НИШТО...
    Од такви собиранки без никакво значење ВИРУСОТ СЕ ШИРИ...
    Да животот ќе продолжи не се секирајте кафето нема да ви избега.
    Исто така,имајте малку сочуство за граѓаните кои изгубија членови во семејствата поради вирусот, за нив животот како ќе продолжи дали си се запрашала барем еднаш? Тоа се повеќе од 80 семејства во Мк а да не зборувам во светот.
    Неможам да поверувам дека воопшто дискутирам на ваков начин со воздрасни жени.
    ДА ЖИВОТОТ ЗА НАС КОЈ ОСТАНАВМЕ ЗДРАВИ И ЖИВИ ЌЕ ПРОДОЛЖИ НО НЕ И ЗА СИТЕ ЗА ЖАЛ...
    @christinnn па незнам кој е повеќе исфрустриран дали ние кои ги почитуваме мерките и сме дисциплинирани или вие кие сте на онаа другата страна...
    Инаку и ние фаќаме воздух по малку колку да преживееме оки...

Последна измена: 1 мај 2020
    На ohlalalala, oblace1, Amelia и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    И кога ќе помине епидемијава, не излегувајте оти има луѓе кои губат блиски од рак, срцеви болести и остало и за кои животот нема да биде ист. И ќе постојат и понатаму тие болести. Или филозофирате само кога за заразна болест се работи?
    Добро, океј е што е така. Ама се правите ко корона и само корона да постои.
    Гајле ви е и оти не можат стотици луѓе на лекар да појдат, дека некој што со еден преглед би си го спасил животот за жал нема да преживее. Ги заборавија сите хронично болни, луѓе со малигни заболувања и ред други.
    Не се справуваме добро кога други патат.

На candy.cane и zhap4e им се допаѓа ова.
  3. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Нели ве стефри вирусов вас што ич не се плашите

4. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.543
    Допаѓања:
    11.751
    Смрта постара е од короната.
    И пред вирусов кога некој човек умирал од нешто трето, вие во тој момент можеби сте се забавувале некаде. Убаво би ви било некој да ви набива вина поради тоа?
    Зимоска девојче на 14 години почина од сезонски грип, не знам ни дали на вести го спомнаа случајов.

Инаку луѓе секојдневно умираат, само никој не броеше и не водеше статистики. Сега мислам бројкиве и статистикиве предизвикаа поголема паника од самиот вирус.

На cresa-jagoda, BloodElf, 1209 и 9 други им се допаѓа ова.
  5. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Хаха, едно големо ништо, само некогаш и некаде се бореле за ти денес да имаш работнички права, ништо посебно, мхм...

На Ivan4e04, Leviosa2503, GirlRose и 7 други им се допаѓа ова.
  6. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    Едно е страв, друго е претпазливост, и сосема трето е параноја.

На Leviosa2503, An-na, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Каква претпазливост има кај друштавата што слават први мај и пијат од исти шишиња или делат цигара?

На ohlalalala, cresa-jagoda и CharmedGirl им се допаѓа ова.
  8. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.951
    Да а кога 1ви Мај се одбележал кај нас во Македонија на таков начин?
    Во НОРМАЛНИТЕ ДРЖАВИ се прават протести за 1ви Мај а во Мк се вртат скари се пијанчат луѓе и се прават скандали.
    Така се обележува 1ви Мај правилно?
    НЕ,па затоа кај нас е едно големо НИШТО...

На ohlalalala, Amelia, nextredstyle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.266
    Допаѓања:
    31.275
    Скарата не е најголем проблем. Што правиме со работните обврски? Која е поентата некој да се изолира од друштво кога мора да контактира на работа со 20 луѓе на пример? Секако дека би имала повеќе доверба во некои двајца-тројца блиски со кои ќе седнам и кои знам дека не се ризични отколку во некои рандом колеги. Сигурно дека не е можно животот комплетно да замре.

На zhap4e, fana и MarigoldA им се допаѓа ова.
  10. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Како знаеш дека не се ризични тие твои блиски? Кога веќе е за работа носат маски, а скараџииве пијат од исто шише и кое е побезбеден

Последна измена: 1 мај 2020
    На ohlalalala, cresa-jagoda, Kimberly11 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.238
    Допаѓања:
    48.592
    Големите букви на форум значат дерење. Да си ме прочитала ќе знаеше дека јас седев дома месец ипол, а првото излегување ми беше пред една недела до маркет и аптека. Така да јас ни денес не искочив никаде без грижи. Ама претеравте со некои работи. Зар само оние кои починаа од вирусов се битни, не умираат секој ден од разно разни болести, несреќи? И што правиш ти тогаш дома седиш и тажиш?
    Ја претеравте веќе.

На Tan4ence и MarigoldA им се допаѓа ова.
  12. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Ако веќе оправдувате скара со блиски луѓе ајде и свадби ќе правиме па тие ни се роднини им веруваме не се ризични другар не сака да не зарази сигурно и роднина не ќе сака

На ohlalalala и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.006
    Допаѓања:
    13.822
    @christinnn по што виде дека сме исфрустрирани ,м? Затоа што не сум запалила скара со 15 луѓе плус. Ејј цел свет е во карантин, ништо не функционира,а ти велиш исфрустрирани дека не сме излегле денеска за Први мај.
    Шта речи,а не заплакати на твојов коментар.
    И не се брукај повеќе со твои постови.

На ohlalalala, cresa-jagoda, nextredstyle и 2 други им се допаѓа ова.
  14. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.951
    Јас одам на работа 3 дена во неделата и со колегите се менуваме,поточно имаме распоред кој е адаптиран на целата ситуација.Работните обврски на некој начин мора да продолжат одењето во маркет одењето во аптека во болница, со носење на соодветна заштита ,тоа се неопходни работи за ЕГЗИСТЕНЦИЈА и има голема разлика од тоа што не е неопходно ниту пак хитно да се прави во моментот.

На ohlalalala, nextredstyle и queen19 им се допаѓа ова.
  15. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.266
    Допаѓања:
    31.275
    Ете може знам дека внимавале и баш оти ми се блиски не би ме ставале во ризик. Исто и јас нив. А тоа дека на работа сите по 8 часа носат маски е само добар виц. Вчера во пошта две колешки на соседен шалтер немаа маски, во фирма во близина со отворени прозори гледам неколку во канцеларија седат а не носат маски. Еден куп вакви ги има. А ниту пак е загарантирано дека маската сигурно штити. Муабетов ми е дека секако сме изложени на одредени ризици, никој не е затворен во стаклено ѕвоно.

16. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.867
    Допаѓања:
    41.227
    Одете, собирајте се наспроти сите препораки и забрани само после ако пак се зголемат бројките не кривете некој друг заради вашата неодговорност или па ако ви треба болнички кревет, согласете се да му го отстапите на некој друг , може?

И доста со тоа сонце требало, природа требало, сите знаеме дека треба и можеш сам или со семејство/партнер да излезеш на воздух и никој тоа тука не го оспорува и не вели дека е забрането да се отиде во природа или па дека е опасно.

И зошто воопшто толку се буневте за луѓето што одат во црква, узбуна кренавте, а сега вашето го оправдувате?

На ohlalalala, cresa-jagoda, oblace1 и 7 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.006
    Инсинуираш работи.
    И не знаеш очигледно како се истражува, како се прави студија, лек, вакцина. И колку обиди и грешки по пат има.

Ако не прават trials нема ни да сфатат, ни лек да најдат.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  18. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    Мене искрено ме нервира лицемерието на одбележувањето на денешниот ден, а посебно во услови на корона. Па дечки ве молам погледнете вести, мислам дека беше прилог на Телма (ама не ме држете за збор), кај што новинарката прашува граѓани на Водно што се слави денес. НИЕДЕН од нив не знаеше зошто се слави денешниот ден, а еден дечко најпоштено си кажа - не знаеме ние зошто се слави денот, знаеме само за скара и пиење. Е него го поштувам зашто си кажа искрено барем. А ова се друго шљам што се собира во групи, а притоа ни социјална дистанца, ни маски (ова исто можете да го видите во прилогот, а тие што излегле денес сигурно го забележале истото, јас дома си бев ама изгледа глупа сум), е тоа е лицемерие тешко. Ни чуле за ден на трудот, ниту знаат што значи зборот пролетеријат, ниту која е Роза Луксембург, а ни кои работнички права им стојат на располагање. Затоа ве молам не ми кажувајте како славењето во групи на скара, без почитување на мерките против корона е соодветно одбележување на денов. Да, празникот треба да се испочитува зашто има голема симболика ама прво луѓево треба да ја научат симболиката па после да се фатат за пивото. И второ, можеше да се одбележи и дома со своите, не мораше цело друштво да се собира и сега пикот да го поместиме за две недели од денес|(

На ohlalalala, Angie1432, Amelia и 5 други им се допаѓа ова.
  19. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.951
    Дали од болести и несреќи умираат 80 луѓе во еден месец во една држава?
    Кој дел од ВОНДРЕДНА СОСТОЈБА не го разбравте?
    Па за тебе ако не е ова состојба за тажење за мене и тоа како е,треба да има и денови на жалост поради загубата на толку многу сограѓани...
    Ако вие сте расположени можите колективно да викните свирачи и да си завртите некое оро,еве јас не сум расположена за ништо додека со секое излегување од мојот дом морам да носам маска и ракавици и додека надвор се шири смртоносен вирус и секојдневно умират луѓе неможам да се расположам душата не ми дава.
    Некоја членка погоре напиша дека вирусот можи да трај уште една година,само да се надоврзам дека со вакви размислувања и со не почитување на правилата и прописите ќе трај и 5 можи тоа е тоа...

На ohlalalala, cresa-jagoda, nextredstyle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    А ти одеше по ливади да видиш дали пијат од исто шише и пушат од една цигара?
    Параноја е да мислиш дека луѓево прават оргии по улици само за да ти го загрозат тебе здравјето.
    Нормални возрасни луѓе не би пушеле една цигара, и не би лигавеле едно шише. А ние баш за тоа зборавме. Да излезиш на излет со семејството, не оргии да правиш и да се дрогираш по ливади.

На 1209, GirlRose, Annora и 1 друга личност им се допаѓа ова.