1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    ne znam za vas no ova e opasno i seriozno a na toj dr Velo nisto ne mu veruvam, ko namerno da provocira i zalazuva lugeto da ne veruvaat
    seuste tocno i ne znaat kako ovoj virus deluva tocno, sekoj den nesto novo otkrivaat , nokeska procitav deka doveduva do stvaranje na tromb , zgrutcuvanje na krvta , na eden 41-sen glumec morale da mu amputiraaat nogata (koj paten i narespirator e) a i na drugi luge, na nekoi i dvete, tie zgrutcuvanja ako dojdat do srceto ili mozokot se znae sto sleduva, pisuvase i toa deka respiratorite ne deluvaat zatoa sto dosega ona sto mislea deka ko voda se polni belite drobovi ne e tocno tuku deka se toa vsusnost polno sitni zgrutcuvanja na krvtta (ova od autopsii na umrenite od virusot ) , preporacuvaa na site zarazeni od covid-19 daim se davaati lekovi za razreduvanje na krvta
    druga rabota kaj mnogu od onie sto se izlecile imaat trajno oslabnato srce (ko posledica na virusot) kako i ostetuvanje i namaluvanje na kapacitetot na belite drobovi i eden kup drugi propratni polesni posledici
    fakt e deka ovoj virus e opasen i napaga celo telo i nee nitu priblizno slicno ko gripot
    samo neka najdat lek i vakcina porano drugo nema
    a koj kako saka neka seta , neka slavat neka ne veruvaat... ama..

На ohlalalala му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.467
    Допаѓања:
    25.208
    Добро, чил. Разбирате дека има разлика во генералниот однос на луѓето кон вирусов сега за разлика од пред месец ипол-два? Јас барем приметувам преку лични пријатели, роднини, колеги и не толку лични пријатели и познаници по социјалните мрежи, дека мнозинството практикува дистанца, изолација, хигиена, итн.

Пред 2 месеца третина немаа ни чуено за вирусов, третина мислеа дека е лага, а третина се плашеше и не знаеше што треба да прави. Заболените не превземаа одговорност, а ако бројката е реална, очиглено во меѓувреме самосвеста се кренала и сите се повнимателни.

После толку нови истражувања и информации во изминативе 2 месеца, после сето внимавање и почитување од мнозинството, после сето подсвесно врежување на стравот од вирусот, вие се' уште терате муабет "ако дружите се, ама откажите се од болничкиот кревет"?! Кој болнички кревет, алооо?! Прво, може да гледате понеутрално на нештата и да не силувате со такви манипулации со надеж дека некому ќе му набиете грижа на вина што излегол? Што ако воошто не ти е потребен болнички кревет поврзан со ковид-19? А што ако седиш дома 3 месеци и излезеш до аптека по табла аналгин зошто ептен те боли главата, некој заболен ти се искашла, ти си носиш маска уредно, ама ти влегува преку око и заболуваш и во најкраен случај (како што очигледно сакате да терате со на хорор афект), завршуваш во болнички кревет?

Ако филозофираме, било што може да се случи, било каде, без разлика на се'. Ако си малку паметен, ќе продужиш да држиш дистанца надвор, а во приватност ќе си продужиш да живееш живот во најтесен круг со најблиски.

П.С. Ако некои си таму родители не ги научиле своите деца дека е одвратно да се се лигават од исто шише и иста цигара, вие сега ќе исправувате криви дрини?! :rofl:

На Waverly Raven, 1209, crimson и 12 други им се допаѓа ова.
  3. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    21.479
    Исфрустрирана си од недостаток на чист воздуг па ти сметаат другите кои си излегле во природа.
    И да, не мораш ич да ме читаш. Јас се брукам а ти негативна енергија шириш, не знам шо е полошо.
    Ај поздрав.

На L.i.n.a.a му/ѝ се допаѓа ова.
  4. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    37.213
    За која родилка збориш девојче? Па нели таа дома имала свекор заболен и од него се заразила? Или има и друга од Куманово?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Сума сумарум ние глупите што седиме дома пиеме нафта ама вие паметните од почетокот на пандемијата гледате со розеви очила.
    Каде има вирус у болници?
    - Плодност Битола докторот
    - 70 души од медицински персонал ЈЗУ Куманово се потврдени 1/10 од персоналот
    - Тетовчанецот беше во Козле каде што закачи вирус
    - Онкологија ја кажаа вчера на вести
    Верувајте дека не се само овие ;(

На ohlalalala, cresa-jagoda, bicycle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Е баш таа која со свекорот ја носела ќеркичата у болница да прими инфузија поради висока темп!Само 27 години и ти пак збори дека многу сакаш сеа у болница да идеш.
    Никој нормален човек не би помислил на болница сеа освен ако не се работи за живот или смрт ама само да се збори

На ohlalalala, cresa-jagoda и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  7. Stephen Amell

Stephen Amell Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јуни 2017
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    26.478
    Јас знаеш колку многу треба да плукам по здраството наше? Многу! Заради негрижа на медицинскиот персонал сестра ми стана глува, а подоцна кога ја правеа операцијата во Скопје, нашле некои студенти да се учат на неа. Нашето здравство никогаш нема да е совршено, па ни по 100 години.
    На пракса кога доаѓаа пациентите на преглед, внатре си правеа муабет, и ги оставаа да чекат подолго време.
    Да, знам колку можат навремени прегледи да спасат живот, ама правилата не ги диктира Филипче, туку СЗО, и ги следиме истите правила како и целиот свет.

На Mencia, ElenaOfRivendell, Kimberly11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    37.213
    Па нели свекорот бил заразен, што има врска одењето во болница?

9. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.687
    Допаѓања:
    25.265
    Се согласувам со тебе за ова,пациентите се оставени сами на себе посебно оние тешки и непокретни болни. За жал сум била сведок на многу не убави случки.

На queen19 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Значи...да сумираме.
    Ако си загрижен за своето здравје и имаш потреба од преглед треба да одиш да те прегледа доктор, но ако си загрижен за твоето здравје не треба да одиш на преглед и да трпиш за да не фатиш корона.
    Парадокс у пи*ку матер

Кажете ми ги х и у колку изнесуваат во равенкава пошто се изгубив.:drunk:

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  11. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Чекај стварно не разбираш што напишав? Чекај ќе поедноставам.
    Жената имала ќерка 4 годишна која во тој период имала температура. Со свекорот значи свекорот и жената биле во болница и двајцата за да девојчето прими инфузија а пред тоа почина првата жена од ковид во Куманово каде што ја лечеле неа и синот а персоналот не знаел дека имаат корона. Трудницата и свекорот се заразиле во болница! Благодарени на тоа последен податок што слушнав е дека 70 од 700 души од персоналот се заразени. Слободно побарај на фб Gordana Nikolic анестезиолог од ЈЗУ КУМАНОВО заразена од првата тура заразен мед. персонал е уште позитивна
    Ти оди трчај у болница ајде

12. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Кој ти брани да не одиш? Итни случаи примаат но ако заболиш не криви никој друг. И да не сте во кожа на здравествените работници малку емпатија кон нив да покажевте

13. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.467
    Допаѓања:
    25.208
    А колку време се тие заболени? И кога заболиле? Има некоја информација околу тоа?

Секој има емпатија особено кон здраствените работници. Тоа што членката сака да го каже е дека доколку на пример ти се воспали слепо црево нема да одиш во болница затоа што постои шанса во болница (како и надвор од болница) да заболиш?

14. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Примаат итни случаи :) може не може сега да оди ехо да прави ама ако се работи за таков случај примаат. Но јас не можам за една инфузија да се летнам сега во болница. Мислам кој сака нека оди негово право

15. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Па очигледно не знаеш што значи ако дете не прими навреме терапија, одбиваат течност и сируп. Како да не оди?
    За родилката јас знам дека свекорот се вратил од Швајцарија.

На cresa-jagoda, candy.cane, An-na и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Аха, некој од ќејф онака прима инфузија и оди по болници.

На cresa-jagoda, BloodElf, 1209 и 7 други им се допаѓа ова.
  17. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Можеш да веруваш во што сакаш сеа нема да се докажувам на јавен форум секој бира во што ќе верува

18. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    А знаеш зашто уопште се прима инфузија и во кои случаи?

На cresa-jagoda, Sejfullai и An-na им се допаѓа ова.
  19. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Па ти цело време кажуваш шта би било кад би било? Што ако ме заболе ногата, што ако ме заболе раката што ако ме заболе забот? Кажи му на господ фала што не ми е ништо и уживај си а не шта би било кад би било. Ти ми звучиш како намерно да сакаш нешто да ти биде за да отидеш у болница :)

На Stephen Amell му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.467
    Допаѓања:
    25.208
    Точно дека секој со својата способност за размислување ќе верува во што сака, но затоа ако не си сигурен или немаш намера да се докажуваш со докази на форум, не изнесувај мислења кои можеби не се вистина и ќе му создадат некому паника, страв, параноја. Намерно не цитирав никого бидејќи ова важи за секого!

На Sejfullai и queen19 им се допаѓа ова.