Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Од две зла нашето и онака лошо здравство мора да избере едно а СЗО им диктира така да џабе побуни кога во цел свет е приоритет борбата со ковид не е само кај нас па да плукаме по Филипле

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.005
    Не е плукање по Филипче, јас последна би плукала по него.
    Не одлучува сам, тоа што он изнесува одлуки, не се само негови лични.

Истото го мислам за секаде, ми е гајле дали бубрег ќе ме боли во Македонија или Белгија.

Не е во ред се' да занемаруваме, просто не е. Да, нека е фокусот на едно место, но моментално цело здравство е во заложништво, за 30 на клиника и 20 во 8ми септ. ни една болница во Скопје не работи ни приближно нормално.

Треба да си одредат една, а останатите колку-толку да работат. За да нема гужви нека укинат приоритетни, само термини во две смени нека има, матичните нека можат да закажат само побитните работи, контроли не.

Се има начин, но ова не е.
    Баш ме интересира после кризава како и кога ќе ги оперираме сите карциноми, за неубиствени болести ич не правам муабет, нека им е со среќа.

На ohlalalala, cresa-jagoda, DAngel и 20 други им се допаѓа ова.
  3. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    И ако веќе треба да идеме само за живот или смрт, тогаш ако некој скрши рака/ нога или скине лигамент/тетива треба да си седи дома и да плаче од болка.
    Ее кој умрел од скршена рака, големото чудо. Остај го нека трпи.
    Жити све, на ваш близок да се случи нешто од наведениве, ќе си стоите ко статуи и ќе го гледате како офка и му викате : мамо/тато/(кој и да е) за твое добро ова, корона да не фатиме...? Сериозно, нема да ви е жал? Некој карпи ќе помести за да го однесе во болница, вие јок, корона има.
    Не можам да верувам бе дека сте толку бездушни, не можам.

Последна измена: 2 мај 2020
    На ohlalalala, cresa-jagoda, Mishela и 18 други им се допаѓа ова.
  4. Stephen Amell

Stephen Amell Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јуни 2017
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    26.478
    Вчера другар скрши нога, и нејќеле да го примат.
    Мораше да се јавуваат, врски да фаќаат, за да го примаат детето.
    Значи чим нејќат самите доктори да примат..|(

На cresa-jagoda, tina2018 и Cka им се допаѓа ова.
  5. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    И тебе ти е тоа океј?
    Па самите зборевте бе поназад да не сме иделе во болница ако не било живот или смрт за да не фатиме корона.
    Ама ќе боли кога за близок се работи нели?

6. Stephen Amell

Се зачлени на:
    17 јуни 2017
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    26.478
    А сфаќаш дека самите доктори и сестри нејќат да те примат? Мене во четвртокот ми кажа што барам во болница за време на Корона.
    И не е само кај нас вака, туку во цел свет.

На senjorita-v и tina2018 им се допаѓа ова.
  7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    И место да речеш дека не треба да биде така, вие тука викате дека некој оди во болница оти така му прднало.
    Колку сте испрани во мозок, тоа е проблемот, колку ви е океј све ова.

На Amellie13 и candy.cane им се допаѓа ова.
  8. Stephen Amell

Се зачлени на:
    17 јуни 2017
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    26.478
    Не ми е океј. Ама ништо нема да сменам со пишување на форум.
    Да, ми го перат мозокот секој ден, во четири попладне.|(

На bicycle и candy.cane им се допаѓа ова.
  9. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.489
    Допаѓања:
    22.822
    Во 6 града нема повеќе активни случаи..
    Дали некаде пишува по градови колку активни случаи има?

На cresa-jagoda, Bunny2, elenaxbbg и 2 други им се допаѓа ова.
  10. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    45.928
    Само да додадам дека и во Англија најголем дел од клиниките не примаа пациенти,нам од нашата болница ни стигна одамна маил дека се затворени и ако имаме потреба од доктор да комуницираме прво преку телефон или една апликација која ја имавме од NHS и не сметам дека е во ред воопшто оти нешто што навидум не изгледа живото загрозувачко за два месеци може и ќе е, ако се занемари. Не се криви докторите, не се ниту пациентите, државите се криви што не обезбедија доволно заштита за сите посебно за лекарите за да може непречно да функционираат безразлика во каква ситуација е светот. Оти короната е мачија кашлица у споредба со некои болести.

На candy.cane, dayla и Tan4ence им се допаѓа ова.
  11. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Без да навлегувам во дискусија, еве едно интересно сведоштво за борбата со коронавирусот и тоа кај млада личност (Хрватица во Шпанија), за сите што мислат дека пандемијата е само лага:
    https://www.jutarnji.hr/life/zivotn...koronu/10266250/amp?__twitter_impression=true

12. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Ај разбравме за одење во државна или другите клиники.
    Туку матични закажуваат воопшто на специјалисти кои не се во големите клиники?
    Или на гинеколог била некоја на пример последниве два месеци?

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    На Цвет88 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Министерството за здравство информира дека денеска Институтот за јавно здравје регистрира 45 оздравени пациенти во: Скопје-19, Куманово-25, Прилеп-1.

На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби денеска за прв пат од почетокот на епидемијата, во 24 часа, нема прием на нови пациенти, позитивни или сомнителни на ковид-19. На оваа клиника почина еден пациент, 61 годишен од Струга, со повеќе коморбидитети и тешка форма на болеста, хоспитализиран од 24 април, а испишани се 8.

Во изминатите 24 часа направени се 199 тестирања, а потврдени се 15 нови случаи на ковид-19 и тоа во: Скопје-2, Куманово-7, Прилеп-4, Тетово-1, Струга-1.

На fana и Bunny2 им се допаѓа ова.
  15. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.090
    Допаѓања:
    131.364
    Screenshot_20200502-141514_Facebook.jpg Screenshot_20200502-141520_Facebook.jpg Screenshot_20200502-141523_Facebook.jpg

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Овие што им биле згрешени резултатите не сфатив само - од ИЈЗ излегле позитивни, а во Жан Митрев негативни, па пак ги тестирале во ИЈЗ и излегле негативни?

17. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.090
    Допаѓања:
    131.364
    Според она што го пишува,грешката ја направила лабораторијата во Жан Митрев,па доставила исправка до ИЈЗ и пак ги тестирала,па биле тестирани во ИЈЗ,и по повтореното тестирање во Ж.М. и тестирањето во лабораторијата на ИЈЗ се покажало дека се негативни.

Последна измена: 2 мај 2020
    На Tan4ence му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    Кај мајка ми колешка и ќерка и
    се тестирале приватно и имале негативен тест, а се тестирале и дали имаат антитела и двете имале...
    Скоро сите околу февруари кај нив на работа беа баш болни со јака кашлица шо ги држеше цел месец, баш се чудевме зошто мајка ми толку време не оздравува.
    Уште кога се отвори темата тогаш пишував како брат ми беше ептен болен и мајка ми и многу луѓе шо ги знам беа болни ептен, а за тоа никој не збори дека годинава сезонски грип или шо и да е има многу случаи, а за ова се дигна фама голема. 8-|
    Добро тогаш кај нас немаше случаи уште демек, но сепак, за грипот у февруари не се збореше никаде...

Ја и татко ми тогаш 2 дена само така некои чудни симптоми имавме на омалаксаност, со чудна болка у грб, но ништо појше од тоа во споредба со мајка ми и брат ми мене лично не ми беше проблем да одам на факултет најнормално пошо испитна траеше т.е сакам да кажам немав ништо сериозно за да ме спречи најнормално секој ден да функционирам.
    Дали според ова сме прележале Корона сите? :rofl:
    Не дека ќе се тестирам да видам дали имам антитела, само ќе си мислам ни Корона не ме убива (се шалам секако:) ). :D

Може не е лошо да почнат масовно да тестираат дали имаме антитела на Коронава, па ако се покаже дека голем дел имаме да се ослободиме од карантинов. И така веќе џабе откако дозволија до 19ч да се шета, сите си шетаат најнормално ко ништо да не е.
    Кога веќе и економија и се страда и луѓето баш се опуштија и си шетаат низ паркови, зошто вакво нешто не спроведат?
    Во Дебар почнаа ли со вакви тестови, знам имаше најава за тоа ако не сум грешка?

На cresa-jagoda, BlackMistery, 1209 и 6 други им се допаѓа ова.
  19. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    970
    Да,и се заклучи дека нема колективен имунитет,т.е кај само 2% од вкупно тестираните имало присутство на антитела. :^)
    Тогаш зошто сите чекаме и се надеваме на вакцина ??

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    Фала на информацијата...
    Ете доказ колку пратам веќе вести поврзани со Коронава... :)
    Па, може Дебар многу се спречи ширењето дека одма го ставија у карантин и затоа такви резултати имало... Они ептен заштитени беа...
    Може у Ск на пример повеќе луѓе би имале антитела.
    По моја логика тоа секако, само гласно си размислувам :D

На cresa-jagoda, Angie1432 и elenaxbbg им се допаѓа ова.