Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    Многу е себично да си гледаш само за твојот газ.
    Ако си ти здрава и права има повозрасни луѓе со хронични заболувања и вирусот ќе им биде фатален.
    И мене ми се шета, ни за мај не излегов и ништо не ми фали.
    Ме фаќа и нервоза и депресија ама си кажувам себе си дека е период и ќе помине, имаме цело лето пред нас.

На ohlalalala, Ivan4e04, emiliana и 12 други им се допаѓа ова.
  2. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.937
    Допаѓања:
    164.006
    Бараат самосвесност и слобода, ама после викаат - ширите паника, болен бил!
    Некако многу несвесни се изјавиве за така освестени луѓе.

На ohlalalala, smooch, Ivan4e04 и 14 други им се допаѓа ова.
  3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.309
    Допаѓања:
    28.093
    И братучед од кој префатиле... Греота ептен. Позитивен цело време во болница и одеднаш влошување..

И од коморбитети само дијабет имал.. Не којзнае колку многу плуа болести

На ohlalalala, Ivan4e04, oblace1 и 11 други им се допаѓа ова.
  4. темјанушка

темјанушка Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.641
  5. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.937
    Допаѓања:
    164.006
    Па тоа е од таа доверба - наши сме, ништо нема... Ај само они и ние...они немаат ништо, ние исто, ќе се дружиме.
    Како и да е, не е за осуда, човечка реакција и збоктисаност од седење дома, а и кој знае што се случило точно. Можда одржувале и препирачана дистанца, можда била кратка средба...
    Едно е сигурно - реална е ситуацијата, доволно беа банализирања од што ни е дојдено преку глава.

На ohlalalala, Sejfullai, LivingGlam и 8 други им се допаѓа ова.
  6. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.616
    Допаѓања:
    126.262
    Олабави ме од патриотизам ок? Знам што е пандемија не сум балавица од 15 години 41 имам и многу повеќе имам учено и знам што е пандемија. Ама знами што значи да си свесен во сосптевната држава која е зафатена во пандемија и што не. Дека не може да си извегне на вино на држава не, ама дека може да сме посовесни за наше добро може.

На queen19 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.467
    Допаѓања:
    25.202
    Важи, нема проблем. Не сум јас патриот, не верувам во патриотизам бидејќи сите ние сме само човечки битија кои живееме на една мала планета. Ама банално е да се хејта самосвесноста на Македонците како само Македонците да го имаат тој проблем. Скроз оф топик, али ај.

Топ.

Точно, се сложувам, можат луѓето да бидат посовесни за своето добро. Затоа пред се', треба да се работи на случајот да се крева свеста со конзистентно потсетување и споделување информации по медиуми и институции. Светот продолжува да се врти, мора да се адаптираме во оваа реалност и да се потрудиме да живееме сличен живот како оној пред пандемијата. Има многу несовесни луѓе, но има уште повеќе совесни. Не е така црно, како што велите.

На An-na, 1209 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  8. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    со тоа што,од случаите за кои читам низ светот меѓу кои жртви се и луѓе кои не излегле подалеку од дворот...такви кои се заразиле на лекар и сл., а кои се лечеле од куп други работи, не секогаш е заради ниската свесност на жртвите. Па и на тие кои се носители на вирусот и ги заразиле другите.

Ситуацијата е каква што е. Има вирус и ќе живееме со вирусот уште пар години бар, по она што зборат попаметни од нас. Ќе има и жртви. Меѓу нив и познати личности. Меѓу нив и наши луѓе. Нит паничењето и затварањето е добро и ќе не спаси, особено ако стварно ова трае уште долго време, нит па ставот дека “еднаш се живее“, „мене неме фаќа“ и сл. Непотребно се расправате. Муабетот некогаш на Лилит и сл. е дека стварно има луѓе кои мислат дека вирусот не постои и дека е само игра некаква заради нешто друго. Инбохот на фб ми е полн со видеа на таа тема од луѓе кои озбилно мислат тоа дека е така и ништо не ги разубедува.

На Ivan4e04, candy.cane, lovestoneddd и 7 други им се допаѓа ова.
  9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
  10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    Санторини е скап остров и можат да си дозволат стакла и разни други рестрикции. Тие живеат од туризам претежно,преку зима островот е празен.
    Туку ова може да биде предлог и за други држави и Македонија.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.616
    Допаѓања:
    126.262
    Тоа се тие до 5г теории и заговорите дека се ова е за мигранти да влезеле во дрзавата и дека во монтазната болница ќе ги сместувале. Да ти се слоши од тие експерти.

На ohlalalala, oblace1, darcy и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.937
    Допаѓања:
    164.006
    Кај мене шеруваат и интелектуалци.
    Тоа е застрашувачки.

На ohlalalala, Ivan4e04, oblace1 и 9 други им се допаѓа ова.
  13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.616
    Допаѓања:
    126.262
    И кај мене. Од луѓе кои мислев дека се свесни, јас добивам глупости и небулози.

На ohlalalala, JuLleE, candy.cane и 2 други им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.003
    На Ahoy, Emilija97mk, candy.cane и 2 други им се допаѓа ова.
  15. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Мислењто по грешка ми било избришано небитно ајде јас уште чекам одговор :)

16. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.606
    Допаѓања:
    63.329
    Кој дига паника бре Ана? Дај посочи кој дига паника и јас ќе му/и реплицирам дека не треба така. Тоа што коментираме за вирусов дека носи жртви не е паника, туку е факт. Паника имаше на почетокот кога не знаевме што е и како е, тогаш сите бевме во грч. Како измина времево полека сите ја прифативме реалноста и гледаме како да се носиме со сето ова.

Не мора за секој смртен случај што ќе се извести овде да пишуваш да не дигаме паника. Има луѓе кои умираат и тоа е тоа. Не сум испаничена, туку ти кажувам каква е ситуацијата моментално.

I'm sorry to break it to you ама уште не е заминат вирусов. Викеднов што измина воошто не беше викенд што се прослави само со најблиските. Туку ај, секој нека прави како што милува - беспредметно ми е да се расправам веќе на оваа тема, кажано е све по сто пати.

На ohlalalala, smooch, Sejfullai и 17 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.003
    Мене ме плаши друго нешто, а тој вајб и на работа го гледам.
    Ете кај е 18ти мај, веројатно е дека веќе нема да биде вонредна и делумно мерки ќе се олабават - баш затоа што не можеме вака вечно да живееме.

Мене ме плаши дека многу луѓе тоа ќе си го зацртаат како да сме го победиле вирусот и ќе нагнат по болници, за почеток.
    Знам какви гужви имам кај мене и искрено се плашам како ќе им објаснам да не се тискаат еден во друг.
    На почетокот кога уште имавме пациенти, им разместував столчиња наоколу за да не седат еден до друг, тие ги влечеа и приближуваа за муабет да прават. А мене пациентите ми се претежно стари 70+ годишни.

Не е нереален страв дека само еден заразен да им диши во преполн ходник, може кластер нов да се направи...

И тоа зборам за болница, што е поголема потреба од кафани, кафичи, плажи и бутици.

На rainbowmama, ohlalalala, Nane2356 и 21 други им се допаѓа ова.
  18. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.865
    Допаѓања:
    41.207
    ^Сега само со многу мало олабавување на мерките веднаш се испособраа викендов како кучиња од ланец пуштени(не зборам за фамилии), а не можам да замислам како ќе биде кога многу повеќе мерки ќе скратат.Ќе заборават и на вирус и на заштита

На ohlalalala, pdb123, Ahoy и 6 други им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.003
    Баш тоа ме плаши.
    Сум за олабавување и многу пати тоа кажав, ама мора повеќе на свеста да се работи.

Да научиме дека не ни треба пол.час за да не се збираме со друштво.

Животот е тежок и досаден вака и не сакам да минимизирам оти и тоа се реални проблеми, ама од друга страна не треба да заборавиме дека и 1 единствен да е болен, лесно може да вивне пак бројката.

Така само на крај ќе чекаме да поумрат тие што не можат да го преживеат, а и стекнување имунитет е под знак прашалник.

На ohlalalala, pdb123, Ivan4e04 и 9 други им се допаѓа ова.
  20. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.995
    Допаѓања:
    37.198
    Па, муабетите од типот “сега пак ќе има наезда во продавнициве” не се паника? Починала јавна фаца и ај сите во депресија да бидеме?! Човек е како и сите други!
    Јас само апелирам за малку разумност и позитивна мисла. Со апокалиптични сценарија ништо нема да добиеме, само полошо правиме.
    Далеку сум јас од здрава, права. Со хроничен бронхит сум, во ризична група.
    На почетокот од памет бев извадена, параноја на максимум, црни мисли, паника... И? Дали тоа беше позитивно и позитивно ми влијаеше на здравјето? Дали ако земам цел ден да размисулвам дека ќе умрам, е позитивно? Дајте ве молам!!!

@CameliaMiller Починати од карцином ги водат како починати од корона. Ова ви има смисла или логика?
    И не се само они, еден куп други случаи има каде што луѓето починале со корона, а не од корона, па пак ги водат како бројка починати од корона.
    И ова не е само кај нас, секаде во светот е.

Јас не се залагам за опуштање и преправање дека не постои вирусов. Постои, смртоносен е. Ама... смртоносни се и многу други болести кои заради паникава која се крена, не можат да се третираат и може да доведат до далеку поголема смртност отколку вирусов.
    Плус, пропагирањево да седиме дома и да се затвориме во четири ѕида ништо добро нема да ни донесе. Мора да се вратиме со нормален тек на животот, сакале или не. Вака долго не можеме да тераме.
    И цело време се зборува за неодговорноста на нашиов народ. Каде ја гледате неодговорноста? Со тоа што излегле да прошетаат по улициве? Отишле на викендичка со блиски? Има и неодговорни, не дека нема, ама да се генерализира дека сите се неодговорни е претеризам.

На renata77, DraganFem, MissChievous и 3 други им се допаѓа ова.