Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Фала ти, сега ќе пуштам. :)

SwanMay likes this.
  2. Abeja

Abeja Популарен член

Па не може да се контролираат тие работи, да бидеме искрени,не може сами да пресудуваме чие пишано ќе стои а кое ќе се брише. Мислам дека темава си е во ред,треба да се бришат само вицкасти коментари како на оној што кога прашав за вештачкиот хив вирус ми одговори дека имало црн мачор. Такви коментари се вишок.

Од сабајле откако дознав за последнава вест во паника сум и не знам што да мислам. Не само клинички туку цела држава треба во домашен карантин да се стави. И јас ќе се пријавам за карантин. Највеќе ми е страв поради бременоста. А бебево клоца ли клоца,и тоа како да разбира.
    Ако поминува,ќе помине ама моменталниов страв е голем. Паниката е оправдана и треба цело население да се стави во карантин,џабе изолираат само една клиника,кругот се проширил многу повеќе. А ние па кој капацитет го имаме у пм.

WildMk, Alishan30, Biljarkata and 2 others like this.
  3. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Тебе те напнавме, извини, не е намерно:hug: изреволтирани, општо сите сме и ти се погоди, да се истуриме.
    Не е лично кон тебе ова.
    Страв ми е другите евентуално заразени во каква состојба се, дали се повозрасни луѓе, дали се со хронични болести.

Во секој случај, толку мала држава сме и за брзо може да ескалира ситуацијата.

princess5, ivi1987, dunika and 5 others like this.
  4. John Snow

John Snow Форумски идол

Ај што била у подрачје кое е жариште на вирусов, ај што е докторка и не се пријавила за карантин после скијањето ама ко капак на све и се заканувала со откази на колегите што ја советувале да не оди на работа. Немам коментар...
    Ако после ова не се случи пандемија немаме гајле и колера да се појави у светов !!

5. Stache

Stache Истакнат член

Прес 16.30

Purplelilac and Mantub like this.
  6. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

А не помислила на јавен линч кога ќе ја дознаат. Аха! Него толку и сече.

Dust, JuLleE and emiliana like this.
  7. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Конкретно за мене - Чувам здрав разум, не паничам воопшто бидејќи сум уверена дека ќе помине и бидеме добро.

Не читам се и сешто, вестите ги земам со доза на резерва. Свесна сум за последиците кои ги напишав во темава пред некој ден и со таа цел меѓувреме го подготвив подрумот сосе залихи, вода и инсталирани панели за греење и ладење преку цела година. Животот е убав. :sun:

smile:), bicycle, Biljarkata and 2 others like this.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Нема потреба од карантин. Ако се чувствуваш така подобро, седи дома, ама бременоста не те става во ризична група. А бебиња клоцаат, икаат- тоа им е работа.
    Ќе бидете во ред, и ти и твоето бебе.

Abeja likes this.
  9. ~Allure~

~Allure~ Истакнат член

Супер објаснето, арно ама ја пак ја имам истата дилема. Со овој податок дека вирусот е обвиен во липидна обвивка која го штити беше и логично дека на висока температура ќе се стопи пошто е маслена. Ама видиш преживува.. бидејќи го има во земји кои моментално имаат високи температури. Што истражуваат бе експертиве имате ли некој добар извор со конкретни истражувања. Ја се што видов беше плитко.

Abeja likes this.
  10. Magic13

Magic13 Истакнат член

Само визен режим за овој народ!
    Им текнало на сред епидемија ќе скиеле, ќе славеле 8-ми март. Збеснати. Не можат некој период да издржат, па морало да се оди.
    Порано кај шетаа кога мораше да чекаат пред амбасади за визи.
    И затворски казни за вакви идиоти, кои од себичност го загрозуваат колективното здравје.

11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Како да не ми е страв кога дома имам човек со мултиплекс склероза, кој од обичен вирус може да добие релапс, а короната не знам како ќе му влијае.
    Неодговорни и несовесни луѓе, па и доктори.

Нов прес? Нов случај ли има пак?

Ivan4e04, WildMk, Lolipop23 and 11 others like this.
  12. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

64 здравствени работници се во самоизолација-така кажа Филипче на вести.Како што сме во дефицит со медицински кадар,уште ова ни треба.

Браво!Алал да и е на докторкава!
    Ова како ќе ескалира,не сакам ни да помислам.
    Џабе труби министеров цело време,кога овде општествената одговорност не постои.
    Колку и добро да се носи со целава ситуација,џабе е кога луѓето не гледаат подалеку од својот интерес.
    Кожна клиника се наоѓа во склопна Интерна клиника,кој знае колку потенцијални новозболени ќе има.

Last edited: Mar 9, 2020
    Ivan4e04, WildMk, Elaine and 21 others like this.
  13. Abeja

Abeja Популарен член

Од сите сериозни информации ти се фати за најшит дезинформацијата дека се заканувала со откази.Како можете да поверувате во такви глупости,има потврда за ова,име на лекар на кој му се заканувала,потпишана изјава?
    Ах бе Џон, гајле ти е дали колегата до тебе бил во директен контакт со заразената ама те засекира тоа што демек се заканувала со отказ или била на свадба кај Љупчо.

JuLleE likes this.
  14. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Мислам дека голема улога влијае и генетиката на домаќинот и дека дозволува поголема мутација (ова го дискутирав со доктори онака рандом уште пред да настане вирусов инспирирани од птичјиот). Мене ме интересира ако навистина се лекува со лекови за хив, дали го напаѓа респираторниот систем или имунолошкиот систем?

smile:), ~Allure~ and emiliana like this.
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

@LiliBoz докторката не е на форумот.
    Дека е неодговорна глупача, е.
    Дека очекував повеќе од Даст, очекував. Ама некогаш и 20 дипломи да имаш, џабе ти е...

16. Dust

Dust Game Over

Ај ти пази си се таму од тие коронизираните и не се секирај за мене :)
    Ти реплицирав ама ме избришаа и ќе ти реплицирам пак..не можеш да знаеш кој со какви болести се бори и зошто паничи. Има луѓе со хобс, со други белодробни заболувања, луѓе што страдаат од пмевмонија.

Затоа што многу спијат на тоа уво дека ништо нема да им е, до тука дојдовме. И италија стигна до 8000+
    И докторкава се испрчила на работа и на обуки..

Џабе ти се и 30 дипломи, ако немаш здравје.
    Тука на никого не сум пишала - лелее ќе умреш од корона, оди изолирај се, купи си јадење и дреми дома..
    Ставам линкови од официјални извори и кажувам мислење дека не е наивна короната како што некои ја претставуваат. Ако имаш поинакво мислење повели поткрепи го.. ако немаш па никакво гајле ми е :)

Некој НЕ САКА да биде заразен.. и сака сите мерки да ги преземе за да не биде заразен. И тоа не е паника, тоа е претпазливост.

Само немој да предлагаш да правам втор ник за да пишувам што ми лежи на душа..против правилата е

17. DAngel

DAngel Форумски идол

@Dust таман работа ако хронично болните тек сега почнале да се грижат за здравјето. Не е короната единствена опасност по нивното здравје. Дадов милиони аргументи, си страдате од селективно читање. Знам дека ти го избришаа мислењето, го прочитав.

18. темјанушка

темјанушка Популарен член

Last edited: Mar 9, 2020
    Elaine, smile:) and Purplelilac like this.
  19. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Луѓе во било која држава и да е штом државниот врв на една држава се појавува на вондреден прес за било што има нешто... тоа ти е " Не паничете ама паничете пошто не знаеме што ќе биде..."

20. Dust

Dust Game Over

Ете јас сум од оние што НЕ САКААТ да ја закачат.. едно затоа што имам здравствени проблеми, друго затоа што поради различни лекарства имунитетот ми е каков што ми е.. Ако нечиј имунитет се изборил со сезонскиот грип, не значи дека и со короната ќе се избори.
    Тоа што сум претпазлива и што имам прилика да не зависам од газда ми дава за можност да си седам мирна дома и да се снабдам со тоа што ми треба за до маркет да одам еднаш месечно па и помалку додека не помине кризата.

Тоа и го трубам на форумов. Кој што може да преземе мерки за да не стане статистика +1 во бројките..