Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    @magnolija09 скафандерите кои ги користат ако се 250 денари, по пациент, ај сега стави и се' останато, по повисоки цени како што се, стави основни трошоци на фирмата, стави придонеси, стави плата, и кажи ми по која цена ќе оди пломба обична.

На LejlaD, cresa-jagoda, KateKane и 6 други им се допаѓа ова.
  2. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    15.709
    Ехх тоа да, со стари луѓе така е. Имам баба и дедо, ги знам маките:lol:
    Него, мене ме интересира и друго нешто кога ќе продолжи стажот за студентите дали ќе има некоја заштитна опрема колку толку и за нас:lol:

На candy.cane и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Ако добијам инфо ќе ти пишам :)

На candy.cane и Anie93 им се допаѓа ова.
  4. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    ajda ne se lazeme ,toj skafander ke go nosi cel den ..nema da go menuva za sekoj pacient 1000% sum sigurna , rakavicite ke smeni samo ..ni vo bolnica ne gi menuvaat za sekoj pacient ,nema potreba da se lazeme
    a imas i za povekeratna upotreba 500 den e

5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Ок, да не се лажеме, ама врска немаш што зборуваш |(

На Mishela, Sejfullai, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  6. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    nemam vrska ili ne ti odgovara? daj eden dokaz i ubedi me deka nemam vrskai!
    sestra doktori cel den nosat po edna maska za razni pacienti ne pa za skafanderi (onamu kade treba) :)
    ili moze slepa sum pa ne gledam sto se slucuva
    ako e taka , mozebi

7. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    15.709
    Хмм, ако мислиш на лошата страна на доктор па нема да се грижи за пациентот ќе носи ист скафандер цел ден... Не знам, немам користено скафандер ама мислам дека со еден ист и докторот е во опасност и може да се зарази ... Размисли и така малку:?:

На cresa-jagoda и candy.cane им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Не знам дали си слепа, ама немаш поима за протоколи и правила за користење заштитна опрема.

Не сфатив дека си ти таа што и претходно си споредуваше стоматолози и автомеханичари, сега и кафанџии вмеша :D

Не ти реплицирам повеќе, затоа што не би да си трошам време на глупости.

Секое добро :)

На ohlalalala, le.soleil, KateKane и 5 други им се допаѓа ова.
  9. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    taka gi nosat .. doktorot nema da se zarazi stom nosi maska i rakavici , samo niv gi menuvaat
    e sega ako sakame da se lazeme toa e dr rabota
    :)

10. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    zalam no ti ocigledno imas problem so rasuduvanje
    ne znaes da napravis razlika i razberes PRIMER od SPOREDBA ,toa se 2 razlicni raboti (a jas pr spomnav ne sporedba) :) :) :)
    da nema sto da repliciram poveke kga se trudis da ispadnes "umna" ..amaa... :)
    sfativ veke na forumot kako ide

11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.397
    Епа некој се дупнал од учење за ти да имаш здрави заби, здраво тело, а некој со средно си отворил кафана и си се кафаносува цел ден.Така што едниве сеа со останаа со работа другиве не.Исто ко некој да работи во туризам и да се чуди зошто вон сезона нема луѓе.
    Не потценувам никој ама коронава докажа дека образование треба и МОРА да има.Ја би стаила и факултет да е задолжително.
    Ем младите нема да бегаат ем нема да се жалите како кафанџиите немало да работат.
    Појезиво е да лежиш на Клинички него да носат ист скафандер цел ден.Попрво од болничките соби ќе закачиш нешто.

На ohlalalala, *Amethyst*, candy.cane и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.924
    Допаѓања:
    163.928

Плачам :rofl:
    Не те сфатив, што има врска образованието?

На Lagoon, candy.cane, jasbi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.397
    Па има врска пошто магнолија кажа ќе имале поголема штета угостителите него стоматолозите.
    Прво, секој сам си бира дали ќе е угостител или забар.За да отвориш кафана не ти треба диплома и знаење.Ја со 18 години можам да раководам кафана, ама забарка не можам да бидам бидејќи појма немам освен основи познавања.
    Нормално дека во време на пандемија дека ќе се оштетени бидејќи никој со здрав памет нема да отиде на кафе или ручек.Епа бидејќи си одбрале таква бранша, сеа немаат работа.Ама овие другиве пак затоа имаат.Настрана што се и они на ризик пошто пациентите им дишат у фаца.Како и да си носат маски и ракавици нели ама не е исто да му висиш на некој врз глава повеќе од 10минути а он да е зинат, и некому да му го оставиш кафето на ќошот од масата.
    Не потценувам никој ама според мене секогаш има удел образованието.
    Доста што се моја генерација или година-две постари, се откажале од факултет за да работат во кафич и еве моментално ништо не прават.
    Нит учат нит заработуваат.Чиста нула.
    Или пак идат во Германија за 1000€ да мијат садови во Мекдоналдс.

На ohlalalala, fana и Spidy им се допаѓа ова.
  14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.965
    Допаѓања:
    14.726
    Го коментирав ова и претходно, дека не стасуваат приходите за да одржуваме соодветна хигиена во оваа вонредна состојба. Ако за тебе е во ред да носам ист скафандер цел ден, за мене како стоматолог не е. Фрли во бунар секој денар што ќе го заработам ако пола пациенти ги заразам и 10 посто од нив ми умрат.
    Затоа дискусијата е дека подобро е ич да не отвори ординацијата отколку да отвори и да не може да работи како што треба.
    Пломба со фондот е 450 денари. Не знам зошто мислиш дека во тие пари има и за скафандер. Не стасува за маска и ракавици, а не па скафандер, каљачи и капа. Јас работам приватно, наплаќам повеќе од дупло од тоа, и нема да стаса. Не мора да веруваш ако не сакаш, ама таа е реалноста.

На ohlalalala, Lagoon, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.308
    Допаѓања:
    28.091
    На инфективна скафанфер носат само докторите што интубираат и работат на интензивна нега.
    Другите се со маска, наочари, визир и мантил за 1 употреба.

На cresa-jagoda и fana им се допаѓа ова.
  16. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    vaka jas nikade ne te napadnav licno,tuku komentirav za cenata (deka nazad nekoja pisuvase 1400 den bil skafander za edna upotreba,moze ima i po taa cena no ima i po 250 den) t.e zborot mi bese stom e sega kriza , a e kriza nemora da se kupuva najskapoto i da se naplaka od pacientot, no nikade povtoruvam nikade,procita ikade ti replicirav ZAR TE NAPADNAV licno ili profesijata?
    toa sto nekoi izrtuvaat se sto ke pises e druga rabota
    ida moz ti si fer i ke bides fer kon tvoite pacienti no realno mnogu ne se , imami licno i od drugi slusano te matkaat samo da ides sto poveke vreme ,ke strugne malku ke stavi plomba, pa pak i pak i pak i na kraj ke ti izvadi zabot a znaedeka e za vadenje od prva taka ili na edna tuka i pravese zabiso srafovi i most i zede nad 800 evra za nedela dena se ispopagaa i i baraluste pari ako sakala da gi popravi, pa go smeni ,si otide kaj edna nova sto epten eftino rabotese (pr vadenje zab 100 den naplakase, plomba 250 i ne pagaat plombite, site zabii napravi i mostot nov za pomalku od 100 evra, kako na taa zabarka i se isplatelo a definitivno podobra ) da od takvi ti garantiram ke nosat ist skafander cel den
    i POVTORUVAM ova sto pisav ne se odnesuva licno za tebe

17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.200
    Допаѓања:
    124.830
    За муабетот погоре за стоматолози само едно ќе кажам:За нокти 1.000 ден. фризура 1000 ден. депилација и слично а за пломба 1500 е многу ?
    Ма дај.
    Тоа се доктори кои студирале 6 години ,инаку !

Друго,веќе кажано. Ме нервира ова олабавување. Што е со овие збиранки на друштва? Па и слики на фб :|

На Ivan4e04, ohlalalala, Lagoon и 6 други им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Побарувачката ја прави понудата.
    Да нема клиенти кои се заинтересирани за нокти и фризури и цените на тие услуги би биле пониски.

На Leviosa2503, Angie1432, candy.cane и 2 други им се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Точно. 1000 денари за сарма на глава им е океј, за забар многу. Истите фаци и за нокти даваат повеќе од 1000 денари и за депилација, али за забар сачуј боже. И идат потоа како со петарди да им ги пукале јел забар е скапа ствар. Чудни луѓе.

Уште почудна е акцијата за бенифициран стаж на медицински лица. Во кој филм ги бутна кризава?:)

На ohlalalala, Lagoon, Angie1432 и 4 други им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Им дојде преку глава.
    Премногу одговорност и стрес.
    Медицината е сама по себе стресна работа, па кога имаш напливи од пациенти и ротираш 48 часовни смени, ништо чудно да им се гледа многу.

На *Amethyst*, candy.cane и Spidy им се допаѓа ова.