Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    vaka prvo procitaj koj spomna kafani (ne jas, pa togas mesaj me)
    drugo da ucel ne osporuvam no nikoj ne e dolzen i parite za skolovanje da mu gi naplatat t.e vratat (ova porano bese spomnato) , a dzabe im e na nekoi fakultet koga vrska nemaat , poveketo odat na fakultet kolku nesto da zavrsat
    a se lazes imam poznati koi samo sto zavrsija fakultet i otidoa za germanija rabotat ko sobarki, kelneri ,gradeznistvo ,na kasa vo prodavnica i sl a i tuka gi imas eden kup takvi so fakultet a na kasa vo prodavnica (e toa ti se onie sto zavrsilekolku da se kaze na fakultet bile)
    i uste nesto pacientot nema da zarazi stomatologot pr stom e so skafander,maska rakavici pa i vezir , obratno ke e
    no i tebe ti povtoruvam,jas ne gi napadnav stomatolozite a stom tolku vi smeta sto pisav deka ugostitelite ke bidat vo pogolema zaguba mnogu mnogu se izvinuvam sto se osmeliv da repliciram na tug komentar kade bea spomnat ugostitelite (ne moj)i vo idnina ke molam ili citajte sto tocno pisav bez da mi izvrtuvate zborovite, ednostavno ignorirajte me :)
    preku glava mi e od izvrtuvanje zborovi, lagi i manipulacii ..pozdrav :)

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.213
    Јас кажав, пошто толку беа. Инаку скафандерите не треба да бидат било какви, треба да бидат со сертификат, пошто има и луѓе кои шијат за 200 денари,без сертификат.
    Слободно одете кај тие што работат заби за под сто евра, имате право на избор. Квалитетот после ќе излезе на видело. Дека еве, сега таков пациент ме бара, му беше скапо да ги направи забите кај мене, ги направи кај некој таков, за под сто евра, и сега човекот има невидени болки, и мене ме бара, оти не го примаат таму кај што му ги правеле забите. Пошто знаат со каков "квалитет" работат. Мостовите мора да се вадат, оти на нелекувани заби му ги направиле. Ете ти ги тие "подобри" забари со пломби за 250 денари.

На Mishela, green.eyes, Ivan4e04 и 12 други им се допаѓа ова.
  3. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    pogresno razbra onoj "kvalitetniot" ja odra so pari a kvalitet 0 site zabi i se klatea a mostovite padne od edna pa od druga strana,ne mozese ni da zboruva a taa eftinata i gi napravi site i mostovi novi i nit pagaat nit i se klatat ima veke 2 godini mozebi
    a za skafanderite pisav no stom se za edna upotreba nema sto da baras poseben kvalitet i srtifikat (definitivno kineski se) , pak ke zastitat rabota i ke te zastitat, ova pisuvam deka kriza e,kriza e za site otkako ke pomine za godina-dve cenite sigurno ke se vratat cenite vo normala
    no pak moram da povtoram (deka se izvrtuvaat) ne pisuvam so losa namera tuku za da site sto polesno pominemese ova

4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Јас не познавам некој со нож под гуша да станал медицинско лице. Се е тоа личен избор. Во описот на професијата исто не пишува дека ќе клатат врата. А земаат и добра плата за стандардот.

На Harper, mareane, lovestoneddd и 7 други им се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Секако, но условите се сега поинакви и за некои е премногу терет.

6. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.300
    Допаѓања:
    15.708
    Што има чудно во акцијата??

На *Amethyst*, WildMk и Mantub им се допаѓа ова.
  7. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.300
    Допаѓања:
    15.708
    Па и други професии не ги бираш со нож под гуша па имаат бенифициран стаж.
    Па според мене за толку долг факултет ,специјализации, едукација, доедукација, финансисии вложено, време, посветеност, труд и мали се платите.:D

На tijanana, Angie1432, *Amethyst* и 5 други им се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Точно. Државата мора да им ги скрати и ним.
    Ако се мали врати ширум отворени кон странство, бујрум за поголеми.

На Harper, lovestoneddd и DAngel им се допаѓа ова.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Да де... нека си отидат и тоа малку медицински кадар што го имаме, па Господ ќе не лечи после.
    Секако дека ќе бараат подобри услови за работа.
    Одамна е потребна систематизација на здравствениот систем.

На Angie1432, *Amethyst*, candy.cane и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.300
    Допаѓања:
    15.708
    Абе каде прочита дека јас пишав да им ги скрати ним? Ама има основ и медицинските лица да имаат. Твојот став е повеќе да му умре козата на комшијата, а не мојот. Не ми го наметнувај. И со овие нискиве иронии и паметњаковци мисли, најкул сте. Гледај си за себе и терај работа. Не можам да се замарам да објаснувам за некој што од сам старт се гледа дека не разбира поента. А јас ќе си работам каде што мислам дека треба. (fingers)

На *Amethyst*, candy.cane и fina erika им се допаѓа ова.
  11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.965
    Допаѓања:
    14.726
    @magnolija09 не се осеќав лично нападната, туку ти реплицирав како човек од тоа поле, да ти кажам како реално е, а не како ти прекажуваат.

Викаш не мора најскапи скафандери, епа мора зошто ако не е сертифициран цабе го носам, ќе се заразам и јас и пациентите. Викаш опремата е за заштита на доктор, ако носам и најскап скафандер истиот цел ден, сите пациенти ќе ги заразам иако можеби јас ќе сум заштитена. Викаш може и поефтино да е поквалитетно, ти кажувам дека во стоматологијата тоа не е возможно зошто тоа што е најдобро чини пари. Ако некој прошол со помалку, после години се појавуваат маките, а тогаш најчесто на забите им нема спас. Пломба за 250 денари е смешка, може докторот си е добар како работи, ама материјалот што го користи е најлошиот материјал што постои, го гарантирам тоа.

Ама океј е, не си единствена што мисли вака, колку пациенти сум сретнала што ги кажуваат овие муабети. Јас како стоматолог ќе ти речам само дека јас со сила не можам да дадам средени заби на никого, и свесна сум дека е скапо за наши стандарди. Ама за ефтини пари се купува фиќо старо 30год, а не нов мерцедес.

Сите доктори од сите области верувам дека имаат доволно етика во себе да сакаат да им се најдат на своите пациенти, да им помогнат и плус да се заштитат и себеси и нив во текот на лекувањето. Еден скафандер ќе си купиме и ќе го носиме истиот до септември ако беше само за нашето здравје. Ама сакаме да најдеме начин да ги средиме трошковите за да не носам иста заштитна опрема за 70 пациенти. И ти како пациент треба да го бараш тоа, а не да викаш дека може да пројдеме само со еден скафандер.

На Ivan4e04, ohlalalala, Mami3 и 15 други им се допаѓа ова.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Од прашања кои ме мачат: Како ли заврши медицина?

Нема збор за правото на протест за подобри услови и плати, нека си го користат. Муабетот е бенифициран стаж.

13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Па и бенифициран стаж.
    Имаат право да побараат.

На *Amethyst* и Anie93 им се допаѓа ова.
  14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    И да бидат одбиени.

На lovestoneddd, fana и WildMk им се допаѓа ова.
  15. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.300
    Допаѓања:
    15.708
    Хахахах помачи се ;)

16. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.300
    Допаѓања:
    15.708
    Ти да не ќе одлучуваш?:P

17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Можеби, ама можат и да го користат тоа како карта за преговори за повисоки плати, или некои други финансиски бенефиции.

На *Amethyst* и FreeMind им се допаѓа ова.
  18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Страшно. Чувајте се...

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    Screenshot_2020-05-05-15-38-03-665_com.tencent.mm.jpg Screenshot_2020-05-05-15-37-59-376_com.tencent.mm.jpg
    :( Во Кина ова. Се надевам ќе се преиспитаат зашто некои од мерките се чист нонсенс. Само и во Македонија да не направат некоја ваква глупост кога ќе почнат со работа градинките и школите...

На Bunny2 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Што имаш против тоа медицинари да имаат бенифициран стаж? Сериозно?

На le.soleil, Angie1432, *Amethyst* и 2 други им се допаѓа ова.