Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Вака од прилика изгледа некако тоа?
    Исто како твојата замисла дека полицајци шетаат по улица, а?
    Их бре Лилит, баба Ванѓо
    Или вака?

2. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Би барала бенифициран стаж, зошто да не, наше право е.
    Како што имаат право многу други професии. И не коментирам од страна за други професии кои не се како мојата, а вие што не сте медицинари и здравствени работници од каде знаете како им е на нив па да кажувате дали се или не се за вакви барања.

Прв и последен мој коментар во оваа дискусија.

На Esmeralda-MD, Ivan4e04, ohlalalala и 14 други им се допаѓа ова.
  3. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.300
    Допаѓања:
    15.708
    И јас само да се надоврзам, не барам полошо за другите, барам подобро за себе, скроз нормално

4. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.750
    Допаѓања:
    176.016
    Озбилно сакаш предвреме да идеш во пензија?
    Јас Не познавам доктор кој во регуларно време оди во пензија , а не пак да сакаат предвреме да идат.
    Поготово специјалистите. Сите продолжуваат и после наполнети 62/64 год.

На Ivan4e04, ohlalalala, mareane и 12 други им се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.441
    Допаѓања:
    190.778
    Не дека мене ми нема логика бенефициран стаж... Ама праксата покажува дека добрите доктори не можеш ни во нормална пензија да ги испратиш, обично работат дури можат.
    А кој бара бенефициран стаж не знам. Некако со менталниот профил на таа професија не ми оди...

Друг аспект- не знам каде има доктори за извоз. Обично се дефицитарни. За земјата кајшто живеам имаше едно време написи, колку многу педијатри ќе фалат во наредни години, кога предвидените ќе отидат во пензија. Значи предвидена пензија, не предвремена.
    И така.

На tijanana, lovestoneddd, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Каква врска има бенифицираниот стаж со тоа што докторите се дефицитарни? Кога ќе им се даде тоа што го заслужуваат (тука спаѓа и бенифициран стаж) може нема да се толку дефицитарни.

На Unicornus, Peperutce1115, Alishan30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Исто и кај нас читав баш за педијатрите.
    Не памтам точно, ама беше некоја бројка ко: 3-4 доктори во цела Македонија.
    Страшно звучи.

На tijanana, Alishan30 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    @Mantub јас од економски аспект за држава со биено сирење пензиски систем би ја разложила, али не гледам сврха за таков вид на дискусија ниту дискутанти. Темата од аспект економија е беспредметна. Од аспект капитализам смешна. Од аспект на реална потреба неоснована. И така натаму до правото да се покрене таква акција. Не само за медицинари туку за сите повластени струки. Порадо би се повлекла од дискусија, ако дозволиш.

На M.B., ForeverYoung, lovestoneddd и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.441
    Допаѓања:
    190.778
    :?:
    Значи, ако траат пократко ќе ги има повеќе:^)
    Треба бенефициран факултет да бараат за тоа ваљда- за 3 години да станат доктори наместо за 6:lol:.
    Нема врска.
    Нека преговараат(y).

На lovestoneddd, christinnn, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Можеби е време да се разгледаат бенифициите/дефицитите од капитализмот како општествен систем.

На tijanana, Angie1432, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Долга, широка и преубава тема. За жал сеуште не е ни во план да се “стави на маса”. Напротив.

На Biljarkata, DAngel и WildMk им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Како и секој друг проблем.
    Прогресот се движи со брзина на капацитетот на најслабиот примерок.

На FreeMind и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.441
    Допаѓања:
    190.778
    Либерал-капитализам се вика:). И нема намера да биде преиспитуван. Баш напротив, мислам дека тукушто тргна во својата ултра фаза, како ли ќе го крстат овојпат, ултра-либерал-капитализам?:?:

Еве четиво на темата, уште не ми е прочитано
    https://www.theguardian.com/comment...isis-change-world-financial-global-capitalism
    It will take years or decades for the significance of 2020 to be fully understood. But we can be sure that, as an authentically global crisis, it is also a global turning point. There is a great deal of emotional, physical and financial pain in the immediate future. But a crisis of this scale will never be truly resolved until many of the fundamentals of our social and economic life have been remade.

На green.eyes, WildMk и FreeMind им се допаѓа ова.
  14. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.606
    Допаѓања:
    63.325
    И во ред е тоа според тебе? Со една иста маска и со еден ист скафандер на кој се лепат милиони капки цел ден да седи некој? Сестрите и докторите носат по една маска цел ден заради тоа што толку имаат, а не затоа што така треба. Да се има соодветна медицинска опрема на залиха, јас те убедувам дека никој нема да сака да ја носи една иста маска цело време, туку дека ќе ја сменува после секоја подолга интервенција. Тоа го дробам веќе во 50 мислења низ темава, више досадна сум, алал да ви е на тие што уште ме читате. Докторите немаат соодветна медицинска опрема. Нема. Соодветна медицинска опрема е хазмат одело што за нас тука е научна фантастика.

Нека земе нека ме банира Рејн од темава, нема од вирусов да се упокојам, од ова што тропате глупости ќе се упокојам.

Појма немате од тоа што се заразни болести, што се вируси, што се инфективни капки, кои патем кај стоматолозите преку инструментите за работа најмногу се распрскуваат, ама затоа први сте да кажете дека не било страшно толку и дека реално поголем проблем имале угостителите. Нормално дека и кај луѓето е проблем, глобална пандемија е, ама како, к.а.к.о ви доаѓа да речете дека на место каде докторот му работи во уста на пациент (која е основен медиум за пренос на самата зараза) дека не е толку страшно.

Во Франција ги натераа да почнат да работат незаштитени, одма направија протест со тоа што се сликаа голи на нивните столици за работа, каде метафорички се изразува тоа дека ако не си соодветно заштитен, е исто како да си гол. Ама не, вие овде попаметни сте, сте нашле некаде скафандер по некоја цена што прво не знаеме ни кој го изработува, ни од каков материјал е, ни колку време може да се носи, ни колку пропушта честички со големина на вирусот, ама одма математиката ја тргнавте дека немало потреба да се поскапува.

Оф мори мајко мила, со каков народ живеам и очекувам педаност и слога за заедно да се помине вирусов. Тешко на паметов што го немам.

На Estranged, Ivan4e04, green.eyes и 22 други им се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.441
    Допаѓања:
    190.778
    @KateKane не разбирам зошто се мачиш да објаснуваш. Ништо не се дава со сила, памет па ептен ич.

На ohlalalala, fana, Feminka22 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Од либерал само теоријата се искористи во практичниот дел потфрлија системите. Примери на дампинг еден куп особено ако земјата е под благ притисок на мозоци што би рекла Лиана “табла јајца”. Ние сеуште немаме доживеано либерал капитализам. Адам Смит си ги покрива очите секој пат штом уклучи телевизија. Сигурно и се превртел кога Америка им стави нови даноци на Еу и Кина во “обид” да ја направи Америка фрст. Ни фрст ни лест али нанесе голема штета.

Сепак како розева приказна е одлично раскажана особено на Г7 форумите. Нејсе тоа бара народот да гледа.

Инаку ултрата се запали со хидро и хибро индустрија брм брм тргаме на друг свет. Секако за обичниот народ и таму ќе нема место.

Гардиан овој пат многу напишале, а ништо не кажале. Очекував сценарија како би било и алтернативи.

Во очекување на динамични денови пост корона...

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.924
    Допаѓања:
    163.925
    Не те разбирам, ваљда имаше некој замислен дијалог во себе кој тука не се десил. :drunk:

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.992
    Допаѓања:
    37.166
    Според мене најбитен е стоматологот кој ги прави забите. Џабе се и најквалиетните материјали ако не знае да работи. Не одете од крајност во крајност сега. Можеби некого го бива, па и користи поскапи материјали, ама е почетник па сака да привлече пациенти и затоа има пониски цени? Пазарна економија :) Ефтино по дифолт не значи неквалитетно и обратно.
    Мене инаку забите ми се правени пред 20 години на клиника, на горна вилица имам мост. Пола заби извадени, пола лекувани. Лекувани од врвен доктор на клиника, уште траат. Од тогаш два пати го имам менувано мостот, ми ги снимаа и гледаа забите, како вчера да се правени :) Не знам какви материјали ставале на клиника во тоа време, ама докторот беше врвен и уште е.

Друг муабет... за образование, плати итн... Многу погрешна перспектива имаат некои, ама не сте вие виновни, така ве учат. Образованието служи за да вие се образувате и научите повеќе за областа која ве интересира. Не е гаранција дека ќе успеете или дека по дифолт мора да бидете почитувани затоа што ете сте завршиле факултет (ко и други 90% :^) )
    За успешен бизнис е потребна добра идеја, желба, реализација и работа, упорна работа и надоградување. Ако тој бизнис не бара факултетско образование, чуму да учам пример ако не сакам? Ќе отворам бизнис и ќе терам. Ќе се трудам да бидам успешна и најдобра во тоа што го работам. Е, тоа треба да се цени, а не дали Трајко и Петко учел 5 или 6 години. За него учел, не за мене!
    За автомеханичариве да кажам, пошто пак се спомнаа. Знаете ли вие колку е тешко да се најде добар автомеханичар? Пошто 90% завршија факултети и нели очекуваат од факултет директори да бидат, па така тие кои сакаат да работат станаа автомеханичари, фризери, козметичари итн и прават пари. И ред се чека за кај нив. Оти дефицит се. За разлика од стоматолози, правници итн... Таа е реалноста. Пазарна економија така функционира.

На kukla21, cresa-jagoda, M.B. и 2 други им се допаѓа ова.
  19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    После: Зошто движења како Алт-Рајт се појавиле?
    Е зошто де.

Не можи да живееме себично (мислам, очигледно можи.. ама да си кажам)
    Индивидуализмот треба да е начин на експресија, а не опресија кон други.

20. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.638
    И ја би да одам у пензија предвреме. Боље ќе скијам бесплатно на 55 години отколку на 62.

На FreeMind и Biljarkata им се допаѓа ова.