Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    И јас лично бев со тоа размислување по случајот од Велес, дека можно е вирусот да циркулирар, порани, и луњево кажуваа дека има некои појаки симтоми од вообичаено.
    Незнам може да бил присутен само да не бил со таква голема јачина.
    Нека направат нашиве истражување од оваа сезона .

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.923
    Допаѓања:
    163.910
    На WildMk и Feminka22 им се допаѓа ова.
  3. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.077
    Допаѓања:
    131.256
    Драган имал многу тежок наод на белите дробови.
    Мартин потврди дека татко му починал поради вирусот за вебсајтот на Убавина и Здравје.

На cresa-jagoda и queen19 им се допаѓа ова.
  4. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    Нека почиво во мир мене стварно ми е криво,еден од подобрите водители кај нас.
    Но се гледа дека вирисов е опасен и не треба така лесно веднаш да се вратиме во нормала.
    Границиве треба најпоследни да се отворат. Не е мислам време за опуштање.

На cresa-jagoda, ohlalalala, kristina.k и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Драган беше далеку од здрав и прав.
    Тоа што луѓето болестите јавно не си ги кажуваат, не значи дека се здрави.

За останатото, се согласувам дека можно е пребрзо да се опуштиме.
    Треба, ама полека.

На Peperutce1115, Ivan4e04, cresa-jagoda и 14 други им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Зошто да кажат?
    И тој, како и сите останати, има право на приватност, и нема ни една единствена причина зошто би требало јавно да се каже дека позната личност е болна.
    Ако самиот сакал да каже е друго, но никој нема право за никого да шири вакви сензитивни информации.

На Waverly Raven, Peperutce1115, Ivan4e04 и 18 други им се допаѓа ова.
  7. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    aj malku poleka ne letaj odma, kratko i jasno zborot mi e dokolku rabotat so fondot drzavata treba da im pomogne,neka baraat od nea (so zastitni maski, skafanderi i sl) a ne od narodot da plaka plus koi realno i dosega ne se bas eftini za nas standard..za privatnite to se odnesuva tie sami treba da si obezbedat a za cenite ok neka poskapat i porano pisav i pakke povtoram, da imam jas pari privatno zabar da platam jas ne bi ni otisla kaj klasicen stomatolog tuka kade sto rabotat so laser (vo cenite tuka nekade se kolku sto imam citano , ama zosto bi trpela i bolka i anestezii i struganje nekolku pati koga so laser bezbolno ke go popravat (a i ke isciti i onamu kade sto so klasicna popravka nemoze , pr megu korenot i zlebinata) i da toa e samo moe mislenje i smetam deka idninata na stomatologijata e so laser
    drugoda si stojam na zborot (so retki iskljucoci) ke primaat sekoj pacient so ist skafander vo tekot na eden den bilo privaten bilo da raboti so fondot ama i odkade jas bi znaela pr deka go frlila toj skafander pred mene sto na nekogodrug popravala zab ? nikako ne bi znaela,mislis realno ke ti kazat?
    druga rabota da i zad toa stojam nazborot ugostitelite ke imaat pogolemi zagubi od stomatolozite , pr vo restoran moze i 20 dusi da se vraboteni 20 semejstva zavisat od taa plata za razlika od stomatolog poedinec privatnik da receme, ama ne bitni se ugostitelite bez fakultet se, koj im e kriv sto ne ucele?
    a i drugo da se zagrizese malku i za obicnite prodavacki koi se zagrozeni isto taka no sedat na kasa cel den im vleguvaat sekakvi i bez maski..ama ne bitno bitno stomatolozite da bidat zastiteni (a ke se zastitat) i da naplakaat po ceni do plafon..10 min plati 1000-1200 , dojdi po eda nedela pak ..da ubavo spomna vo sloga da pomineme ova zaedno ama taa sloga i pomos ke ja dobies samo od .. (nadopolni se sama )
    da pojma nemam ni sto e pandemija,ni virus ni zaraza, maloumna sum

8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.441
    Допаѓања:
    190.751
    @magnolija09 само една работа. Кај продавачката не одиш со отворена уста и не и плукаш во лице. На забар твоја плунка се распрснува насекаде, а вирусов се пренесува така, со распрскување на капки од уста. Толку. За се друго можеш да имаш свое видување и толкување, ова е факт.

На cresa-jagoda, *Amethyst*, Golden и 4 други им се допаѓа ова.
  9. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    da no stomatologot e so vezir (vo ovoj slucaj) zastiten e,pacientot ne e,
    znam kako se prenesuva virusot

10. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.638
    Да, би отишла на море.
    Не ми е страв и не гледам зошто и вам би ви било страв.
    Одговорен можеш да бидеш и во родниот град, и во Скопје, и во Грција или што год.

На fana, Spidy, christinnn и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Каков ќе биде утрешниот прес на Филипче?

На 0 тестирани имаме 0 заразени.

На P.S.love, zhap4e, Jane.Birkin и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.536
    Допаѓања:
    17.621
    Зошто да се отворат границите?

Па ете нема зошто, оти само за прошетка се оди од една држава во друга. :smirk:
    Немаат луѓето реални потреби, работа, образование, здравје, никако. Се нека е на стенд бај до недоглед, додека некои од вас не се почуствувате комфорно за да дадете одобрение другите да се движат, ако вие не сакате/немате потреба.

Не знам што ќе прави нашето државиче кога другите ќе ги отворат границите, а нашите ќе останат затворени.Така најавија денес на вести, до крајот на мај ќе останат затворени. Иако некои држави имаат најавено дека ќе ги отворат порано.
    Досега нема никакви уредби за специјални случаи кои досега требаше да бидат разгледани и да се каже нешто по нив во овие 2 месеци, но не, зошто нели. Кај нас се е споредно, освен дијамантите од прашања на кои секојдневно одговараат надлежни, а се едни те исти и кружат нон стоп.

Барем никој јасвно не изложи нешто по темата. Ваљда и они уште не одлучиле дали се затуцани или современи, за да продискутираат по темава...

На MarigoldA, lovestoneddd, 1209 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.397
    Ти сериозно појма си немаш од животот.. ни сама не знаеш што збориш искрено.
    Си пишала уште на почеток ,,кратко и јасно” а подолу изнапишани 200 празни зборови.
    Не сфаќаш што значи забар/доктор и кафанџија.
    И да негде се исплати цената што ја ставиле.
    Ја на Клинички ко помала ставав мобилни, нит беа ко шо треба протезите, нит докторката беше океј, а за тоа колку беше језиво таму да им седнам на столче е друг муабет.
    На некои отприлика 11 години стаив фиксна ама приватно.
    Секоја контрола кошташе, ама после 2 год носење имав прави заби конечно, и здрави заби.
    Татко ми ме зеза до ден денес ако паднам да пазам забите да не ги скршам демек ,,коштале”
    Ама знам дека не требало како некои мои познаници да ги носам поише од 2 години (а моите заби у споредба со нивните беа ОЧАЈ) пошто некој не знае да ти залепи брикета.
    Плус здравјето нема цена.За мене насмевката на луѓето е многу важна.Секад прво забите ми паѓаат во очи.По тоа гледам колку води некој сметка за себе.
    вЕзир е титула што во О.И ја носеле оние што денес се наречени министри.
    А вИзир е дел од шлемот што се става преку очите за заштита.
    А како мислиш иначе да се вршат прегледи?
    Преку маска/визир да му брцаш на човек во уста?
    Не биле заштитени вика..
    Кому му објаснувам

во врска со морето и одморот:Доколку имам со кој ќе идам да.Преку коронава веќе.Како и да е сегде ќе мора да се пазиме одреден период.Бар на море и чист ваздух ќе се пазам, а не у Скопје на асфалт.

На M.B., Leviosa2503, KateKane и 6 други им се допаѓа ова.
  14. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    ma jok nemam, ti imas vrska od zivotor
    tvoeto isustvo so stomatolog moze bilo kakvo sto velis drugi imale drugi iskstva sosem poinakvi od tvoite a i licno gi znam taka da nivnoto mislenje mi e validno, tvoeto ne
    aii cudo ne se slucuva da zgresi covek edna-dve bukvi i op odma 'nepismen e"
    bar od tebe ne mi treba sovet ..ti bese taa sto vo ekna pandemija javno pisuvase deka bi idela vo OHRID zs si imala stan tamu (a dali mozebi nekogo ke stavis vo rizik, ne mislese) i kritikuvase vo leto dobro bilo da im na kafandziite pravis promet, sega ne im godelo pravese presmetki ova ona, taka da batali . mislenje i razum od tebe ne baram :)
    e neka ti bide , sekoj sosvojot um :)
    ti rekov koga ne razbiras sto pisuvam ignoriraj me :)

На Принцезичка1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Со пандемијава испливаа на површина сите го*на.
    Секој општествен проблем е далеку поочигледен, бидејќи се' се случува на масовна скала.

Сакам да ја видам 'пресметката' на крајот од сето ова лудило и кој правец ќе го одбере глобалното општество.
    Дај Боже да доживееме да видиме... сите...

На elenaxbbg и Amelia им се допаѓа ова.
  16. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    https://cnn.it/2L0vAM6

:D гледаме од ова што се случува овие два+ месеци, уствари, како тргнала трансформацијата. Грижа зa општото здравје, my arse.

17. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Па да, како демек еве стварно има вирус, познат почина и повеќе тема на муабет.
    Муабетот ми е за Шведска, имаа изјавено дела тие ги запишувале само точно тие што се од корона починати, а другите земји не. Затоа помала е смртноста кај нив, иако немаат ни полициски час, ниту е нешто затворено.
    Ние можиме да си шпекулираме до година, ама вистината на тацна никој нема да ни ја сервира.

На t.a.m и sheis им се допаѓа ова.
  18. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Има некој што се тестирал во Систина да ми пише?

19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Локалите кои долго биле затворени заради короната, посебно оние чии одводи не работеле, се можен извор на легионерска болест (бактериска пневмонија). Поребно е на безбеден начин да се осигура продолжување со работа на сите локали.
    Излезе некој со инфо и препораки за ова, или само бескорисна пропаганда ќе се тера се уште?
    Без на страната на ИЈЗ, затоа што на странски ИЈЗ ја најдов информацијава, ама јок, освен објави за прес ништо друго.
    Очигледно само имиџот на Филипче ги занима. Додуша и што ме чуди, вработените овој месец едвај плата зедоа.
    Еве, најдов медиум што пишувал за ова. Еден, и тоа од странство превеле
    https://nezavisen.mk/zgradite-zatvo...t-mozhe-da-bidat-izvor-na-legionerska-bolest/

Последна измена: 6 мај 2020
    На cresa-jagoda и WildMk им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.441
    Допаѓања:
    190.751
    Легионела не егзистира само во топла вода?:?: