Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

А тоа што децата многу лесно ќе им ја пренесеа заразата на родителите кои можеби се ризични групи? Или наставниците кои би морале да се во непосреден контакт со нив?Толку деца на куп, па можам да замислам колку лесно ќе се ширеше меѓу нив.

2. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Зашто не почекаат бар до 1 јуни со укинување на мерките? Би било најдобро за сите да траат за да имаме нормално лето!

Feminka22 and queen19 like this.
  3. prominent

prominent Форумски идол

Можеа да направат некаков распоред. Помалку ученици во еден клас, на поголемо растојание итн.

Да работат во неколку смени. Има решенија. Можеби наставниците што спаѓаат во ризичните групи, да останат дома. Мислам дека имаше начин да се изведе, барем во некоја скратена форма.

Освен тоа, децата не се толку ,,страшни'' преносители како што се мислеше на почетокот. Најголеми преносители се, сепак, луѓето со симптоми.

4. queen19

queen19 Популарен член

Не за џабе најпрво беа затворени школите. И кој ги отвори школите во светот освен некои делови во Германија?

cresa-jagoda likes this.
  5. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Не бе. И од глад, и од инфаркт и од слепо црево ако треба ќе се умре, само корона да не се фати е битно.

Не можам да верувам колку се изменија луѓево за два месеца.

Не дека ми е некоја потреба да одам во кафиќ ама за отворање лека полека треба да проработуваат. На почеток 5 души дневно, 5. Од заштеда нема сигурно со месеци да живеат

Last edited: May 7, 2020
  6. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Не се изменија, го покажаа вистинското лице и себичната страна.

P.S.love, Nausicaa, mal.ecka and 8 others like this.
  7. prominent

prominent Форумски идол

Ќе се отвораат сега во многу земји :)

8. queen19

queen19 Популарен член

Каде? Може линк?

cresa-jagoda likes this.
  9. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Кога ќе дојде одмор никој немаше растојание да држи, особено не мали деца од 8 год и сл.И еве, се покажа дека се функционира и со онлајн настава, навистина непотребно ќе имаше поголеми ризици ако се оставеа отворени школите, а вака без комплицирања ќе си ја завршат годината.
    Како и да е, завршена е учебната година, нема реална потреба сега да се дискутира за ова.

10. prominent

prominent Форумски идол

11. queen19

queen19 Популарен член

Е сега ај оди влези у наше училиште во кое вратите на WC не се клучат во кое прво условите во WC се мизерни во кое нема саглам чешми и нема САПУН, во кое масите низ цело школо се бришат колку да се рече со една крпа цела година па влези во Јахја Кемал или НОВА па ќе правиме муабет кои услови ги имаме ние а кои Швајцарија или Германијаз Голем дел од нашите училишта со глувци не можат да се изборат со вирус ќе успееале. Можеби или пак ја се упаѓам у лоши школи.

12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Ана јас на орален во 8 мица вадев со анестезија за 200-300 ден. Панорама 400 ден. За 700 ден завршив работа во Струмица.

Annath, cresa-jagoda and fana like this.
  13. prominent

prominent Форумски идол

@queen19 Словенија , Хрватска, Австрија
    https://www.reuters.com/article/us-...ctions-gradually-reopen-schools-idUSKBN22B33B

https://www.themayor.eu/en/croatia-eases-lockdown-measures-in-3-steps

https://dailynewshungary.com/austria-to-reopen-schools-with-split-classes/

Ова со условите во училиштата веќе е друга тема, но можеа да се посветат на дезинфекција и подобрување на условите.
    Ти ме праша каде ќе отвораат, еве линкови :) Ако ги најдам и другите, ќе ги постирам

14. queen19

queen19 Популарен член

Ја моите родители и баба никогаш не би ги изложила на ризик, кој сака да иде у школо сега нека повели слободно. Ја не би отишла во кафиќ а не па во школо ама не бранам на никој. Ем 19 мај е завршена школска година за мене не ни планирав да се вратам и на 15 да ги пуштеа како што беа шпекулации.

emiliana and cresa-jagoda like this.
  15. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Ние се мериме со Австрија? Ниеден нормален родител нема да го пушти детето у школо

emiliana, cresa-jagoda and queen19 like this.
  16. GirlRose

GirlRose Форумски идол

И да отворат училиштата има доста млади со хронични заболувања, бронхит, дијабет.
    Ако се млади не значи дека не може ништо да ги фати.
    Нека отвараат кафиќи таму одете по слободна воља. Ама, за училишта рано е.

WildMk, mimiiiii, JollyGirl and 6 others like this.
  17. KateKane

KateKane Форумски идол

Мене една работа ме интересира. Како човек кој навистина не разбира политика и економија, сакам некој што ги разбира овие две работи да ми појасни неколку ствари.

Како е можно да имаме многу пари за трошење на глупости (Дино Мерлин 100.000 евра за дочек на Нова Година, 120.000 евра за ИВЗ и МПЦ, илјадници и илјадници евра за спонзорирање на политички кампањи, тендери со вртоглави суми) а да немаме ни еден скапан денар да им се даде на сите луѓе кои привремено мораа да затворат бизниси?

Нели имаме некој буџет, некој враг за да се има од кој да се влече при вакви вонредни ситуации или војни да речеме? Затоа што ако министерот за здравство и сите здравствени работници беа насочени како да се борат со гомново, имаме еден куп господа вработени во сектор за економија кои требаа паралелно со овие за здравство да работат и да најдат солуции трајни. Затоа што на се се посраа, на кремот од државава ништо не се зеде, ниту па некој доброволно се принуди еве од патни трошоци да се откаже, кога веќе се е затворено и никаде не се патува.

Очите си ги ископавме ние овде дали треба или не треба на кафе да се иде, дали треба или не треба фризерите и козметичарите да работат, а не се акцентира колку лошо си ја вршат господата задолжени за економијата во државава?

Најлошото од све е што ако вистина примиме некаква парична помош од Европа за ситуацијава, пак денар скршен нема да видат тие бизниси што останаа затворени туку пак све ќе се искраде. Па јас да сум министер за економија и ваква катастрофална политика да водам каде не дадов ниту една конкретна солуција за најранливите категории ќе си дадев неотповиклива оставка и немаше глас да ми се чуе.

Ама да продолжиме пак да се расправаме дали треба или не треба на кафе да се иде.

18. zhap4e

zhap4e Форумски идол

MarigoldA, 1209, lovestoneddd and 5 others like this.
  19. fana

fana Форумски идол

Има деца кои едноставно мораат во градинка. Нема друго решение ако нема мерка за родител.

@KateKane не дека јас којзнае колку се разбирам во економија ама друго нешто ме интересира мене. Каква е таа помош со кредит, што им ја даваат на угостителите? Безкаматен бил :rofl:
    Кредит е, треба да се врати. Која е помошта овде? :^)

happygirl and KateKane like this.
  20. Mantub

Mantub Форумски идол

zhap4e likes this.