Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.861
    Допаѓања:
    41.187
    А тоа што децата многу лесно ќе им ја пренесеа заразата на родителите кои можеби се ризични групи? Или наставниците кои би морале да се во непосреден контакт со нив?Толку деца на куп, па можам да замислам колку лесно ќе се ширеше меѓу нив.

На oblace1, Biljarkata, Ambitious и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.687
    Допаѓања:
    25.265
    Зашто не почекаат бар до 1 јуни со укинување на мерките? Би било најдобро за сите да траат за да имаме нормално лето!

На Feminka22 и queen19 им се допаѓа ова.
  3. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.238
    Можеа да направат некаков распоред. Помалку ученици во еден клас, на поголемо растојание итн.

Да работат во неколку смени. Има решенија. Можеби наставниците што спаѓаат во ризичните групи, да останат дома. Мислам дека имаше начин да се изведе, барем во некоја скратена форма.

Освен тоа, децата не се толку ,,страшни'' преносители како што се мислеше на почетокот. Најголеми преносители се, сепак, луѓето со симптоми.

4. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Не за џабе најпрво беа затворени школите. И кој ги отвори школите во светот освен некои делови во Германија?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Не бе. И од глад, и од инфаркт и од слепо црево ако треба ќе се умре, само корона да не се фати е битно.

Не можам да верувам колку се изменија луѓево за два месеца.

Не дека ми е некоја потреба да одам во кафиќ ама за отворање лека полека треба да проработуваат. На почеток 5 души дневно, 5. Од заштеда нема сигурно со месеци да живеат

Последна измена: 7 мај 2020
    На Ivan4e04, Waverly Raven, P.S.love и 12 други им се допаѓа ова.
  6. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Не се изменија, го покажаа вистинското лице и себичната страна.

На P.S.love, Nausicaa, mal.ecka и 8 други им се допаѓа ова.
  7. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.238
    Ќе се отвораат сега во многу земји :)

8. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Каде? Може линк?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.861
    Допаѓања:
    41.187
    Кога ќе дојде одмор никој немаше растојание да држи, особено не мали деца од 8 год и сл.И еве, се покажа дека се функционира и со онлајн настава, навистина непотребно ќе имаше поголеми ризици ако се оставеа отворени школите, а вака без комплицирања ќе си ја завршат годината.
    Како и да е, завршена е учебната година, нема реална потреба сега да се дискутира за ова.

На oblace1, cresa-jagoda, emiliana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.238
  11. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Е сега ај оди влези у наше училиште во кое вратите на WC не се клучат во кое прво условите во WC се мизерни во кое нема саглам чешми и нема САПУН, во кое масите низ цело школо се бришат колку да се рече со една крпа цела година па влези во Јахја Кемал или НОВА па ќе правиме муабет кои услови ги имаме ние а кои Швајцарија или Германијаз Голем дел од нашите училишта со глувци не можат да се изборат со вирус ќе успееале. Можеби или пак ја се упаѓам у лоши школи.

На oblace1, happygirl, Biljarkata и 3 други им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.343
    Допаѓања:
    259.662
    Ана јас на орален во 8 мица вадев со анестезија за 200-300 ден. Панорама 400 ден. За 700 ден завршив работа во Струмица.

На Annath, cresa-jagoda и fana им се допаѓа ова.
  13. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.238
    @queen19 Словенија , Хрватска, Австрија
    https://www.reuters.com/article/us-...ctions-gradually-reopen-schools-idUSKBN22B33B

https://www.themayor.eu/en/croatia-eases-lockdown-measures-in-3-steps

https://dailynewshungary.com/austria-to-reopen-schools-with-split-classes/

Ова со условите во училиштата веќе е друга тема, но можеа да се посветат на дезинфекција и подобрување на условите.
    Ти ме праша каде ќе отвораат, еве линкови :) Ако ги најдам и другите, ќе ги постирам

14. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Ја моите родители и баба никогаш не би ги изложила на ризик, кој сака да иде у школо сега нека повели слободно. Ја не би отишла во кафиќ а не па во школо ама не бранам на никој. Ем 19 мај е завршена школска година за мене не ни планирав да се вратам и на 15 да ги пуштеа како што беа шпекулации.

На emiliana и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  15. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.687
    Допаѓања:
    25.265
    Ние се мериме со Австрија? Ниеден нормален родител нема да го пушти детето у школо

На emiliana, cresa-jagoda и queen19 им се допаѓа ова.
  16. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.186
    Допаѓања:
    27.397
    И да отворат училиштата има доста млади со хронични заболувања, бронхит, дијабет.
    Ако се млади не значи дека не може ништо да ги фати.
    Нека отвараат кафиќи таму одете по слободна воља. Ама, за училишта рано е.

На WildMk, mimiiiii, JollyGirl и 6 други им се допаѓа ова.
  17. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.605
    Допаѓања:
    63.315
    Мене една работа ме интересира. Како човек кој навистина не разбира политика и економија, сакам некој што ги разбира овие две работи да ми појасни неколку ствари.

Како е можно да имаме многу пари за трошење на глупости (Дино Мерлин 100.000 евра за дочек на Нова Година, 120.000 евра за ИВЗ и МПЦ, илјадници и илјадници евра за спонзорирање на политички кампањи, тендери со вртоглави суми) а да немаме ни еден скапан денар да им се даде на сите луѓе кои привремено мораа да затворат бизниси?

Нели имаме некој буџет, некој враг за да се има од кој да се влече при вакви вонредни ситуации или војни да речеме? Затоа што ако министерот за здравство и сите здравствени работници беа насочени како да се борат со гомново, имаме еден куп господа вработени во сектор за економија кои требаа паралелно со овие за здравство да работат и да најдат солуции трајни. Затоа што на се се посраа, на кремот од државава ништо не се зеде, ниту па некој доброволно се принуди еве од патни трошоци да се откаже, кога веќе се е затворено и никаде не се патува.

Очите си ги ископавме ние овде дали треба или не треба на кафе да се иде, дали треба или не треба фризерите и козметичарите да работат, а не се акцентира колку лошо си ја вршат господата задолжени за економијата во државава?

Најлошото од све е што ако вистина примиме некаква парична помош од Европа за ситуацијава, пак денар скршен нема да видат тие бизниси што останаа затворени туку пак све ќе се искраде. Па јас да сум министер за економија и ваква катастрофална политика да водам каде не дадов ниту една конкретна солуција за најранливите категории ќе си дадев неотповиклива оставка и немаше глас да ми се чуе.

Ама да продолжиме пак да се расправаме дали треба или не треба на кафе да се иде.

На Ivan4e04, Waverly Raven, smooch и 24 други им се допаѓа ова.
  18. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    На MarigoldA, 1209, lovestoneddd и 5 други им се допаѓа ова.
  19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.338
    Допаѓања:
    119.337
    Има деца кои едноставно мораат во градинка. Нема друго решение ако нема мерка за родител.

@KateKane не дека јас којзнае колку се разбирам во економија ама друго нешто ме интересира мене. Каква е таа помош со кредит, што им ја даваат на угостителите? Безкаматен бил :rofl:
    Кредит е, треба да се врати. Која е помошта овде? :^)

На happygirl и KateKane им се допаѓа ова.
  20. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.