Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Следно очекувам да речат за да се намали бројот на гостите да каниш само до трето колено.

Lima24, Amelia, cresa-jagoda and 3 others like this.
  2. Lilit

Lilit Форумски идол

Пикот ни се дешава.
    Бројките ги играат ко мали деца.
    Зошто е прашањето...

Feminka22, Estranged and mal.ecka like this.
  3. fana

fana Форумски идол

Сцените кои ги гледам денес од Струга се крајно разочарувачки за мене. Ги толкувам единствено како целосно непочитување на здравствените работници и сите кои деноноќно работат за да ја надминеме кризата. Од почетокот постојано повторувам дека без поддршка од граѓаните, здравствените работници не можат да направат ништо. Буквално ништо. Ако сакаме да го задржиме овој позитивен тренд мора ги почитуваме мерките без исклучок. Исто така, барам да се спроведе истрага како се дозволило да се случи ваков вид на собир кој е строго забранет. Апелирам до граѓаните да се воздржат од било какви собири за да конечно почнеме да го враќаме животот во нормала.
    Од фб на министерот Филипче :|

4. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Со малиот број на тестирања се обидуваат да ја нашминкаат ситуацијата, се со цел побрзо враќање во нормала и организирање на брзи избори.

Отварање на кафани и гостилници нема да не врати во нормала, туку спартанска дисциплина, социјална дистанца и мерки за заштита.

Ако веќе ги разлабавуваат мерките, нека го зголемат бројот на тестирања, за да добиеме реална, а не лажна слика за чудовиштето. Се надевам, дека ќе надвладее разумот кај политичирите.

5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

A не ли е ограничено колку луѓе може да се соберат?
    Многу сте интересни, имате перцепција како во Дизниленд да сте:|
    Нормално е да е лимитиран број на луѓе што се собираат. Нормално е ресторани, ако веќе работат, да работат поинаку од претходно, на пример да служат во садови за еднократна употреба. Видовте како ги спремаат плажите во Грција? Реално е, не е филм од Фелини. СЕ ќе биде поинаку. Некое ново нормално. АМА не како што беше претходно. Ваљда тоа значи да се научиме да живееме со вирусот.

oblace1 likes this.
  6. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Не знам, зборот ми беше знаеме како се прават свадби кај нас па ќе треба да бираат кого да канат.
    Шала на страна, не знам дали некој воопшто би правел вака свадба.

Amelia and Biljarkata like this.
  7. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Ќе ги врати во нормала семејствата кои се вработени во секторот на угостителството кои 2 месеци се со 0 приход.
    Само пред носот гледате и за својот газ се вардите.

8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Јас знам:D
    Кај и да е ќе се појави во темава;)
    И јас правев слична таква свадба. Полесно е со помалку луѓе. Конечно простор за прогресивни свадби и без да се лути свекрвата, пошто фак ит, корона регулативи(y)

Amelia, Spidy and princess5 like this.
  9. Peperutce1115

Абе читаш, ама не умееш меѓу редови да го разбереш напишаното.
    Нискиот речник, дрскиот и безобразен став и толку имаш да понудиш.
    Само цитираш онака, из чиста мира.

Подобро уште две недели плус да бидат затворени кафаните и рестораните, отколку два месеци плус.

10. Lilit

Lilit Форумски идол

Се надевам ќе врати, само се прашувам кој ќе седи...а тоа што никој нема да има, како ќе добиваат плата?!
    Затоа требаше со мерките постепено уште на почетокот, не за џабе и тогаш пишував, зошто сега...
    Сите мислевме дома ќе седиме и тулумби ќе паѓаат.
    Има и други сектори каде се бараат работници и без искуство. Можат да побараат и можат да најдат. Кој побарал - нашол.
    А тоа мнооогу добро го знам.
    Па да останам без работа, нема да ми падне круната да работам било што за да си го прехранам семејството.

BlackNight, oblace1, Lima24 and 4 others like this.
  11. lovestoneddd

Какви редови бре ? Божем не знам што си напишала па ќе мозгам што си сакала да кажеш.
    Површно и себично од твоја страна пошто ги гледаш работите од еден агол.
    Зошто 2 недели? Пошто она како беше.. " наредниве 2 недели се клучни" ? :D

anastasijaki and fana like this.
  12. lovestoneddd

Зарем мислиш дека никој нема да седне ? Па погледни слики од јавни површини полно со луѓе, погледни ја Струга денес, погледни паркови.
    По мене, кафиќите со соодветни мерки ќе бидат побезбедни од еден парк на пример.

ElenaOfRivendell likes this.
  13. Lilit

Lilit Форумски идол

Не е исто.
    Ама воопшто.
    Имаат соодветни стерилизатори за приборот и останатото после употреба?
    Не.
    Толку е.

14. John Snow

John Snow Форумски идол

Штетата е веќе направена, со смалување на капацитетите на локалите и со паранојата од лудилово голем број ќе затворат, ако и не затвориле веќе...

oblace1, nextredstyle and Biljarkata like this.
  15. Peperutce1115

Површна и себична затоа што сметам дека со отварањето на кафичите и рестораните бројките на новозаразени рапидно ќе скокнат? Сигурна ли си дека обратното твое тврдење не те прави тебе површна и себична?

16. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Абе океј бројот на луѓе.
    Али зборев малце би било...напнато да не смееш да де доближиш, ни да се поздравиш, па дезинфицирај се, па држи растојание а си дошол да се веселиш...

17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Абе таман е. Има луѓе, да речам невести, што нејќат да се гушкаат по службена должност... а има тетки што сакаат:lol:

Tan4ence likes this.
  18. lovestoneddd

Бројката ниту рапидно рипнала ниту ќе рипне. За х ситуации досега мислевме дека ќе донесат "катаклизмична" бројка па ете тоа не се случи. Цел свет попушта со мерки а Македонија најмалце го има тој луксуз да е на стенд бај.
    Мора да се продолжи да се живее, исто како што сме живеле со вирусот пред да дојде на насловните страни.

MissChievous, Bunny2 and prominent like this.
  19. Peperutce1115

Бидејќи Maкедонија не е во таква положба да се луксузира, нема потреба да го следи примерот од другите држави во кои народот почитува социјална дистанца. За почеток да си гледа за себе и за својот "невоспитан" народ (во Струга што се случи денес?)

Лавстоунд, знам дека си позната по испревртување зборови во доцните вечерни часови, карантинските денови никому не му се лесни, па така ни тебе,разбирам. Но, јас никаде не реков дека животот не треба да продолжи. Живтот треба да продолжи, но за да дојдеме до таа нормала, треба да бидеме со Спартанска дисциплина, самосвесни и одговорни, да одржуваме социјална дистанца и да се придржуваме кон мерките за лична заштита. Тоа не не прави себични, туку не прави самосвесни и емпатични.

mkdvesna, LadyD, tijanana and 4 others like this.
  20. Stache

Stache Истакнат член

Темава е како политичката сцена во Македонија. Секој се кара со секого, некој само ја чита темава (спие), други ја презентираат својата заостанатост, трети нешто лажат, обавезно повтарање на едно та исто во секое изјаснуање и така во недоглед.

Инаку и јас сум тука некаде..

Feminka22 likes this.