Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.260
    Допаѓања:
    31.238
    Веројатно мислат на тоа тие 4 лица да седат на маса и во нивна близина во круг од 10 квадрати да нема други.

На BloodElf, cresa-jagoda, Bunny2 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.716
    Допаѓања:
    175.700
  3. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    E можда.
    Имаше и ова Растојанието од задниот дел на столиците на соседните маси да биде најмалку 1 метар, а гостите да се гледаат на растојание од најмалку метар и половина.

Aма ај, вака или така мора да работат.

На Zaljubena26 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.357
    Допаѓања:
    190.292
    Русија може без воена парада да одбележи ден на победа на фашизмот, мк не може без литии, свадби и останати групњаци(facepalm).
    Полициски час не е решение- како што не е решение да врзеш куче 3 дена дома. Полицијата да си го мрдне задникот и да почне да работи. Ако некому не му се гледа кај е гужва, постојат помагала.

На cresa-jagoda, Amellie13, темјанушка и 18 други им се допаѓа ова.
  5. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    od 7 mart nemav nikade mrdnato na strana i denes bev za strumica i se pokaav 100 pati, se rasetale lugeto kako nisto da ne e ,nitu rastojanie drzat nitu maski nosat ,samo 5-6 vidov so maski i toa na vratot (kolku da se ima maska ) ,i 3-ca policajci vidov bez maski eden do drug i muabet si pravat, na pazarot isto guzva, ni rastojanie ni maski .
    i? .. i pocnav da se prasuvam dali so mene nesto stvarno nee vo red sto dosega vo dvor se motav ko mutava poveke od 2 meseca?
    a od druga strana mnogu me buni izjavata na toj francuskiot nobelovec,deka virusot e vestacki i deka sodrzi gen od HIV ? bez ogled sto moze vakcina za HIV pravele pa nesto izleglo od kontrola (namernoda e pusten ne veruvam) ,me bunitoa sto ako ima gen i od HIV vakcina nikogas nema da najdat (bar ne vo skoro vreme, ..barav onaka ponet HIV virust otkrien e uste vo 1984 i seuste nema ni vakcina,ni lek )
    isto ne veruvam deka covek kako ovoj naucnik bi tropal gluposti i izjavuval lagi

Последна измена: 9 мај 2020
    На DraganFem му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.260
    Допаѓања:
    31.238
    Ако локалот е навистина на близок на Заеви тогаш изненадување би било да не е точно. Насекаде гледам се дискутира и објавуваат слики. Сигурно веста насекаде не кружи туку-така. :/

На Bubce38 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.973
    Допаѓања:
    37.085
    Kој викенд по ред е овој што ја следат состојбата? :D
    Јас уште ја чекам разврската од случајот во Велес. Ќе бидат џабе и мерки и се ако се испостави (како и во неколку други држави) дека вирусов го имало долго пред официјалниот случај :?: Тогаш чуму карантини, мерки, врагови и се ако од Нова година пример циркулирал? Па според сегашниве бројки (а сигурна сум дека бројкава на заразени е 10 пати поголема од официјалните) и растот на кривата, до сега може и половина од населениево да го прележало.
    Ај, ќе видиме во Франција што ќе излезе, се надевам ќе направат посериозни истражувања оти од нашиве не очекувам.

На Bunny2, 1209, Tan4ence и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.357
    Допаѓања:
    190.292
    Ти не чекај разврска од Велес. Тоа никако не влијае на било чиј живот. Ама ако случајно сте јаделе папаја, немојте, што е сигурно, сигурно е:D.
    Мислам, после тоа со папајата одсабајле, веќе и бананите ги гледам под око:worried:

Колективен имунитет- ако некој го има, Шведска. Ама дали:?:?

На DAngel, green.eyes и An-na им се допаѓа ова.
  9. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.716
    Допаѓања:
    175.700
    Ама му се запна ти на Велешкиот случај:rofl:
    :P

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Само не барајте да зголемат полициски.
    Мислам приметивме сами која гужва има со полициски од 4, која од 7 саат.
    Барем јас колку што видов.

На cresa-jagoda, Amellie13, Feminka22 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.172
    Допаѓања:
    5.389
    Кај нас се нема култура, тоа е најголемиот проблем. Реални да бидеме, ако има само препораки и опомени, никој нема да слуша. Без казни - не почитуваме, а казни - исто како да нема, не се спроведуваат. Како народ сме такви, немаме одговорност и свест и тоа е тоа, кај нас не може милум - мора силум.

На Waverly Raven, cresa-jagoda, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  12. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Епа нема казни кога полицијата има налог намерно да не казнува. Да не се лажеме. Важно спот снимаа.

На JuLleE и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  13. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.172
    Допаѓања:
    5.389
    Баш така, кај мене во маала ниту поминува полиција - а не пак да казнува, а пред зградите сите станари по цели денови си седат, скари прават, музики, абе какво растојание,какви бакраџи, ни маски ни ништо, и секој ден е истото..

На bibiiii и darcy им се допаѓа ова.
  14. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.973
    Допаѓања:
    37.085
    Сите приказни за колективниот имунитет што ги слушавме до сега паѓаат во вода ако се испостави дека вирусов циркулирал во Европа пред Нова година. Всушност, не се претпоставки, реалност е. Е сега, ако некој мисли дека од декември вирусов си дремел за да одеднаш во февруари и март почне да напаѓа, што да кажам... :doh: Го имало и пред Нова година и имало заразени. За жал не може да се утврди во колкав број оти серолошките тестови излегоа дека се кинеско ѓубре.

На Biljarkata, Bunny2 и MissChievous им се допаѓа ова.
  15. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    Кога ќе ми текне, мајка ми во јануари беше многу болна и хоспитализирана на инфективно одделение. Имаше висока температура, кашлица и блокиран нос.
    Стално се жалеше дека како ја прима терапијата состојбата и се влошува а не подобрува. На другите членови не ни беше ништо.
    Исто напомена дека баш тој период имало премногу пациенти со исти симптоми.
    И реков да се тестира да видиме дали ќе има антитела.

Последна измена: 9 мај 2020
    На cresa-jagoda, bibiiii и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.310
    Допаѓања:
    119.187
    Бејб шо да кажеш.. може го имало во декември, ама сме немале тестови тогаш.... Нит па некоја држава имала:|

На An-na и prominent им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.357
    Допаѓања:
    190.292
    Види сега...ако го имало во Шведска, го имало и во мк, го имало сегде. Денес прочитав за некаква воена олимпијада во Кина есеноска, и како уствари тие спортисти го разнесле секаде. Мене веќе не ми е прашање дали го имало претходно, секако го имало. Мојата дилема е колку брзо се шири во услови без рестрикции. Оти за да се постигне колективен имунитет треба да го прележало 70 посто од популацијата, во временски период дури се активни антителата. Ако антителата се активни 6 месеци, да речеме, а за 6 месеци се инфицира 10 посто популација, пиши пропало, почнува се јово наново и не постои колективен имунитет.
    Инаку Шведска без рестрикции е како Шпанија и Италија со рестрикции, според смртноста. Така што, чорба.

На WildMk, green.eyes, Lianna Anna и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Сакаш да кажеш дека ако сакаме колективен имунитет би требало на еден начин намерно да испозаразиме 70% од население?

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  19. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.238
    Периодот од декември до средината на јануари, некои мои познаници се жалеа на температура, болки во градите и кашлица. Буквално како некој нетипичен грип, така ми ги опишуваа симптомите. И малку подолго им траеше таа состојба, немаа многу висока температура, околу 38 се движеше. Денеска баш им споменав да си видат за антитела. :wasntme: Јас бев тогаш во скоро секојдневен контакт со нив.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  20. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.973
    Допаѓања:
    37.085
    Муабетов ми е за стекнатиот имунитет во времето пред да се воведат рестрикциите и да се стави вирусов на тапет. Се сложуваме дека го имало претходно, имало заразени... Ако сега со рестрикции бројките се вакви, без рестрикции колкави биле? Сакам да кажам, има некаков имунитет кај одредена популација, колкав процент тешко дека ќе откриеме.

Друг муабет за имунитетот што го слушнав... Ако се инфицираш еднаш, па ти помине периодот додека имаш антитела, следниот пат инфекцијата ќе биде далеку поблага. Ова важело кај сезонскиот грип, а не е исклучено и со коронава да е исто или слично.
    Не знам колку се точни муабетиве, ете некое медицинско лице може да каже попрецизно.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.