Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Абе, лекови нека не се прохибираат. Ама без бишките и останатите животински кралства може да преживееме мајку му. Таман ќе ослабеме мори до лето, без месо и леб. :makeup:

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Попаметни сме, верувај. Тие не убедуваат дека не сме за да нема побуни и екстра барања. Секоја власт работи на угнетување на народот, со минимална помош за возврат.

Ова последното исто така е добро да се направи во поблиска иднина. Колку побрзо толку по ефикасно.

Едит - Последен пат повторувам дека ништо нема да се случи доколку се забирани влез на луѓе од критичните земји. Напротив, тоа е одлична мерка.

3. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.993
    А лекарствата не ги сметаш за приоритет? Некој треба и да ги однесе тие лекарства од граница до шпедиција до магацин па до аптека а од аптека луѓето да ги купат.. ете ти работна сила што не е во карантин
    Ок.. пиша одново:D
    Ако се дозволи внес на лекови, тогаш може и внес на секаква стока ..
    Ние немаме доволно производство на ориз, на грав, на брашно, на грашок, ајде да не ставаме месо тука ама што ќе јадеме? Трева да пасиме ако не, ајде дојдете кај мене имам хектари за пасење:D
    Иронично ми е малку кажаново, затоа што и вегетаријанци да сме, да не мислиш дека сега ако некој направи расад ќе има краставици до мај? Или друг производ? Не.. им треба 60-90 дена до било каков род, дури и под фолија..
    Спанаќ увезуваме, домати..
    Се увезуваме:) ама не си ни свесна колку сме зависни од увоз. Агрополитика не се крои за 2 недели..теле не дава месо за 2 месеци, ориз не расте за 2 месеци, житни култури па ич ..А цените на залихите ќе бидат ненормално високи, една марула нема да можеш да си купиш.
    Не е така едноставно тоа што го збориш :)

На Ivan4e04, candy.cane, mimiiiii и 11 други им се допаѓа ова.
  4. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Има начини и тоа да се среди. Се фативте за јадењето ко крајот на светот да е. Зошто да работат 5 продавници во едно маало кога може да се одреди црвен крст и да се опремат да снабдат. Нема сеа ракчиња со путер да се јадат ама млеко јајца и леб за две недели фала богу ќе има. Целта е да се спречи ширењето преку контакт. Која е потребата текстилни фабрики да работат или нз да има конференции, знаеш колку конференции има и не се откажани?

Ај ти кажи ми ако се разболат сите во една фабрика од еден тогаш што ќе се јаде? Кај ќе се лечиме ако се разболат сите доктори? Као ќе зимаме лекови ако се разболат фармацевтите? Ако веќе ми поставуваш такви прашања.

Него ај да не одиме до крајности зборам за основни мерки на претпазливост и поголема контрола како што реков не сме ние народ на кој можеш да му веруваш на прашалник.

Ептен се забега со црни сценарија.

5. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Не пишав да се забрани стока, само влез на луѓе (од критичните подрачја). Тоа од старт го напишав, буквално. Наврати се и прочитај.

На Purplelilac и Dust им се допаѓа ова.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.403
    Нема потреба. Треба народот да е свесен. Од преска тоа го збориме.
    За што се сите тие пресови!? Слуша ли некој воопшто превенција !?
    Кај мене на раб од 27.02 стои соопштение вработени што патувале во тие и тие земји да се пријават и никој да не ги крие.
    Ниту од плата им се крати ниту ништо.

На Feminka22, Doozy, Purplelilac и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Се согласувам во потполност.
    Впрочем, активно да работевме на стопанството и сточарството немаше да мора да се мачиме денес со политика на увоз. Ама не, тоа е сељачка работа во која не вреди да се инвестира и да вложува човек напори. Токму поради тоа сме на стадиум на кој сме денес.

Патем, не пишувам веќе зошто се разочарав бидејќи мислите дека два месеци затварање граници со критичните подрачја (не примање луѓе) ќе не убие. И затоа што селективно ми ги читате мислењата и ме граничите со амеба. Нефер.

8. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.993
    Знам колку конференции има и јас сум на една во четврток и морам да одам, нема да се кријам под јорган. Кога ќе се вратам ќе одам некое време на планина за да не сум во контакт со луѓе, па ако се заразам ќе се помолам да не е сериозно и живи и здрави да сме..
    За млеко зависиме од увоз, верувала или не..
    За леб исто така :)
    И за сите тие навидум ситни и основни продукти за живот за кои викате дека само со нив ќе се преживее - и тие се од увоз.
    И се смеете (не ти ама други) на луѓето што правеле залихи за месец два од јадење за да не мора да се излегува непотребно, а сега повикуваат баш на тоа.. епа чорба бе македонче:D

2 мил луѓе сме, нема сите да се заболат ако се следат прописи.
    Конфекциите не мора да работат, исто и други дејности.
    Има дејности што мора да работат и тоа е тоа.
    Комплексна работа е економијата на една земја..

Затварање на граници ЗА ЛУЃЕ нема да не убие, може само подобро да ни направи. Ама само за луѓе, иначе живи ќе се изедеме :)

На mimiiiii, girl-miri, LejlaD и 7 други им се допаѓа ова.
  9. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Народот не е свесен. Менталитетот кој владее овде е прост и себичен. И тоа го знаеме од 2005, не од денес. Не од пред два месеци кога за прв пат вирусот почна да експанзира во светски размери. Затоа требаше Спасовски на чело со врхушката да ургира за затворање критични граници, бидејки си го знаеме тлото. Ама сега ќе се вадиме, и убедуваме дека не сме можеле два месеци да опстанеме доколку сме затворени.

10. Mrs. Lovett

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Лили има свесни граѓани тоа е факт, но факт е и дека повеќето е/сме себичен и несвесен народ (зборам во множина како наород). Повеќето мислат дека се богови и најпаметни и не следат никакви препораки. Живееме во општество каде што постарите генерации викаат не се плашиме нашето поминало, а помладите викаат ако ми е пишано ќе ме фати било каде. Од колективна неодговорност и себично патиме. Затоа и не треба да се остави на свеста на народот.

На Ivan4e04, sleepingbeauty, MysteriousQueen и 14 други им се допаѓа ова.
  11. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Поентата да не се затворат фабрики е таа што треба да одиш на работа за да земаш плата и од платата да си купиш храна. Ако не одиш на работа (спомна текстилна фабрика) немаш производ да продадеш за пари со кои ќе си купиш храна. Пошо никој не е должен да ти дава хуманитарна помош чисто ради превенција.

На Bratot, LiliBoz и Dust им се допаѓа ова.
  12. Mrs. Lovett

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    А ако не можам да станам од кревет 2 недели исто нема да си купам храна. Не реков за хуманитарна помош.

13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.403
    Се е ко што велиш, но пак ќе речам. Не може Филипче да рече-ние сме стока од народ ај да ги поместиме прописите, пред се, зашто не зависи само од него.

На Doozy, JuLleE, Dust и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Ако не одиш на работа две недели ќе бидеш на боледување. А боледување не се дава превентивно.
    Впрочем никој не те тера со сила да одиш на работа. Затвори се дома. Ама нема плата. Не може сите фабрики да се затворат и магично сите да добиваат плати пошо пари не паѓаат од небо.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.004
    Допаѓања:
    32.395
    Аман бре луѓе. Како сега се да се затвори. Баш против ова се повикува и на светско ниво. Ништо не е така едноставно во врзан процес каков што имаме сега во светска економија (не е само домашна). Имаш фабрики со договро дека ќе испорачаат роба до одерден рок. Ако се затвори се на два месеци ќе се пробие рокот па ќе се плаќаат пенали и нема пак да се ангажира таа фабрика од клиентот. Така што ако се затвори на два месеци ќе се атвори засекогаш.
    За жал во вакви улсови сите мораат да се потпираат на здрава свест и разум на луѓето. Читавте дека и не е цела Италија во карантин и дека луѓе од местата што се во карантин протестираат.
    Читавте дека цената на нафтата вртоглаво паѓа, паднаа светските берзи, светската економија забавува не е ништо плукни залепи, па секој ќе си работи нива и ќе си живее од нивчето. Одамна сме далеку од тоа.

На candy.cane, mimiiiii, Doozy и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Нема да покаже, ама треба да седи во домашна изолација 14 дена. Од вакви идиоти си патиме.

На P.S.love му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.059
    Допаѓања:
    118.954
    Прашинке колку народ сме у Македонија? Не би рекла дека сме 2 милиони.
    Ај математичарите нека израчунаат, колку брзо и колку народ ќе се испозарази сега, не велам ќе умрат, колку ќе се заразат и ке дозаразат други, и тие други и така.
    На оваа грутка земја со брзина на светлината ќе се рашири се.
    Зошто?- Зошто сме како народ злобни, себични, менталитет кој вели "мене не ме фаќа корона" или "ако ми е пишано, нека умрам".
    Потенцијални ризични сме, а објавуваме слики и сториња од дружби, полни ресторани, па мајка му стара-сами си го бараме ова.
    Сега, тоа е- ко преживече, причаче:)

На Ivan4e04, Среќичка, mimiiiii и 15 други им се допаѓа ова.
  18. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.993
    Е добро де не сме 2 мил:D се иселија дел:tmi: :rofl:

Ќе се рашири затоа што ние знаеме СЕ.. ние знаеме како да се излечиме без да одиме на доктор, по можност со лук и ракија:!:
    Ќе се рашири затоа што мнозинството имаме 0 свест, само нашиот гз си го гледаме а кога и ние ќе наебеме сите ни се криви освен ние самите
    Затоа и не не бива како народ, ама не е тоа муабетот на темава. Ептен забегавме:D

Ама џабе е карантин кога немаме свест и култура.
    Така да... поарно што е и вака. За поарно не знаеме, за полошо да се помолиме дека нема да се случи

На Thallia, Feminka22, Sarrra@@ и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Mrs. Lovett

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Тоа се вика солидарност ама не го глеате тоа од зинатоста за пари. Нема да осиромашиме за 2 недели до месец. Муабетот е за 2 недели до месец не за 100 години. Ако може да се дигне економија после студени војни те молам не ми драми за 2 недели. Не ми објаснувај за боледување у реду е. И да не реков се' да се затвори, не се палете. Реков за "непотребните" места во кои може да се шири беспотребно и поголеми проверки, стопирање на летови од загрозените подрчја. Без леб ќе сме останеле... ајде бре.

Последна измена: 9 март 2020
    На Shalitra, Feminka22 и emiliana им се допаѓа ова.
  20. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Не сме ние зинати за пари туку ти си живееш во фантазија каде мислиш дека некој тебе треба да те плаќа за безделничење дома. Седи ти дома и нека ти стига плата па оди во маркет да си купиш храна кај што ќе ти наплати продавачка на каса која и таа сака да е дома превентивно ама не може пошо ти работиш на "потребно" место и мораш да си купиш храна. Себичност на најјако а?

Последна измена: 9 март 2020
    На 1209 и Angie1432 им се допаѓа ова.