Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.238
    @dayla па самиот хаос од противречни информации со кои сме бомбардирани од секаде е индикатор за тоа дека не е се' како што изгледа на прв поглед или како што се обидуваат да ни го престстават преку ,,мејнстримот''. Како ќе го објасните тоа што ретко се известува за протестите што веќе се одржуваат во многу земји? И постојаното бришење на видеа од Youtube со критична содржина?

На ines.h, BloodElf, Bunny2 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.857
    Допаѓања:
    41.169
    Искрено не верувам дека знаеме сѐ и сите информации се онака како што ни ги претставуваат, за било што уствари, ама тоа што се бришат некои работи...Мислам , стварно заслужуваат да бидат избришани работи од типот чипирање со вакцини и сл.Не сум приметила што сѐ се брише ама ширење на некои ствари што сериозно се косат со здрав памет е дури и штетно бидејќи баш тие работи меѓу народ се шират со брзина на светлината и секој кој нема ни два грама памет после ќе ги проповеда истите по социјални мрежи на неговите истомисленици.

На darcy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Веројатно затоа што не се тестираат после, за да се докаже дека се негативни.
    Остануваат во карантин уште одреден период од кога престанат да покажуваат симптоми и си продолжуваат со животот. Го нема концептот на „излечени“.
    Си го прележал? Не кашлаш, не киваш, не го шириш наоколу?
    Добро, остани уште 2 недели во карантин од кога престанат симптомите и слободен си.

На cresa-jagoda, elenaxbbg и Snow-Star им се допаѓа ова.
  4. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.238
    А дали на нашиве телевизии се известува за протестите, на пример? Јас не сум видела, поправете ме ако грешам. Не зборувам за теории на заговор, чипирање итн. Протестите навистина ги има во многу земји, факт се и реални се :)За такво бришење зборувам. Снимките на Youtube исчезнуваат буквално во рок од неколку часа.

На deskarada, Bunny2 и orevokrsacka им се допаѓа ова.
  5. DACIA

DACIA Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2017
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    162
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.857
    Допаѓања:
    41.169
    Баш прееска гледав на вести известуваа за протестите, мислам на сител беше

На cresa-jagoda и prominent им се допаѓа ова.
  7. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.970
    Допаѓања:
    37.064
    И во Словенија има некои протести. Ми се појавуваат линкови на ФБ ама не го разбирам јазикот па не сум сигурна дали се за коронава?
    @JuLleE да на имаш ти инфо?

На ЕденЧлен му/ѝ се допаѓа ова.
  8. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Да, ама само спомнаа дека во Германија имало или ќе има протести против рестриктивните мерки.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    Додека сите Држави одат напред против Коронава,затоа што си го почитуваа Полицискиот час,ние како утепано Државиче секогаш одиме назад,од луѓе без мозок што не почитуваат ништо,патиме сите ние кој се затвараме дома за побрзо да помине Вирусов,ама џабе ни е,од луѓето без мозок ке се вратиме пак во Карантин како на почетокот на Пандемијата.Додека не тепа Полицијата за оние кој не почитуваат Полициски час џабе се и казни и затвори,ние сме поган и гаден Народ,никогаш нема да мрднеме ни како Нација ни како Држава,жално и трагично.

На Ahoy, bibiiii и minne992 им се допаѓа ова.
  10. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.049
    Допаѓања:
    131.003
    Не,баш детално беше кажано дека има протести и дека луѓето биле вон контрола,па полицијата морала да уапси дел од нив.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.315
    Допаѓања:
    259.530
    Да, имало. Ама не за мерките, туку против Владата на Јанша, која потрошила наводно многу пари за набавка на медицински материјал,повеќе од што било потребно.

На bibiiii, cresa-jagoda и An-na им се допаѓа ова.
  12. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    СЗО ни тука никој не го спомена.
    Ако повикувал на молитви и глупости, тоа нема никаква врска со другово.
    И за ова, не можиме да знаеме што е точно работата, но не знам дали некој би ризикувал да излегува со ваква приказна доколку нема некоја основа.
    И кај нас немаше некои малку чудни резултати?
    Кој ги произведува тестовите? Од каде се увезуваат?
    Патем https://www.wionews.com/videos/grav...-of-its-own-making-coronavirusoutbreak-294371

ЕДИТ: https://www.theguardian.com/world/2...advances-its-interests-during-covid-19-crisis

Последна измена: 10 мај 2020
    На prominent му/ѝ се допаѓа ова.
  13. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.597
    Допаѓања:
    63.138
    Намерно одморив од темава неколку дена.

Гледам доста фама се дигна за во Струга, дечки литија има секој ден во Скопје низ некои места, џабе се чудите. Вчера изглегов надвор за да шетам после 27 Март. Бев со уште еден човек до мене, најпрво шетавме низ Скопјево, свртивме и од кај градски парк. Знаете што беше? Калакурница, еден куп луѓе, еден куп друштва, а сите што беа собрани повеќе души беа без маски. Не седевме многу, мене паника некоја грда ме фати и заминавме одма дома.

Мерки многу малку души почитуваат, така што мислам дека веќе безполезно е да се бара да се седи дома. Народов си најде начин да си се групира, џабе седи дома од 7, кога преку ден е све фул. Карантинов некои си го сфатија како одмор, а не како мерка за да се спречи трансмисија на болеста. Кога веќе апсолутно ништо не функционира, барем нека не пропаѓаат мали бизниси.

А и што да почитува обичниот човек препораки кога од секоја страна се случува див запад тука и никој не реагира. Излегуваат сите на протест во Сингелич, никому ништо. Се оди на Велигден - никому ништо. За Мај - никому ништо. Излегуваат снимки од Мицкоски дека не почитува карантин, од Бујар Османи кај што ги рокаат зољите, се прават куршлуси Спасовски вика дека Чулев треба да си даде отказ, Чулев вика дека Спасовски треба да си ги среди односите во министерствата... Ц И Р К У З.

Едниствено имам пофалба за докторите на инфективно, знам како работат и пак ќе речам секоја чест за нив.

Нека се отвори све, нека почнат луѓето да си заработуваат, затоа што групирања пак има, само се насабајле, а не навечер. Нема казни за никого.

Е сеа ако се случи петарда да пукне да отворат шатори затоа што веќе е потопло на планираните места околу клиниката за инфективно и таму да наместат кревети за да сместуваат луѓе. Не успее ли ова, нема кукање и пекање затоа што никој нема да ни е крив. Сакате лутете се, сакате не - ама тоа е.

Бај д веј, дури се дозволи еден куп мали бизниси да се затворат и да (не) се спроведуваат никакви мерки за луѓето без работа што останаа или беа најпогодени од коронава, се случува шефот на ИВЗ да си пикне 1 милион евра у џеб. Нема нешто што повеќе мразам во државава од ИВЗ и МПЦ. Н-е-м-а. Нека умрат луѓето од глад, ама битно буџетот од овие да не се допира. А да и патните трошоци на Мира Дизел и другарчињата.

На smooch, LivingGlam, Ivan4e04 и 24 други им се допаѓа ова.
  14. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.773
    Ја мајката! Ти си се испотила ли некогаш да заработиш да платиш се по ред па и данок и на крај ако остане за тебе? Оти е малку еден, па уште еден. Знаеш кој ќе го јаде стапот пак? Крајниот потрошувач.

На ostoun, orevokrsacka, LadyC и 2 други им се допаѓа ова.
  15. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    39.631
    Не ми е јасно како избори ви бодат у очи и сте засегнати од аспект на безбедност.
    Па дали вие имате излезено на улица, во парк, на кеј, во центар па да видите колкава циркулација на луѓе има, групирани 5+ души, лабаво дружба, без маски без ништо. Изборите ќе бидат соодветно организирани, влегување еден по еден, исклучиво со маска, дезинфекција на рацете при влегување, дезинфицирање на пенкалата и гласачките штандови.
    Не можете да ме убедите дека безбедносниот аспект ве засега.
    Туку политичка агресија кон владеачката партија.

И заборавате многу битен момент, клучен. Моментално "функционираме" со техничка влада. Ако не знаете што подразбира техничка влада, немојте уопште да идете на избори.

На Lolipop23, Herrera, Bunny2 и 6 други им се допаѓа ова.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.772
    Секаде низ светот се протестира, јас гледам на ит медиуми ми излегуваат, имаше слики од протести на угостители како извадиле столчињата пред влада или не знам каде, исто така и со луѓе, имаше низ америка еден куп, бразил, словенија, австрија исто така, кај нас од 27 ми април секој ден насекаде има протести.
    Сега за сега мирни.

Да така да не ве буни дека нема протести.

Во однос на непослушност, еве сум на тераса, 12 по полноќ е има групи од тинегџери што се кезат минимум 2 часа од преска, преска ги видов како одеа 5 беа другарки, некна имаше група пред зграда од 7 души машки, со мои очи си гледам друштва собрани најнормално шетаат, тек сликите од милано да не ви зборувам како пијат аперитив пред некоја река собрани ццка.
    Преска глеав слики од по паркови.
    Вчера бев во венеција по обврски некои, си купивме кафе бриоши значи баровите работат само не смееме анѕар да се ццкаме, надвор се пуши си има пепељарка со пикавци, ред маски ред маски под муцка, народ поминува и така..
    Ништо ново.
    Добри сме со бројкиве ама ме е страв за 1 недела дека ова ќе не докрајчи го гледам со сопствени очи.

Јас уствари го разбирам народот и се разбирам и себе си дека веќе не можам вака, дека вака не се живее, вчера кога појдов во венеција за прв пат после 3 месеци ми се чини како да се наоѓав во друга димензија, дал смешно или тажно, од друга страна колку ме загрижува психичкото здравје за сите нас толку ме загрижуваат и бројките од наредната недела.

Ама едно заклучив само. Дека ништо не е така како што седам јас на пример и читам по медиуми, медиумите знаат да те докрајчат до срж, безброј лаги манипулации и понпезност. Светот уствари не е како медиумите го претставуваат.
    Имам резерва јас за се што се случува.

На Izaabella, green.eyes, Ivan4e04 и 18 други им се допаѓа ова.
  17. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Луѓе што ги знам сите, од фирма им рекле дека плата може да земат од 8-12000 денари, ако сакаат да одат на работа. Ако не, да си дадат отказ. Нормално, многумина си дале.
    Значи тој газда не отпуштил работник, сами си дале отказ. Тие работници не ги следува ништо. А останатите, или ќе му вратат или веќе ги сменил на пола работно време. Во една конфекција знам дека по 8000 плата им пуштиле месецов, очигледно смучкале нешто, сигурно им промениле статус или осигурување.
    Четврти се со 30% помали плати и договори кои им истекуваат месецов и сигурно нема да бидат продолжени затоа што не се работи.
    Заев крајот на самоизолацијата, која не му беше ни 14 дена, го прослави со прошетка на малешевските планини. Мицковски редовно во теретана. За нив не важат мерки за претпазливост, сакате народ на почитува?
    Мапа имавте погоре, колку помош дала државата за справување со економската ситуација во процент од БДП. Македонија најмалку во цела Европа, само 0.2%, дупло помалку од Белорусија со 0.4%, и само тие две држави во цела Европа имаат дадено помош помалку од 2% од БДП. Битно данокот да не се донира.
    Полиција не интервенира на собири, се плашеле од народот, од верниците, ама не се плашат да тепаат студенти.
    Вие слободно донирајте го лејонес кешбекот на мојддв...

На Izaabella, *Amethyst*, Bunny2 и 7 други им се допаѓа ова.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.315
    Допаѓања:
    259.530
    Немат:).
    Не знам дали овде се собрани најпаметните и најпочитувачите, ама сликата надвор од форумот е многу поинаква.

И не се обидувај, не објаснувај, врска немаат во каков хаос ни е државата. Техничка, Вонредна и распуштено Собрание:rock:.

Уште не ви е јасно зошто МВР не реагира и не спроведува ред за почитување на мерките?

На lovestoneddd, Bunny2, Ahoy и 3 други им се допаѓа ова.
  19. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.185
    Допаѓања:
    27.392
    Не. Оти сите не сме правници тука па да знаеме.
    Те објасни ни ти. Стварно ме занима.
    Нит сум била од тие што сакаа вондредна ни пак сум од тие што сакаа полициски. Не ни знаев што е тоа пред да се воведат.

20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.315
    Допаѓања:
    259.530
    Гуглај;).
    И онака сите се гугал експерти:D.
    Јас не се објаснувам повеќе ни на темата ни на форумот.
    Ќе се најде до утре некој, ќе објасни 8-|.

На Mami3 и LadyC им се допаѓа ова.