Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Затварање на граници на еден месец е невозможна мисија од многу причини,тоа не гарантира дека нема се прошири кога веке е присутен.
    Многу повеке луѓе би умреле од недостаток на лекови и храна,цени до плафон,и тоа сценарио е невозможно за нас.
    Еве Хрватска со мерка од денес задолжителен карантин за странци кои доаѓаат од Италија,Кина, Германија.

Во градот на мои блиски Пула,1000 луѓе се во самоизолација.
    А на дневно ниво патувале и работеле таму.
    Ни они не затвараат,ниту Словенците затвараат.

Ivan4e04, KateKane, JoyJoy and 10 others like this.
  2. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Да го прочиташе претходниот пост за продавачките ќе сфатеше ваљда шо кажав. Ајде удри на патетика ама прескокни ме мене. Исто можеш да олабавиш да ми кажуваш што да правам не сум ти фамилија, на форум сме. Јас може да не сум у право затоа се дискутира. Ич да не ти е гајле јас кај живеам.

Nigredo Odor and buba4e89 like this.
  3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Значи докторката три грама памет немала. Сега бројката ќе скокне од 3 на скоро 200 заразени луѓе. Глупача.

4. Mantub

Mantub Форумски идол

Уживај, не си ни прва ни последна на форумов кога првиот коментар го пишете со огромна самодоверба и кога некој ќе ви објасни колку е апсурден, да пишете на крај
    Прескокни ме
    или
    Не ме цитирај
    или
    Не разбирате што ви кажувам
    или такви слични "аргументи".

5. Dust

Dust Game Over

9172 има Италија сега вкупно, 1797 ќе му дојде нови
    463 вкупно умрени, значи 97 починати ќе му дојде за 1 ден..
    Од пресот сега што иде..

Малку им излезе надвор од контрола..ама само малку :D

Feminka22, LiliBoz and emiliana like this.
  6. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

@Mrs. Lovett

Не сфаќаат дека зборуваме за затворање граници со луѓе, не за трговија со материјални добра. Мојот првичен пост од некоја причина беше интерпретиран како директен напад кон Филипче, од политички аспект, па од тоа потоа произлегоа низа реплики кои немаа допирна точка со сето она што првично беше напишано од моја страна.

Истото забележувам дека и кај тебе се случува. Најдобро е една пауза да направиме од темава, додека не се смират стравот и паниката.

Дали ќе напишеш смирувачка порака или осуда кон власта не е важно, повторно ќе добиеме прекор. Проблемот во комуникација е очигледен.

Mrs. Lovett and buba4e89 like this.
  7. Mrs. Lovett

Не, у реду е тие шо не сфаќаат и што кажуваат своење мислење. Можеби за нешто ств не сме во право ама затоа има аналитичари и луѓе на соодветни места кои треба да донесаат соодветни мерки. Ние ко инволвиран народ искажуваме лутина на свој начин, на форум каде што не е забрането свое мислење или сукоб на мислења. Ама со глупи провокации и да кажуваат на некој што да прави е тотално незрело. Ама секој со својот комплекс.

8. SwanMay

SwanMay Популарен член

А за скијачкава, кажаа ли како се вратила во земјава? Авион, сопствен превоз, итн..? Никаде не сретнав таква информација.

Purplelilac and MysteriousQueen like this.
  9. Јаневски

Јаневски Популарен член

Пандемија.
    Туристички агенции треба да се затворат, не само да се затворат, туку и да се обесат газдите.

candy.cane, Feminka22 and emiliana like this.
  10. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Чекај да чуеме што ќе одлучат странските фактори првин, не брзај. Ако они речат не смееме да затвараме граници за луѓе и бидеме хуманитарци ондак мора така. Они живеат у МК и гарант боље знаат од сите нас заедно. Системот увек работи у наша корист. Never question, never doubt. :makeup:

11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Хрватска денес излегоа со препорака да се откажат сите јавни собири и настани. Ние многу пред нив презедовме мерки, ама народот ни е несовесен.
    Ама овде, по социјални мрежи само експерти кои граници ќе затвараат.

12. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Добро би било повеќе да слушате, а помалку да паметувате. Да се затвореле граници и школи, така е лесно да се каже.
    Министерот јасно кажа на пресот дека граници не може да се затворат затоа што во ниту една европска земја не се затворени, ама нема кој да чуе. Во превод, некој и на нив им диктира, не можат сами да одлучуваат.
    Друга работа за школите. Еве ќе ги затворат, и? Како децата сами да седат дома, кога за нас не важи седењето дома, мора да одиме на работа. Сега баби и дедовци не можеме да ангажираме, затоа што реално сме потенцијална опасност за нивното здравје и живот. А и да ми седат дома децата, јас недај боже можам да им донесам затоа што се мешам со луѓе на работа секој ден.
    Не е само да се каже, мора да гледаме реално како стојат работите.
    Не може кафичи, ресторани и дискотеки да полните а да мрчите за границите и школите зошто се отворени.
    Секоја вечер гледам сториња од преполни локали и луѓе што си дишат во врат. Ама мора да се живее нели, две недели ако не се отиде у диско или кафана ќе испоцркаме.

За патувањата исто. Се додека народот не се освести дека треба да стопира шетање и да ми простите ку*чење по социјални мрежи со слики од Франција, Италија и кајсвене ни еден карантин и затворено школо нема да помогне затоа што до сега милион автобуси и авиони внесоа патници од кризните места.

Бидете вие совесни. Не се мешајте периодов во народ, избегнувајте места полни со луѓе, излегувајте ако навистина имате потреба и немојте да одите одма на лекар ако настинете. И да, мијте си ги рацете често и не се поздравувајте со народ.

13. ~Allure~

~Allure~ Истакнат член

Чим луѓе оздравуваат од вирусот и откако ќе оздрават тестот им е негативен значи не е ништо како хив и веројатно не ремети имунолошки систем... не сум експерт хаха ама логички. Може експериментираат и им даваат што можат за да им го зголемат имунитетот на болните ама ова е скроз моја шпекулација

14. Mrs. Lovett

Хахаха којзнае колку е вистина и на кои лекови конкретно мислат, антиретровируси ау бау као и да се викаа што не верувам ама којзнае или нешто др.. Нема врска чисто ме интересираше мислев да не си упознаена со тоа. :)

15. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Народот е несовесен бидејќи знае дека ќе помине без санкции за несовесното однесување. Каму кривична одговорност за оваа Цаца, законот предвидува казна затвор или парична казна за вакви дела. Опни ја по џеб или пикни ја во апс, па да видиш како тоа воспитно ќе делува за сите други кои ќе докаскаат од Италијана.
    Само казна, од апели и препораки аир никој не видел.
    Исто, се шпекулира дека МЗ е информиран уште минатиот понеделник за можна инфекција од корона кај госпожава, ама и тие си ќутеле цела недела. Зошто?
    Затоа што тутуруткава била сопартијка на Филипче плус директорка, плус доктор на науки, и на крај и сестра на судијката Маргарита Цаца Николовска.
    Епа браво! После зборете ни за колективна одговорност.

Macenka, Nigredo Odor, Elaine and 2 others like this.
  16. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Исто и јас трудна, многу ми е страв.Се што можам правам да се заштитам, и доаѓа гнаса ко докторкава и ти иде да полудиш

Abeja and Mrs. Lovett like this.
  17. No Makeup

No Makeup Популарен член

Искрено,мене целава ситуација ме потсетува на филмот;(:(:(кој секако не го согледа бидејќи сум хипохондрик...

Feminka22 likes this.
  18. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Луѓе што е ова ќе има настава или не?

19. Dust

Dust Game Over

Добро е, не сум била единствена:D
    Ама во филмот многу брзо умираат..
    И вирусот е сепак од лилјаците..:emo:

Ама подобро е да не гледате вакви филмови, јас го изгледав цел и жал ми падна на крај..
    Еве од мене нека ви е совет:!:

Се си има нормално..

candy.cane, LejlaD and emiliana like this.
  20. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

За почеток може некој да ги стегне малку дискотеките, кафичите и настаните од културен карактер, театар, кино... стварно не се неопходни, а ми се многу ризични. Секој може да функционира барем еден месец без овие настани

candy.cane, Sofi.ja, Elaine and 9 others like this.