Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Е да си ми жива и здрава. Поарно школите да ги отворат отколку кладилниците. Колку што знам јас најризичните се најчесто квакнати таму......

На Amelia, Shmizla94, tina2018 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.980
    Тебе те читав дека дете не планираш во градинка да пушташ, ти си дома колку што разбрав, од дома работиш, ама сите други да излеваат од дома, нека не слушаат мерки, нека билдаат имунитет или ватевер, да расчистат терен за тебе, економијата да не заслаби? Баш фино.

На Mishela, WildMk, Purplelilac и 5 други им се допаѓа ова.
  3. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.317
    Веќе 2 месец како седам дома,и сум без плата,а сметки,струја,вода,сакал нејќел мора да платиш за да не седиме во темница и без вода,а пари за храна да не правиме муабет.Ама да к*р ги боли сите што си работат од дома,лабаво онлајн,зашто да не подржат кога можат да плукаат,за ние кој сакаме нормален живот,како што од секогаш и си било.Неможам ни да замислам на колегите,колешките,кој се во Угостителството што хранат деца,фамилија од тие плати како им е,страшно.Само се молам што побрзо да се врати се во нормала,да не испоцркаме од глад.

П.с предобро си кажа во постот,алал да ти е.

На Harper, vitamina, manja666 и 6 други им се допаѓа ова.
  4. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.914
    А за нас студентите планираат нешто да кажат, да не известат? Или ние сме последна дупка на свиралото :@

На Ivan4e04, Purplelilac, bella108 и 9 други им се допаѓа ова.
  5. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.869
    Полицискиот исто останува?
    Не слушам прес конференции веќе ич не сум во тек

6. tijanana

tijanana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    3.642
    Да од 19 часот.

7. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    10.552
    Нема некоја добра опција за студентите, затоа уште ништо официјално не кажаа, ма да УСС при УКИМ испратиле барање за организирање на јунска и септемвриска испитна сесија со физичко присуство, да почнеле од 1 јуни до 14 јули јунската испитна а септемвриската 17 август до 25 септември.

А во меѓувреме, меѓуградскиот превоз е укинат и ние што не сме во Скопје ќе си летниме до таму :)

Да напоменам дека не сите факултети имаат предавања ради неодговорни и мрзеливи професори.
    Многу дупки има барањево, којзнае што ќе излезе на крај, не е фер да се поништи семестарот ради професорите и студентите што редовно слушаат предавања, не е фер ни да се одржи испитна сесија за факултетите што имаат професори кои „не можеле“ да држат онлајн предавања.

На Waverly Raven, *Amethyst*, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.050
    Допаѓања:
    203.440
    Ќе се кладат кој прв ќе извади вакцина и таквимити ковид спекулации:D Пошто кладилница е право место да ги лупнеш последните пари, нели:headbang:

Ќе има некој фудбал ама без публика на стадион:?:

Не се сите болници на стенд бај за да примаат ковид пациенти. Што би правеле пациенти со ковид на урологија на пример? Нели имаше предефинирано болници за ковид? Заради друго се на стенд бај, превентивно.

На tina2018, fana и Peperutce1115 им се допаѓа ова.
  9. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.914
    Од почетокот на ситуацијава сме како исклучени како да не постоиме, ниту еднаш не спомнаа што планираат да прават со нас. Според мене малце непромислено е барањето на УСС УКИМ, не ја разгледале моменталната состојба односно дека нема меѓуградски линии, студентските домови се затворени, многу студенти ги откажаа приватните сместувања итн.

На Purplelilac, Waverly Raven, christinnn и 3 други им се допаѓа ова.
  10. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    10.552

Според мене најдобро или онлајн испит или поништување на семестарот, физички ако има некој корона нема ни да може на испит да се појави

11. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.869
    Уште поништување на семестар ни фали, никако тоа:shake:

На Pixi5, Regina.Phalange, Waverly Raven и 5 други им се допаѓа ова.
  12. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.914
    Не верувам дека може да се поништи семестарот. Како би го запишале следниот пошо имаме условни предмети (кај мене на факултет е така) , би требало да паузираме еден цел зимски или некако да го префрлат летниот (т.е предметите од летниот) во зимски па да ги изместат сите семестри понатака... Невозможно е според мене

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  13. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.572
    Во никој случај поништување. Онлајн да, ама усно.

На Purplelilac, Regina.Phalange, tijanana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.669
    Допаѓања:
    137.977
    Жал ми е што си без работа два месеца, не знам што работиш, ама ако мислиш дека ние што работиме од дома сакаме да продолжи ова дека ни се уарнило си се заебал. Не знам како е во други фирми ама кај мене нема спиење до ниедно време, во 8 се укклучувам и до 4 работам, а и навечер пак. Така да од 23 март јас сум излезена од дома вкупно 2 саата до денес во работен ден. Така да ако мислиш дека се легачиме и ни е лесно , верувај се би дала да се вратам на работа и да знам кога ми почнува и кога ми завршува работен ден. Затоа ве молам не ги ставајте сите во ист кош. Се надевам дека брзо ќе ти се реши проблемот со работата.

На Ivan4e04, Purplelilac, 1209 и 11 други им се допаѓа ова.
  15. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.317
    Што е подбро,од дома работа со плата?или дома без работа и без плата?

Јас разбирам дека не е лесно онлајн од дома да се работи,али барем во ужаснава ситуација,имате леб,плата.Што за жал Угостителите оние кој работат,во кафани,кафичи,ресторани,се без никакви примања.

На cresa-jagoda, happygirl и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  16. queen007

queen007 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    306
    Од утре се отвараат моловите??

На prominent и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  17. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    18.006
    Допаѓања:
    136.385
    Не се сите бизниси за жалење,има мерки за помош.
    И угостители се пријавиле.
    @ЕденЧлен

На cresa-jagoda и WildMk им се допаѓа ова.
  18. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.249
    Да, само без угостителските објекти.

@ЕденЧлен, жал ми е за твојава ситуација. Имам многу познаници што се во ваква ситуација и многу добро го сфаќам чувството на безизлезност :| Затоа се нервирам кога се бунат за отворање на кафичи и ресторани. Никој не ги тера да доаѓаат... Но како да не сфаќаат колку луѓе зависат од оваа работа, а со месеци ни денар немаат заработено.
    Сега е добро што доаѓа лето, и онака ќе се седи надвор постојано и ќе биде полесно за организација.

Но, како што разбрав од денешниве пресови, ако остане стабилна состојбата како што е сега, од следната недела ќе се отворат угостителските објекти, а неделата по неа и хотелите.

На ЕденЧлен и happygirl им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.212
    Допаѓања:
    277.794
    Само да кажам - имав потреба од итен преглед и интервенција на една од клиниките.

Сред ноќ.

Отидов, на полиција кажав каде и зошто одам, таму ме примија без проблем.
    Ме облекоа, ми дадоа да се дезинфицирам и се' беше ок.

Така што, за итни работи, дефинитивно работат. Не е доволно, ама не бев ни вратена па.

На smooch, Ivan4e04, cresa-jagoda и 17 други им се допаѓа ова.
  20. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.726
    Допаѓања:
    9.749
    Од утре се отварат моловите, значи џабе беа затворени изминтите два месеци. Очекував барем од јули, ова ми е некако рано.
    Сега сите на шопинг.

На cresa-jagoda и WildMk им се допаѓа ова.