Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Е да си ми жива и здрава. Поарно школите да ги отворат отколку кладилниците. Колку што знам јас најризичните се најчесто квакнати таму......

Amelia, Shmizla94, tina2018 and 5 others like this.
  2. Bridget

Bridget Форумски идол

Тебе те читав дека дете не планираш во градинка да пушташ, ти си дома колку што разбрав, од дома работиш, ама сите други да излеваат од дома, нека не слушаат мерки, нека билдаат имунитет или ватевер, да расчистат терен за тебе, економијата да не заслаби? Баш фино.

Mishela, WildMk, Purplelilac and 5 others like this.
  3. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Веќе 2 месец како седам дома,и сум без плата,а сметки,струја,вода,сакал нејќел мора да платиш за да не седиме во темница и без вода,а пари за храна да не правиме муабет.Ама да к*р ги боли сите што си работат од дома,лабаво онлајн,зашто да не подржат кога можат да плукаат,за ние кој сакаме нормален живот,како што од секогаш и си било.Неможам ни да замислам на колегите,колешките,кој се во Угостителството што хранат деца,фамилија од тие плати како им е,страшно.Само се молам што побрзо да се врати се во нормала,да не испоцркаме од глад.

П.с предобро си кажа во постот,алал да ти е.

Harper, vitamina, manja666 and 6 others like this.
  4. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

А за нас студентите планираат нешто да кажат, да не известат? Или ние сме последна дупка на свиралото :@

5. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Полицискиот исто останува?
    Не слушам прес конференции веќе ич не сум во тек

6. tijanana

tijanana Истакнат член

Да од 19 часот.

7. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Нема некоја добра опција за студентите, затоа уште ништо официјално не кажаа, ма да УСС при УКИМ испратиле барање за организирање на јунска и септемвриска испитна сесија со физичко присуство, да почнеле од 1 јуни до 14 јули јунската испитна а септемвриската 17 август до 25 септември.

А во меѓувреме, меѓуградскиот превоз е укинат и ние што не сме во Скопје ќе си летниме до таму :)

Да напоменам дека не сите факултети имаат предавања ради неодговорни и мрзеливи професори.
    Многу дупки има барањево, којзнае што ќе излезе на крај, не е фер да се поништи семестарот ради професорите и студентите што редовно слушаат предавања, не е фер ни да се одржи испитна сесија за факултетите што имаат професори кои „не можеле“ да држат онлајн предавања.

8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ќе се кладат кој прв ќе извади вакцина и таквимити ковид спекулации:D Пошто кладилница е право место да ги лупнеш последните пари, нели:headbang:

Ќе има некој фудбал ама без публика на стадион:?:

Не се сите болници на стенд бај за да примаат ковид пациенти. Што би правеле пациенти со ковид на урологија на пример? Нели имаше предефинирано болници за ковид? Заради друго се на стенд бај, превентивно.

tina2018, fana and Peperutce1115 like this.
  9. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Од почетокот на ситуацијава сме како исклучени како да не постоиме, ниту еднаш не спомнаа што планираат да прават со нас. Според мене малце непромислено е барањето на УСС УКИМ, не ја разгледале моменталната состојба односно дека нема меѓуградски линии, студентските домови се затворени, многу студенти ги откажаа приватните сместувања итн.

10. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Според мене најдобро или онлајн испит или поништување на семестарот, физички ако има некој корона нема ни да може на испит да се појави

11. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Уште поништување на семестар ни фали, никако тоа:shake:

12. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Не верувам дека може да се поништи семестарот. Како би го запишале следниот пошо имаме условни предмети (кај мене на факултет е така) , би требало да паузираме еден цел зимски или некако да го префрлат летниот (т.е предметите од летниот) во зимски па да ги изместат сите семестри понатака... Невозможно е според мене

cresa-jagoda likes this.
  13. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Во никој случај поништување. Онлајн да, ама усно.

14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Жал ми е што си без работа два месеца, не знам што работиш, ама ако мислиш дека ние што работиме од дома сакаме да продолжи ова дека ни се уарнило си се заебал. Не знам како е во други фирми ама кај мене нема спиење до ниедно време, во 8 се укклучувам и до 4 работам, а и навечер пак. Така да од 23 март јас сум излезена од дома вкупно 2 саата до денес во работен ден. Така да ако мислиш дека се легачиме и ни е лесно , верувај се би дала да се вратам на работа и да знам кога ми почнува и кога ми завршува работен ден. Затоа ве молам не ги ставајте сите во ист кош. Се надевам дека брзо ќе ти се реши проблемот со работата.

Ivan4e04, Purplelilac, 1209 and 11 others like this.
  15. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Што е подбро,од дома работа со плата?или дома без работа и без плата?

Јас разбирам дека не е лесно онлајн од дома да се работи,али барем во ужаснава ситуација,имате леб,плата.Што за жал Угостителите оние кој работат,во кафани,кафичи,ресторани,се без никакви примања.

16. queen007

queen007 Истакнат член

Од утре се отвараат моловите??

prominent and ЕденЧлен like this.
  17. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

cresa-jagoda and WildMk like this.
  18. prominent

prominent Форумски идол

Да, само без угостителските објекти.

@ЕденЧлен, жал ми е за твојава ситуација. Имам многу познаници што се во ваква ситуација и многу добро го сфаќам чувството на безизлезност :| Затоа се нервирам кога се бунат за отворање на кафичи и ресторани. Никој не ги тера да доаѓаат... Но како да не сфаќаат колку луѓе зависат од оваа работа, а со месеци ни денар немаат заработено.
    Сега е добро што доаѓа лето, и онака ќе се седи надвор постојано и ќе биде полесно за организација.

Но, како што разбрав од денешниве пресови, ако остане стабилна состојбата како што е сега, од следната недела ќе се отворат угостителските објекти, а неделата по неа и хотелите.

ЕденЧлен and happygirl like this.
  19. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Само да кажам - имав потреба од итен преглед и интервенција на една од клиниките.

Сред ноќ.

Отидов, на полиција кажав каде и зошто одам, таму ме примија без проблем.
    Ме облекоа, ми дадоа да се дезинфицирам и се' беше ок.

Така што, за итни работи, дефинитивно работат. Не е доволно, ама не бев ни вратена па.

20. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Од утре се отварат моловите, значи џабе беа затворени изминтите два месеци. Очекував барем од јули, ова ми е некако рано.
    Сега сите на шопинг.

cresa-jagoda and WildMk like this.