Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.649
    Допаѓања:
    9.546
    Има апарати, а ќе има и спорт во Германија.

2. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    Нели од другата недела ќе ги отвараа :?:
    Што прават, секоја минута различно кажуваат.

На Amelia му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kataklinkers

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.649
    Допаѓања:
    9.546
    Во две смени помала група.

Од следната кафаните, а оваа молови, автошколи,...

На Bunny2 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sejfullai

Sejfullai Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2019
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    14.789
    Едвај чекам темава да престане да биде активна :)

На smooch, Ivan4e04, cresa-jagoda и 25 други им се допаѓа ова.
  5. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Може следна година ова време. :smoke:

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    10.524
    Да, потешко изводливо е, ама зборам поради тоа што од 9 предмети јас имам предавање само по 1 предмет и сите останати колеги на мојот факултет, некои и по ниеден предмет не слушаат, а на УКИМ сме... Што ќе полагаме ние?
    Еве ќе се самоцитирам, зошто сум за поништување

7. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.319
    Допаѓања:
    124.991
    За кладилниците рекоа само шалтер систем. Не знам каков е тој, не сум по кладилници. Моловиве не знам како ќе работат. Еве мене шубе ми е да се мешам во гужва.. се уште.

На cresa-jagoda, WildMk, senjorita-v и 3 други им се допаѓа ова.
  8. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    23.801
    За тие што викаат од домче лабафко било да се работи онлајн, еве да ви кажам.

Како прво и прво, сочувствувам со ситуацијата, бесот и чувството на безизлезност на оние коишто не нашле работа. Со години си играше животот мајтап со мене по тоа прашање и да заблазнувате на оние коишто работат од дома е многу разбирливо и јас би. Искрено кога ми е најтешко така се тешам.

Ама не е како на работа точно.
    Пошто работно време е тешко изводливо како рутина. Мене денес работата као ми заврши во 3 и пол ама до пред пола саат мејлови праќање, консултирање, па исправање грешки, јавување и тн. Ама не се жалам, сполај Му на мил Господ станав и економски корисна.

На cresa-jagoda, WildMk и tina2018 им се допаѓа ова.
  9. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.712
    Допаѓања:
    14.048
    Се согласувам потполно со тебе, на друга тема истото го напишав во однос на ставот на УСС-УКИМ! Малку е непромислен, бидејќи има навистина многу аспекти кои треба да се разгледаат пред да се донесе потврдна одлука за полагање. Исто така ме нервира фактот шо, студентското собрание на мојот факултет, кога настана ситуацијава со вирусот, не беше заинтересирано да се залага многу многу за тоа да се одржи online настава, со изговор дека не можеле тие да ги молат професорите кои не сакале да држат предавања(ниту еден не сакаше да држи предавање)! Молам..Не сакале да држат предавања?!? Нема шо да сакаат/не сакаат, тоа им е ОБВРСКА но, секако, кај нас ништо не функционира на таков начин, им ФУФКА на сите и не се осмелуваат ништо да им речат.

На Angie1432, cresa-jagoda, WildMk и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.392
    Какво поништување семестар, ќе им ги вратат парите за семестарот ако го поништат? Според мене тоа не доаѓа во предвид, и не смеат да дозволат студентите

На Ivan4e04, Alisa22, tijanana и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.712
    Допаѓања:
    14.048
    И јас сум против поништување на семестарот, едноставно е неизводливо! Кој сака, нека може комотно да си ги презапиши предметите без надоместок.

На Alisa22, cresa-jagoda, WildMk и 4 други им се допаѓа ова.
  12. LovelyGirl3

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    10.524
    Тешко дека ќе има поништување, скоро неверојатно, ама и да го поништат сигурно нема да плаќаме за следниот семестар, тоа е полесно отколку враќање на парите

13. Kataklinkers

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.649
    Допаѓања:
    9.546
    Сити Мол од 15ти отвара, 10-18 часот, недела нема да работи. Ќе има гужва петок и сабота осеќам освен ако нема на влез контрола колку можат да влезат.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Презапишување на семестар најмалку доаѓа во предвид, ама јас лично сум и против онлајн полагања, посебно на нашиот факултет.

Како и да е, се надевам дека добро ќе се организираат и дека ќе имаат малку разбирање за студентите професорите. Повеќе шанси за полагање и најмалку две казнени сесии.

На tijanana, Purplelilac, elenaxbbg и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. LovelyGirl3

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    10.524
    Блазеси ви на сите што имате онлајн предавања, па имате што да полагате, онлајн или на факултет, физички...
    Да не ви беа 8 предмети од семестарот предадени, што ќе правевте? Освен да се буните, зошто тоа не успеа...+

Сме платиле образование што не го добиваме! Затоа сакам да си слушам тоа што сум го платила 100 евра

16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.925
    Допаѓања:
    14.634
    Малце нема логика. И да има на влез некој да ограничува колку ќе влезат, пример 100 луѓе, од кај знае дека од нив 40 нема да одат сите во еден дуќан? Значи и внатре пред секој дуќан треба да имаат редар што ќе ограничува колку влегуваат во дуќанот. Повеќе обезбедување отколку продавачки ќе има низ цел СитиМол.

На Nausicaa и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  17. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.965
    Допаѓања:
    2.220
    И ја мислам дека со моловите, трговските избрзаа барем уште 2-3 недели требаше да ги остават.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  18. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Абе во јануар, ако не шо...
    Еве најавија на прогноза од утре пари ќе врнеле за да преживеат луѓево.

На lovestoneddd, BloodElf, L.i.n.a.a и 2 други им се допаѓа ова.
  19. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.756
    Јас не знам за другите региони како е ама кај нас од 4 мај работат болници само на закажано, крв испитувања се тоа ама на закажано со сите портоколи, ти мерат темп те прегледуваат и слично. Ова од 4 мај, пред тоа воопшто не работеа.
    Со сето ова се труплицирал бројот на срцеви и мозочни удари.. :(
    Тек колку луѓе се самоубија, или останале без работа и без пари за леб буквално, или биле газди на фирми па неуспеале да дадат плата на вработените и не успеале да ја продолжат фирмата.
    Се ова е многу жално, подеднакво жално како луѓето што починаа од вирусот.

Меч со две острици.
    Во секоја смисла.

Кај нас се зборува и за отворање на школи, градинки ионака мислам од јуни ќе почнат со градинки исто така е детски центри за оставање на деца ако нема кој да ги чува.

Е сега тезата што збрувате полициски час, како може еден полициски час да биде ефективен кога еве со мој очи гледам на фб дека до 7 се ццка по поводи а од 7 соте дома бууу излага корона на улица!!
    Немам збор еве.

Кај нас е забрането групирање одење на гости правење прослави, кој се осмели беше пријавен и соодветно казнет.
    Знаете колку само луѓе исказнија во овие месеци ? Над 2 милиони може и повеќе.
    Во Мк полицијата фунционира ејј абе остај го овој брат е на брат пријател и слично.
    Колку казни има?

Дали знаете тука коллу високи фунционери беа казнети? Доктори?
    Што не почитувале мерки.
    Дури на последната вечер на докторите од албанија ги имаа казнето со по 500 евра од човек бидејки се собрале да прослават.
    Знаете што кажува државата за ова? Велат мерките за сите важат и ако не се почитува тоа било кој да е ќе биде казнет.
    Многу многу вип фаци беа исказнети као у смисол ми се може ама не им се можеше.
    Полицијата беше пре строга.
    Сеуште има полиција и контроли и ќе има.

Ние некни кога бевме накај венеција немаше никакви коли, ептен минимално а сабота дури помислив дека грешка видам или читам дека не смее.

Во Мк ставија смешен полициски час со мото правите што сакате ама после 7 аш нема сите дома.
    Мислам да не беше смешно ќе беше трагично.
    А во меѓувреме не размислија дека вирусот и преку ден е присутен а не кога сите спијат ноќно време, мислам смешно е.

Тука беше ,забрането надвор забрането по гости (сеуште) освен кај родители, ама беше забрането се. Оти вирувчето не спие до 7.

И после полицискиот час спасил.
    Не.
    Јас мислам дека мк имаше среќа.
    За среќа имаше среќа што не се случи лошо сценарио.
    Инаку.....

На Ivan4e04, cresa-jagoda, WildMk и 7 други им се допаѓа ова.
  20. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.965
    Допаѓања:
    2.220
    Шалтер систем е некој иде уплаќа тикет и си оди, не седи внатре, веројатно ке биде регулирано колку луње ке влагаат.

На cresa-jagoda, WildMk и tina2018 им се допаѓа ова.