Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Верувај ние сме најмногу за жалење. 10 предмети од семестарот, не предадени (само по некое предавање, колку да се замачка очи). Пракса не одржана.

Ситуацијата е таква, околностите се такви. Не сме мали деца, ќе смогнеме сили и напор да го совладаме материјалот. Ако има потреба за помош, ќе се консултираме со професори и асистенти (би требало да имаат разбирање).

Тоа поништување на семестар многу би ги коштало сите. Како мислите матурантите, идните студенти да запишат факултет во септември? Каде ќе се смести толкав број на студенти? Има ли капацитет за тоа?

На cresa-jagoda и Purplelilac им се допаѓа ова.
  2. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    10.524
    Па да се полагаа предмети на непредадено, немаше да имаме професори на факултет што ќе ни држат предавања.

Ако 10 предмети не ти предале, како ти ќе полагаш? Кој ќе им биде критериумот? Ако полагам така тогаш професор не ми треба. На мојот факултет присуството на предавања е задолжително, има и зошто.

Сакам да го добијам тоа што сум го платила.

3. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.464
    Допаѓања:
    4.390
    Порано, така беше...може така е и најдобро само шалтер и готово...после сите се прошируваа, телевизори, апарати...итн.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    662
    Допаѓања:
    1.995
    На неколку наврати прочитав нешто во стил како во Италија мерките биле добри :o Не дека ја сум за полициски, и дека не наоѓам маани на нашиве мерки ама да кажеш дека во Италија биле многу добри и строги а тука не .... да не би било трагично би било смешно. Имаше на долго и на широко во темава што се случуваше во Италија.

На darcy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    И на мојот факултет присуството на предавања и вежби е задолжително. И јас сакам да го добијам тоа што ми следува и за кое што сум платила. Во нормални околности не беше вака и го добивав.

Сега е ова вонредна ситуација и мора сите да се прилагодиме на условите. Тешко е за сите. И за студенти и за професори, за угостители и за сите други професии. Цело човештво се соочува со оваа катастрофа. Едноставно мора да се прилагодиме сите.

На cresa-jagoda, Annora, Purplelilac и 3 други им се допаѓа ова.
  6. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    10.524
    Така е, ќе има отстапки нормално, ќе видиме какви одлуки ќе донесат

7. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.319
    Допаѓања:
    124.991
    Баш така.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  8. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    Па избрзаа искрено, подобро нека речат дека се од утре се отвара отколку вака. глупости.

9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.320
    Допаѓања:
    190.008
    Треба да изгледа дека се има план;)

На lovestoneddd и zhap4e им се допаѓа ова.
  10. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.844
    Допаѓања:
    163.356
    Нели две недели све лок даун, ништо не беше битно?!
    Шо е сеа фркава?
    Касно е веќе, кааасно. Притисокот на јавноста го направи своето. Ставаш на холд цела држава со мерки кои не се ок, сеа ај све у нормала кога има еден куп кои не се ни свесни дека се носители.
    И отвараш се, создаваш трошок на фирмите кои после се ова тешко ќе наканат гости и купувачи и така вртлогот зема замав и продлабочува криза.
    Логикава... у пм.

На Snow-Star, Sejfullai, LovelyGirl3 и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Regina.Phalange

Regina.Phalange Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2020
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    1.430
    Има информации за отварање на библиотеки или не?
    Исто, не следам редовно, но Црна Гора помина баш добро, барав онлајн нешто но не успеав да проверам, а баш ме интересира што они направија различно, како ја задржаа бројката ниска?

12. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Тие шо шетаат по паркови, шо се збираат по викендици и сл. ќе си одат и по кафичи и бутици. Фб и инста ми се преплавени со слики од кофи то гоу. Си отвориле кафичите, нудат кафе, сокови и торти “за носење”, луѓево си купуваат и го пијат во најблиските паркови... Дали таму, дали на маса во кафич веќе е сеедно.

На Nausicaa, Alisa22, christinnn и 2 други им се допаѓа ова.
  13. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.580
    @vitamina и јас тоа го велам како тебе, ама ете овде ми велат не сум била во право. Јас велам секаде во светот има и послушни и непослушни... не, само кај нас биле такви, друго место биле сите послушни. Второ велев дека треба казни за непочитување мерки, а не полициски часови... е што требало полицијата да прави, требало народот да е свесен, бла бла. Ете со полициски час се ставило под контрола. А пред продавници, банки и аптеки по стотици чекаа најлошо кога беше, кога имавме по 2-3 саати само да пазариме. Нема да ја заборавам редицата пред Кам што беше, недогледна.
    Кај нас се е со врски, нема да се казни никој, освен најсиромашниот, кој нема ни врски, ни познати. И тоа може ќе плати за некоја банална работа. Кај нас дадоа забрана за шетање во шуми, а Заев си возеше со мотор по шумите. Мицковски в теретана одеше. Тој новинарот не знам каде на гости одеше. Народот го тераа по 28 дена во самоизолација да биде, и покрај негативни резултати, за нив 7 дена биле доволни. Тие што треба да се пример, кај нас не се. И на крајот народот е стока. Не знам со какви најпогрдни зборови се наречени луѓето во чатовите наназад. Ако сакаш некој да почитува, треба да се има ред, треба да се има углед и праведност. Кај нас го нема тоа, следствено и народот е таков каков што е.

На Ivan4e04, 1209, dayla и 14 други им се допаѓа ова.
  14. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.773
    Голема среќа, инаку за резил ќе бевме пред светот.

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  15. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.756
    Се согласувам.
    И да, смешен е полицискиот час, и е трагокомичен знаете зошто?
    Затоа што да појдеме од тоа го има само во србија и мк едно, оти ако не бил не во ред ќе го имале за пример многу држави, а сите држави се оградија на строги па после послободни рестрикции.
    Овде па и секаде се правеа само да избегнат гужви, еве и маркетите се засилени и со полн капацитет на вработени, дувлата се опасна работа при епидемии.
    А во мк баш дувла направија. Пак ќе кажам мк имаше среќа.
    Најпогодени сите знаевме кои се, вакви полициски часови кај нас би биле пропаст, доколку имаше.
    Со толку заразени и мртви.

Лмбардија пак ќе кажам е прича о себи, не знам таму што се случи цел свет е заинтересиран и ќе тек ќе се иатражува тоа.
    Бидејки половина од заразени и мртви се токму таму.
    Немој да ми кажете дека нема нешто , има и тоа како, дали ќе се дознае или не не знам но регионот беше поразен до гола коска.

Еве на пример кај нас, и ние бевме второ жариште, благодарение на успешниот гувернер па и на народот целокупно сметам, плус засилување на масовно тестирање па и по сите фирми благодарение на тоа што болниците комплет со се беа засилени и строгиот режим излеговме од епидемијата.
    Ова свесно го зборам.

Ви пишував дека има собиранки и соодветно казнети, ви пишував дека има собранија на тинејџери ама побогу каде нема оваков и онаков народ, среќа па малцинство беа.
    Снимаа со дронови, значи кога гледав гледав видеа и слики, гледав и околу.

Е сега има и дел и ваква и онаква истина, медимумите сите зборат дека намерно чекаат бум за да продаваат екстравагантни вести.

Ние имавме во венето по 650 заразени на ден, сега, денес се движиме со бројки од по 10 до 20 заразени на 5 милионско население.
    Значи според статистика сме подобри од мк со позитивни.

Јас овде каде што сум сме со скоро 1 милион, на ден има само по 2 3 јца или николку.
    Среќа се испразнија болниците

Италија, италија италија, да згреши, ама кој не би згрешил при непознато, не се соочувале ниту знаат како да реагираат. Се случи што се случи, од тоа што не знаевме никој како се реагира при вакви состојби.
    Ама ете..
    Се оправаме.

Италија не била пример за епидемијава?
    Да не е пример, ама не е пример бидејки мислам дека да се случеше дали во шпанија од првин германија сеедно секој еден би почекал и не би знаел би бил збунет како да реагира, дека од после сите се исплашија од италија нели па ставија рестрикции ама да не беше италија лесно верливо е дека ќе беше друга држава.
    И тоа е фактот.

Имам за плукање не дека не, имам пишувано, имам и за восхит.
    Ама никаде не е црно на бело. А јас пак го гледам сивото секаде.

Сакам да кажам. Успех ни е од 6000 заразени на ден за еден месец да поминеме на 600.
    Кривата не отиде ни за миг нагоре.
    Денес имаше плус 400 од ломардија не регистрирани да така бројката таа беше. Мала.

И да, секаде се пишува различно ама јас вака општо разглабам со општа завземеност на се.

Замислете у италија да имаше полициски час и пред еден маркет да стоевме 100 души притоа со оваа состојба критична што ќе беше?

Сега кружат гласини по новини дека ќе ни дават по 500 евра бонус за одмор од државата. Ако биде така и капа ќе им симнам без разлика на се.
    Ми е жално народот дома да зема 600 евра, да не работи значи зборот ми е за ова имам милион осуди кон државата. Ама ете се справува можеби колку може и како може но битно е дека се трудат секој ден.

И да, и тука ќе бевме отворени во јуни ако немаше протести и народот не излезеше на улица ама среќа излезе па ќе бидеме порано.

Не морате да се согласувате со мене. Секој си има свое мислење и тоа е во ред. Јас си го пишувам моето од мојата гледна точка тука каде што сум.

На LejlaD, cresa-jagoda, 1209 и 5 други им се допаѓа ова.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.756
    Го кажав уште на почетокот ова кога ми се тресеа нозете кога ќе помислев на мк и сите блиски и на сите луѓе што би било ако би била втора италија.
    Среќа огромна среќа имаше мк.

На cresa-jagoda, *Amethyst* и senjorita-v им се допаѓа ова.
  17. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.236
    Допаѓања:
    48.533
    Витамина, баш помислив да ти пишам да те прашам, денес пак има 1400 нови, а неколку дена беше по 600,700.
    Знаеш нешто зашто се дуплира бројката?

18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.756
    Околу 450 се додадени од претходната недела што не биле додадени на официјален список извести ломбардија, инаку бројката е под 1000.
    Сите бројки на дневна основа во италија се пола од ломбардија а остатокот од цела италија.
    На пример ако бројката е 1000 само 500 се од ломбардија нови.

На cresa-jagoda, senjorita-v, *Amethyst* и 2 други им се допаѓа ова.
  19. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Гледам дека и во Пиемонте стивнува, се сеќавам бројката беше 700 + сега неколку дена се 100 и нешто ситно.

На LejlaD, cresa-jagoda и vitamina им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.320
    Допаѓања:
    190.008
    Вака се мери влијание на рестриктивните политики врз ширењето на епидемијата во Германија
    https://voxeu.org/article/measuring-impact-german-public-shutdown-spread-covid-19
    Since 13 March, schools and nurseries have been closed, and major sports events have been prohibited. On 22 March, the government and the federal states agreed to forbid gatherings of more than two people and closed restaurants and services such as hairdressers.

Резиме: затворањето на школите има ефект, затворањето на рестораните и фризерите- не баш.