Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. HaleemO

HaleemO Активен член

Се зачлени на:
    13 март 2020
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    185
    Ве читам и ме замисливте.. Некои овде што беа строго против затварање и полициски час пред нецел месец, сега се први против отварање, а и обратно.

Разбирам дека е нормално да се има промена на мислењата со новите фактори кои беа допринесени овој месец, меѓутоа не можам а да не се запрашам да не случајно читате само тоа што ви одговара или уште послучајно да не сте само слепи послушници на партиите.
    Бидејќи и тие истите не знаат што прават.

Еднаш едните "ајде да си играме избори", еднаш другите.
    Еднаш едните "вирусот е престрашен за да си играме избори", еднаш другите.

Знаевме сите дека никој во државава не знае што прави, ама вирусот ептен го потврди тоа.

На No Makeup, Peperutce1115, Purplelilac и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.310
    Допаѓања:
    259.457
    Значи се' што направиле други држави, браво за нив, а Македонија имала среќа?
    Сега среќа ќе е во прашање.
    Само плукање кон сопствената држава, а кога беше најгусто сите се крстевме на нејзе и на медицинскиот персонал.
    И кога на крајот имаме добри бројки, ќе кажеме среќа било.
    Каква и да ни е државата, системот, пропусти имаше, идеално и совршено не е, ама овој пат се потрудија и на крај успеавме и ние ко народ и државата да имаме вакви резултати.
    Не, не е среќа.

На BoaVista, Waverly Raven, Mishela и 25 други им се допаѓа ова.
  3. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    662
    Допаѓања:
    1.995
    Истото го напишав и јас, ама ми го избришале коментарот. Стварно иритира неправедното бришење по темава. Инаку тотално се согласувам. До вчера гледавме што се случува во Италија, безредие, непочитување а сега браво за нив :D Да не ти се верува што се се пишува по форумов.

@RainBow ако ги бришеш нсшите коментари треба да го избришеш и постот на @vitamina . Која е логиката еден пост дс стои, а друг пост со иста содржина а спротивен став се брише??

На MissDior, Regina.Phalange, elenaxbbg и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.001
    Допаѓања:
    9.811
  5. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.001
    Допаѓања:
    9.811
    На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.304
    Секако дека не можат другите.
    Не ми беше поентата на муабетот за од дома работење, туку за периодот:

До Нова Година.

7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.304
    Пријавувате ли ако видите собиранка некаде?
    Или можеби тргате со мисла: Еве овие се собираат, ништо не е страшно. Зошто не и ние да се собереме со друштво/фамилија?

Второто ќе да е...
    Полицијата е дел од вас. Сигурно познавате полицајци. Им велите ли: Да, го прекршив законот. Ќе си платам казна. - Или им велите: Ајде бе брат, шо има врска. Знаејш дека сме пријатели со Х.

Не знам како е најдобро да се постапува во ситуацијата и кои мерки се адекватни, а кои не.
    Освен социјалната дистанца и миењето раце, за ништо друго не сум 100% сигурна.
    Веројатно луѓе со повеќе информации од нас ги воведуваат правилата.

Ама правилата треба да се почитуваат.

Баш муабетот што и' го правев на мајка некни: Абе сите одат на работа и плус се собираат на пикник.
    Зошто додатен ризик да прават?
    А онде кластерите се од погреб и славење.
    Знаете што ми одговори мајка ми, меѓу другото: Абе некни хххх родеден славеше во дворот со еден куп другари. - И се смее ко зелена.

Мајка ми е. Ама неодговорна е и таа и брат ми и снаа ми, а внук ми го доведуваат во опасност со нивните непромислени одлуки.

Се мислам дали е паметно и нив да ги пријавам.
    Нека ги репнат по 2000е(или колку е казната), па може ќе научат нешто.

На Alisa22 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  8. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.580
    https://www.facebook.com/519908374738939/posts/3094678013928616/
    Овој е моментот за кој зборував претходно. Како сакате народот да почитува мерки, кога тие што треба да се пример, ЛЕГАЛНО нема потреба да се раководат по истите тие мерки. Затоа има и недоверба кон целата ситуација, и затоа ќе има се повеќе луѓе кои нема да почитуваат. Штом за политичарите не треба карантин, тогаш значи не е толку сериозна ситуацијата, така?

На *Amethyst*, lovestoneddd, dayla и 2 други им се допаѓа ова.
  9. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Стапови за нив само. Оваа “стока народ“ треба конечно да се покаже ко “стока народ“.

На *Amethyst*, An-na, DAngel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.527
    :x значи утре ден кога ќе отворат граници ако обичниот граѓанин отиде да кажеме до Солун на враќање ќе го стават во карантин (facepalm) а овие будаливе ќе си шеткаат наоколу и ништо за нив. :devil:
    Јас сепак мислам ќе го укинат карантинот кога ќе се отворат границите, не е возможно толкав наплив на народ преку целиот ден да го носат по карантини.

На *Amethyst* и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  11. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Секако ќе го укинат, сигурно нема за недела дена на море во Грција после 2 недели во карантин. Плус тие што транзитираат на пример од Србија и други земји...

На *Amethyst*, anastasijaki и JuLleE им се допаѓа ова.
  12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.316
    Допаѓања:
    124.971
    Со цела должна почит кон оние кои не живеат во МК, ве молам не споредувајте ги вашите држави со нашава паланка во оваа состојба. Се правеше онака како се мислеше дека е најдобро. Јас гарантирам да немаше полициски, да немаше затварање , да немаше мерки бројките ќе беа страшни. Разговарав со личност која се излечила била на инфективна, на кислород. Среќа не на респиратор. Кога ми кажуваше како е, солзи ми течеа. Затоа ако мислите дека е само грип, трк на инфективна, гушнете заболен и билдајте имунитет. А дека сме народ што нема дисциплина сме. И дека сме сите поголеми доктори од доктори сме.

На Waverly Raven, Ivan4e04, happygirl и 20 други им се допаѓа ова.
  13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.113
    Нас ни рекоа ако сакаме надвор ќе мора да се тестираме.

14. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.773
    Со Витамина зборувавме за зараза во размер на таа во Ломбардија доколку се случи.

На vitamina и zhap4e им се допаѓа ова.
  15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.961
    Допаѓања:
    37.017
    Какви ќе биле бројките без глупиов и непродуктивен полициски час за жал никогаш нема да дознаеме. Можеме да претпоставуваме. Еве јас се кладам дека би биле приближно исти ако не и помали ;)
    Туку, мене болдираниов дел ме заинтригира. Зошто побогу ја глорифицирате коронава и нејзините последици до толку што ја ставате над сие болести? Ма немој, молам те! Само од болните од корона има срцепарателни или хорор приказни од нивниот престој во болниците! Не знам дали си лежела воопшто во болница, па да знаеш дека горе-долу секој престој таму е стресен, а има и ситуации и болести кои се со дааааалеку постресни, пострашни приказни од овие. Аман бре!!!!
    И за крај, да ги почекаме приказните кои допрва ќе излегуваат од оние кои немале “среќа” да имаат корона и да бидат згрижени во болниците, а се со далеку пострашни и подалекусежни болести и последици.
    Ако веќе одиме со срцепарателни приказни |(

На glosipgirl, BloodElf, manja666 и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    20.166
    Па сега, ова ти е моментот, пецам на емоции. :D Често се употребува како аргумент и во реалноста.

На BloodElf, Bunny2, An-na и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    @nena2010 се обрати до тие што короната ја сметаат за малку појак грип, не, не е така. Не рече дека е полоша од други болести, ниту дека треба да се спредуваат смртоносни болести. На тој што починал од рак, од сообраќајка или од корона на крај му е баш исто.
    А кладби што би било кога би било, дури ни во кладилница не примаат, зошто не може да се докажат.

На Purplelilac и nena2010 им се допаѓа ова.
  18. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.778
    Навистина интересно е што си дежурна да цитираш секој кој има поинакво мислење (а не се обраќа до тебе) со големи букви, извичници и сето тоа за посилен ефект нели, а на прашањето на @Bridget од пред неколку страни упатено лично до тебе не одговори. :)

На BoaVista, ocicka2014, oblace1 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.961
    Допаѓања:
    37.017
    Бриџа ја игнорирам секогаш кога можам ;) пошо со неа дискусија нема :D
    Форум е ова девојче, ниту сум должна да одговарам секому, ниту пак да водам евиденција кој и што ми реплицирал.
    Интересно што ти еве ме следиш и знаеш кога и што сум пишала, јас таква евиденција за никого немам на темава, а според тебе дежурна сум тука :^) А најинтересно е што не можеш да реплицираш на мислењето и да дадеш конструктивна критика, аргумент или шоидае за истото, туку почнуваш со лична дискредитација и напади ;) Уживај!

@darcy И што ако им се обратила на тие ликови? Која корист од мислењево? Или од фотографиите што пред некое време Фокус ги објави? Демек овие не знаат што е болница, па ај да им кажеме!
    Коронава ја направија чума на 21 век. Посмтоносно и пострашно од неа не постои! А постои :( И за жал, ради короната не се третираат тие состојби :worried:
    Ако играме вака, ај јас да ви пуштам сведоштва од луѓе кои лежеле во болница од обичен грип. И тој може да убие и да биде прилично сериозен. Мислам, навистина!!!
    Од почетокот кај нас се води кампања на застрашување и репресирање. Никако едукација, не! Што ќе им кажуваме и објаснуваме кога нели, стока народ се па не разбираат. Убаво кажа некој погоре, штом сме стока народ, треба и така да реагираме кон надлежниве кои се под*е*аваат со нас :envy:

На BloodElf и Tan4ence им се допаѓа ова.
  20. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402