Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.036
    Допаѓања:
    130.907
    Screenshot_20200513-122620_Facebook.jpg Screenshot_20200513-122626_Facebook.jpg

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Сигурни сте дека пред време сакате олабавување на мерки? Пошто ете 3 мртви за 24 часа не се малку ама нели, дома не ни се седи сакаме кафичите да ги полниме.

@Nigredo Odor последно вчера читав границите со Србија на 1 јуни отварање.

За мала земја како Мкд 95 починати е хммм.. ама што има врска, кафаните ќе отворат кај и да е.:sun:

На tinka-mace, HaleemO, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    41.864
    10243 вкупно заразени, од кои 220 починати, 3600 оздравени и 6423 активни случаи. Бројката на новозаразени последниве два дена им е 60-70.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  4. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.261
    Допаѓања:
    118.955
    Вчера 67, завчера 62. Овие од ко отворија се', најмалку имаат. Претходно, преку сто имаа во ден.
    https://www.worldometers.info/coronavirus/country/serbia/

5. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    До избори све ке биде во ред,ич да не секирате.

На cresa-jagoda, *Amethyst* и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  6. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    Кога гледаш ова одлуката со функционерите сфаќаш дека од вонредна е; ама народот е неодговорен;и целото фокусирање ИСКЛУЧИВО на короната, више све отишло у пм.

Еве дајте им вие пари на угостистителите...нели пари не се побитни од човечки живот. Шо ќе ви се вас пари у пандемија де?

7. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.756
    Кажа членката, зборувавме за размери како тие од ломбардија, значи буквална епокалипса.
    Дека мк се радувам дека имаше среќа да не дојде до таков хорор од заразени ме сфаќате?
    Крај краева не е единствена мк што ете нема онолку случаи колку што има шпанија италија франција англија на пример.

Другото што го кажав, го кажувам од тоа што читам за политиката што вие лично самите тука го зборувате за политиката вс вирусот и најмногу за луѓе што на мене ми се блиски па и далечни по фб што на пример еве некна славеа роденден со 100 души.
    И никој "не дозна" иако имаше слики и никој ништо не рече, претходно пред 2 недели се славеше исто така друг роденден.
    Безредието што го зборувате за италија го има насекаде.
    Секаде постои такви и онакви.

За тоа јас зборував. За мое сопствено искуство.

Луѓе што уво не ги боли ги има секаде па и тука ги има и плукав на темава и за овде неколку пати ако се сеќавате.

Зборот ми беше дека сум среќна дека не се случи ломардија не само мк туку секаде.
    Таму беше првата епокалипса а ни тие не беа спремни и не знаеја како, се дур после една недела не се затвори се.

Дечки, не се лутете не ми беше намера да плукам.
    Уствари, леб македонија никогаш и не ми дала, ама не сакам да навлегувам во тоа.. крај краева секој си има свој став базиран според сопствен живот и тоа е океј. Не сум никаков патриот и тоа е мое право исто како што е ваше право на спротивното.

Еве се случи што се случи насекаде, некои поминаа повеќе загрозени некои не.

Ама сега вака покрај тоа што читам искрено не се прават доволно тестови, еве слушав и код, имаше статистика дека мк направила тестови колку србија за 3 дена, плус државата се води нон стоп со донации, не читав јас ова маж ми ми кажа, ако донираат океј така се крстат ако не си крадат.
    Секој втор си има некој што одреден полицаец му е роднина. Да тргнам од мојот град. Еден куп луѓе на мм пријатели слободно се шетаа колку им душа сака, а полицијата "ги опоменуваше да не прават проблеми" и не не викајте дека ова не е така бидејки е така.

Не излегоа да кажат да прочитаме колку се исказнети од оние собири и мотото никој ништо не ми може освен детето со кучето.
    Значи кога некои работи се така се така.

Тој собир во струга просто е невозможно да не сносат последици што не ги ни сносија.
    Можеби и тука сакаа да одат во црква ама не отидоа и папата повика на воздржување, секој дек повикуваше, во црква не отиде никој.
    Тек од 18 мај ќе одат

Велев браво за италија во смисол што бевме бура ама сега сме подобри, мене ми е жал за сите луѓе па не можам да кажам дека битката е добиена бидејки се случи се она што се случи.
    А искрено на почетокот беше италија првата држава што ескалираше, сметам дека да се случеше во англија исто ќе беше бидејки ќе чекаа сите и немаше да знаат во прв момент како да изреагираат.

Да не ги заборавиме луѓето од старечките домови што изгинаа по европа. Тоа се огромен процент.

Доста верглав, се согласувам со сите вас што имате поинакво мислење бидејки ете тоа е ваше мислење и ваш живот, ова е мое мислење и мој живот.

Ако почнам да дебатирам за политика не сакам а и нема смисла. Познато е одамна дека сите крадат и си влечат кон свој газ.
    Јас овде сум задоволна, пола мој живот е овде, живеам овде и државата ми дала. Ми дала и помош ми дала и се што ме следува од прво до последно.

Да кажам браво за мк нема да кажам знаете зошто зошто за велигден имав несреќа со мојот чичо, чичоми го имаме оставено на милост и немилост сега ради политиката на болниците и затоа што не сакаат да го згрижат.
    Итен е инаку.
    Овде иако не работеа сигурна сум дека ќе го примаа поготово сам човек без никого во село.

Ќе му дадеа соодветна подршка.
    Исто мислам дека ќе кажат и луѓе што пропатиле со најлошо.

На крај да се сведеме на тоа дека вие имате право бидејки живеете таму, јас мк како земја ја сакам, имам еден куп луѓе таму и места и домови кои што ги сакам и секогаш ќе отидам таму.
    Ама сега знам дека не треба да коментирам дека не сум компетентна за тоа бидејки не сум таму, се извинувам на двете членки што им создадов немир.
    Не ми беше намера.

На glosipgirl, JuLleE, buba4e89 и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.811
    https://republika.mk/vesti/balkan/g...-vrabotena-vo-gradinka-pozitivna-na-kovid-19/
    Еве србија што прочитав најново..
    Што не е ич наивно.

Ги гледам новиве бројки, највеќе има во Скопје деновиве нови...
    Тие 3,4 града се секој ден.

За кафичите и слични, жал ми е што луѓе останаа без работа, ама уште пожално е што уште долго време нема да работат со полн капацитет. Што значи нема сите да се вратат на работа.
    Зошто?? Зошто и да пуштат се, пак ќе се најде маана, ете прост пример се маските...
    Они си сфатија здраво за готово дека надвор не треба да се носат, па не носат ни на пешачки каде што во еден момент се.разминуваат 20 души, ни на пазар каде нема растојание од 2м...
    Ни во група кога седат на клупи.
    Да знаеме дека аме народ кој почитува, не мерки, туку се почитуваме едни со други, доволно ќе беше уште од старт само маски и дистанца и се ќе аи работеше...
    Ама, нема корона, не умираат луѓе... од цел свет, само нашиве тука измислуваат и лажат. Ма додуше само нас не лажат...
    П.с. ова не е пишано кон никого, само гласно размислувам.

На tinka-mace и glosipgirl им се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јасно ко ден е дека олабавувањето на мерките е резултат на повеќе фактори, најмалку на бројот на заразени. Не чекаат избори, притисок од бизнисот, луѓето не можат дома, сите од околу најавуваат олабавување (кај може ние покусо да сме)..

На tinka-mace, BoaVista, oblace1 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.856
    Допаѓања:
    41.156
  11. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    970
    Добро,знаете колку луѓе се останати без работа? Знаете колку фамилии има што се и двајцата сопружници угостители?
    Знаете дека два месеци без пари се луѓево?
    Да,кафаните треба да се отворат , НАША обврска е да ги почитуваме меркиве,да не седнуваме по 10 души (што ќе е забрането секако) да дезинфицираш раце и слично.
    И тие луѓе треба да живеат,аман.
    Колку само души се избркани,останати без работа,колку луѓе се мислат како ќе платат сметки,затоа што има и стока од газди што ги одјавувале без да знаат!
    Да,имам познаници,не го измислувам ова.
    Од тие кафани некој леб зема,и не,не се отвараат за да имаме ние кај да дремиме со едно кафе цел ден,и за да се ствараат гужви,туку заради тоа што го спомнав погоре се отвараат.
    Ваше си е дали ќе почитувате мерки или не.

А и да не зборувам и за газдите што имаат скромни бизнисчиња,што даваат пари само за кирија без никаков приход,што се во минус влезени.

На d3likvent, eli25, Ivan4e04 и 12 други им се допаѓа ова.
  13. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.520
    Во оваа мала земја месечно умираат 400 до 500 лица.

На BloodElf, golemiotmalisan, *Amethyst* и 5 други им се допаѓа ова.
  14. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    Да, тоа е точно се што кажуваш, ама земајќи во предвид кај живееме, јас сум сигурна дека нема да се внимава и најлошо сценарио е да ни се случи втор бран.

Газдите треба да бидат пофлексибилни. Татко ми дава дуќан под кирија и овие месеци на пола им зема.
    Државата мора да си го среди тоа и тие што ги одјавуваат вработените да бидат казнети.

На tinka-mace, glosipgirl, oblace1 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444

Лошо се изразив, нека работат, ама почитување на дистанци, мерки, маски и се остало.
    Муабетот не ми беше зошто ќе ги отворат туку дека наезда од луѓе ќе има.
    Во вчерашниот пост некаде кажав во ред е да се отворат, баш поради тие без работа, но исто така знам дека пола муштерии нема да почитуваат мерки, е мене тоа ме плаши, ќе се собираат луѓето, пак, гужва ќе настанува, сите ќе се збутаат, не по 2 3 души, по 6 на маса ако не и повеќе. Мора да се најде некоја златна средина, за старт, додека не се стиши ситуацијата а не сите ко пуштени од ланец.
    Секогаш кога поминував покрај кафичите вриеше од народ, немаше како да се разминеш не пак да најдеш слободна маса, сега едвај чекаат да се отворат.
    Инаку за без работа, знам многу убаво како е, моите родители два месеци седеа дома, во странство, се снаоѓаа некако, едвај стан плаќаа ама таму имаше ред и дисциплина, не како овде, без култура, без осет, без чувство.
    Нека ги отворат, ама не уште од старт по 037586895 души во една просторија.
    Не знам како ќе направат, ама искрено се надевам дека ќе се најде решение како да ги угостуваат луѓето.

А решение и за тоа?

16. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.449
    Како ќе олабавуваат мерки кога секој ден имаме 15+ нови случаи...?? Денес 20 нови, 3 мртви...??

На tinka-mace и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  17. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.590
    Допаѓања:
    63.034
    Многу засекирани за 5Г некако народ кој спие со телефон под перница и дреме на лап топ деноноќно. Нека седне некој нека им каже на господата дека уредот од кој стиснале going исто така емитира зраци кои и не се баш така наивни. Можеби и си седат со лап топот у скут и протестираат против зрачење.

Кои дебили, оф мори мајко мила.

Ако еден од овие што ќе идат знае да сврзе една простопроширена реченица и да објасни што е 5Г и зошто е "штетно", јас гола по улица ќе шетам. Да земеа ова време што го трошат за да изиграваат експерти да прочитаа и да се едуцираа како се става и носи маска на коњ ќе бевме.

2 и пол месеци дремевме дома, за сеа протести да прават господата за работа од која абер немаат пошто немаат попаметна работа. Д Е Б И Л И.

На tinka-mace, BoaVista, oblace1 и 18 други им се допаѓа ова.
  18. dev08

dev08 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    491
    Се согласувам потполно со тебе, ама има тука и друг проблем. Од каде ќе имаат промет тие кафани и кафичи? Јас на пример имам познаници што работат во различни објекти каде што платата им касни по месец, два во нормални услови а сигурно е така и на многу други места. Така да и да се отворат не е сигурно дека истите ќе се земат плата со оглед на тоа дека угостителството е најмногу погодено. Зошто ете во тие скормни бизнисчиња спаѓаат можеби 60 % од кафичите, и самата кажа дека се во минус влезени само од кирија. Плус ако е на отворено само дозволено, не сите кафичи имаат големи тераси, па со оглед на растојанието што треба да се одржува истите би имале капацитет да исполнат максимум 5 маси ете отприлика. Не гледам промет тука.

19. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    dali kaj nas vodat statistika za lugto koi veke se izlecile od korona i koi posledici im ostanale?
    citav deka vo new york po izlekuvanjeto od korona 40 % umrele odsrcev ili mozocen udar (ne gi brojat vo/so korona), deka ovoj virus ostava posledici kaj nekoi i mn seriozni, oslabnato srce, namalen kapacitet na belite drobovi , trombozi, zgrutcuvanja na krvta, nekoi nevroloski problemi i dr bolesti
    a isto i kaj decata (i mrtvi ima)
    a i kaj nas mnogu zarazeni deca ima nad 130 bea ak ne sum greska
    toa me interesira ako nekoja znae , kaj nas se sledi li sostojbata na ozravenite?

20. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    Бројкиве немаат врска со вистината, гарантирам.