Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    Јас ништо не разбрав. Што кажаа ново во врска со полицискиот? Теретани? кафичите отворени се или не? Моловите?

2. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    39.631
    Во болниците од денот кога на короната и ставија круна на глава, нема простор за пациенти кои не го носат вирусот у себе.
    Секаков ранг на пациенти, од хронични болести до инцидентни ситуации, прегледи и контроли.
    Ја немаат таа привилегија во денешно време, право на здрвствена услуга.
    Ама кој да разбере. Филипче рекол другачие.

На *Amethyst*, Nausicaa, Biljarkata и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Во 3 фази ќе се олабавува.Оваа недела молови,авто школи и кладилници.
    Наредна кафичи ресторани..По наредна казина,хотели,базени...
    Полициски час останува како што е само сега за сите е до 7.
    Ќе се работи до 6 и недела е неработна.

На DraganFem му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Leviosa2503

Leviosa2503 Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    1.232
    Има некој информација кога ќе почнат ЈСП да возат нормално а не во две смени?

5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Уставен се надмина :)

На cresa-jagoda, Biljarkata и fana им се допаѓа ова.
  6. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    21.477
    Како нема врска?
    Ете според вас ако се отворат ресторани, повеќе групирања, повеќе заболени, резултат- преоптеретено здравство.

Ко сега да е се совршено, или ко да било совршено периодот кога бевме затворени по дома со денови.

7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.252
    Допаѓања:
    118.914
    Не, ти имаш претпоставки - шта би-кад би. Не знаеш како ќе беше без мерките. Ни јас не знам, а ни Филипче. Пошто имавме многу рестриктивни мерки па имавме многу заболени.
    Ако ти сметаш дека е ок луѓето да се голи и боси, гладни и жедни, мене не ми е ок. Колку и дали некој ќе се луксузира не е ни твоја ни моја работа. Луксуз може да тераш и без кафичи и плажи.
    Еве и нека не се отворат кафаните, јас немам проблем, ионака нема да одам. Но ако сметаш дека е ок да не можеш да отидеш на редовна контрола на заболекар ( пошто нели најбитно е здравјето и апсолутно е така ) мене не ми е. Ако сметаш дека е ок да не можеш да отидеш на редовна контрола на гинеколог, мене не ми е. Особено прашај ги трудниците како им е.
    Државата ги шутна по вода сите останати и се занимава само и само со 2000 души. Како сум јас рамноправна со нив? Како да си искористам здравствена услуга која што години уназад ја плаќам?
    Свашта.

На DraganFem, Ivan4e04, *Amethyst* и 9 други им се допаѓа ова.
  8. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    За мене сеуште најголеми циркузанти се овие што го донираа ДДВто. Па после во знак на благодарност, овие си ги вратија платите, не можеле со минимална. Па потоа пак за благодарност, политичарите ќе можат да патуваат и кога ќе се вратат да не седат во карантин. Ние си ќутиме ко мулиња. :rofl:

На cresa-jagoda, Bezimenka90, mimiiiii и 21 други им се допаѓа ова.
  9. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    И мислиш дека тогаш баба ми со аортна стеноза и баба ти со дијабет ќе бидат први на листата пациенти кои ќе го добијат потребниот третман? Ќе бидат оставени на милост или немилост....жалам ама така е. Така беше и во Италија и секаде каде што имаше крахирање на системот.

Совршено никогаш не било и нема да биде. Со отварање кладилници и кафани и кафичи, пред основни и средни училишта сме далеку од совршенство. Никад нема да не биде!

На ohlalalala, cresa-jagoda, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Апсолутно. Со моите скромни познавања од областа на медицината и со положен предмет инфективни болести и епидемиологија со биостатистика, си земам за право да претпоставувам што би било кога би било.

Мојот став е таков. Не сметам дека е во ред да има гладни и жедни, боси и голи, ама сметам дека е апсурдно да спремаш избори и да отвараш кафани при константно зголемување на бројката на заразени и притоа да правиш будала од народот. Парите за избори би ги искористила за финансиска помош на најпогодените од кризата.
    Наместо да го трошам времето во организација на избори би се позанимавала со организација на образованието на децата и студентите и начинот на третирање на сите они кои страдаат од други болести, а заради короната не можат да посетат лекар.

На ohlalalala, Lalalala99919, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Мене ми е најинтересно ова со избориве.Да,требаат избори.Не може со техничка влада,ама митинзи?? Врата до врата? Ова само ми беше доболен доказ дека нркој опасно си гледа свој интерес и дека веќе вирусот не игра и некоја улога.

И после избори ќе акнат втор бран и ќе прават што сакаат.Ќе капнува паричка од ЕУ

На *Amethyst* и fana им се допаѓа ова.
  12. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    3.088
    Луѓе разберете дека мора да се олабавуваат мерките и да отвараат во фази.
    Ти да работиш во кладилница/ресторан/хотел и да си без плата 3 месеци а дома да имаш дете како ќе размислуваш? Ќе ти биде дома сеедно да седиш и да мислиш како ќе го прехраниш детето? Во Италија исто почнаа да олабавуваат, Шпанија, Германија итн. Значи животот мора да продолжи, ќе носиш маска и ќе одржуваш дистанца. Ако не умреме од корона од психа глад и немаштија ќе умреме. Вие што не сакате не морате ни да излегувате, заклучете се во подрум до 2050 година и чекајте да помине.

На lovestoneddd, LejlaD, anastasijaki и 4 други им се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.295
    Допаѓања:
    259.306
    Нема да има митинзи, ниту врата на врата. Кампањата ќе е он лајн, преку медиумите.
    Зошто ова денес оди како предлог, не знам.
    Ама ова е официјално за кампањата.

На nextredstyle и Bunny2 им се допаѓа ова.
  14. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    21.477

Баш дека ни било ни ќе биди совршено, нема потреба повеќе од тие циркуз-мерки.
    Да се вратиме на нормален живот, тој шо мисли дека е најризичен нека си седи дома. Еве лично ти, ако сметаш дека со отворањето на молови и ресторани, им се загрозува животот на твоите најблиски, слободно седи дома дури не се направи вакцина. На останатите блиски, кога сакаат да излезат на кафе, застани им на врата и не ги пуштај да го поминат прагот. Така ни ти, ни тие заразени. Сите здрави-живи. :D

За основните и средните училишта е завршена учебната година. Ако предлагаш угостителските објекти да паузираат до септември, тогаш нема потреба да ја продолжам дискусијата поќе.

На lovestoneddd и fana им се допаѓа ова.
  15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    36.972
    Системот одамна ни е крахиран |(
    Just saying ;)

На lovestoneddd, BloodElf, anastasijaki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.588
    Допаѓања:
    62.994
    Нема таков. Затоа што кај нас апсолутно нема разлика дали има или не вонредна состојба. Вонредна состојба се почитуваше евентуално првите неколку денови, кога беа малку повеќе уплашени сите. Последниов период се што може да се прави у кафана или после 7 се правеше у парк пред 7. Кога веќе ништо не се почитува нема причина зошто и понатаму некои луѓе да се во дупка.

За паралела ќе ја земам Словенија со која сме тука некаде со површина и со број на население. Го издржаа тој карантин, почитување на полициски час, апсолутен карантин на сите жаришта и се речиси пред победа на короната. Бројките почнаа да им паѓаат по 5 заболени на ден, па еден ден мислам оти беше само 1. Ама таму нема литии, нема протести во Сингелич, нема глупирање.

Најефективен начин во отсуство на соодветен лек и вакцина е карантин. Тоа не е од мене смислено, така било за други болести, така ќе биде и за наредни кога нема да се знае ништо за самата зараза. Ама кај нас од што сме препаметни дозволивме да паднат бројките и потоа пак да скокнат.

Е сега е веќе доцна. Ни помина времето кога можеше да се дозволи народот да седи дома и да ги троши парите за црни денови. Заштедите се истрошија, буџетот влезе во дупка, државата со прст не мрдна да помогне на својот народ, казни никаде за тие поради кои бројките растат. Ван памети е политичариве да бараат вонредна ситуација и дома да се седи а организираат избори. Шетаат. За нив нема карантин. Епа сега, сакаат послушност а први се однесуваат ко распуштени говеда.

И џабе ќе седиме ние дома кога за во Сабота се најавува огромен протест. Денес 21 од 29 се од Сингелич болни, што значи дека тогаш што искочија се создаде кластер кој сега еве го ќе пукне.

Дали е безбедно да се укине се? Во никој случај. Дали е потребно? Апсолутно да. Епа кога не успеавме да испочитуваме до крај некои мерки сега ќе треба да си научиме како да функционираме со вирус меѓу нас и фул тајм работа. Ко преживи причаче. Дали ми е страв утре да излезам и да барам работа? Да. Дали морам? Исто да. Со лесно нека ми е и на мене и на сите, не знам еве што да додам плус.

На ohlalalala, emiliana, Bezimenka90 и 16 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.979
    Камо среќа да сме го прецениле ;)

На cresa-jagoda, Peperutce1115 и LejlaD им се допаѓа ова.
  18. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Да пренесам радостии од пензионерот мој.

На kukla21, tina2018, duffi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.252
    Допаѓања:
    118.914
    Ретко паметен пост на темава. :bow:

На emiliana, Bezimenka90, 1209 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.295
    Допаѓања:
    259.306
    @KateKane Словенија никогаш не воведе полициски час. Имаше рестрикции само кај постарите имаа од колку часот смеат да одат во маркет. Имаа забрана од град во град. Карантин е 7 дена. Не те проверуваат, доцнат со решението за самоизолација.
    Болници функционираат само за корона.
    Помош има за пензионерите и студентите.
    Но, таму почитуваа на почетокот мерки, да, социјална дистанца и маски.
    Сега се бетер од нас.
    Се групираат, ама ова повеќе нашите и босанците.
    Шетаат по плажи, паркови.
    Кафичите им ги отворија, преполни се.
    Имаа само малку повеќе совест од нас и култура.
    За Велигден седеа дома, нашиве сакаа во Црква, ама државата им забрани.
    Јанша го тресе скандал со проневера некоја, трошел повеќе од што треба за медицински материјал.
    Се опуштија многу, а први соседи со Италија. Граници отворени за Еу државјани.
    Ова накратко, цела фамилија ми е таму.
    Јас овде повеќе внимавам, они оддамна се дружат.

На emiliana, cresa-jagoda, senjorita-v и 5 други им се допаѓа ова.