Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.012
    Допаѓања:
    130.755
    Јаа,а мајка ми на Марс беше да се прегледа.... :rofl:
    Како некоја од спротивната политичка партија,не се сложувам со сè што вели Филипче(а,си имам и лични причини за кои на форум нема да зборам).
    Ама,мерките ги поддржувам и почитувам.
    Еве,пак ќе спомнам,без мерките никој нема да носи маска и да држи дистанца,и плус ќе се групира,по цели денови.И така ситуацијата ќе стане полоша!

2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.979
    Не, не е единствено решение и НЕ СМЕЕ да биде.
    Нема нешто поважно и повредно од човечки живот. Ама баш ништо.

Ако тие пред зграда не почитуваат законски препораки и одредби, треба да се пријави фирмата, а не да се огледаме на истото и така да правиме.

И мои колешки по цел ден дрдорат и кафе пијат, не значи дека треба и јас да речам јебига и да им се придружам.

Со последното само сакав да ти укажам дека меркиве директно и значајно влијаат на мојот личен комодитет и егзистенција, така што од субјективен аспект, мене ми одговара да нема мерки.
    Но од објективен аспект, знам подобро од тоа дека е време за "нормален" живот.
    Се' уште имаме по 30 позитивни на ден. Тоа не е ни мала, ни смешна бројка, со оглед колку народ броиме тука.

Уште од почеток на мерките зборев дека не треба да се затвори цело здравство само за корона, но далеку од тоа дека треба "нормално" да работиме.
    Оти нашето нормално е 100+ пациенти на ден, во премали простории кои немаат услов за проветрување ниту за минимум физичка одвоеност на пациентите.

Не, не треба да работиме нормално оти ништо нормално не ќе биде. Но да, треба да примаме и оперираме карциноми, иако не се итни во моментов. Останати работи можат отом - потом да се решаваат, но потенцијално смртоносни болести не треба да чекаат.

И од истава причина, нема шанса да протестирам. Не оти ми е многу арно. Туку ни еден идеал не е вреден за да разболам макар еден пациент, или доктор, кај кој на програм има 30 карциноми закажани.

На emiliana, cresa-jagoda, Nigredo Odor и 6 други им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.979
    Хе-хе.
    И јас купувам ;)
    Неколку пати бев до ДМ, неколку пати онлајн...

На Nigredo Odor му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    39.631
    Битно мајка ти е примена, а што мајка ми не е, голем курац.
    На другарка татко со дијагноза рак, нејќат ни да чујат на државно, мораа да се испозадолжат за да одат во Систина, иако човекот цел живот рмбал за да има какво такво здравство, исто голем курац. Битно мајка ти се прегледала, спиј мирно.

На Alisa22, anastasijaki, Ivan4e04 и 7 други им се допаѓа ова.
  5. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.012
    Допаѓања:
    130.755
    Па,жали се во институциите,не на форум.Ако не те фермаат тие,контактирај некој новинар.
    Ти многу општа пиша,ко во ни една болница да не примаат,а не е така.

На LovelyGirl3 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.979
    До некаде си, до некаде не си во право.
    За редовни термини нема. Контроли нема.

Но јас лично и за себе бев на лекар, во сред ноќ, и ме примија и ме лекуваа.
    И немав никаква врска, просто се појавив на дежурната клиника.

Ни измерија тт и на мене и на вереникот, ми дадоа качуљи за на чевлите, капа за косата, маска си носев. Пополнив анкетен лист, и ме примија.

Така што на своја кожа искуството ми вика дека за итни работи не враќаат.

Ни ние, мојот оддел, итни не сме вратиле.
    А термини и контроли нема - а треба да ги има. Но со приоритет на одредени болести.

На emiliana, cresa-jagoda, Peperutce1115 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    39.631
    Важи :D:D:D:D:D:D:D:D:D

8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.979
    Лав, рак не е итна состојба.
    Кога е итна, човекот е терминален.
    Сурово звучи, но тоа е вистината.

Ако вчера ти најдат карцином, нема да те оперираат другата недела, освен ако не си ептен млада или имаш екстремно редок и агресивен карцином.

Малце објективност, најди ми во која земја сметаш дека е здравството најдобро и да видиме статистички време на чекање за различни работи.

Оти од искуства на мои блиски, не е дека за МР не чекаат. Не е дека можат 3 пати КС годишно да прават... малце другачие нешто ми кажуваат.

На emiliana, cresa-jagoda, Peperutce1115 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    39.631
    Фрапирачки.
    Рак не е итна состојба, а грипот со смртност од 1.6% е приоритет.
    Нека заврши дискусијата тука.
    Секоја чест.

На crimson, anastasijaki, LovelyGirl3 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.588
    Допаѓања:
    62.994
    Ама пак има мерки кои имаат логика. Забрана за од град во град, помош за ранливи категории, социјална дистанца и маски. Кај нас што има од ова? Ништо :D

Се очекува таму на 31 Мај да се прогласи крај на епидемијата, од тука видов јас. Ако не се влоши ситуацијата нели и ако не рипне бројот пак на заразени. Сепак знам дека имаш роднини таму и ти верувам што ќе пишеш, верувам дека и таму не е сјајна ситуацијата, ама сепак е каде каде подобра.

Ќе направам уште една паралела на целава ситуација. Фаќаш бактерија и ти даваат антибиотик. Е сеа ако си педантен и го испиеш во тие 7 дена, инфекцијата ти ја снемува, спремен си да работиш понатаму и да надокнадиш за она што си го изгубил во тие 7 дена дури си лежел дома. Ако го прекинеш на 3 ќе ти се подобри онака малку, ама инфекцијата си стои, може само да те повтори, па наместо оргинални 7 дена што си требал да ги седиш дома, сеа ќе дремеш нови 7 и со тоа само губиш повеќе нерви, пари и здравје.

Епа ние антибиотикот на пола го прекинавме :D

@CameliaMiller со тебе се согласувам со секој пост што си го напишала во темава, ама приметувам кај тебе нешто што го имам и јас, а тоа е да очекуваш светот да се однесува правилно и онака како што треба. Во некои ситуации е врлина, ама во некои е огромна маана. Имаме и двете медицинско познавање и знаеме што може од ова да биде. Ама за момент мораме да се ставиме во чевли и на онаа "контра" страна на темава и да резонираме што ни викаат.

Да, многу убаво ќе беше да беа сите културни и да не се дешаваа триста скандали. Ама тоа го нема и не постои. Затоа мора да се адаптираме на ситуацијата таква каква што е, а тоа е што поскоро да се почне со работа затоа што вака не иде. Да, јас бев прва што овде се цитирав со сто души за да го одбранам мојот став зошто карантин е добра работа и како се става инфекција под контрола. Ама кај нас тоа не е возможно. Народов не можеш да го освестиш, а таквите нема полиција за да ги казни. Нема кој да воведе ред. Нема ни саглам role model на кој народов може да се угледа. Во сите сегменти во државава. Епа сеа кога не е возможно, нека не трпат луѓето за леб.

Ми доаѓа да си удрам шамар заради ова што го пишав, секое делче од мене што разбира барем малку инфективни заболувања умира не си свесна колку. Сакам светов да е каков што јас и ти го посакуваме, ама нажалост не е таков. Нормално дека нема свесно да се понашам ко говедо и да направам нешто со кое би заразила нечија безбедност, ама да барам сега по свадба тапани да се свестува народ кога веќе си ги потроши и крајните заштеди немам срце.

На emiliana, Bezimenka90, Black_Widow и 13 други им се допаѓа ова.
  11. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.111
    Допаѓања:
    7.433
    So olabavuvanje na merkite znachi druzbi, grupiranja, opustanje a so toa moznost za vrakanje na pocetok.
    Jas lichno se plasam od vtoriot bran zasto narodot nema trpenie, gazdite sakaat profit, ednostavno mnogu nisko nivo za svesnost od smtnosta od virusot I od eventualnite posledici na tie sto go prelezale.
    Toa sto vidov so svoi ochi I toa sto preziveav me smeni zasekogas. Nikoj ne veruva dodeka ne dozivee .

На ohlalalala и monibejbi им се допаѓа ова.
  12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    36.972
    Врз основа на што ги базираш претпоставкиве? Посочи ми, те молам, релевантни информации или истражувања кои велат дека без меркиве кои беа воведени болничките капацитети ќе бидат пополнети? Општо за сите држави прашувам? А за нас особено сум заинтересирана, имајќи ги предвид контрапродуктивните мерки кои се презедоа :^)
    Да почнам ли пак со тезата дека најверојатно сме си имале коорна од поодамна, па еве живи сме и болниците не се, а не ни беа полни. И се нормално функционираше ;)
    Прашајте некој во инфективна да ви каже кога беа пополни капацитетите, зимава околу и по Нова година, или сега во време на епидемијава? Баш сакам да ги чујам одговорите?

На renata77, sofi2107 и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  13. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.258
    Допаѓања:
    31.227
    Газдите сакаат профит да ама и вработените сакаат плата. Па ако работниот процес е во застој, тогаш наивно е некој да очекува дека газдите ќе почнат да го распродаваат приватниот имот за да обезбедат плата на вработените кои се дома. И не се мисли тука само на газди со по 1000 работници туку и на такви со по неколку. Вирусот не се фаќа само при друштвено групирање, се фаќа и од колеги при работен процес. А баш поради економски причини, мерките мора да се олабавуваат.

14. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.962
    Допаѓања:
    2.214
    И јас сметам гледајќи од моја перпсектива со огледа на бројкиве дека сеуште е ризично да се разлабават мерките.
    Потребно е и утре да се воведе нова вонредна состојба, бидејќи и така сеушти ни е потребна влада која ке носи уредби, но и заради полициски час.Полициски час сеуште треба да постои гледајќи го нашиот маенталитет кои и онака немаме свесност барем на овој начин се има некава контола и колку толку може да се контолира ситуацијава.
    Бројките на заразени не се уште мали, и мораме да имаме некакви ограничувања.
    Сум за тоа да се отвараат полека луњето да работат но тоа да биде многу внимателно.
    Во соседниве држави од преголемо разлабувње се покачува бројот на заразени.Не одма све отвори па после бетер да биде.

На ohlalalala, Ahoy и mira.mira им се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.295
    Допаѓања:
    259.306
    @KateKane далеку од сјајно е, и таму има недисциплина. Сестра ми вели, што се нервираш, исто е и овде. Ама почитуваа најбитното, социјална дистанца и маски.
    Сега веќе не.
    Од 18 мај отвараат се.
    Помошта во бројки не знам како е, ама е слично со минимална плата овде. На пензионерите мислам им дадоа 300 евра, на студентите 150.
    Не сум сигурна во бројките.
    Ама види Словенија има и подобра економија.

Зборот ми е, во екот беа дисциплирани. Со полициски час бевме и ние.
    Сега не се, а не сме ни ние.
    Али и очекувано е. Не можеш да очекуваш народ да седи затворен дома, плус без работа.

Швајцарија па ни маски не носат.

Така да, секаде е речиси исто, хаос.

На cresa-jagoda, lovestoneddd, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.979
    Се' тоа стои.
    Јас зборам од друг аспект.
    Не се протестира за помош - она што е логично, потребно, исправно да се даде, туку за отворање на бизниси.

Освен угостителство, се' останато може онлајн да функционира.

Немам против ни угостителство, но со 50% капацитет нека се, за да нема гужви.

Молови, ноќни клубови и сл. стварно е потенцијален заеб...

Да не се повторувам, јас на моиве дедовци не можам да им дообјаснам да носат маски онаму кај што нужно мораат да одат - лекар. Да не седат еден до друг.

Мене ми е страв.
    И камо среќа да е неоснован стравот.

На ohlalalala, emiliana, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.979
    Мозочен удар е итна состојба, крварење е итна состојба, срцев удар е итна состојба, скршеница е итна состојба, рак НЕ Е. Нема до утре и за 2 недели да умреш од рак. Нема утре да те оперираат.

Ако некаде такво нешто постои, предочи ми. Најсериозно.

На cresa-jagoda, LivingGlam, LejlaD и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.839
    Допаѓања:
    163.272
  19. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    39.631
    Аха. Значи вирусот напаѓа само у државна болница
    Очигледно Систина е имуна на вирусот, таму не постои опасност и... Приоритети ;)
    За 1 ден го оперираа човекот и еве го се опоравува.
    Душа ќе дадеше за да евентуално не се зарази на државна.

Срамота.

20. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.111
    Допаѓања:
    7.433
    @Zaljubena26 steta sto nikoj ne pravi dokumentarni emisii so lugje bolni od covid, lugje koi prelezale, so semejstva koi izgubile nekoj od covid za da se prikaze vistinata I togash sigurna sum deka razlichno od sega ke razmisluvas.
    Ekonomijata nasproti zivotot izmerija. Ama mozebi narodot koj protestira protiv merkite mu treba sopstveno iskustvo I lekcija za da se razbere.
    Ako neka pustat se, pa koj prezivee ke kazuva.