Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Систина е приватен бизнис ;)

Прашав за државно здравство, било каде, во било која земја.
    Просечно време на чекање мр, просечно време на чекање операција...

Ракот тврдам дека никаде не е итна состојба, освен одредени карциноми, како на пример глиобластом, кој пак, не се лечи, туку се прават понекогаш палијативни операции. Приоритетна - да, но не е итна.

Јас цело време зборам дека не треба да не се оперираат карциноми, прочитај ми мислења и ќе прочиташ и сама.
    Ама дека карцином е нешто најитно - не е. Без оглед како јас или ти се чувствуваме во врска со тоа.

Од таа причина ако има едно комбе на ИМП ќе оди кај тој со мозочен удар, а не кај тој што е терминален карцином.

Ако некаде е поинаку, те молам просветли ме. Оти јас на такво нешто не сум наишла.

2. Amelia

Amelia Популарен член

Како сега нели кафичи ќе се отворат од 18?
    Како се олабавуваат мерките така бројот на заразени е уште поголем, па не знам колку е добра идејата да се отворат кафичи, ние балканците како што имаме "најдобро здраство" први отвараме кафичи.

3. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Тоа ми е целата поента, кога олабувањето на сите мерки до сега оди обратнопропорционално со вонредната состојба и полицскиот час, зошто се уште ги има? Зошто и потребата да се продолжи со нив?
    Едит: Вака, единствена разлика што прават е што ограничуваат слободи на тие будалчиња што ги почитуваат. Ама гледај, тие будалчиња ги почитуваа мерките цело време до сега, и излегуваат будали на крај токму кога продолжуваат да ги почитуваат за сопствено здравје иако нема поента, додека другите си продолжуваат повторно по свое како ништо да не се случува.

Тука некој го одобруваше мислињето на Филипче за предлогот за продолжување, а верувам надвор од форумот има уште еден куп такви, па сакав да слушнам како размислуваат.

Инаку вирусот нема да исчезне, кад тад ќе мора да почнеме да живееме нормално покрај него. Во исчекување на вакцини, лек, стивнување, уатевар... до кога? И зошто не сега? На крајот пак ќе треба да излезете надвор и да се однесувате како луѓе, да продолжите да општите и да продолжите со животот.

За Словенија немам толку информации, не можам да пишам, а за физичките протести, исто како и за изборите сега што одлучија да се случат, се само уште една глупост на нашето општество.
    За протестите дадов предлог, а за изборите- не треба да се случат додека пандемијата не стивне безразлика кои причини ги има за истите да се случат.

Last edited: May 14, 2020
  4. CameliaMiller

Апсолутно сум против продолжување на мерки без поента.
    Проблемот со вонредната е што мислам дека, а можеби и грешам, нека ме исправат, ако се укине, во рок од 22 дена треба да се одржат избори.

Јас сум лично против одржување избори, иако и од нив ќе "профитирам" :)

Со или без вонредна, бројките не се мали, и мора да се најде начин за функционирање.

Една од подобрите мерки им е седење дома на родители со деца на предшколска возраст, добро е тоа да продолжи така. Сите што можат од дома да работат, да продолжат така.

Полициски час утре да се укине, оти најтешка глупост е. Пак да повторам, мене истиот субјективно ништо не ми менува, со дозволата можам да се движам ако имам потреба. До сега ја немам злоупотребено, но не е нормално во никој случај ваква работа.

Да се минимизира групирањето кога не е потребно, а за старото нормално, прерано ни е да збориме.

Се' додека не се најде вакцина, лек... нормалното ќе ни биде убав спомен.
    Оти вирусов е тука и нема да си оди наскоро.

5. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

@Bunny2
    Кога кажаа ваков редослед на олабавување?
    И за хронични болни, кога почнуваат на работа?

6. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Навистина рак не е?
    Може толку да прогресира што за неколку недели доцна да биде.

lovestoneddd likes this.
  7. Milan93

Milan93 Истакнат член

И тоа како е важно и кај ракот што порано да се дијагностицира и да се започне со лекување а понекогаш и итна операција. Мој колега пред 7-8 години поради закажан лекарски за сопругата во Скопје си извадил и за него да му ја проверат бенката а грбот кој чешајќи ја иритирал. Џокторката кога го проверила одма за утредента му закажала прием во болница и операција. Отстранет е тумор кој ако не го забележале за кратко време ќе се раширел и тешко дека ќе преживееше. Денес е здрав прав , благодарејќи на неговата сопруга која морала на преглед. И секако среќа што во моментот немаше ковид инаку ќе си отидеше човекот. Кој може да тврди дека во моментов нема сличен човек кој чека да мине вирусов за да изврши преглед?

8. CameliaMiller

Затоа и реков одредени карциноми.
    Карцином на дебело црево нема да прогресира и усмрти за 2 недели.
    Ако е до таму работата, значи дека има далечни метастази и операција не би помогнала.
    Исто важи за карцином на мочен меур пример.
    Глиобластом може за 5 дена да усмрти. Но глиобластом е 99% иноперабилен, т.е. не се очекува излекување, понекогаш може палијативна операција.

Затоа треба да се оперираат и погрешно е што не се оперираат, но итно е само она што сега и денес може да те убие.

Можеби не правите разлика меѓу итна и приоритетна состојба.

Шансите да умреш од срцев удар денес се неспоредливо поголеми од шансите да умреш од рак, од кој најверојатно си со месеци болна пред воопшто да имаш симптоми.

cresa-jagoda, LejlaD, LiliBoz and 4 others like this.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

@DAngel да каже што имаат од мерки и што олабавување во Хрватска, и како тоа имаат 8 нови денес? Да не шминкаат за да спасат сезона? :?: Мислам, бројките се нереално добри, Австрија пак се врати над 50 дневни откако олабавија. Некако не ги разбирам стратегииве, сега има повеќе дневни случаи отколку пред рестрикциите.

oblace1 likes this.
  10. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Грип со смртност од 1.6% е над се и секого во државава !
    Дури и над ракот !

Ќе го прочитам ова едно илјада пати, може негде успат и ќе најдам логика у истото.

11. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Горе доле се слагам со остатокот од мислењето, затоа не го цитирам, освен тоа дека нормалното ќе ни биде убав спомен. Нормалното е многу дискутабилно за секој, но исто толку е и адаптибилно. Лично, за мене нормално функционирање сега не подразбира групирања и седенки за сенешто како порано, гужвање на луѓе мразам секогаш, туку подразбира можност и слобода на извршување на секојдневни задолженија најнормално, кога се ќе работи, без паника која парализира правилно работење и изговор за забушавање, без ограничување(временско најповеќе, територијално итн), со соодветна заштита која ја налага ситуацијата во моментов. Слободно, најнормално, без потреба од било каква дозвола која ја налага вонреданта, но со придржување до точните мерки. За да се чуствувам како човек, а не затвореник.

За другото, мора да има друг начин. Продолжување на вонредната не е вистинскиот, во форма каква што е сега. Или нека ја редефинираат, или нека ја спуштат целосно и нека најдат решение.

CameliaMiller and prominent like this.
  12. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Во ред е тоа дека нема веднаш да умреш.како при инфаркт што може веднаш да те усмрти.
    Сакав да кажам два месеци како е во застој здравството и не примаат пациенти е навистина долг период да се дијагностицира болен од рак.

13. CameliaMiller

Не сакаш да сфатиш.
    Не може лице со рак да се лечи во иста болница каде што се третира ковид затоа што лицето нема да умре од ракот, туку од ковид.

Затоа е грешката што сите болници ги ставија во заложништво за ковид и истото не знам дали треба да се самоцитирам за да прочиташ, а прилично е глупо да зборам исто цело време, но можеше и требаше една болница да се одреди САМО за ковид, а останатите да третираат карциноми и други посериозни болести и состојби.

14. lovestoneddd

Ама не било приоритет, читаш ли Миланче или не ?
    Еве мене сега ме поучија.
    Сум била во заблуда дека секој ден е клучен во борбата со тоа зло, дека постои можност за живот со рана дијагноза и интервенција, дека постои можнодт од спречување на ширење односно метстази на други органи.

Битно грип од кој 90% од заразените се лекуваат дома со парацетамолче и витаминче Ц, е чумата.

Milan93 likes this.
  15. CameliaMiller

Сосема се согласувам.
    Неколку пати и напишав дека не знам кога ќе постигнеме само карциноми да оперираме, а за други несмртоносни работи, ич не знам.

LejlaD and *Amethyst* like this.
  16. CameliaMiller

Приоритет е, не е итност.
    Попаметна си од тоа, не извртувај :)

17. Spidy

Spidy Форумски идол

@CameliaMiller џабе објаснуваш, нема да те сфатат. Повеќето медицински лица се научени да размислуваат во статистика, повеќето пациенти размислуваат субјективно.

На останатите, не ви викам дека не сте во право што се грижите дека за било кое заболување кои може утре да ви се случи вам или на некој ваш близок, ама медицинските лица функционираат според статистичка веројатност за терминален исход кога се одредува кој има приоритет. Таа е реалноста.

18. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Така кажал на прес тоа се вртеше по портали уште пред некој ден.Ама се се тоа предлози,ништо не е дефинитивно одлучено.Како што тргнала работава ако расте бројот може да биде пу пу не важи.
    Ете сега па кажа дека ќе дадат предлог да се продолжи вонредна,ама не мора да значи дека пак ќе трае еден месец.

За кафичите се спремаат на велико.Тоа знам сигурно.А тие што ги знам што работеа по молови буквално ги известија од денес за утре,се утепаа од работа да ги средат дуќаните.
    ЕДИТ : За хронично болните последно инфо беше додека трае вонредна да нр одат на работа.Ако ја укинат вонредната од после ќе кажат за нив.

Last edited: May 14, 2020
    cresa-jagoda and Makedonka007 like this.
  19. lovestoneddd

@CameliaMiller џабе објаснуваш, нема да те сфатат. Повеќето медицински лица се научени да размислуваат во статистика, повеќето пациенти размислуваат субјективно.

На останатите, не ви викам дека не сте во право што се грижите дека за било кое заболување кои може утре да ви се случи вам или на некој ваш близок, ама медицинските лица функционираат според статистичка веројатност за терминален исход кога се одредува кој има приоритет. Таа е реалноста.[/QUOTE]
    И јас ти пишувам за статистика. Не е моја бројка извадена од ракав туку официјална.

1.6% е статистика.
    Ебавање у мозок.

fana likes this.
  20. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Извртувањето и е специјалност, навикни се :D.

Постои нешто што се вика ургентна медицина. Ургентна состојба е кардијак арест, ако не го реанимираш пациентот во рок од 3-5 минути, настанува иреверзибилно оштетување на мозок, престанок на дишење и престанок на срцева работа. Готов си.

Ургентна состојба е и срцев удар, мозочен удар, гастроинтестинално крварење, дисекција на аорта, белодробна тромбемболија итн.

Ракот е тешка болест, ама кога ќе имаш пациент со карцином и пациент со дисекција на аорта, прво ќе го оперираш овој со аортата. Минутите му се бројат!

Во медицината постојат приоритети :). Во право си Каме.