Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. 1209

1209 Форумски идол

Ама има милион искуства од интернет од тие што прележале, како нема, жално е за сите и нека им е даде Бог сила на тие што изгубија некој, ама не знам зошто нема фокус и на оние кои го прележале со мали симптоми и на нога(не се малку и тие)па луѓето да не се толку исплашени дека ако го фатиш вирусот ќе умреш гарант.Има две страни вирусов и колку што е страшен за некој, толку не е за друг. Не го потценува м воопшто не сакам да ме сфатите погрешно, ама од сам старт е прикажан како болест која ако ја фатиш одма ќе умреш, а не е така и на луѓето кои имаат анксиозност, хипохондрија и слично им мавна на глава скроз, па некои кои имаа и итна потреба од лекар не отидоа и ризикуваа здравје, не би да навлегувам ама имам случај и таков.
    Ни треба вистинска слика за се околи вирусов, а не драматичност и сензационални наслови кои влеваат страв у коски, туку реалност, проценти, вистински приказни и сл, подобра статистика за да знаме реално на што сме, не вака.

2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

И јас ти пишувам за статистика. Не е моја бројка извадена од ракав туку официјална.

1.6% е статистика.
    Ебавање у мозок.[/QUOTE]
    Знаеш Лав, можеше дома бабите да ни умираат. Стварно можеше.
    Заборавивте како се тресевме овде на линкови од Италија. Мислам, може ти не се тресеше, еве јас се тресев.
    Умираа од гушење, знаеш?
    Како риби на суво. Баш така умираа по дома оти немаше место во болница, барем кислород да им дадат.

Многу брзо заборавивте. Ако една Италија со 10 пати поспремно здравство од нашето го доживеа ова, тешко на нас процентот да беше поголем.

И се', ама баш СЕ' се прави за да остане 1.6
    Оти многу лесно и многу брзо може да се смени.

Башка што не ја ни разбра Спиди.

Ако толку си запознаена со медицина, еве објасни ми и поучи ме, од кога и како карцином е поитен од срцев удар.

Јакичко вака е кога поима немате ама си прајме лаф муабет.

3. bibiiii

bibiiii Популарен член

Абе надлежни овде нема,еве вчера се одржа собир со ручек во црква во с.Велгошти Охрид ,а началникот беше известен ,па ништо не презел.Шо сакате повеќе

4. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Знам дека сме оф топик ама полека со изјавите. Три ипол месеци имам сушна година.

Pray for Odor момент...
    П.С. Бришете ме со време.

CameliaMiller likes this.
  5. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Знаеш Лав, можеше дома бабите да ни умираат. Стварно можеше.
    Заборавивте како се тресевме овде на линкови од Италија. Мислам, може ти не се тресеше, еве јас се тресев.
    Умираа од гушење, знаеш?
    Како риби на суво. Баш така умираа по дома оти немаше место во болница, барем кислород да им дадат.

Многу брзо заборавивте. Ако една Италија со 10 пати поспремно здравство од нашето го доживеа ова, тешко на нас процентот да беше поголем.

И се', ама баш СЕ' се прави за да остане 1.6
    Оти многу лесно и многу брзо може да се смени.

Башка што не ја ни разбра Спиди.

Ако толку си запознаена со медицина, еве објасни ми и поучи ме, од кога и како карцином е поитен од срцев удар.

Јакичко вака е кога поима немате ама си прајме лаф муабет.[/QUOTE]
    Абе вие имате појма, дека од власта гледате која препреуспешно се справи со вирусов. И за тој срцев удар, треба некој да интервенира а брзата помош не иде до домовите на луѓето за пружање на брза помош.
    Ете го приоритетот.
    Кога гледам кој се е у медицината,мило ми е што не сум у тоа поле. Почовек сум од нив.

И да. Успеа да го свртеш муабетот на рак вс срцев удар, а споредбата е што би рекле русите, прст и газ.
    Компарација со корона почна муабетот.
    Ама немаш одговор на тоа.

Ве бришам сите од форумов кои тотално сте го изгубиле умот.

6. CameliaMiller

Како да ти кажам, ама во спермата има корона :devil:
    Молимте маска и презервативи кога ќе почне кишата :rofl:

7. CameliaMiller

Абе вие имате појма, дека од власта гледате која препреуспешно се справи со вирусов. И за тој срцев удар, треба некој да интервенира а брзата помош не иде до домовите на луѓето за пружање на брза помош.
    Ете го приоритетот.
    Кога гледам кој се е у медицината,мило ми е што не сум у тоа поле. Почовек сум од нив.[/QUOTE]
    Ама не е вистина дека не оди за срцев удар. Просто не е. Не оди за терминални болести.

Јас со ни една власт, ни партија, немам ништо. За други не знам.

Биди си ти почовек, еве јас човек не сум, ок е ;)

8. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Верувај немам нишо против и да е така. До таму е дојдена работата. :D

*Amethyst* and CameliaMiller like this.
  9. Anie93

Anie93 Популарен член

Ете го приоритетот.
    Кога гледам кој се е у медицината,мило ми е што не сум у тоа поле. Почовек сум од нив.

И да. Успеа да го свртеш муабетот на рак вс срцев удар, а споредбата е што би рекле русите, прст и газ.
    Компарација со корона почна муабетот.
    Ама немаш одговор на тоа.

Ве бришам сите од форумов кои тотално сте го изгубиле умот.[/QUOTE]

Кога ќе престанете со коментари од типот "Кога гледам кој се е у медицината,мило ми е што не сум у тоа поле. Почовек сум од нив." ?
    Како може да генерализирате јас не разбирам, ова звучи многу злобно и глупаво.

mira.mira and *Amethyst* like this.
  10. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Стрпете се уште малку. 2059 е ветувачка година:))

Шала на страна. Топло, спарно време, продавнички без клима и маска се многу лоша комбинација. Осетено веќе. Дишењето и срцето хаос. Шо ќе се прави на времево шо следи?

11. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Мило ни е и нас што нема човек во медицината што ќе остави пациент со гастроинтестинално крварење или дисекција на аорта да искрвари и да умре, за да го оперира човекот со карцином.

Или на пациент со срцев удар ќе му рече ти чекај, да го извадам карциномот па ќе се вратам. :D

12. CameliaMiller

Отпосле едитираше Лав :)

Види, може да не ти чини како функционира медицина, тоа си е твое право.

Јас, а и неколку други ти објаснивме зошто не може карцином на исто место со ковид.
    Твое е да не сфатиш, да не се согласиш, ватевр.

Ама, од научна гледна точка, од медицинска гледна точка - не онаа на дневнополитички муабети колку е компетентен Филипче, туку во светски рамки - короната може и убива побрзо од рак.

Ти направивме споредба за да сфатиш која е разликата меѓу итно и приоритетно, ти не сакаш да сфатиш.

Тоа е твое. Секако, можеш да ме блокираш, тоа ниту за мене, ниту за тебе, а најмалку за светов нешто ќе смени.

А за да можеш да не' нарекуваш нелуѓе, избегани со умот и слично, треба да имаш познавања за тоа што го тврдиш.

13. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Проблемот е што сега ни тој со инфаркт, ни тој со карцином немаат среќа.

lovestoneddd and fana like this.
  14. CameliaMiller

Тоа не е вистина.
    Итните состојби - набројавме кои се, се третираат.
    Мене, а и други имаше, не' примија и третираа на една од клиниките.
    Сите бевме со итна состојба.

15. 1209

1209 Форумски идол

@CameliaMiller само да кажам дека не одат секаде, ете на другарка ми баба и почина пред три недели, жената живее сама на село, две недели постојано и се лошело, на итна ѕвонеле, не дошле. Ја носеле сами, па ја враќале со инекциичка дома, ниту проверка ниту, сликање ништо, почина жената од удар после тие две недели. Кај нас у град итната не е ни функционална како шо треба, не па у време на пандемија, зимава маж ми мораше на итна у сред ноќ на стара нова, поради еден проблем, немаше доктор, ни се дереше сестрата како да сме направиле најголемо зло, што сме отишле на доктор на итна од потреба. Нема доктор, значи нема, бил со амбулантното возило, маме ви ј***м еден доктор на цела итна? Да не крахира здравство, ако важи, ама кога веќе е крахирано шо праиме?
    Од друга страна маж ми го примаа кога бевме во карантин, со итна го однесоа, три дена го носеа и враќаа со итна, не знам дали ради што бевме у карантин или стварно се ажурни толку, ама го примаа како суспектен, да не беше веројатно ради тоа немаше да го примаат, а беше итно иако не изгледаше на прв поглед.

Јас за се наоѓам вина во државата, проблеми иаме одамна и сега магично нема да се решат.

16. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Леле пресмешно. :D
    Затоа и постојат оделенија, и доктори на оделенија. Како успевте да изрелативизарате рак со срцев удар, секоја чест.:D

17. CameliaMiller

И за тоа понапред дискутиравме.
    Им треба итна реорганизација на ИМП.
    Начинот на работа не им е соодветен, башка располагаат со премалку возила и персонал.

Кај бабата не дошле затоа што имале некој помлад, што никако не е хумано, ама тоа е таа реалност за која збориме дека не треба да се случува.
    Тоа се случуваше во Италија и давањето приоритет на помлади и со поголеми шанси за преживување.

Не чинеше таму, не чини ни тука.
    ИМП е прво нешто што треба да се оправи во здравството.

18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Така функционира ургентно одделение и брза помош, да речеме секаде, во екстремни услови. Ама не секаде е секундарно и терцијално здравство запрено. И ретко кој рекол сите болници само со ковид се занимаваат, тоа е проблемот. Ко што прашав пред некој ден и никој не одговори, зошто урологија или офталмологија или ватевер да не работи со пациенти?

An-na and lovestoneddd like this.
  19. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Кога беше сообраќајката кај Ласкарци и мораше 40-50 души да се однесат одеднаш, тие со обични пукнатини на раце и нозе побрзо добија помош него сега што ќе добие некој со животозагрозувачка болест.

Biljarkata and lovestoneddd like this.
  20. fana

fana Форумски идол

И јас тоа се прашувам на пример зошто да не работат ендокринолози и кожни лекари. Нивната работа не е итна никогаш. Јбг корона тајм :D
    (facepalm)

lovestoneddd and Biljarkata like this.