Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Јас имам карти за дома средина на април. Денес на моиве им ги откажав за Келн,а сега на мејл визер ми пратиле формулар за здравје и локатор,да го испринтам и носам со себе. Планирам со маска да летам,а за раце имам мини спрејови до 30мл кои ги носам на работа овде. Ако премногу се продлабочи отколку сега што е,наредно летање би требало во мај од Мкд.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Нели не беше страшен?

На Konfetka, ocicka2014, mimiiiii и 4 други им се допаѓа ова.
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.503
    Допаѓања:
    114.974
    Кој рече дека не е страшен? Јас? Никогаш не сум рекла само сум опоменувала да не се пишува се и сешто да не се крева паника.

4. smile:)

smile:) Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2019
    Пораки:
    802
    Допаѓања:
    2.644
    Не јас не ширам паника не знам од кај ме поврза можеби од последниот пост.
    Инаку јас и понатаму стојам на ставот да не се шири паника и изнесуваат лажни информации.

На candy.cane, nena2010, LadyC и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.204
    Допаѓања:
    148.432
    Тогаш се извинувам , баш ради последниот ми беше мислењето. :)

На LejlaD и smile:) им се допаѓа ова.
  6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    За мој термин е точно. На татко ми му го откажале денес за на клиника,ма да тој немаше ни да оди и да не му беше откажан.

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Јас не верувам дека Џон го сфати тоа као осуда, возрасен човек може сам да пише ако сфатил така, башка и нагласив дека никој нема право на тоа, нз дали прочита. Исто не знам дали ги знаеш симптомите на паника (зборам за онаа вистинска паника и дали у неа спаѓа седење на форум?) и исто не го гледаш моето лице дали јас осудувам некој или не. Не мешајте ствари, како може да осудам некој што не го знам лично и притоа се изјаснил на форум каде што е дозволено се'?

Паника и загриженост не е исто како и анксиозност, депресија, хипохондрија и тн. што не е исто.

На candy.cane, John Snow, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  8. smile:)

smile:) Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2019
    Пораки:
    802
    Допаѓања:
    2.644
    Ако ме прочиташ наназад ќе видиш :)

Инаку како секој втор е заболен во државава па сега 100 случаи ќе имавме не е вистина

На buba4e89 и LadyC им се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.578
    Допаѓања:
    43.078
    Нема шанси да не одам, проблемот е што веќе дадов отказ на работа, исто и маж ми, не можеме да останеме тука, за станот исто, уште пред да се случи ова. Јас сум во Лондон, сеуште не е тука толку страшно. Како и да е планирам да седам дома некое време без контакт, додека не видам каква ми е ситуацијата откако ќе се вратам, а и да дојде лошо јас пре би со моите да бидам, ако останам тука и на мајка ми која е со хронична болест и се случи нешто ќе умрам. Си одиме за две недели. За свадбата здравје како е така е, ако ја откажеме нема шанси да ја направиме ниту во иднина, зошто капар оставивме за се живо, веќе пола е платено, други датуми нема за толку брзо, нема музичари и фотографи знаеме како е. Ама мојата свадба е најмалце битна знам, ама ете не можам да не се грижам и за тоа. Ќешки само свадбата да остане најголем проблем, ама не е.

На candy.cane, Rose96, Snow-Star и 8 други им се допаѓа ова.
  10. Elaine

Elaine Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2020
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    332
    Првично не мислев дека ова ќе зазема ваков замав. Не паничам ама сум многу повеќе претпазлива од порано. А за капитализмот и бесчуствителната машинерија на правење профит по цена на здравјето на деловите од таа машинерија(работниот народ) имам многу да пишувам нашироко и надолго ама long story short изводливо е да се превенира ширење со карантин во црвените зони само и само во случај кога огромната масонерска филантропија си бркне во џебот и реши наместо да држи позиција на најбогато население да подели пари и да спадне на земјата каде што треба да сме сите еднакви и рамноправни.
    Ама пак како е гледаме од поединци кои пред се како здравствени лица а и најмногу како раководители на јзу што трба да бидат role model прават, па и политичариве кои си прават групни собиранки те од лични побуди те за поголеми партиски интереси.
    Не знаеш на кој повеќе да му се начудиш.
    На кој да му отпишеш на глупост, на кој од незнаење, на кој од лудост на кој од алчност или што год и да е таму(facepalm);(

Последна измена: 9 март 2020
    На Јаневски, LadyC и Mrs. Lovett им се допаѓа ова.
  11. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.108
    Ве замолувам да се воздржите од шпекулации. Нема корист од нив, само подгревање и на така тензичната атмосфера.
    Благодарам.

На LadyC, KateKane, Scorpiongirl12 и 16 други им се допаѓа ова.
  12. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.087
    Допаѓања:
    77.116
    Само за овој дел од цел мој пост се фати?
    Кој е поголем проблем според тебе, тие што патуваат и после шират зараза или отворените образовни институции?
    Ај според тебе како да оставам сами дома 3 и 7 годишно дете додека јас 8 саати на работа седам и се мешам со луѓе што не знам дали носат корона во себе или не?
    Јас сум милион пати позагрижена затоа што моите деца се повеќе од 8 саати во школо и градинка и може да го закачат вирусот. Може и јас и маж ми да го довлечкаме од работа или маркет затоа што само таму одиме од што мораме.
    Ама, многу е поопасно да отидеш во преполн локал и да се умешаш во толкава толпа народ што немаш поима каде и со кого била претходно (може дента од Италија се вратиле од скијање па отишле на журка)
    Ама не, тоа не е за мрчење, туку само школите и градинките што работат. Кога ќе се затворат магично ќе ја снема короната. А во диско и кафич нека тераат сите, може од алкохолот бега короната.

На Ivan4e04, Amellie13, dunika и 19 други им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.543
    Screenshot_20200309-213119_Samsung Internet.jpg
    Пак ќе кажам за жал, еве ја статистиката во венето на заболени, од до - годините па потоа заразените.

Друго веќе и нема поента да ставам, некако темава ојде, се помешаа баби и жаби!

На LadyC, buba4e89, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.514
    Допаѓања:
    251.469
    Прогласија изолација за цела Италија, така?

Еве Италија ќе ги затвори границите.
    Деца се многу малку.

Инаку во Козле велат дека има многу лош грип. Покрај короната, ама сега фокусот е на нејзе. Кај короната помалку погодени се децата, кај сезонскиот најмногу они.
    И пропратен е со пневмонија.

На LadyC, emiliana, LejlaD и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.776
    Ако за нешто сум посакала да грешам, тоа е дефинитивно ова.
    Не е поентата да се обвинуваме, само сакав да ти укажам зошто велев дека е потребна таа превентива со избегнување на екскурзии во период од некој месец додека не се смири ситуацијата.

Епа повели ти предложи решение кое не го вклучува потпирањето на свесноста и совесноста на луѓето?
    Рече глупаво било да се бара да се затворат граници, глупаво било и да се затвораат школи и оние кои можат да работат од дома, тогаш кажи кое е соодветно решение?
    Затоа што живееме во држава каде луѓе бегаат од карантин, а ти се ослонуваш на тоа дека нема да излегуваат и така магично се' ќе се поправи?

И воедно не ми додавај реченици кои не сум ги кажала, бидејќи никаде не реков дека ги поддржувам собиранките по кафиќи.
    Поентава ти беше не паметувајте другите, затоа што јас знам најдобро.

На candy.cane, Јаневски, emiliana и 2 други им се допаѓа ова.
  16. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.148
    Те разбирам, јас тогаш викав дека Северна Италија не е цела држава, има и други градови кај што може да се оди , не одобрував некој да оди у Милано на шопинг а Ломбардија беше потенцијално жариште у тоа време. Сега не би одел никаде пошто аларманто е веќе, пола земја у карантин им е.

На LadyC, emiliana и Purplelilac им се допаѓа ова.
  17. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.087
    Допаѓања:
    77.116
    Си ми ја утнала поентата, ама нема врска.
    Да, најидеално ќе беше да се избегне патувањето во критичните места, а оние кои веќе патувале и се вратиле да бидат во изолација дур да поминат тие критични 14 дена.
    Еве јас не можам од дома да работам, исто и маж ми. Според тебе што да правам, да оставам работа и да седиме во 4 ѕида и да чекаме магично да помине короната.
    Според мене требаше сите дојдени да се стават во изолација, карантин, како сакаш наречи го. Само така немаше да се прошири. Место да се пополнува прашалник со лажни одговори на нашетаните по Италија и сегде кај што е ризично и лабаво да си одат на работа и да се мешаат со тон луѓе и да ја шират заразата.

А за бегањето од карантин што да ти кажам. Не е само нашиот народ, сегде кај што има корона бегаат од карантин и шират намерно зараза.
    Ама најлесно е само по нашиот народ да се плука, пошо по другиве земји современи, совесни и свесни се, видовме и самите.

Многу работи што не ги ни мислев, нит ги пишав ми ги испреврте.
    Според мене ако затворат градинки и школи, тогаш и нас како родители треба да не остават дома.
    А факт е дека не може се да се стави под клуч и да се сокриеме.

На Ivan4e04, NarCis@, Amellie13 и 10 други им се допаѓа ова.
  18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.087
    Допаѓања:
    134.943
    7 вкупно заболени

19. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    Од каде ова? 3 беа

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.776
    @ivi1987 Клучниот момент, требаше.

Јас зборувам за сега што треба, затоа што тоа што требало не било направено или било препорачано но некој не го испочитувал.
    Не може и министерот пред сечиј дом да постави надзор дали не излегувале, па веројатно затоа и не е спроведена до крај таа мерка.

Јасно ми е и дека не сите можат да си дозволат да не ги носат децата во училиште, но за жал мислам дека ќе дојде и до таа мерка каде ќе се затворат образовните институции затоа што од денес веќе не сме во предност пред заразата.

А за плукањето, точно знам дека и ти самата го поддржуваш истото само кога ти одговара.

Последна измена: 9 март 2020
    На kikin и emiliana им се допаѓа ова.